„Toate agenţiile de turism locale vor să ducă timişorenii în vacanţe prin alte părţi, dar care îndeamnă turiştii să vină la noi?” este o întrebare autoadresată la care s-a sesizat firma timişoreană Ultramarin, în dorinţa declarată de a atrage vizitatori pentru Timişoara, cu beneficiile de rigoare pentru oraş, propunând în acest sens proiectul „Turişti pentru Timişoara” şi semnând un acord de parteneriat pe 2 ani cu Municipalitatea întru organizarea unor competiţii de minifotbal pentru copii cu vârste peste 10 ani respectiv de pescuit incluse în programul „Zilelor Timişoarei”, în perioada 30 iulie – 3 august.
O iniţiativă mai mult decât lăudabilă, pentru înregirea componentei sportive în cadrul evenimentului cultural, având drept participanţi-ţintă echipe de şcolari şi adolescenţi din ţară şi – se speră – din străinătate. Sâmburele iniţiativei a fost intuit cu ocazia unei vizite de afaceri efectuată de Gabriela Petcana, director general Ultramarin, în localitatea peninsulară Cattolica, unde „trăiau în extrasezon din minifotbal, de zece ani de zile. Ne-am întrebat, oare când am putea şi noi organiza aşa ceva? Vara ar fi momentul prielnic, când căminele studenţeşti, internatele, sunt goale, chiar şi hoteluri”. Acordul primit din partea Primăriei Timişoara de a include competiţiile de minifotbal şi pescuit în programul „Zilelor Timişoarei” au conturat iniţiativa, aflată în faţa ediţiei inaugurale, şi care a căpătat consistenţă cu ocazia unui prim cluster organizat joi de Ultramarin la sediul CCIT, cu reprezentanţi din partea Municipalităţii, CJT, DJTS şi ai mediului de afaceri privat.
„Cupa Ultramarin” va avea se pare şi sprijinul imagistic al lui Miodrag Belodedici, care şi-a exprimat dorinţa de a fi prezent la ediţia inaugurală, conducătorul sectorului juvenil în fotbalul românesc aflându-se la vremea respectivă în acea parte de ţară, la ruga de la Socol, localitate natală.
Mihai Costa, din direcţia de patrimoniu a municipalităţii şi responsabil pe latură sportivă a edililor locali, recunoscând că Timişoara nu poate fi în general caracterizată ca oraş turistic, a dat asigurări că „Primăria se va apleca asupra promovării acestei iniţiative sportive, în care am pornit de la o dimensiune mică, de la ideea unei întreceri de minifotbal, în acea săptămâna a <Zilelor Timişoarei>”, reamintind totodată că în derulare de ani buni, cu acea ocazie, „avem un turneu de minifotbal şi al oraşelor înfrăţite iar Primăria va posta pe portalul municipalităţii anunţarea noii competiţii şi transmite informaţiile necesare primăriilor oraşelor înfrăţite”, în dorinţa de a genera un interes în plus faţă de întrecerea rezervată copiilor.
Firma eta2u şi-a arătat disponibilitatea de a sprijini iniţiativa incipientă, prin capacitarea a trei grupuri de voluntari ai Rotaract, implicaţi activ în demersul de apropiere a titlului de „oraş cultural” pentru Timişoara, şi care „ar implementa toată partea de logistică”. Rămâne de văzut numărul echipelor particpante la ediţia inaugurală a „Cupei Ultramarin” la minifotbal, premiile puse la bătaie fiind excursii la Beograd, Budapesta şi în Banatul montan, tot o excursie peste graniţă fiind pregătită şi câştigătorului concursului de pescuit sportiv, unde organizatorii scontează pe un număr maxim de 60 participanţi. Detalii suplimentare pe www.ultramarintm.ro .