Al doilea şi ultimul nivel divizionar, campionat reconceput de FRH în format nou, cu două serii de seniori de 7-8 cluburi, cea vestică spre nord, şi tot două de „Tineret” a câte 7 „sateliţi” ai cluburilor din elită, cea vestică orientată spre centru-sud

Federaţia Română de Handbal a trecut din această vară la separarea formaţiilor de „tineret speranţe” ale cluburilor din Liga Zimbrilor care erau implicate şi până acum în eşalonul secund divizionar de seniori la semicercul intern, al doilea dar totodată şi ultimul, de grupările de seniori, împărţindu-le în competiţii distincte, care-şi încep din acest weekend ediţia 2023-2024 de campionat în noul format. Un tur de orizont. 

Este oare binevenită schimbarea? E de bine sau rău?

Timpul le va dovedi pe toate dar, în orice caz, la minimele la care a ajuns handbalul masculin românesc de dată recentă prin insuccesele principalei sale reprezentante pe scena internaţională, selecţionata „tricoloră” de seniori, învinsă de exemplu la Bucureşti de Kosovo în preliminarii, la fel şi în Insulele Feroe, încercările de a schimba ceva în fenomenul intern, deşi cel mai mult ar trebui căutat de fapt la nivelul sectorului juvenil, sunt în principiu binevenite, câtă vreme nu poartă pecetea unui experiment cu sorţi evidenţi de eşec. 

Pe de altă parte, sezonul trecut al Diviziei A „comune”, 2022-2023, a oferit pe baza găurilor de caşcaval din regulamentul conceput de FRH crearea premizelor unor polemici ce nici n-au fost într-adevăr evitate, stârnindu-se controverse ce au tulburat apele şi forţat schimbarea. Venită sub forma noului concept, de separare a cluburilor de seniori de „sateliţii tineret speranţe” ai celor din Liga Naţională.

Rezultând astfel la masculin două serii a câte 7 formaţii de „Tineret”, cea vestică acoperind de fapt aria geografică „triunghi” nord-vestică, aducând laolaltă echipele numărul 2 ale celor de la Minaur, Potaissa, „U” Cluj, CSU din Suceava, CSM Bacău, nou-promovatei CSM Sighişoara şi a SCM Politehnica Timişoara, care stă în acest weekend de debut, urmând a debuta acasă sâmbăta viitoare cu băimărenii. Iar în cealaltă serie septet, echipele de tineret ale prim-divizionarelor bucureştene şi în general din sud-est.

Iar Divizia A de seniori rămâne implicit tot cu două serii a câte 7-8 cluburi, mai consistentă fiind cea sud-vestică, în componenţă cu bănăţenele CSM Reşiţa, CS Unirea Sânnicolau Mare şi CSU Politehnica Timişoara, laolaltă şi cu echipele din Oltenia – mai precis CS Universitatea Craiova şi CSU Constantin Brâncuşi Târgu Jiu, dar şi cu recente prim-divizionare din Făgăraş, Odorheiu Secuiesc şi Oradea, ultimele două, retrogradate din elită în primăvară. Cât despre cealaltă serie, estică, are în alcătuire numai 7 formaţii.

În sud-vest, CS Unirea – CSM Făgăraş la start sâmbătă de la 11 la Sânnicolau Mare în sala „Ioan Morar” şi CSU Politehnica – CS Universitatea Craiova tot în etapa I din cele 14 de la ora 13 în sala „Constantin Jude” din Timişoara.

Codaşi detaşaţi ai sezonului regulat trecut în seria vestică, autori a două succese rătăcite între 10 eşecuri, alb-violeţii de la CSU Politehnica încep o nouă stagiune în „A”, antrenorul principal Emil-Florin Stolojan remarcând că „toate meciurile contra Craiovei au fost echilibrate în sezoanele anterioare. Băieții sunt pregătiți, avem aproape întreg lotul valid pentru prima etapă. Ne așteaptă un test de maturitate a echipei, mai ales că, față de stagiunea anterioară, au apărut multe nume noi în lot. Sperăm să obținem puncte, mai ales că jucăm pe teren propriu”.

CSU Politehnica Timişoara are la dispoziţie un lot tânăr, format în mare parte din studenţi, alcătuit din Denis-Adrian Doroiman, Marian Angelo Boc (portari); Vlad Loghin, Sebastian Măceșanu, Alex Fudulache-Caimaican, Cristian-Manuel Spatariuc, Sebastian Boanchiș, Andrei Stolojan, Mircea Ulariu, Rafael-Claudiu Chebici, Sorin-Florian Miclăuș, Miodrag Cornit, Alexandru Bura, Rareș Racoceanu, George-Mădălin Ursu, Valentin Dincă, Răzvan Pălăduță, Cristian Badea şi Cătălin Nicoară.

După meciul de pe teren propriu din prima etapă, pentru CSU Politehnica Timișoara va urma, la finele săptămânii viitoare, deplasarea de la CSM Făgăraş, pe când sânmiclăuşenii vor juca la Oradea.

 

 

 

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Handbal și etichetat cu , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


noua − = 8

 


Alte articole legate de acest subiect: