Cea de-a XIX-a ediție a ”Memorialului Doina Cojocaru”, 4 jocuri între clase ale LPS Banatul, în sala ”Constantin Jude”

Cândva un eveniment notabil al lunii decembrie pe semicercul handbalului feminin timișorean, turneul amical dotat cu trofeul ”Memorialul Doina Cojocaru” se rezumă la a XIX-a sa ediție la participarea unui… singur club, LPS Banatul Timișoara, care va genera 4 meciuri între clasele sale de liceu în diminețile de sâmbătă și duminică, în sala ”Constantin Jude”. Cineva menține totuși vie flacăra întrecerii în memoria căpitanului campioanei mondiale de tineret din 1970…

În amintirea Doinei Cojocaru, fosta regretată handbalistă a Universităţii Timişoara, un omagiu anual prin handbalul feminin juvenil

 

 

Timp de 6 ani căpitan al reprezentativei României, după triumful din Olanda, interul stânga Doina Cojocaru juca în 1973 în finala Campionatului Mondial de la Beograd, stadiu al competiției globale atins mai apoi de ”tricolore” abia după 12 turnee finale și 32 de ani, cu ocazia întrecerii din Rusia, în urmă cu aproape un deceniu.

Și iată că, tot la ora unui alt turneu final de handbal feminin, cel continental, în care România debutează duminică seară în Ungaria, contra Norvegiei, semicercul local mai bifează o ediție a ”Memorialului Doina Cojocaru”, dar într-o formă parcă tot mai restrânsă, în nota debusolării din handbalul feminin timișorean dar totuși cu un licăr de speranță dinspre sectorul juvenil.

Căci, după ce anul trecut, pe 20 decembrie, Universitatea Timișoara cu junioarele I respectiv junioarele II și III, tot de la ”Banatul”, au jucat în cadrul celei de-a XVIII-a ediții, ținută cu două zile înaintea finalei Mondialului, de la Beograd, între Serbia și Brazilia, iată că ediția din acest an se limitează strict la întâlniri ale junioarelor, mai exact clasele a IX-a cu a X-a și a XI-a cu a XII-a de la LPS Banatul, în această ordine, sâmbătă dimineață, începând cu ora 9, cele mari fiind îndrumate de profesorul Cosmin Zgârdea iar junioarele ”mici” de Florica Gallovits, la rândul ei fostă componentă a Universității campioană, junioare II care tocmai au disputat 7 partide, printre care și cu selecționatele U17 ale Lituaniei și Belarus, la un turneu de 3 zile în Cehia, la Hodonin. Clubul la care a evoluat pentru mai mulți ani Doina Cojocaru, ”Universitatea”, nu participă însă și de această dată la întrecerea omagială.

A doua zi, tot de la 9, învinsele vor juca pentru prinderea locului 3 iar învingătoarele pentru câștigarea ”Memorialului Doina Cojocaru”, un premiu special și tradițional fiind de cel mai bun inter stânga, post pe care a evoluat fosta handbalistă de lot național și multiplă campioană a României cu cluburi diferite, la Universitatea Timișoara bucurându-se de câștigarea titlului pe țară în 1974, 1975 și 1976, an în care participa şi evolua în toate cele 5 partide pentru ”tricolore” la Jocurile Olimpice de la Montreal, clasîndu-se pe locul 4 într-o probă feminină la debut sub egida celor 5 cercuri.

Doina Cojocaru s-a remarcat de-a lungul carierei cucerind titlul național și cu IEFS București, în același an în care devenea vicecampioană mondială cu selecționata României, și a cumulat pe rând sau chiar în paralel diferite distincții, drept cea mai tehnică jucătoare a competiției, cel mai bun inter stânga sau titlul de golgheter, ulterior activând ca asistent la IEFS și profesoară de sport la Şcoala Generală 6 din Timișoara.

Cele două terenuri de handbal pe suprafețe de bitum din curtea Școlii Generale cu clasele I-VIII Nr. 7 din Calea Lipovei îi poartă numele fostei mari handbaliste, în acea incintă organizându-se la fiecare început de vară, în jurul datei de 1 iunie, un turneu juvenil rezervat tot fetelor, în memoria Doinei Cojocaru.

Întrecerea de sală ținută spre finele fiecărui an se leagă de dispariţia într-un 14 decembrie a fostei campioane, născută Băicoianu în 25 noiembrie 1948, la Sighişoara. Din păcate, edițiile din acest deceniu au devenit tot mai ”în familie”, un moment oportun, cel al sezonului 2011-2012, când handbalul feminin timișorean a dat semne de revigorare, în decembrie organizându-se pe-atunci și un al doilea patrulater, de senioare, ”Cupa de Iarnă”, chiar internațional, cu participarea a două cluburi din Serbia, nefiind din păcate exploatat în sensul susținerii și impulsionării activității acestei ramuri. Cu efectele și consecințele cât se poate de evidente la fine de 2014.

Una dintre cele două formații participante la ediția din acest an, echipa de junioare 1 a ”Banatului”, va evolua și în weekend-ul următor, pe 14 decembrie, invitată fiind în cadrul unui turneu juvenil organizat de gruparea din Mokrin, rezervat generațiilor 2002 și 2004, pentru a evolua împotriva garniturii de seniori a localnicelor, din eșalonul trei al Serbiei.

 

 

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Handbal și etichetat cu , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


cinci + = 7

 


Ultimele articole din categoria Handbal: