Foarte îmbucurător, prim-divizionara de handbal masculin AS CH Politehnica Timişoara a mărit în această iarnă sprijinul acordat propriei „pepiniere” juvenile, ca o investiţie în viitor, cu câteva îmbunătăţiri care au normalizat starea de fapt, iar la două zile după încheierea cantonamentului de la Jimbolia alb-violeţii vor inaugura mâine la ora 9 cel de-al patrulea turneu al Seriei H, vestice, în Campionatul Naţional de juniori III, împotriva Liceului Teoretic Traian Vuia Reşiţa, la Lugoj.
Gruparea clasată pe locul 7 în Liga Naţională s-a aplecat în acest sezon cu mai mare atenţie asupra strategiei de creştere a propriilor talente, în ideea în care intensificarea căutărilor şi selecţiilor de potenţiali juniori prin şcolile locale pentru grupele de juniori III, IV şi minihandbal ale clubului alb-violet ar putea da roade în timp, prin promovarea vârfurilor de generaţii la categoriile de juniori II şi I ale LPS Banatul Timişoara, care, din această iarnă, prin alcătuirea de către actuala echipă de juniori „mari” ai liceului a formaţiei satelit a poliştilor, a devenit un mai apropiat rezervor al formaţiei de seniori.
Ar fi deja şi câteva exemple în acest sens, „pepiniera” alb-violetă lansând 5 adolescenţi în ultimele 4 sezoane către echipele de juniori II şi I de la LPS Banatul, iar după ce Bogdan Bonchiş, din generaţia 1998, a fost cooptat în vara lui 2013 între juniorii II ai liceului, în această iarnă a venit rândul lui Vlad Bogdan Bradea şi Răzvan Trif, elevi în clasa a VIII-a şi care oricum ar fi trecut la vară, odată cu intrarea în clasa a IX-a, la LPS.
Implicit, CS U Poli Timişoara se va alinia de mâine la Lugoj fără 2 titulari ai stagiunii de toamnă, dar după cum ne-a explicat Daniela Ianto, ex-handbalista divizionară având în grijă juniorii Politehnicii, în al cincilea sezon în acest rol, aceasta este şi menirea grupelor de juniori mici, care trebuie însă permanent realimentate cu noi învăţăcei.
Juniorii III alb-violeţi se vor prezenta la cele 5 jocuri din sala „Lavinia Miloşovici” din Lugoj după un stagiu centralizat, derulat de sâmbătă până miercuri la Jimbolia, clubul profitând de vacanţa şcolară şi comasând grupele de juniori III şi IV într-o pregătire comună, şi cu ajutorul altei foste handbaliste divizionare, Lili Cojocăriţa, care s-a ocupat de cei „mici”.
Ca un pas înainte, „Poli” a achitat integral costul cantonamentului la Jimbolia, plătind contravaloarea cazării, cu mese, plus a transportului, pentru ambele grupe de juniori deplasate, III (1999-2000 plus unul de 2001) respectiv IV (2001-2002 plus un copil de 2003).
Totodată, pentru prima oară în 3 ani, clubul alb-violet plăteşte cazarea lotului juniorilor III pe durata unei competiţii în perimetrul judeţului nostru, în acest caz turneul federal de 3 zile de la Lugoj, evitându-se astfel deplasările zilnice, dus-întors, mai ales în condiţiile vremii vitrege şi dat fiind faptul că poliştii au primul meci al zilei, conform programării.
Juniorii III şi IV au combinat antrenamentele în aer liber cu cele în sălile Jimboliei, două la număr la o populaţie de circa 9.000 locuitori, dimineaţa în sala mică iar după-amiaza în cea mare.
Mai mult, băieţii Timişoarei au jucat luni cu junioarele II şi III de la HC Jimbolia, club ghidat cu grijă de Iren şi Marian Rică, iar marţi după-amiază au participat la un veritabil mini festival handbalistic, după antrenamentul în aer liber având parte şi de alte meciuri, împărţindu-se în 3 echipe pe grupe vârstă şi evoluând în compania unor garnituri juvenile din Jimbolia şi de la Unirea Sânnicolau Mare, care s-a aliniat cu mai multe formaţii de junioare. Finala a opus juniorii III polişti junioarelor III de la CS Unirea.
Iar pentru destindere juniorii Timişoarei au vizitat atât „Muzeul presei” cât şi „Muzeul pompierilor” din Jimbolia.
Revenind la AS CH Politehnica, rămâne de văzut dacă alb-violeţii îşi vor înscrie în sezonul 2013-2014 şi echipa de minihandbal în întrecerile FRH, grupa de vârstă 2003-2006 existând şi efectuând antrenamente. Cert este că la sfârşitul acestei luni poliştii vor face diligenţele pentru pregătirea sezonului actual de juniori IV, mai scurt decât cel al juniorilor III, doar pe perioada primăverii, noutatea constând în faptul că certificatul cu fotografie al juniorilor va fi înlocuit cu un carnet de joc eliberat de AJH Timiş.
Până atunci însă, turneul de la Lugoj, care va programa 5 runde a câte 3 meciuri, o va avea ca mare favorită tot pe LPS Banatul, lider cu 40 de puncte (15 13 1 1) şi 9 avans faţă de Unirea Sânnicolau Mare (15 10 1 4), urmate de gazda CSŞ Lugoj, a treia, cu un punct în urma sânmiclăuşenilor, Şcoala Generală 7 Timişoara (17p), LTTV Reşiţa (15p) şi „Poli”, fără nici un punct. LPS Banatul marşează la juniori III pe generaţia sa de 1999, celelalte două echipe timişorene, de la şcoala din Calea Lipovei, „Generală 7”, şi CS U Poli Timişoara, axându-se în general pe copii de 2000, care şi în sezonul 2014-2015 vor evolua tot la juniori III.
Din păcate, din raţiuni financiare, sistemul competiţional sub formă de turnee, câte unul având drept gazdă fiecare dintre cele 6 cluburi din serie, lasă perioade destul de mari între o întrecere şi alta: 3 săptămâni între cel din octombrie, găzduit de „Poli”, şi cel din noiembrie, ţinut de sânmiclăuşeni, respectiv 4 săptămâni faţă de cel organizat de „Generală 7” în Banu Sport. De la care, din 15 decembrie, au trecut aproape două luni. Ultimele două turnee vor fi găzduite, ulterior, de reşiţeni şi LPS Banatul.
Jocurile turneului de la Lugoj se dispută vineri, în reuniunile de dimineaţă şi după-amiază, sâmbătă – la fel, respectiv duminică dimineaţă.