„Violeţii” pierd finala „Cupei Politehnica” în faţa deţinătoarei Cupei EHF, Pick Szeged

Cea mai galonată grupare prezentă la ediţia cu numărul 38 a „Cupei Politehnica”, Pick Szeged, vicecampioană a Ungariei şi câştigătoare în luna mai a Cupei EHF, a triumfat în patrulaterul internaţional din weekend de la Timişoara, în care i-au depăşit în finală pe alb-violeţii lui Constantin Ştefan, însăşi prezenţa maghiarilor la start constituind un bonus pentru polişti cu 3 săptămâni înaintea începerii Ligii Naţionale.

CH CSU Politehnica Timişoara şi-a câştigat dreptul de a disputa ultimul act cu formaţia din Ungaria graţie victoriei la scor de vineri seară, 36-27 (17-12) cu vicecampioana Serbiei, Radnicki Kragujevac, pregătită de fostul antrenor al alb-violeţilor, Nedeljko Vuckovic.

Iar noua echipă a „violeţilor” de pe Bega, chiar şi printre alţii fără Timofte, în continuare indisponibil, a reuşit o primă parte bună şi în finala cu Pick Szeged, un sparring-partner devenit tradiţional pentru bănăţeni în perioadele de pregătire, gazdele aflându-se la egalitate, 12-12 după primele 30 de minute, la capătul unei reprize în care au condus în câteva rânduri cu două goluri diferenţă, încălzind asistenţa în creştere la ora ultimului act, peste 500 de suflete, după ce turneul demara în anonimat. „Poli” juca în compania maghiarilor şi cu un an în urmă, pe 10 august 2013, în Ungaria, unde pierdea cu 34-23, la pauză 21-10, Pick pregătindu-se pe-atunci să onoreze invitaţia pe bază de wild-card în Champions League.

Maghiarii, care în a doua jumătate a lunii mai triumfau într-un turneu oficial de două zile, Final Four în Cupa EHF, şi cu HCM Constanţa în patrulater, după ce treceau pe rând de gazda berlineză şi, în finală, de cei din Montpellier, s-au impus şi în întrecerea de verificare de vineri şi sâmbătă de la Timişoara, dispunând mai întâi de vicecampioana Ştiinţa Bacău, cu 31-27, iar în ultimul act de gazde, tot la 4 goluri diferenţă, 27-23, graţie desprinderii imediat după revenirea de la vestiare, cu 5 goluri fără replică în 7 minute.

Spre meritul lor, „violeţii” au găsit resursele să se reapropie de Pick la două goluri handicap pe parcursul părţii a doua, încheind turneul pe locul secund, tot aşa cum se întâmpla şi sâmbăta precedentă, la Târgu Jiu, după un patrulater cu 3 apariţii în 40 de ore în faţa unor prim-divizionare din Liga Naţională, învinşi fiind atunci abia în ultimul joc, de gazda Pandurii.

Rodajul în cele două puternice turnee a fost de succes şi de bun augur în perspectiva reluării campionatului, toate cele 7 noi achiziţii fiind rulate şi integrate în angrenaj, cu menţiunea că tripleta Grigoraş – Ciubotariu – Păiuş aducea cele mai multe goluri în calificarea de vineri, iar interul stânga de forţă Irakli Chikovani şi-a reconfirmat pofta de gol manifestată cu o săptămână înainte, în Gorj. De fapt, gruzinul a adăugat la Timişoara alte 9 goluri celor 17 în 3 evoluţii în Oltenia. Mai mult, internaţionalul mai înscria alte opt şi joi după-amiază, în preambulul cu Ştiinţa Bacău, disputat în afara turneului şi pierdut cu 25-29, dar care s-a adăugat din fericire, ca un al treilea test, verificărilor poliste.

Aşadar semne încurajatoare, care pot fi doar amplificate în stagiul de pregătire centralizată din Ungaria, la Debrecen, şi în seria de jocuri amicale din următoarele două săptămâni, ce precedă precompetiţionalul.

Constantin Ştefan a început finala cu şaptele Daskalovski – Irimiaş, Grigoraş, Santeiu, Fenici, Chikovani, Ciubotariu şi a mai apelat pe parcurs şi la Stănescu – Irimescu, Leordean, Păiuş, Ursu şi Kaftin, în vreme ce Juan Carlos Pastor a mers pe mâna lui Wyszomirski – Prodanovics, Balogh, Bombac, Zubai, Ilyes şi Kallman, autor a 6 goluri, iar mai apoi şi cu veteranul iberic Sierra între buturi, respectiv Blazevic, Vranjes, Mindegia, Parrondo, Vadkerti, Garcia şi Ancsin.

Pentru „Poli”, care va începe sezonul pe 30 august în deplasare la Dinamo Bucureşti, internaţionalul Cristian Fenici, centru revenit de la Ştiinţa Bacău, a fost desemnat cel mai tehnic handbalist al competiţiei, el contribuind şi cu 3 goluri în finala cu maghiarii. Irakli Chikovani a fost principalul marcator al învinşilor în ultimul act, cu 5 reuşite, urmat fiind de Grigoraş, cu 4, Irimescu şi rusul Kaftin, şi ei cu câte 3, Păiuş şi Ciubotariu, cu două, respectiv Santeiu, cu un gol.

Cu o zi înainte, în victoria detaşată cu Radnicki, Grigoraş, Ciubotariu şi Păiuş înscriau câte 5 goluri, Chikovani şi Santeiu câte 4, Irimescu, Irimiaş şi Kaftin câte 3, iar Leordean şi Ursu câte două. Golgheter la capătul reuniunii de 4 meciuri a fost însă băcăuanul Bondar, cu 12 reuşite, graţie victoriei moldovenilor în finala mică, 40-27 cu sârbii din Kragujevac.

 

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Handbal și etichetat cu , , , , , , , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


unu × 1 =

 


Ultimele articole din categoria Handbal: