Botezul focului, de succes. LPS Banatul Timişoara, 4 victorii şi o remiză în 7 jocuri la turneul final al Campionatului Naţional de juniori V. Atilla Ioan Horvath: “O experienţă unică pentru băieţi!”

Un adevărat minifestival al handbalului celor mici, cu un total de 56 de jocuri disputate la foc continuu, de joi dimineaţă până duminică la amiază, a avut-o în vâltoarea acţiunii şi pe LPS Banatul Timişoara, cea mai fragedă grupare dintre cele 16 calificate în turneul final al Campionatului Naţional de juniori V, dar care a prins pe parcurs gustul competiţiei, încheind-o cu speranţe şi promisiuni pe viitor.

LPS Banatul Timişoara - juniori V, locul 10 la turneul final naţional de 16 echipe de minihandbal, la Turda, din 4 victorii, o remiză şi două înfrângeri

 

 

“Sunt foarte mulţumit în primul rând pentru faptul că am ajuns la turneul final iar apoi pentru bunele evoluţii de aici, cu un bilanţ pozitiv”, a remarcat Atilla Ioan Horvath, antrenorul juniorilor mici de la alb-albaştrii Timişoarei, care au pus punct prezenţei de 4 zile la Turda, în judeţul Cluj, cu un veritabil meci maraton, cel mai lung al turneului final, pentru desemnarea ocupantei locului 9, în compania gazdei HC Potaissa Turda, o ocupantă a podiumului juvenile naţional cu această grupă la finele anului trecut.

“Banatul” a remizat cu galben-albaştrii, 14-14 după jumătatea de oră regulamentară de joc (2×15 minute), cele două rămânând nedezlipite şi după minutele de prelungire, 15-15 după două reprize a câte 3 minute, după care gazdele s-au impus la aruncările de departajare, 17-18, a treia execuţie băbăţeană ocolind buturile.

Deşi se anunţa printre favorite, gazda HC Potaissa Turda s-a regăsit aşadar în cele din urmă pe locul 9, prima clasată în cea de-a doua grupă valorică, urmată de LPS Banatul, care, pentru a-şi câştiga dreptul de a juca pentru poziţiile 9-10 a trecut sâmbătă seară de o altă formaţie cotată cu şanse la medalii în finalele de la Turda, 10-8 cu CSŞ Odorheiu Secuiesc.

Până la urmă, una dintre echipele sosite cu aspiraţii la un loc fruntaş, CSM Ploieşti a şi urcat pe podium, dispunând în finala mică de cărăşenii de la Academia “Adi Petrea” Reşiţa, finalmente pe locul 4.

În ansamblu, după cum a remarcat antrenorul Horvath, un fost handbalist al Politehnicii, participarea acestei grupe de minihandbal a “Banatului”, conturată abia la începutul acestui sezon, aşadar la primii săi paşi pe semicerc, a fost de foarte bun augur, dat fiind numeroasele dispute cu principalele centre din ţară, inclusiv cu medaliate în 2013, ca de exemplu HC Potaissa, locul 3, sau CS Extrem, locul 2.

De fapt, LPS Banatul a dat încă din prima fază a grupelor, de joi şi vineri, de unele dintre cele mai tari nuci ale turneului, CSM Ploieşti, calificată de pe primul loc din zona sa semifinală, CS Extrem, a treia dintr-o serie cu turdenii şi cei din Odorhei, respectiv CSŞ Bacău, pe hârtie a patra din grupa moldavă dar de fapt o selecţionată a locurilor 3 şi 4 în respective structură semifinală, ambele din Bacău.

“S-a putut constata că grupările din ţară lucrează atent la nivelul de minihandbal, căci turneul a fost foarte bun, nu mi-a venit să-mi cred ochilor la ce meciuri am asistat. Discuţia între antrenori, cei care se ocupă de îndrumarea băieţilor, a fost însă şi în privinţa câtor copii vor şi continua pe tot parcursul junioratului, ceea ce rămâne de văzut. Contează motivaţionalul, structura de antrenament, aspecte de care ne lovim şi noi, şi să să vedem să nu se piardă unii pe parcurs, plus că mai sunt cazuri când pot fi luaţi sau situaţii de cluburi care lucrează cu ei doar până la nivelul juniorilor 3. Noi vrem să mergem până la absolvire şi să mă ţină puterile să ajungem la juniori 1. Ca lot, am constatat că am fost echilibraţi, acoperiţi uniform pe posturi, în comparaţie cu alte formaţii, care s-au bazat pe unele individualităţi, ceea ce consider că în timp e bine pentru noi”, a mai explicat antrenorul Horvath.

Cât de relative pot fi rezultatele şi implicit clasările la acest nivel juvenil o spune şi deznodământul finalei, adjudecată de HC H.K. 2010 Medgidia, care a dispus la 10 goluri de cei de la CS C.N. Topoloveni, după ce iniţial, în faza grupelor, se înclina în faţa acesteia.

Ca rezultate ale timişorenilor, debutul a fost cu dreptul, 14-10 (6-6) joi dimineaţa cu Extrem Baia Mare, urmat de singurele lor două eşecuri la turneul final, dar care i-au aruncat în a doua grupă valorică (9-16), şi anume 6-15 (3-5) cu CSM Ploieşti şi un eşec la două goluri diferenţă vineri dimineaţă, cu CSŞ Bacău, într-un duel direct cu numeroase atacuri de unu la unu ratate de alb-albaştrii, care n-au avut nici poarta în mână.

Soarele a răsărit din nou de vineri după-amiază, 12-8 cu LPS Botoşani şi 17-12 (11-2) cu CS Seini, succese care i-au ridicat pe bănăţeni în zona locurilor 9-12.

«Pentru o echipă care a început handbalul în septembrie 2013, prestaţia a fost foarte bună, şi am putea compara cu situaţia celor din Medgidia, formaţie conturată deja la 4 ani, iar majoritatea cam la 7 ani, şi care au deja turnee în picioare, şi turnee finale, ceea ce e o premieră pentru noi. Şi spun pentru noi căci nici eu, ca junior, n-am fost niciodată la turneul final…”, a mai spus Atilla Ioan Horvath, în cazul căruia aşchia nu sare departe de trunchi, fiul său, Samuel Horvath, fiind golgheterul timişorenilor, cu peste 30 de reuşite scuturând plasa.

E vorba de juniori V din categoria de vârstă 2003-2004, la care s-au limitat timişorenii, excepţiile venind din altă parte, de exemplu de la gazde, care au “lansat la apă” un copil din generaţia 2008 (!), în cazul “Banatului” şaptele conturat fiind Cătană – Durac, Grad, Horvath, Moldovan, Chira, Stolojan, cu Radu, Miclăuş, Ulariu, Lazău, Loghin, Şipoş, Prodan, Bîrsăşteanu şi nu în ultimul rând Robert Cîtu intrând pe parcurs. Iar Robert Cîtu este fiul selecţionerului de lot reprezentativ juvenil Narcis Cîtu, observator federal în cadrul acestui turneu final naţional, şi al Mirelei Săndica, ex-handbalista divizionară actualmente crescând şcolari în pepiniera pe semicerc a “Generalei 7”, din Calea Lipovei.

Ca o concluzie finală tot din partea lui Atilla Horvath, “a fost cam mult pentru ei, mai ales la intensitatea asta şi cu toate emoţiile, 7 jocuriîn nici 4 zile, dar în general a fost bine, şi cu cât au avansat în turneu au început să joace mai bine. Ar fi fost ideală întrecerea pe perioada întregii săptămâni, cu pauză de o zi între faze, un timp de respiro”.

Şase dintre cele 16 finaliste la Turda sunt din interiorul curburii carpatice, şi anume grupările din Baia Mare, Seini, Odorheiu Secuiesc, Reşiţa, Turda şi Timişoara, neavând în schimb reprezentare centre precum Bucureşti, Cluj sau Târgu Jiu.

Juniorii V, laolaltă cu juniorii I, conduşi din acest an de Horvath în Campionatul Judeţean Timiş, prin preluare de la “Banatul” şi sub forma “satelitului” Politehnicii, vor participa din 27 iunie la un festival handbalistic internaţional la Gaeta, în Italia, unde timişoreanul a evoluat în trecut, vreme de 6ani, între 2006 şi 2012, atât ca jucător cât şi ca antrenor la formaţia de seniori precum şi în “pepinieră”.

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Handbal, Juniori și etichetat cu , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


cinci + = 11

 


Ultimele articole din categoria Handbal: