Condusă permanent și slabă defensiv, SCM Politehnica îl mai și face mare pe Makaria: 34-25 (18-15) CSU din Suceava

Pierzătoare în primele două deplasări din noul sezon al Ligii Naționale la echipe din careul fruntaș al ultimelor ediții, Potaissa Turda și vinerea trecută la campioana Dinamo, SCM Politehnica Timișoara a cedat vineri de la ora 17 la o diferență apăsător de mare pe terenul unei vecine ierarhice la sfârșitul campaniei trecute, a zecea clasată CSU din Suceava, care o preceda atunci ce-i drept cu echivalentul câtorva victorii, nordicii conducându-i permanent pe bănățeni încă dintr-o primă repriză cu foarte multe goluri, prin a-i surprinde cu multe atacuri declanșate rapid, pe repunerea mingii, directe, dar și dejucându-le adesea apărarea slabă mai ales pe centru. Iar când mai ai și un portar inspirat, Makaria, făcut cu atât mai mare de ”violeți”, ai cărui portari sunt fragezi, victoria se conturează a deveni o certitudine: 34-25 (18-15).

”Poli” a prestat vineri după-amiază în sala LPS Suceava cel mai slab joc din noul campionat al Ligii Zimbrilor, în special fiind depășită în plan defensiv, în zona blocului central, pus pe picior greșit, așa încât gazdele au clădit un avantaj relativ stabil până la pauză – atunci totuși de numai 3 goluri, dublat într-o parte a doua mai fragmentată și implicit cu mai puține reușite, și pe fodndul tot mai numeroaselor ratări ale bănățenilor, 16-10 față de 18-15, în care Makaria aproape că ”a închis poarta”, pe când la timișoreni s-a observat că sunt în reconstrucție, mai ales la nivelul porții. 

Reconstrucție mai degrabă prin prisma echipei a doua, ”satelit” al Politehnicii lansat vineri seară într-o nouă ediție a seriei vestice cu 8 cluburi în liga secundă ”Divizia A”, învingător pe reprize identice ca scor cu 32-20 (16-15) în întâlnirea locală cu gazda CSU Politehnica Timișoara, Antonio Bordeanu și Mircea Ulariu înscriind câte 8 goluri pentru câștigători, de la care Melințescu și Horvath jr. au mai marcat câte 4 goluri, Roșca 3. Chira și Grad câte două iar Cozmaciuc unul, pierzătorii punctând în special prin Fudulache, de 7 ori, și Niță cu 6 goluri, și cu mențiunea că ACS Unirea a dispus la Sânnicolau Mare într-o altă partidă a etapei de formația secundă a nou-promovatei CSM Oradea, cu 31-23, la pauză 14-12, Alex Morar înscriind de 7 ori pentru timișeni. Rezultatele, programul Seriei C și componența sa, pe aceeași coloană a clasamentelor. Și închidem paranteza, revenind pe prima scenă.

Promovați în anul 2020 și la egalitate de puncte cu CSM București după cele 26 de etape din campionatul trecut, încheiat cu 8 puncte avans față de ”violeții” de pe locul 11, sucevenii au arătat chiar și mai bine decât în campania anterioară și n-au ratat în consecință prima lor victorie acasă la a doua încercare, după un 32-38 (17-21) în runda secundă cu campioana Dinamo. 

Deși mai mult de jumătate dintre formații au și câștigat deja pe teren advers în primele 3 etape, și anume Dinamo, CSA Steaua și chiar CSU din Suceava în runda inaugurală, surprinzându-i pe vicecampionii băimăreni la două goluri diferență, iar apoi din nou Dinamo, Potaissa Turda, CSM Vaslui și CSM Constanța în etapa a II-a, respectiv CSA Steaua, CSM Focșani și Minaur în cea de-a treia, meciul de la Suceava a curs încet și sigur spre o victorie a gazdelor, poliștii nemaiavând aceiași forță de a ține aproape, eventual de a răsturna scorul.

Al doilea cel mai mare scor înregistrat în noul campionat de o altă formație cu excepția lui Dinamo, care a învins și la 15 goluri diferență, și la 12 sau 10 vinerea trecută pe poliști, 39-29, acest 34-25 aplicat de suceveni bănățenilor rămânând doar în umbra unui 22-32 conturat de vicecampionii din Maramureș runda trecută la Vaslui. Căci altfel, în rest, majoritatea meciurilor au avut scoruri strânse, cinci din 7 în runda de debut încheindu-se la unul, două, de două ori 3 goluri diferență și unul la 4 avans, chiar nu mai puțin de 3 la limită în etapa a II-a, când s-au mai consemnat și victorii cu două respectiv 3 goluri avans, runda a III-a aducând alte succese la două, 3, 5 sau 7 goluri diferență.

Nouă în cele din urmă vineri seara în sala suceveană LPS între învinse ale lui Dinamo în primele întâlniri, multiplă campioană națională care și-a început la mijlocul săptămânii participarea într-una din grupele de 8 din Champions League cu un eșec în București, 28-30 cu SC Magdeburg, context mai exact al nivelului real al Ligii Zimbrilor, cu un ”leu” detașat pe plan intern dar pus la respect pe scena internațională, în ciuda celor 15 componenți născuți peste hotare din efectiv.

Cu componenți în câmp erodați peste sezoane a abordat ”Poli” deplasarea în nord-est, Marjanovic și columbianul Mosquera pe flancul stâng, căpitanul Fenici centru și pivotul Baican, respectiv Sadoveac și Cîmpan pe cel drept, o echipă altfel cu o bancă tânără și foarte tânără, dar căutând să-și poată apropia un rezultat cât mai bun tot cu experimentații din colectiv, o grupare undeva între ciocan și nicovală prin prisma ieșirii în Bucovina.

Unde ceva n-a mers, chiar de-a binelea în apărare și treptat și-n atac, rezultând un eșec mult mai sever decât cel de la debut, 27-24 la Turda, aproape identic celui din capitală, 39-29 săptămâna trecută, 34-25 acum. Și al doilea cel mai mic număr de goluri marcate de către poliști, maximum fiind înscrise în unica victorie acasă, 32-30 cu buzoienii. 

Și apropo de această ”dublă” în deplasare la Dinamo și Suceava, s-a repetat ”secvența” din 22-23 decembrie 2020 la încheierea turului acelei ediții, când însă ”violeții” n-au mai ajuns să joace cu bucureștenii și nordicii, în întâlniri programate pe teren neutru la Sfântu Gheorghe ca parte a absurdităților Stupid-19, pierdute așadar și acelea dar la ”masa verde”, 10-0, fără ca bănățenii să fie lăsați să se prezinte în Covasna, o pagină neagră din istoria sportului îngenunchiat de birocrația sub false pretexte și a falselor virtuți. A nu se uita, pentru a se putea înțelege ceea ce implacabil va urma și se va întâmpla pe pielea omenirii în bună măsură complice, iar timpul le va dovedi negreșit pe toate, aviz ”relaxaților” ”cool”. Rememorarea, aici

Revenind la momentul actual, ”Poli” a dat-o în… bară de la primul atac al jocului, ex-polistul Csog Vencel deschizând în schimb scorul pentru gazde dintr-o aruncare de la 7 metri – și multe aveau să fie dictate, mai apoi columbianul Mosquera remarcându-l deja pe portarul Darius Makaria, la care o primă contră iute a sucevenilor a fost fructificată de aceeași extremă Csog, 2-0.

Alb-albastru-negrii, și cu pivotul ex-polist Leonard Ștefan în efectiv, se desprindeau încă din primele minute, având în cele din urmă să depășească diferența cu care treceau de timișoreni în sezonul trecut, atunci cu 31-26.

O singură dată s-a apropiat ”Poli” la limită, prin veteranul Marius Sadoveac, infiltrat pe centru de pe dreapta, reducând din handicap la 6-5, însă sucevenii s-au arătat foarte deciși a semna și un succes acasă după cel conturat cu 30-32 la vecinii băimăreni, care n-a mai fost repetat și etapa trecută în capitală, 38-33 (17-18) pentru CSM București. care s-a desprins însă abia de la 20-20, după două eliminări consecutive din șaptele lui Petru Ghervan și Bogdan Șoldănescu, până la 26-20.

Acum, desprinderea a venit mai repede, și decisivă, de la 6-5 la 9-5, cu Makaria la pupitru ca declanșator dintre buturi al unor atacuri fulger, directe, 7-5 de pe centru, același Makaria apărând apoi în fața lui Sadoveac, dar și gruzinul inter stânga Irakli Kbilashvili înscriind de pe centru, plus Gavriloaia, 9-5. Diferența s-a făcut rapid, scor la care Sadoveac era și eliminat, Răzvan Trif punând punct pe moment alunecării poliștilor, de pe dreapta la colțul lung: 9-6. 

Gazdele au mai fructificat însă o aruncare de la 7 metri, în dreapta junelui portar polist, la care Robert Furak, ”repatriat” tocmai de la suceveni, a înscris de pe dreapta, mingea deviată din blocaj arcuindu-se spre colțul lung.

Oarecare speranțe, dar de 2 bani, la cât de ușor se putea înălța Alex Dascălu pe centru, și mai ușor cu aruncarea, 11-7. O eliminare și din șaptele gazdelor, Bologa, Furak reducând din handicap la 11-8.

La care ”Poli” a trecut la o apărare ceva mai avansată, 4-2, însă doar temporar, iar Stanciuc a dejucat și el planurile lui Horvath, marcând prea ușor. Timișorenii au mai scos tot de pe dreapta încă un 7 metri, executat de extrema Marjanovic. iar și ”poarta” și-a făcut datoria, cu o intervenție salutară la schema unei indirecte sucevene pe lângă blocaj. așa încât rămânea 12-9 în minutul 18.

Dar și un alt 7 metri pentru gazde, cu eliminare în tabăra bănățeană, Lazurcă învingându-l pe Pal, iar Lazurcă avea de fapt să strângă mai multe reușite decât în eșecul din capitală, completându-i pe cei mai prolifici marcatori ai lui Ghervan la ora înfrângerii cu CSM București, atunci Dascălu, cu 7 goluri, respectiv Stanciuc și Csog cu câte 6, în condițiile în care Ștefan Tîrzioru le-a lipsit, de astă dată fiind introdus treptat și pe alocuri.   

Absență care nu-i împiedica pe suceveni să mențină constant avansul. La ”Poli” reintra Mosquera inter stânga, dar și pierdea posesia, contraatacul gazdelor fiind finalizat, însă peste bară, de unul singur pe 6 metri. Păcătuind însă cu încă o repliere târzie, Poli i-a facilitat lui Lazurcă o pătrundere ca prin brânză, Sadoveac înscriind în replică. Și tot el, după ce Loic era eliminat de la nordici, stânga veteranului făcând 14-11 în minutul 24, din 7 metri.

Iar doar finalul primei reprize a aparținut vizitatorilor, tot Sadoveac revenind și pentru 18-14, iar Alex Moldovan finalizând un contraatac pe stânga, 18-15. Time-out sucevean pentru ultima fază, ratată, și cu proteste la banca gazdelor.

Cap la cap la startul părții secunde, goluri în alternanță de fiecare parte, 20-17 și prin Gavriloaia respectiv Sadoveac. Care protesta apoi pe bună dreptate la eliminarea sa din minutul 35, când rămânea singur în apărare pe centru, 7 metri cu Lazurcă la transformare. Și își intra și mai mult în mână Makaria.

În superioritate numerică, gazdele luau avans, Csog marcând lejer de pe extrema stângă, 22-17 în minutul 36. Apoi și Gavriloaia. Time-out solicitat de Horvath și Politehnica obținea un 7 metri, plasat de Marjanovic sus, la colț, dar și Furak era eliminat pe același atac al alb-violeților. Și ce te faci, când încasezi la fel de rapid un gol, Gavriloaia taxându-i de pe extrema dreaptă.

Un alt 7 metri fructificat de sârbul Marjanovic dar ”Poli” era și previzibilă, lentă pe unele atacuri, finalizare peste bară și tot 24-19. Stanciuc făcea 25-19 în minutul 42, Makaria apăra în poarta Sucevei, Lazurcă înscria din nou din 7 metri, iar Makaria ”închidea” de tot poarta.

Abia un rar contraatac al lui Marjanovic, angajat de portar, mai dregea busuiocul, 26-20 spre mijlocul reprizei a II-a, în minutul 44, dar senzația clară era că poliști rămâneau tot mai mult de căruță. La care Trif era eliminat, la fel și Csog, ”Poli” preferând în consecință să atace în 6, prin a renunța la portar, ceea ce a fost cât pe ce s-o coste, Stanciuc ratând de puțin aruncarea din propria jumătate de teren, cu poarta goală, nițel alături.

Robert Cîtu a mai dat un imbold, 27-21 și tot el de pe extrema dreaptă, 27-22 în atacuri identice, însă Ștefan Tîrzioru a reușit să înscrie chiar și din cădere, semn că oricât s-ar fi străduit oaspeții, gazdele găseau rapid un antidot. 

Idem și după ce Sadoveac înscria, Lazurcă replicând imediat, Bologa fiind apoi eliminat din tabăra lui Ghervan, fără însă ca Marjanovic să profite de la 7 metri, ratat în fața rezervei sucevene Simulescu. Extremă de moral, Marjanovic avea apoi a o face lată pentru alb-violeți, fază ilustrativă la intrarea în ultimele 10 minute. Când, după o bară a Sucevei, mingea ricoșând perfect pentru o contră ”violetă”, Marjanovic a sprintat pe stânga ca parte a unui trio timișorean desprins solitar spre poartă, sârbul făcându-l însă mare pe Makaria, care a deviat în bară. Imposibil a învinge ”afară” cu asemenea ratări.

Și mai rău, Mosquera era eliminat iar Lazurcă mai fructifica o aruncare de la 7 metri, 30-23 în minutul 51. Ceea ce nu i-a relaxat deloc pe amfitrioni, Szasz pur și simplu dezbrăcându-l de tricou pe Sadoveac, în cele din urmă Trif fructificând.

În replică, georgianul gazdelor puncta după o schemă pe centru, iar de astă dată Marjanovic n-a mai ratat de la 7 metri în fața lui Simulescu, însă era deja cam târziu. Meci jucat, final gestionat și mai bine de gazde după ce Ghervan solicita un time-out la 31-25, înaintea ultimelor 5 minute.

O deplasare lungă, încheiată pe scut de poliști, mult prea nevralgici defensiv, prea fragezi între buturi. Obligați fiind săptămâna viitoare să treacă pe Bega de nou-promovații din Odorheiu Secuiesc, după care o altă deplasare peste munți, la Focșani, măcar la fel de dificilă. Și grea a fost la Suceava, unde ”violeții” s-au ales cu 9 eliminări, fructificând în schimb 7 aruncări de la 7 metri, aidoma gazdelor, cu numai 7 eliminări.

Claudiu Lazurcă a marcat cel mai adesea pentru învingători până la pauză, de 4 ori, iar Csog și Stanciuc câte 3 goluri, Gavriloaia și Dascălu câte două, pe când Zarițchi, Bologa, Loic și Kbilashvili o dată fiecare, Iar Lazurcă și-a dublat contribuția, cel mai prolific marcator al Sucevei și după pauză, Stanciuc și Gavriloaia punctând de câte 3 ori, Tîrzioru și Kbilashvili de două ori fiecare, iar ex-poliștii Ștefan și Csog, o dată. În total, Lazurcă 8 goluri, Stanciuc 6, Gavriloaia 5, Tirzioru, Csog și Kbilashivili câte 3 fiecare, Dascălu două iar Ștefan, Zaritchi, Loic și Bologa câte unul, Szasz, Lupu și Urdă intrând și ei la gazde. 

Filip Marjanovic a fost co-golgeter al partidei, cu 8 goluri din care 5 din 7 metri, completat îndeaproape de Marius Sadoveac cu 7 goluri, câte două fiind înscrise de Trif, Furak și Cîtu, iar unul de pivotul Baican, Fenici, Moldovan și Bran. Așadar 4 marcatori tineri, a 6 goluri.

Rezultatele etapei și programul rundelor 4-5 pe coloana clasamentelor la zi a secțiunii Handbal.     

 

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Handbal și etichetat cu , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


× cinci = 30

 


Ultimele articole din categoria Handbal: