Darius Suiugan (HC Timișoara), campion național absolut de tineret. Ion Alin Măranu, 3xbronz

Salbă de medalii pentru cei 2 reprezentanți ai halterelor timișorene la Campionatul Național de Tineret disputat la Bistrița. Darius Suiugan, vârf de lance al grupării Haltere Club Timișoara, care în primăvară cucerea Cupa României la categoria sa de greutate, 69 de kilograme, a concurat acum la cea imediat superioară, de 77, ca formă de pregătire pentru Campionatul European de Tineret de luna viitoare, și a făcut-o cu succes: 3 medalii de aur.

Darius Suiugan

Darius Suiugan

Lumea halterelor românești s-a reunit săptămâna trecută în județul Bistrița-Năsăud cu ocazia întrecerii naționale de tineret rezervată sportivilor cu vârste până la 23 de ani, peste 120 de protagoniști întrecându-se la mai multe categorii de greutate, cu participanți din această parte de țară din Arad dar și de pe malurile Begăi.

A fost un concurs național derulat la ora la care interimatul COSR este asigurat de un exponent marcant al halterelor la nivel mondial, vicepreședintele forului internațional de profil Nicu Vlad, și într-un ținut ”casă” a unuia dintre foarte puținii medaliați ai României la recenta ediție a Jocurilor Olimpice de Vară din Brazilia, clujeanul de 27 de ani Gabriel Sîncrăian, legitimat la CSM Bistrița, care acum puțin peste două luni cucerea bronzul categoriei 85 de kilograme a întrecerii masculine de haltere la Rio de Janeiro, la a doua sa participare de acest nivel după cea londoneză din 2012, performanță asupra căreia planează acum semne de întrebare în curs de lămurire pe tema dopajului.

Iar apropo tot de scena internațională, o nouă reglementare care urmează să intre în vigoare la toate nivelele începând de anul viitor prevede că învingătorul unei probe în caz de egalitate la aceeași greutate ridicată va fi desemnat cel care a izbutit primul respectiva încercare reușită, fără a mai intra în calcul pentru departajare fostul criteriu al greutății corporale a halterofililor.

Pomenind de greutăți, categoriile de concurs au fost și în întrecerea din Ardeal de 56 de kilograme, 62, 69, 77, 85, 94, 105 respectiv +105 kilograme, una dintre acestea fiind adjudecată de sportivul multiplu medaliat de la HC Timișoara.

La Bistrița, Darius Suiugan a optat pentru a concura în cadrul categoriei de greutate 77 de kilograme, în condițiile în care s-ar fi putut încadra conform parcursului său anterior la 69 de kliograme, dar a făcut-o cu maxim succes, obținând toate cele 3 medalii de aur puse în joc în acest caz. Suiugan a fost supervizat și monitorizat în concurs, care a constituit o verificare oficială prin competiție în cadrul pregătirilor sale cu selecționata României pentru Campionatul European de Tineret, în care va concura în luna noiembrie, convocat fiind în efectivul ”tricolor”.

Comparativ cu întrecerea câștigată în primăvară, cea a Cupei României, unde a ridicat la 69 de kg, Suiugan a plusat ca performanțe, învingând acum la stilul smuls cu 130 de kilograme, la aruncat cu 163kg, iar ca total, 293 de kilograme, campion absolut al țării la tineret între cei de la categoria 77.

Timișoreanul vizează însă a plusa și mai mult la ”Euro”, spre 136-137 de kilograme la smuls respectiv 170 la ridicat, greutăți pe care le-ar putea atinge în întrecerea continentală, după ce la Bistrița a ratat încercarea sa de 134 kilograme la stilul smuls.

Zestrea Timișoarei nu s-a rezumat însă la triplul aur al lui Suiugan, ci și la cele 3 clasări pe locul 3 pentru mai tânărul Ion Alin Măranu, cu bronz la smuls, aruncat și per total, în cadrul categoriei de greutate de 62 de kilograme.

Măranu, unul dintre cei 2 frați care practică halterele la HC Timișoara, sub conducerea lui Călin Milan, diriguitor al grupării și antrenor, a ridicat 97 de kilograme la stilul smuls, 113 la aruncat, totalizând 210 – pentru locul 3 absolut, câștigător cu notabile kilograme ridicate în plus față de cel de-al treilea clasat pe podium fiind Robert Manea (Dinamo), fost component de lot național.

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Haltere și etichetat cu , , , , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Comentariile nu sunt permise.


Ultimele articole din categoria Haltere: