19 martie, în 1989… ”Poli” dispunea de vicecampioana la zi a Germaniei, TuRU Düsseldorf, în cea mai înaintată zi a sezonului din participările ”violeților” în eurocupe

Prim-divizionara de handbal masculin Politehnica Timișoara mai ajungea în primăvara europeană și în deceniul trecut, mai exact în anul 2008, dar cea mai înaintată zi a sezonului în care alb-violeții au mai evoluat în cupele europene rămâne data de 19 martie, în anul 1989, când dispuneau în returul sferturilor de finală ale Cupei IHF de vicecampioana la zi a Germaniei, TuRU Düsseldorf. Mai jos, o scurtă notiță cu conotații istorice de la acea vreme…

header-e1399396479239-150x125

 

În acest secol, mingea mică a mai fost bătută pe malurile Begăi între semicercurile competițiilor europene și în ediția 2007/8, mai precis în Cupa Challenge, la 16 ani după precedenta participare a bănățenilor în eurocupe, însă ”violeții” aveau să aibă ultima lor apariție în întrecere pe 15 martie 2008, în returul sferturilor de finală cu SL Benfica, revanșă echivalând cu un succes de palmares ce nu le-a adus și calificarea într-o fază încă neatinsă la nivel continental de handbalul masculin timișorean. Șimicu, autor a 4 goluri, respectiv Cristescu, actualul căpitan polist Fenici și Varga, cu câte 3, erau principalii marcatori în victoria cu 22-21 a manșei secunde cu lusitanii, insuficientă în urma eșecului cu 32-22 din sud-vestul Europei. Era totuși al treilea triumf al ”violeților” în respectiva ediție, după cele cu 28-24 contra lui Wacker Thun și 26-24 în optimile disputate în dublă manșă în sala ”Constantin Jude” cu islandezii de la Fram, rămânând și ultimul succes al celor de pe Bega în cupele europene. În aceeași primăvară, reprezentarea României în Challenge Cup avea o finalitate mai mult decât fericită, UCM Reșița păstrându-și trofeul cucerit în 2007 după dubla egalitate din finala cu norvegienii de la Drammen HK, de astă dată în dublul act al finalei cu austriecii de la Alpla Hard HC, luna mai din 2008 aducându-le așadar al doilea triumf continental și actualilor componenți ai timișorenilor, pivotul Ghiță Irimescu și extrema Florin Ciubotaru, pe atunci la cărășeni.

În schimb în 1989 alb-violeții au mai evoluat în cupele europene și în duminica de 19 martie, în care golgheter al timișorenilor contra vizitatorilor nemți a fost actualul antrenor al celor de la Potaissa Turda, Horațiu Gal. Dar să rememorăm acele zile prin consemnarea lui Marius Breazu, Viorel Jurcuț și regretatul Constantin Jude în ”60 de ani alb-violeți”…

”Poli” ajungea așadar în sferturi după duble victorii cu MAS Nea Helvetia Atena, 31-19 la Timișoara și 31-14 în returul pe tărâm elen, respectiv St. Ottmar St. Gallen, 21-18 în sala ”Olimpia” și 20-17 în returul din 18 decembrie 1988, în Elveția, dând însă în antepenultimul act de nimeni alta decât vicecampioana en titre a Bundesligii, TuRU Düsseldorf.

Gruparea germană, promovată în 1984 în prima ligă, juca în 1987 finala Cupei RFG iar sezonul 1987/8 îl încheia pe locul secund în elită, la numai două puncte în urma campioanei VfL Gummersbach, clasare ce i-a permis accederea în Cupa IHF. Iar așa cum notează și autorii cărții, ”după remarcabilul dublu succes în dauna elvețienilor, sorții au fost duri cu Poli, aducându-i în față în sferturile de finală formația TuRU Dusseldorf, vicecampioana R.F. Germane în ediția precedentă. În 12 martie 1989, în deplasare, tânăra formație studențească nu a reușit să facă față tăvălugului declanșat de formația germană, în fața căreia a cedat cu 12-22 (6-11). Punctele românilor au fost semnate de Dan Petru 3, Gal 3, N. Dobrescu 2, Matei 2, Naghi 1 și D. Dobrescu 1.”

Cât de tari erau nemții avea să se dovedească și în continuare, trofeul aflat din 1988 în vitrina lui Minaur Baia Mare urmând să ia calea Germaniei, după ce TuRU se impunea cu 17-12 și 15-18 în finala contra ”verișorilor” est-germani de la ASK Worwarts Frankfurt am Oder, devenind a treia grupare din RFG care să cucerească IHF Cup, lansată în respectivul deceniu nouă. E drept, TuRU avea să și retrogradeze din Bundesliga în 1990, după care mai revenea pentru ediția 1991/2, jucând și finala Cupei Germaniei în 1995, însă timișorenii i-au dat piept pe drumul vest-germanilor spre cucerirea întrecerii continentale.

”Peste o săptămână, pe 19 martie, la Timișoara, era totuși greu de crezut că gazdele puteau reface handicapul foarte mare cu care s-au întors de la Dusseldorf. Până la urmă, Poli și-a luat o revanșă de palmares, în fața echipei care avea să câștige Cupa IHF în acea ediție, cu un scor insuficient pentru calificare, 20-18 (9-9). Cei 12 jucători trimiși în teren la acea dispută au fost: Basaraba, Bobeică – Matei (3 goluri), Ignat, Sajenev, Gal (6 goluri), Dan Petru (4 goluri), N. Dobrescu (1 gol), Tudor (5 goluri), D. Dobrescu, Naghi (1 gol) și Horge”. Iar autorii au mai notat… ”Ne vom opri puțin pe marginea acestor două partide. Nu e nici un secret că accesul în semifinale s-a pierdut în deplasare, așa cum s-a întâmplat și cu doi ani înainte, la Leipzig. De data aceasta, gazdele au beneficiat de un portar în zi mare – internaționalul ceh Michal Barda – dar și de îngăduința arbitrilor, care au permis adversarilor timișorenilor un joc extrem de dur, la intimidare, rămas nesancționat. De altfel, jocul foarte agresiv al nemților s-a putut remarca și la sala Olimpia, când aceștia au fost sancționați cu 14 aruncări de la 7 metri și 7 eliminări temporare! Rămânând la acest capitol, Poli a păcătuit în ambele partide: la Dusseldorf s-au ratat 3 iar la Timișoara alte patru! Acestora li s-au adăugat mai multe momente de evoluție modestă, minute bune, poliștii nereușind să înscrie, mai ales în jocul tur. Din păcate, pripeala în atac și greșelile defensive au părut a fi generate de o teamă exagerată față de echipa adversă, de o lipsă de curaj și de încredere în propriile forțe, adică tocmai atuurile cu care studenții au reușit de multe ori rezultate remarcabile”.

În același 1989, ”Poli” încheia pe locul 5 în Divizia A, căzând cu un loc față de primăvara lui 1988, când sfârșea în urma podiumului Steaua – Dinamo – Minaur, menținut și un sezon mai apoi, cu ascensiunea pe patru a lui ASA Târgu Mureș.

Anii au trecut, mai exact 26 de la acea victorie în dauna nemților, și iată că între timp alb-violeții au mai adăugat doar alte 10 partide jucate în cupele europene. Pe când și următoarele, rămâne de văzut, până una alta ”Poli” având în față ultimele 3 apariții din returul actualei Ligi Naționale, mai întâi la finele săptămânii viitoare, la Bacău, contra Științei, care inaugurează diseară, la Constanța, o rundă în care timișorenii stau, apoi pe 1 aprilie acasă cu CSM București și finalmente la Suceava, cu ultima clasată.

Pentru a pătrunde în play-off, ”violeții” trebuie să prindă locul 8 la finele parcursului rămas, de 4 runde, ocupat momentan de Potaissa Turda, cu 26 de puncte, față de cele 25 ale vasluienilor respectiv 22 ale elevilor lui Pero Milosevic.

Până la final, Potaissa mai are de jucat, sâmbătă, acasă cu Minaur, apoi la Vaslui, în penultima etapă, respectiv acasă cu HC Odorhei, în runda a XXVI-a, pe când nou-promovata din Vaslui va evolua sâmbătă de la ora 18 acasă cu Dunărea Călărași, joi 26 martie de la ora 18 la Baia Mare iar apoi acasă cu Potaissa, în ultima rundă urmând a sta.

 

Acest articol a fost publicat în Handbal și etichetat cu , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


5 × = patruzeci cinci

 


Ultimele articole din categoria Handbal: