Cele mai bune intenţii caritabile, sugestii dintre cele mai nerecomandabile

„Municipalul” Timişoarei îşi continuă implicarea cu caracter umanitar şi în Săptămâna Luminată, cu ocazia găzduirii miercuri seară de către SCM Politehnica a penultimului meci acasă din Liga Zimbrilor la handbal masculin, după ce în Ajun de Florii organiza în aceeaşi notă jocul din Ronaţ al rugbiştilor laureaţi de la SCM USV cu băimărenii, în Liga Naţională.

SCM Politehnica Timişoara va fi gazdă pentru AHC Potaissa Turda miercuri la ora 18, când tinerii beneficiari ai programelor organizaţiei „Isus, speranţa României” vor intra pe terenul sălii sporturilor „Constantin Jude” împreună cu handbaliştii, înaintea startului de partidă din etapa a XXIII-a a Ligii Zimbrilor – programată la mijloc de săptămână înaintea „sprintului” final al returului, odată cu runda a 26-a. 

Întâlnire aducând o nouă acţiune caritabilă, cei ce vor fi prezenţi în tribună având prilejul de a-şi manifesta generozitatea în Săptămâna Mare a Sfintelor Sărbători de Paşti faţă de tinerii din casele de copii şi din familii defavorizate, sub forma donaţiei unor sume de bani, alimente şi produse de igienă personală.

Specificaţia cu cele mai bune intenţii, conform anunţului din partea „Municipalului” Timişoarei, referindu-se din considerente practice la alimentele neperisabile, enumerate fiind uleiul, zahărul, făina şi conserve, fără însă a se avea din necunoştinţă de cauză în vedere că tocmai asemenea produse de bază, de larg consum, sunt de fapt şi dintre cele mai nerecomandabile în meniul unei nutriţii adecvate. 

Cu-alte cuvinte, oricât de neîndoielnic bune sunt intenţiile tuturor celor implicaţi, dar şi foarte binevenite, mai degrabă chiar nu s-ar preta a le fi rezervate respectivilor copii şi tineri asemenea „cadouri otrăvite”, chiar dacă, din punctul de vedere al sufletiştilor cu inimoasa iniţiativă de suflet, ar putea părea totalmente utile din perspectiva considerentelor practice.

Însă, dintr-o perspectivă a celor care ar beneficia de gesturile caritabile, în folosul stării lor de bine pe termen mediu-lung, asemenea produse ar trebui de fapt a nu le fi parte a alimentaţiei, cu-atât mai mult la vârstele la care se formează obişnuinţele şi… gusturile. 

Parte a problemelor în creştere ale României sub forma amplificării obezităţii infantile şi a numărului copiilor şi tinerilor supraponderali survenind şi de pe urma deficienţelor nutriţionale instalate tocmai prin obişnuirea celor mici cu consumul unor alimente având la bază nimic altceva decât taman uleiul, zahărul sau făina, altădată calitative dar actualmente pe post de instigator al detonării în timp a unei… „bombe cu ceas” în sănătatea publică. 

Nici banii şi nici atât aşa-zisele „produse de igienă personală” – cu gradul lor nociv de toxicitate conform ofertei de pe piaţa clasică de consum, la fel, mai bine neutilizate pentru atenuarea contaminării organice a tinerilor în formare fiziologică, nu constituie soluţii adecvate pentru creşterea bunăstării celor avuţi în vedere pentru a fi susţinuţi, ci mai degrabă variante de moment conferind o senzaţie de bine celor sărind în ajutor, în sensul că s-ar întreprinde ceva.

Ceea ce este cât se poate de bine, laudativ şi salutar ca intenţii, gest şi implicare, însă fără efectul real pe care şi l-ar imagina şi dori cei cât se poate de bine intenţionaţi pe adresa tinerilor, dat fiind însemnătatea negativă a actualelor game mai ieftine dintre produsele astfel percepute drept „de bază” precum uleiul, zahărul şi făină, întrutotul contraindicate unei alimentaţii sănătoase, darmite, nici atât, unei hrane nutritive. 

Fără să vrea şi-n necunoştinţă de cauză unii putând astfel contribui „pe pilot automat” la ceea ce se derulează în formă continuată ca fiind şifonarea cu efecte pe termen lung a „buletinului medical” al naţiei, cu repercusiuni în timp sub forma suprasolicitării sistemului medical, implicând costuri oricum în creştere, iar asta prin adăugarea încă unei picături, sub perceptele binefacerii, în oceanul degradării stării de bine a societăţii, de la vârste tot mai mici. 

O temă de meditaţie îndemnând la chibzuinţă şi ulterior discernământ. 

Aşa încât, oricât de exagerat şi nepotrivit ar putea părea la prima vedere celor în necunoştinţă de cauză, decât a alimenta şi-n continuare obiceiul deja probabil format al… muşcăturii din „mărul otrăvit”, mai bine nişte sugestii alese dintre cele mai recomandabile, dacă tot se doreşte fără doar şi poate a se face un bine mai micilor semeni în nevoi. 

Care va să zică vrem a ne face utili sau a le fi cu-adevărat mai bine respectivilor copii şi tineri? 

Ori dacă li se vrea binele, atunci zahărul, uleiul, făina şi conservele, şi-n special din gamele de mai proastă calitate, valabil şi pentru „produsele de igienă personală”, n-ar trebui nicidecum incluse în donaţii. 

Acestea fiind zise, se reînnoadă un foarte strâns duel conform ultimelor sale reprezentaţii, ambele dispute directe „Poli” – Potaissa de anul trecut încheindu-se la un singur gol diferenţă: 23-24 la 7 aprilie la Timişoara, respectiv 30-29 la 16 noiembrie la Turda. 

Alb-violeţii situându-se pe poziţia a zecea în Liga Naţională cu patru etape rămase de jucat, cu 21 de puncte, la egalitate cu a unsprezecea clasată, CSM Vaslui, programul bănăţenilor incluzând apoi ieşirea la Baia Mare, primirea constănţenilor şi apariţia finală la Buzău, localnicii trăgând la podium.

Clasamentul la zi al Ligii Zimbrilor şi programul, pe coloana rezultatelor secţiunii Handbal.

Gruparea din Turda se află în schimb pe locul al doilea, cu 49 de puncte, la egalitate cu a treia clasată, HC Buzău, dar Potaissa având două meciuri în minus, aşteptând programarea celui acasă cu Dinamo.

Căreia galben-albaştrii clujeni ai ex-polistului Horaţiu Gal i-au cedat la finalul săptămânii trecute pe propriul teren la turneul final al Cupei României, în ultimul act cu trofeul pe masă, la scor: 27-39 (15-20).

Dinamoviştii aveau a trece la scor şi de Minaur în semifinale, cu 34-23, băimărenii revanşându-se în finala mică de consolare la locul 3, împotriva „Municipalului” Bucureştiului, pierzător tot la patru goluri şi-n semifinala cu gazda Potaissa.

Partida de miercuri de la ora 18 va fi arbitrată de cuplul Belean (Mureş) – Hendrea (Maramureş), observator FRH fiind cărăşeanul Lupşa.

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Handbal și etichetat cu , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


− 1 = patru

 


Ultimele articole din categoria Handbal: