19-28.Jude:”Am acceptat la U în ideea promovării junioarelor”

La nici 24 de ore după ce încheia neînvinsă într-un meci de senioare din liga secundă, Divizia A, în care apăra 4 mingi decisive pe final iar Universitatea remiza 22-22 în „Constantin Jude” cu vâlcencele, Florentina Grigore şi-a preluat postul între buturile LPS Banatul, joi la ora 14,30, în runda a V-a a Campionatului Naţional de juniori I, Seria D, la o partidă a suferinţei între învinse pe linie în întrecerea juvenilă, jucată în Banu Sport. Cu alte cuvinte, talente cu potenţial pentru viitor ar veni încă din urmă, la o adică… www.sporttim.ro reliefează prin vocile unor antrenori timişoreni o cauzalitate de ansamblu care poate explica inclusiv acest eşec de joi al junioarelor pregătite de Cornel Jude, antrenor şi al secund-divizionarei „U”, 18 – 29 (7-14) cu HCM Craiova. Şi a fost cel mai strâns eşec stagional de până acum…

Şeptarul Patricia Vanesa Panait, fiică a ex-polistului Adrian Panait, a marcat două goluri de pe extrema dreaptă

De fapt, meciul în sine n-a avut practic istoric, oltencele întorcând la 1-5 în minutul 8, după ce Timeea Sorina Kovacs prelua pentru prima şi ultima oară conducerea în favoarea gazdelor, exact după 3 minute, din aruncare de la 7 metri, demne de consemnat fiind mai degrabă punctele de vedere ale profesorilor Cornel Jude şi Vasile Fărcaş.

„Sunt totuşi un nume în Timişoara şi nu-mi este uşor, dar nici ruşine. Cineva trebuie să le încaseze”, a oftat Cornel Jude după acest al patrulea eşec stagional la rând, cu un golaveraj cumulat de 75-132, eşec consemnat în faţa unor oaspete aflate la prima victorie. Fără a căuta scuze, profesorul Jude a subliniat că a acceptat preluarea în paralel la startul acestui sezon şi a secund-divizionara de senioare „U” tocmai şi numai în ideea promovării unora dintre junioarele de la LPS Banatul în lotul ocupantei penultimului loc în ediţia trecută a Diviziei A, seria B: „În ideea aceasta am acceptat, când am fost apelat la 1 septembrie şi chemat la discuţii cu Universitatea. La vremea respectivă reveneam cu junioarele din cantonament iar celelalte echipe de liga a doua aveau deja o lună şi jumătate de pregătire, când am acceptat să iau o formaţie în 11 jucătoare, dintre care 2 erau portari, una era suspendată iar alta operată. Aşadar senioarele nu aveau un lot consistent numeric şi am ales să încerc ca încet, încet, prin rodare în Divizia A, să mai capete experienţă şi valoare iar într-un an-doi eventual să mai iasă una, două jucătoare divizionare. Ar fi fost păcat şi îmi părea rău să nu le dai o şansă, mai ales fiind vorba de fete care nu lipsesc de la un antrenament, mănâncă handbal pe pâine, nu scapă un meci la televizor”.

Jude explică însă foarte clar că este vorba despre „ce a rămas în urmă după atâtea plecări”, aşadar junioare dornice de performanţă dar momentan încadrându-se eventual la nivelul unei secund-divizionare cu probleme. „O certitudine văd în portarul Florentina Grigore, iar cine a asistat la jocul de Divizia A, şi la etape precedente, înţelege ce spun. La fel ar putea deveni şi Miri Paşca, e aproape acolo. Poate că într-un an vom mai promova aşadar două jucătoare. După 8-9 plecări, pierderi să le spunem, dacă promovăm patru, ei bine, cam atât reuşim noi să facem la momentul actual”.

Profesorul Jude, după remiza de miercuri cu U şi eşecul de joi cu LPS

Practic, antrenorul Jude le-a luat cu sine în lotul Universităţii, cu dublă legitimare şi la LPS, pe Grigore, unul dintre cei 8 copii ai familiei, respectiv Paşca, Kovacs, Agape, Panait, Senciuc, Todirenchi, Cioroianu şi Ciubotariu, junioare care s-au regăsit joi în eşecul cu craiovencele.

Frustrarea profesorului Jude porneşte din exodul juvenil de dată recentă: „Echipa de azi din teren mai are doar două din titularele de la turneul final de-acum 2 ani, după care plecau la centrul olimpic de excelenţă Daira Ghiocel, Carla Puta şi Roxana Cârjan. Apoi Raluca Bâla a plecat cu familia în Norvegia. Ulterior am adus câteva junioare, un conducător de joc de la Arad şi 3 jucătoare de la Diniaş, dintre care una, Motea, chiar foarte bună, dar după un an toate s-au întors la casele lor, pentru că părinţii nu mai puteau acoperi costurile. Aşadar încă patru pierdute. Iar în această vară am mai pierdut două, pe Claudia Andrei, care e la CS Timişoara şi nu mai participă la pregătirile junioarelor, tot acolo ajungând şi Adelina Iosin, iar Claudia Sângeorzan s-a mutat la Reşiţa cu şcoală cu tot. Ce a rămas, aţi văzut în teren…”

Iar exodul ar putea chiar continua, Jude întrebându-se retoric într-o revărsare de detensionare după eşec la care Liceu cu Program Sportiv din ţară s-ar putea întâmpla ca o junioară să dispară sub radar, nemaiprezentându-se pur şi simplu la antrenamente…

Golgetera Agape, gol de pe semicerc, a forţat un minireviriment...

Tranşant, Cornel Jude a înfierat şi opţiunea handbalului local de a merge pe două echipe la nivelul divizionar de seniori, opinând totodată că nici măcar prin comasarea forţelor nu s-ar fi închegat o pretendentă certă la promovare: „Din Universitatea, care a încheiat pe 7 şi penultima într-o serie a ligii secunde de opt echipe, s-au făcut acum două echipe, CS şi ce a mai rămas de <U>, aceasta a fost alegerea unora în Timişoara, ca dintr-una slabă să se facă două foarte slabe”. Sesizându-l că totuşi rezultatele proaspetei garnituri de la Clubul Sportiv, cu 4 succese şi o remiză, l-ar contrazice la o adică, Jude a atras atenţia că raportat la rigorile elitei Timişoara n-are talie: „Nu vorbim la nivelul din A… Eventual cu jucătoare de la centrul olimpic de excelenţă înapoi, dintre care Daira Ghiocel e un centru remarcabil de 1,85 metri, şi cu o combinată a acestor echipe, după un prim an de rodaj şi consolidare s-ar putea apoi promova. Dar pentru a fi de locurile 5-8 în Ligă îţi trebuie echipă”.

Revenind la eşecul în sine al junioarelor, oaspetele s-au desprins treptat, până la 5-11 în minutul 19, când un time-out timişorean a mai păstrat proporţiile scorului, finele primei părţi, deşi salvat pe contraatac de fiica regretatului polist Adrian Cioroianu, Iris, pentru un 7-14, fiind mai elocvent printr-un 7 metri irosit de autoarea deschiderii scorului, Kovacs, pe când la poarta adversă oltencele punctau ulterior pe contraatac.

Handicap şi mai devastator la reluare, reuşitele în cascadă ale pătrarului Ancuţa Agape, ce au adus scorul reprizei la un 6-6 în minutul 45, şi dubla Mirelei Paşca, dând însă senzaţia unui minireviriment, stins însă definitiv la 15-20, pe un atac pierdut. Iar de-acolo, redesprinderea, până la 19-28. Final.

LPS Banatul a început cu 1. Florentina Grigore – 7. Patricia Vanesa Panait, 18. Carla Senciuc, 4. Narcisa Moraru, 10. Alina Iovan, 13. Iris Cioroianu, 19. Sorina Timeea Kovacs, iar HCM Craiova cu 12. Maria Iovan Mic – 2. Maria Bonea, 9. Ioana Ştiubei, 15. Teodora Vîrdaru, 3. Ramona Mirea, 17. Ana Loboda, 4. Narcisa Moraru.

Au marcat, de la gazde, Agape – 7, Paşca – 4, Cioroianu – 3, Panait – două, Todirenchi, Ciubotariu şi Kovacs, câte unul, Mirea şi Vârdaru excelând pentru craiovence, cu 11 respectiv 6. Au arbitrat bine Ana Maria Pop şi Cristina Călămar.

Timişorencele au mai pierdut până acum la Slatina, cu 29-16, 22-42 cu LPS Târgu Jiu şi cu 32-19 la Hunedoara.

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Handbal, Juniori și etichetat cu , , , , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


opt − 1 =

 


Ultimele articole din categoria Handbal: