Colocviul studenţesc „Poli” – „U” Cluj, cu nou-promovata din Ardeal, precedat de momentul de reculegere în memoria lui Radu Bote. Rohozneanu: „Teoretic, suntem favoriţi, dar nouă nu ne prea place această postură”

Implicaţi în meciuri extrem de strânse dar fără victorie în primele două etape din noua ediţie de campionat a Ligii Zimbrilor, mai întâi pierzători la limită acasă cu vrâncenii iar apoi egali duminică în Moldova băcăuanilor, handbaliştii Timişoarei vor fi sâmbătă după-amiază în căutarea unui prim succes în sezonul 2023-2024, în sala „Constantin Jude”, succes pe care oaspeţii clujeni l-au repurtat deja la limită împotriva sucevenilor în cea de-a doua dintre apariţiile succesive pe teren propriu la revenirea în elită, nou-promovaţii de sub Feleac încercând de astă dată, în actuala campanie, să evite retrogradările suferite după numai şi numai un an în 2019 şi 2022, dar în schimb să lege ceva mai multe stagiuni pe prima scenă masculină, precum izbuteau ultima oară până în 2013.

Într-adevăr, a trecut deja un deceniu de la încheierea unei perioade de statornicie a alb-negrilor Clujului la semicercul Ligii Naţionale, Universitatea Transilvania retrogradând în 2013 cu 20 de eşecuri în 22 de runde după mai multe sezoane petrecute în elită, chiar a patra la finele celor 26 de etape din ediţia 2010-2011, iar de astă dată încercând să întrerupă „ciclul ABBA”, cu treceri doar sporadice în ultimii 10 ani pe prima scenă, în 2018-2019 şi 2021-2022.

Deplasarea la Timişoara fiind prima a universitarilor de pe Someş ca nou-promovaţi, întăriţi peste vară şi învingători la a doua strigare în ediţia 2023-2024, 38-37 cu CSU din Suceava – viitoare gazdă a bănăţenilor în etapa a patra, ardelenii mai onorând cu prezenţa pe malurile Begăi şi la finele lunii trecute, cu ocazia patrulaterului internaţional „Cupa Poli”, în care nu s-au intersectat însă cu alb-violeţii, având parte strict de întâlniri cu vizitatori din Serbia. 

Pentru polişti, dacă a fost vorba tot despre prima lor deplasare în campionat în urmă cu două ediţii, tot la început de septembrie, în 2021, ei bine, atunci au avut parte de o surpriză neplăcută, cedând Universităţii Cluj în Ardeal cu 20-19 în partida din etapa a II-a, drum pe care, la finele sezonului, incluzând şi o revanşă cu 38-30 în returul din decembrie 2021 din Banat, „violeţii” au ajuns la barajul de menţinere în Liga Zimbrilor, căruia i-au „supravieţuit”, iar alb-negrii înapoi în Divizia A. 

Când se întâlneau în ediţia 2018-2019 a elitei, victoriile timişorenilor erau detaşate, cu 41-28 în turul din noiembrie şi 37-27 în luna martie, în Ardeal, poliştii clasându-se în cele din urmă pe 7 după sezonul regulat, nou-promovaţii clujeni ultimii, pe 14.

Însă, aşa cum a remarcat actualul antrenor principal al bănăţenilor, Mihai Rohozneanu, înaintea primirii celor de la „U”, programată sâmbătă de la ora 17, şi anume că statutul de favoriţi nu le vine „violeţilor” tocmai ca o mânuşă, aspect sugerat şi prin prisma „curselor de urmărire” necesare timişorenilor în partidele primelor două etape, cei de pe Bega, „condamnaţi la victorie”, sunt nevoiţi a fi racordaţi la maximum unei concentrări optime pentru a trece de Ramba şi compania. 

Care clujeni i-au condus pe Someş pe stelişti la pauza rundei inaugurale, cu 16-14, sfârşind ce-i drept în cele din urmă învinşi cu cel mai drastic rezultat pe pielea gazdelor într-o rundă de debut cu 5 succese în deplasare, 28-35, „U” conducând la pauză şi duminică seară în sala „Horia Demian”, 19-18 cu sucevenii, avantaj pe care îl conservau la final, 38-37. De fapt, nici cealaltă nou-promovată, CSM Sighişoara, n-a fost cu mult mai prejos în prima repriză a etapelor lansării, 12-13 la pauză acasă cu CSM Constanţa, care se impunea cu greu în prologul campionatului, cu 24-25 înaintea „dublei” triumfătoare la aruncări de departajare în preliminariile European League cu finalista de eurocupe Fraikin BM. Granollers, ba chiar şi 12-12 în Bucureşti după primele 30 de minute cu CSM, desprinsă la reluarea jocului cu 29-24. 

„Buturugile mici” îşi vând care va să zică scump pielea într-un debut de campionat cu 5 rezultate la limită şi 3 remize în totalul primelor 13 meciuri jucate, aşadar majoritatea, 8 din 13, printre rezultatele de egalitate fiind şi cel al timişorenilor pe terenul ocupantei locului 8 în ediţia anterioară, CSM Bacău, 24-24 după 17-12 la pauză în favoarea moldavilor, tremurând însă la ultima aruncare a partidei, irosită de alb-violeţi duminică seară.

Între timp, trista veste a tragediei unui sufletist al handbalului, Radu Bote, plecat mult prea vremelnic şi timpuriu la îngeri, la nici 50 de primăveri, sportiv divizionar bănăţean care a activat inclusiv la cluburi din şesul timişean şi îi este urmat de fiul său Raul – trecut şi prin „pepiniera” Centrului Naţional Olimpic de Pregătire a Juniorilor Timişoara precum şi prin cea polistă, prim-divizionar cu alb-violeţii iar în sezonul trecut secund-divizionar cu alb-albaştrii Reşiţei, de unde a luat calea semicercului austriac. 

O suferinţă care a implicat şi intervenţia chirurgicală, firul vieţii fostului handbalist curmându-se vremelnic, în memoria sa urmând a fi păstrat un moment de reculegere înaintea primului fluier al constănţenilor Georgescu şi Moldoveanu.  

„Va fi un meci dificil. Clujenii vin cu moral bun la Timişoara, mai ales că sunt rezultate foarte echilibrate în campionat. Va trebui să ne întrebuinţăm 100% pentru victorie. Teoretic, suntem favoriţi, dar nouă nu ne prea place această postură. Vor conta foarte mult forma de moment, poarta – un factor determinant în handbal – şi atitudinea”, a semnalat Mihai Rohozneanu, antrenorul principal al Politehnicii Timişoara, care, apropo de remiza de pe Bistriţa, a remarcat că „depinde din ce perspectivă privim scorul acesta. Dacă ne uităm la rezultatul de la pauză și la faptul că am adus un punct din deplasare, este bine. Dacă ne gândim la ceea ce ne-am propus noi să facem şi dacă ţinem cont că am avut atacul în ultimele 19 secunde, inclusiv o situaţie clară de a marca, suntem puţin supăraţi. Totuşi, meciul de la Bacău a trecut, iar energia şi concentrarea noastră se mută la partida cu Clujul!”

Băcăuanii urmând a fi vineri de la ora 18 protagonişti ai jocului de debut al etapei a III-a, la campioana Dinamo, după care colocviul studenţesc de pe Bega constituie a doua întâlnire a rundei, programul complet fiind publicat laolaltă cu clasamentul şi ultimele rezultate pe coloana datelor tehnice a secţiunii Handbal. Etapa a II-a încheindu-se abia joi după-amiază la Medgidia, cu partida CSM Constanţa – Potaissa Turda, dobrogenii fiind proaspăt calificaţi în faza grupelor dinaintea celei principale în EHF European League Men, serie tur-retur cu Sporting Lisabona, MOL Tatabanya şi Chrobry Glogow. 

Cât despre marcatorii clujenilor în succesul acasă de duminică, la această legătură.

 

 

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Handbal și etichetat cu , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


− 6 = unu

 


Ultimele articole din categoria Handbal: