CSC Moșnița ia locul 3 și ”bronzul” în Timișoara la turneul final al Campionatului Național FRH de juniori 4, pe 6 la fete. Unul dintre cele 3 cluburi din țară cu echipe la ambele categorii, alături de CSM București și ACS Szejke

La capătul a 7 meciuri jucate de joi până duminică în Timișoara și în propria sală în cadrul turneului final pe țară de juniori 4, dintre care 5 câștigate, CSC Moșnița Nouă a urcat pe podiumul Campionatului Național al Federației Române de Handbal, adjudecându-și în sala ”Constantin Jude” finala mică pentru locul 3 și implicit medaliile de bronz. O reușită notabilă a băieților îndrumați de Alina Cioriciu și Loredana Sas, în condițiile în care învinși ai bănățenilor au fost cei de la CSȘ2 Baia Mare, CSM București, Academia de Handbal Dinamo dar și Szejke Odorheiu Secuiesc, chiar de două ori, inclusiv la medalii. Reușită completată de clasarea fetelor Moșniței pe locul 6 tot din 16 cluburi în faza finală găzduită tot de Timișoara și în împrejurimi, cu câștigătoarea tot din capitală.  

Creșterea copiilor și juniorilor este unica soluție de redresare a handbalului românesc, pentru care Sporttim a pledat ardent în noul mileniu, iar acestei evidențe i s-au conectat și prin fapte inimoase tinere ex-handbaliste locale care au luat taurul de coarne și au pus pe roate încropirea unor grupe juvenile, înmugurind deja rodul unor strădanii.

La finele săptămânii, în cadrul turneelor finale naționale găzduite de Timișoara și județul Timiș prin AJHT, Federația Română de Handbal oferind organizatorilor din ”ciocul vestic” ocazia punerii în scenă a două competiții juvenile în paralel, de fete și băieți, cu nu mai puțin de 32 de cluburi din întreaga țară. O manifestare amplă, cu aproape 100 de meciuri.

Iar în unele dintre acestea, reprezentantele Timișului, nu mai puțin de 3 între cele 16 grupări masculine de juniori 4, respectiv două formații de fete în turneul final al junioarelor 4, cu mențiunea că CSC Moșnița a avut exponente în ambele competiții, pe baza calificărilor izbutite în succesiune de la nivelul fazei județene, apoi regionale și semifinale, până în turneul final.

În care, mai mult, băieții și fetele Moșniței timișene s-au calificat în grupa I valorică a zonei locurilor 1-8, galben-negrii Alinei Cioriciu și Loredanei Sas intrând chiar în cursa pentru medalii, cele de ”bronz” fiind adjudecate duminică în sala ”Constantin Jude” din Timișoara, într-o finală mică în fața exponenților ”pepinierei” unei foste câștigătoare de cupă europeană, din secuime, pe-atunci cu timișoreanul Caba la cârmă.

Ascensiune pe podiumul național a ”Comunalului” Moșniței la capătul unui sezon lung la juniori 4, de la nivel județean, regional și semifinal pe țară, dar și cu încă 7 apariții începând de joi în turneul final al FRH, 5 câștigate în dauna unor centre de tradiție din Baia Mare, București și secuime, cu eșecuri doar în fața celor de la HC Omer Constanța și LPS Vaslui, ulterior vicecampioană a României.

Drum încununat cu ”bronz” în principala sală a Timișoarei după o finală mică la medalii tranșată favorabil în fața celor de la ACS Szejke Odorheiu Secuiesc – învinși așadar și pentru a doua oară de CSC Moșnița, după duelul din faza preliminară a competiției. Căci s-a jucat mai întâi în 4 grupe a câte patru, dintre care primele câte două clasate au fost direcționate în seriile principale ale grupei I valorice iar tot primele două clasate au pătruns în semifinale.

Și cu mențiunea că se aliniau la start 16 cluburi din 13 localități reprezentând 9 județe din țară și Bucureștiul, concentrarea numerică fiind oferită de capitală, cu 3 formații, dar și Timișul – tot cu 3, și anume CSC Moșnița, LPS Banatul Timișoara și Unirea Sânnicolau Mare, pe când Baia Mare și județul Constanța a avut câte două finaliste în Banat, iar în general echipe din sud câte una, din Buzău, Brazi și Drobeta Turnu Severin, în plus și din Vaslui, Odorheiu Secuiesc și Turda. Centre unul și unul.

Cireașa pe tort, pusă de negru-galbenii Moșniței în ”Constantin Jude”, contra juniorilor 4 din secuime, în umbra finalei mari, titlu adjudecat la scor de SC Talentul este Cheia București, 36-25 în finala cu vasluienii de la LPS. Care vasluieni îi stopau sâmbătă pe cei din Moșnița din drumul spre întâlnirea cu trofeul pe masă, eliminându-i pe timișeni în semifinale cu 36-23.

Notabile însă rezultatele în forță cu care au demarat băieții Moșniței turneul final, 34-18 joi cu CSȘ 2 Baia Mare, dar și 42-29 tot în faza grupelor inițiale cu CSM București, învinși ai elevilor lui Cioriciu fiind și roșu-albii, 46-29 în faza grupelor principale cu Academia de Handbal a campioanei de seniori a României, CS Dinamo, după care și un prim 35-33 tot în grupa principală cu junii Odorheiului. Care, la rândul lor, începeau turneul cu victorii la scor, gen 41-18, 47-19 sau 32-19 cu Dinamo București.

N-au intrat în grupa I valorică și celelalte finaliste ale Banatului, redirecționate fiind spre zona locurilor 9-16, în cadrul căreia LPS Banatul s-a clasat a 12-a în ierarhia finală, iar CS Unirea Sânnicolau Mare antepenultima, pe 14, ambele pierzând aparițiile finale ale jocurilor de clasament.

În care, în umbra ”careului fruntaș” dominat de ”Talentul este Cheia”, LPS Vaslui, CSC Moșnița și Szejke Odorheiu Secuiesc, s-au clasat în ordine, de la locul 5 în jos, Junior BB Buzău, AH Minaur, HC Omer Constanța, Academia de Handbal Dinamo pe 8, Potaissa Turda pe 9, CSM București a zecea, CSȘ2 Baia Mare, LPS Banatul Timișoara, CS Brazi (Prahova), Unirea Sânnicolau Mare, CSȘ Drobeta Turnu Severin și CS Medgidia. ”Banatul” ceda cu 37-10 întâlnirea pentru locul 11 cu băimărenii, iar sânmiclăușenii cu 24-22 cea cu regățenii.

Exact același format competițional și la junioare 4, tot în organizarea AJH Timiș, în Timișoara, în sălile ”Constantin Jude” și UVT, dar și la Giarmata, și tot cu o câștigătoare din capitală a Campionatului Național, CSM București, cu mențiunea că doar 3 cluburi din țară au avut echipe atât la băieți cât și la feminin în turneul final al acestei categorii de vârstă, și anume CSM București, CSC Moșnița și ACS Szejke Odorheiu Secuiesc

Spre cinstea lor, timișene CSC Moșnița și HC Cîtu Timișoara s-au calificat din faza grupelor în cea a seriilor principale, fetele Moșniței cu o victorie, o remiză și un eșec, fetele Mirelei Cîtu cu un succes, în condițiile în care la acest nivel se joacă 3 reprize, iar din grupele principale au fost redirecționate spre zona locurilor 5-8, fără a pătrunde în cursa pentru medalii.

Careu semifinal în care CS Chimia Râmnicu Vâlcea a spulberat-o cu 34-18 pe LPS Viitorul Ploiești, în finală intrând și CSM București, 28-19 cu CSM Ploiești. Iar bucureștencele aveau a câștiga și titlul, 9-8, 12-12 și 8-6 în ultimul act la junioare 4 cu vâlcencele, triumf care n-a mai fost prins în funcție de multipla laureată a României pe pistele atletice ale lumii, Gabriela Szabo, președinte de club măturat de mizeriile imixtiunii politice, cancer incurabil cu deceniile postdecembriste al sportului intern.

În zona locurilor 5-8, CSC Moșnița Nouă, sub îndrumarea lui Dani Morar și Alinei Marin, a încheiat a șasea, depășită cu 9-11, 10-10, 7-9 în jocul final de clasament de exponenta unui centru puternic la semicercul feminin, Transilvania Brașov. ”Vecină” în ierarhia finală, pe 7, HC Cîtu Timișoara, victorioasă cu 27-22 în apariția finală a pozițiilor 7-8, tocmai în fața fetelor Odorheiului, de la ACS Szejke.

Iar bănățenele se și întâlneau sâmbătă în primele întâlniri din zona 5-8, CSC Moșnița impunându-se în jocul direct cu HC Cîtu cu 29-23, ceea ce a propulsat-o în cursa penru locul 5.

Una peste alta, participări nu doar meritorii ci de-a dreptul notabile și chiar remarcabile ale reprezentantelor Timișului handbalistic în turneele finale pe țară de juniori și junioare 4, semnalând un necesar reviriment, și în condițiile unor alte participări și chiar triumfuri, precum cel al juniorilor mari ai Politehnicii în faza finală de la Bacău, unde s-au încoronat campioni ai României, cu mențiunea că în plus juniorii 2 alb-violeți au ocupat locul 7 pe țară iar AH CS Cîtu a concurat și în turneul final al junioarelor 3. situându-se pe treapta a opta din 8 formații.  

O reușită și în planul aducerii turneelor finale la a patra categorie de vârstă în Timișoara și împrejurimi, predate de FRH în grija organizatorilor de la Asociația Județeană de Handbal Timiș, care au fost reprezentați în competiții și de arbitri ai forului județean, fazele finale din Banat avându-l între oaspeți și pe noul președinte federal Din. 

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Handbal, Juniori și etichetat cu , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


× 5 = douazeci

 


Ultimele articole din categoria Handbal: