CSM Focșani sparge gheața la a cincea directă cu Poli în acest sezon și ”violeții” mai trebuie să joace pentru păstrarea locului 7

În cele din urmă, absența a jumătate dintre jucătorii de câmp titulari ai alb-violeților a constituit un handicap prea însemnat pentru a nu conta în ceea ce ar fi putut fi ultimul meci al lui SCM Politehnica în acest sezon, timișorenii pierzând în această seară în sala în care pe 10 martie cucereau Cupa României contra Stelei, 36-31 (16-13) pentru gazda CSM Focșani 2007, care a egalat la unu scorul partidelor în cursa pentru locul 7 în clasamentul general al ediției 2018/9, obligându-i pe bănățeni să rămână în priză până miercurea viitoare pentru a-și păstra poziția de la finele returului în campania regulară. Decisivul, pe 29 mai în sala ”Constantin Jude”, unic meci ce a mai rămas de jucat în această stagiune în Liga Zimbrilor.

Campionat adjudecat de aceiași dinamoviști, care și-au păstrat din nou titlul, și încă de o manieră categorică, 33-19 (21-10) în cel de-al doilea joc al finalei mari, disputat acasă în această seară după ora 18, și implicit 2-0 la meciuri cu AHC Dobrogea Sud, depășită și miercurea trecută pe litoral, cu 26-33. 

A fost tranșată totodată aproximativ la fel de clar și finala mică, și tot fără necesitatea unui duel decisiv, AHC Potaissa dispunând după-amiază cu 32-23 (17-11) la Turda de cea care tocmai a preluat trofeul continental Challenge Cup de la clujeni, CSM București, după ce ardelenii se impuneau și miercurea trecută în capitală cu 24-29.

Iar și meciurile pentru locul 5 au oferit un verdict înainte de termen, AHC Dunărea Călărași câștigând și la Chiajna în această seară, 30-32 (13-13) la CSA Steaua, galben-albaștrii fiind până acum singurii care și-au păstrat poziția superioară deținută după sezonul regular și înaintea fazei play-off. Ceea ce n-a fost cazul dobrogenilor și a lui CSM București…

SCM Politehnica speră să nu îngroașe aceste rânduri, timișorenii de pe locul 7 la finele returului vizând acum conservarea acestei poziții în decisivul găzduit miercurea viitoare pe Bega cu a opta clasată înaintea fazei play-off, CSM Focșani, care a spart gheața de la ora 18:30 în cea de-a cincea partidă directă cu ”violeții” din această campanie și a prelungit seria în sistemul ”două din trei”.

Numai încă o partidă la capătul unui sezon deja cu 39 de apariții nu le mai trebuia poliștilor, dar n-au de ales, iar în comparație cu cele 5 formații care au reprezentat Liga Națională în sezonul în curs în cupele europene oricum nu se pot neapărat și plânge. Pe de altă parte, și loturile cvintetului sunt mai consistente valoric în profunzimea lor, înlesnindu-le un parcurs fie și intens, pe când efectivul timișorenilor numai robust nu e, ci mai degrabă vulnerabil și prin prisma axării excesive pe un număr relativ restrâns de piese cheie. Iar când acestea îngroașă buletinul medical, deficitul tinde a deveni acut, minus resimțit tocmai în această seară la Focșani, unde au absentat Dragas și căpitanul Fenici, îndoliat, precum și Șania, oricum pe picior de plecare, în vreme ce Sadoveac a intrat strict meteoric. 

În ceva mai puțini oameni de bază în termeni comparativi decât contracandidatele sale la pozițiile fruntașe, sezonul a fost oricum anevoios pentru alb-violeți, iar oboseala acumulată s-a răsfrânt asupra alinierii la start în Vrancea, unde bănățenii au descins ieri după un drum de noapte, pierzând în această seară și forțați fiind să mai joace din nou. Ei au mai rămas în arenă, și oponenții lor moldavi… 

Bănățenilor le-ar fi priit nespus să încheie conturile încă de astăzi, iar asta și în perspectiva viitoarei campanii, și mai provocatoare dat fiind alinierea în cupele europene, un front în plus. Căci în vreme ce mai toate prim-divizionarele, cu cele două excepții, au pus deja punct reprezentațiilor din ediția 2018/9, iar prim-divizionari au redevenit prin promovare și omologii bănățeni de la CSM Școlar Reșița, poliștii mai au o săptămână competiționala în calendar, de parcă nu le-ar fi fost de-ajuns că oricum vor relua mai vremelnic decât de obicei pregătirile de vară, dat fiind implicarea în Supercupa României, cu CS Dinamo, înaintea ridicării de cortină în Liga Zimbrilor 2019-2020, ceea ce înseamnă încă o săptămână mai puțin de vacanță în prima jumătate din iulie.

Numai aceste complicații nu erau necesare alb-violeților, iar capac la toate nici locul 7 nu este încă asigurat, ceea ce oricum ar constitui chiar și în acest mai bun caz cea mai joasă clasare a bănățenilor în Liga Națională după 4 ani, primăvară din 2015 în pragul căreia Pero Milosevic abia prelua în februarie echipa pe un loc inferior. Urma bronzul din 2016 și clasările pe 6 din 2017 și 2018, ceea ce indică un recul continuu în campionat după vârful pe podium din urmă cu trei primăveri.   

Semn că învelișul nucleului de bază ar necesita o cimentare prin completări de efectiv, anunțate dar părând a cocheta cu minimul necesar măcar menținerii pe linia de plutire în raport cu mai forțoasele contracandidate abonate la play-off. 

Și este clar că vrâncenii vor veni montați și pe val pe malurile Begheului, în căutarea loviturii finale și a rocadei, ultim cuvânt într-un sezon în care au fost cel mai adesea întrecuți de alb-violeți, atât la Timișoara, în sezonul regular și săptămâna trecută, în primul joc din zona 7-8, cât și pe Milcov, în semifinala din martie a Cupei României, tot acolo înregistrându-se și o remiză în sezonul regular. Bilanțul direct favorabil bănățenilor era categoric, 3-1-0 până în această seară, când moldavii au croit revanșa.

Fie și prin a conduce o singură dată până spre pauză, cu 4-3 în minutul 7, cedând brusc pasul până la 4-6, gazdele revenind apoi la conducere abia în minutul 27, cu 13-12. De-atunci însă, în contrast, poliștii nu aveau să mai conducă niciodată, din contră, rămânând în urmă spre finele întâlnirii și la 6 goluri diferență.

Un prim punct de cotitură avea să se contureze în minutul 19, la 6-9 după majorarea de scor semnată de Păiuș, revenit după accidentare, eliminarea lui Orbovic fiind exploatată de vrâncenii care au marcat de două ori iar apoi au egalat, 9-9 în minutul 22.

Iar cel de-al doilea, în minutul 36, când, la scorul de 18-14 pentru vrânceni, majorat de ex-polistul Hrimiuc, Cîmpan a fost ars cu alte eliminări, adăugate celei din minutul dinaintea pauzei, descalificarea extremei constituind o lovitură în plus pentru o formație oricum… ”șchioapă”. Miroiu a fructificat aruncarea de la 7 metri, 19-14, iar chit că alb-violeții au avut totuși puterea să revină, până la 24-23 exact la mijlocul părții secunde, prin golul lui Furak, cursa de urmărire n-avea sorți de izbândă. 

Prea puține mai erau deja piesele de rezistență ale vizitatorilor, strict un Marjanovic, Orbovic, Vuk Milosevic, Pribanic și Păiuș, dintre cei care au dus greul mai mult sau mai puțin peste sezon, pe când gazdele erau mai complete, în fața propriilor susținători și cu setea unei revanșe demult așteptată. Implicit, deznodământul a fost implacabil, 28-23 în nici două minute și jumătate, cu Miroiu pus în valoare, dar și Eros și Rață. 

Finalul a devenit în consecință fără istoric, mai mult cu gândul deja la decisivul de miercurea viitoare. Cele mai modeste două clasate din play-off s-au lipit cumva una de alta în acest sezon, inclusiv în Cupa României, iar departajarea se lasă așteptată, chit că miza nu este dintre cele mai mari, locul 7, și nu opt. 

Inițial, poliștii au preluat sistematic conducerea în meciul început cu zece minute mai devreme, minutul și golul prin pivotul Pribanic, extrema Marjanovic din 7 metri și Vuk Milosevic, după care Cîmpan avea să egaleze la patru, dând tonul unei triple timișorene, completată de golgheterul Marjanovic tot de la punct fix, pe prima eliminare a partidei, la Eros… 4-6.

Ex-polistul Hrimiuc și Moisă i-au apropiat pe rând pe vrânceni la același handicap de un gol, șase reușite și 6 marcatori diferiți pentru gazde, la care Păiuș a semnat o ”dublă”, 6-9, însă avea să fie și ultimul moment detașat al oaspeților. 

Gazdele în schimb au tot primenit personalul, așa încât și Năstăsie, Pătru și Țuțu s-au înscris pe lista marcatorilor până la 10-10, nouă aruncători de succes în primele 23 de minute. Un indiciu pentru minutele când resursele drămuite ale poliștilor vor fi și mai împuținate. Iar puțin mai apoi Poli a ajuns să conducă și pentru ultima dată, 11-12 în minutul 26 prin golul lui Cîmpan, însă avantajul a durat numai 17 secunde, CSM Focșani izbutind un parțial de 5-1 odată cu egalarea reușită de Țuțu, desprindere în cele 4 minute dinaintea pauzei la 16-13.

Tot Poli a marcat prima și în repriza a II-a, prin Păiuș, 16-14 la două minute și jumătate de la reluarea partidei, dar moldavii au ripostat prin două reușite la rând în ciuda eliminării lui Rață, propunând și încă un nou marcator, Sladic, completat de Hrimiuc, iar desprinderea și mai clară a generat avaria în tabăra lui Pero Milosevic, lovită de pierderea lui Cîmpan. 

Revirimentul a fost totuși posibil, 5-9 în nici zece minute, avantaj similar celui luat la începutul meciului, însă ultima sa pătrime a echivalat cu un pod prea îndepărtat pentru vizitatorii mai obosiți. Vacanța de vară, Fata Morgana.  

Sugestiv, între principalii marcatori ai învinșilor s-a înscris un stâlp defensiv, Andrei Păiuș, cu 7 goluri, precum pivotul croat Antonio Pribanic, Filip Marjanovic punctând de 6 ori, jumătate dintre acestea însă din 7 metri, iar Milos Orbovic de 4 ori. Au mai punctat Flavius Cîmpan, în două rânduri, iar Cătălin-Robert Furak, Gheorghe Irimescu, Vuk Milosevic, Denis Neamțu și Răzvan Trif o dată fiecare.

O listă a marcatorilor ca niciodată, fără Sadoveac, Dragas ori Fenici, jucători cu care, în plenitudinea forțelor, ”Poli” n-ar fi cedat probabil nici la această a treia deplasare pe Milcov din acest sezon. 

Sugestiv în privința rotației în plus de care au beneficiat gazdele, vrâncenii au câștigat cu diferența de 5 goluri la care pierdeau săptămâna trecută pe Bega prin a etala 12 marcatori, marea majoritate însă, cu excepția Mihăiță Miroiu, autor a 7 reușite, înscriind cel mult de 4 ori, cazuri ale lui Marian Mocanu, Eros Istvan și Robert Năstăsie. Hagiu, Hrimiuc și Rață au punctat de câte 3 ori, Moisă, Țuțu și Sladic în câte două rânduri iar Pătru și Gramatic o dată. 

Câștigătorii au beneficiat de 4 aruncări de la 7 metri, trei transformate de Miroiu, care a și ratat una, capitol la care Marjanovic a fructificat 3 fără greș în primele 25 de minute, iar CSM Focșani s-a ales cu 6 eliminări temporare, două în contul lui Eros, pe când violeții la numai 3 jucători, Orbovic, Irimescu și Cîmpan, ultimul însă descalificat înaintea ultimelor 24 de minute.

Acest articol a fost publicat în Handbal și etichetat cu , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


+ noua = 16

 


Ultimele articole din categoria Handbal: