AS Politehnica Timişoara va afla marţi cu cine va juca peste două săptămâni în optimile de finală ale Cupei României. Până atunci, deplasarea televizată la depunctata Minaur Baia Mare

Pe fondul unei binevenite prime schimbări de sistem competiţional, despre a cărei necesitate Sporttim a tot atras atenţia în ultimele sezoane, şi poate chiar s-o fi sesizat cineva, deşi nu suntem închipuiţi să ne imaginăm că ne-o fi tăiat pe noi primii capul, Cupa României se află în preajma intrării în întrecere şi a prim-divizionarelor din Liga Naţională, tragerea la sorţi urmând a avea loc marţi, la FRH. Cu cine va juca AS CH Politehnica Timişoara?

Dacă anul trecut, într-o modificare a sistemului de disputare faţă de acum două campanii, primele opt clasate, şi numai ele, şi-au ştiut adversarii din prima fază a competiţiei K.O., sferturile Cupei României, în funcţie de locul ocupat în ierarhia finală a ediţiei de campionat 2012-2013, în schimb în actualul sezon se va recurge din nou la o tragere la sorţi, în care se vor regăsi toate cele 12 grupări din elită plus cele 4 formaţii calificate în urma fazelor preliminare, din eşaloane inferioare.

Aceasta ar fi de fapt benefica şi fireasca modificare în favoarea căreia cotidianul nostru a tot insistat în timp să fie înfăptuită, şi anume dreptul de a participa în întrecerea Cupei României, căci de aceea este o competiţie eliminatorie, şi nu în sistem campionat, şi al altor cluburi afiliate la FRH, de preferinţă toate, indiferent dacă e vorba de Liga Naţională, de eşalonul secund, şi anume Divizia A, cu ale sale două serii, A şi B, respectiv de Campionatele Judeţene, foarte puţine în ţară.

Un prim pas în favoarea extinderii „democratice” a sistemului competiţional al Cupei s-a făcut, iar secund divizionarele s-au înfruntat pentru cele 4 locuri alocate în optimi, concluzia rezultată ţinând de superioritatea seriei estice, din care s-au calificat primele 3 clasate la ora actuală, şi anume, în ordine, Vasluiul, cu un contingent ex-politehnist timişorean, CSM Călăraşi şi Ştiinţa Municipal Dedeman Bacău, „satelit” tineresc al vicecampioanei naţionale din elită. Lor li se adaugă şi AS Victoria Bucureşti.

Într-o variantă ideală şi într-un format incluziv, integru, Cupa României ar trebui să reunească absolut toate grupările, profesioniste, amatoare şi non-amatoare de pe semicercul masculin, vorba aceea, de la HCM Cosntanţa până la ultima clasată în Campionatul Judeţean Timiş, reunind 9 formaţii la start, dar până atunci tot s-a urnit ceva din loc, aşa încât să notăm ce urmează.

Marţi se va decide localitatea gazdă şi programul cu orele de disputare ale Cupei României, cert fiind doar că optimile de finală vor avea loc miercuri 5 martie, sferturile pe 6, semifinalele sâmbătă 8 martie, iar finala duminică 9 martie.

Iniţial, întrecerea din acest an a fost programată în perioada 26 februarie – 2 martie, adică la finele săptămânii viitoare, dar în cele din urmă, ţinând cont de prezenţa Constanţei şi Odorheiului în eurocupe, a fost amânată cu o etapă. Poliştii, care vor juca în campionat, acasă, luni 3 martie, cu vicecampioana din Bacău, de la ora 17 (DIGI Sport), au cedat în ultimele două ediţii ale Cupei aceloraşi băcăuani, rămânând de văzut dacă sorţii le vor hărăzi acum nişte adversari mai abordabili.

În tot cazul, după participarea în Cupă, Politehnica va evolua în deplasare la HC Odorhei, în jurul datei de 16 martie, înfruntând o formaţie alunecată pe locul 6 după 4 înfrângeri la rând, dintre care ultima în această seară, 30-29 la Târgu Jiu, unde golgeterul campionatului, Acatrinei, a semnat cele mai multe goluri, dar care se consolează cu triumful la Zabrze, 23-22 cu Gornik, în turul optimilor Cupei EHF, deplasare în care Majnov a marcat 10 goluri.

Comprimată de accidentări şi presată de situaţia delicată din clasamentul primei ligi, Politehnicii probabil numai de Cupa României nu-i arde cel mai mult în plin retur, însă o figură cât mai onorabilă, cu măcar două jocuri disputate, ar fi de preferat.

Până atunci însă, alb-violeţii, învingători în tur cu 30-24, au o deplasare vitală, duminică, la Baia Mare, în matineul televizat de la 11,15, cu nou-promovata Minaur, zguduită de pierderea cu 10-0 la masa verde a apreciabilei remize în deplasarea la fruntaşa Potaissa, unde egala prin Crăciun cu două secunde înainte de final, 30-30, după ce turdenii se credeau învingători prin golul înscris cu 12 secunde înaintea ultimei sirene. Şi acolo ex-polistul Andrei Grasu, al patrulea în ierarhia generală a marcatorilor ediţiei, cu 95, s-a remarcat cu 9 reuşite, doar că maramureşenii au aliniat un handbalist fără drept de joc, ceea ce le-a atras şi o penalizare de un punct, ajungând, cu 15 în cont, cot la cot cu poliştii lui Constantin Ştefan şi Dan Dumitru.

Ca o ultimă remarcă, etapa actuală, a XVIII-a, a fost inaugurată de campioana HCM Constanţa şi CS Caraş Severin, reşiţenii pierzând la mare cu 31-25 (13-14), într-un joc în devans, dat fiind meciul dobrogenilor acasă, cu liderul Grupei D în optimile Challenge Cup, Fuchse Berlin.

 

 

 

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Handbal și etichetat cu , , , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


doi × 8 =

 


Ultimele articole din categoria Handbal: