Ceea ce a agonisit cu multă trudă în atac, Poli a risipit prea uşor sâmbătă seară în apărare pe terenul vicecampioanei din Baia Mare, unde s-a prezentat cu şansa a doua dar fără a avea prea mult ce pierde, toată presiunea fiind pe Minaur, precum şi „violeţii” erau „condamnaţi” sâmbăta trecută să treacă pe Bega de codaşa din Oradea. Iar de la o victorie la două goluri diferenţă, la un eşec cu acelaşi deficit, 33-31 (18-17), conturat de localnici cu o reuşită în antepenultima secundă, bănăţenii revenind mereu şi rămânând în meci până în ultimul minut, la semicercul unor maramureşeni imbatabili în „Lascăr Pană” în 2023.
Deloc de mirare, la „partizanatul” generat în tribunele sălii băimărene de un public foarte intens în sprijinirea „roşilor”, adesea puşi în dificultate de SCM Politehnica, „scai” în urmărirea favoriţilor, de care s-au apropiat la un singur gol în ultimul minut al întâlnirii din etapa a XXII-a în Liga Zimbrilor, tot aşa cum se apropiau de ocupanţii locului 3 şi în ultimul minut înaintea pauzei.
Însă, deşi numai în victoria de la Oradea, repurtată în toamnă cu 33-30, respectiv în precedenta ieşire, cedată Stelei, au înscris mai adesea în deplasare în acest campionat, alb-violeţii au plătit tribut unor nesincronizări şi lacune în jocul defensiv, pe alocuri prea larg, în special pe flancul lor drept, călcâi al lui Ahile ţintit de o formaţie băimăreană forţată a se reabilita în faţa susţinătorilor după „corecţia” de săptămâna trecută din capitală.
Unde, în jocul în devans de joi, campioana Dinamo a pus punct la scor, înscriind prin 10 străini, 38-22 (17-9), parcursului imbatabil al maramureşenilor în noul an, cu 4 victorii şi o remiză. „Dulăii” îşi făceau cu aplomb repetiţia pentru primirea celor din Kiel, iar de la 38-22 au pendulat la 28-41, „realităţi europene”, într-o etapă trecută în care se punea deja problema adjudecării matematice în avans a titlului de către bucureşteni, deşi mai rămâneau încă 5 runde de disputat – sugestie a dominaţiei exercitate de trupa lui Xavi Pascual în Liga Zimbrilor, pe când băimărenii rămâneau cu lingerea rănilor.
Şi le-au lins în această seară contra poliştilor, dar au asudat din greu pentru a-şi conserva avantajul confortabil la puncte pe locul 3, necesar în condiţiile în care mai au de întâlnit urmăritoarele de pe 4-5, acasă cu CSM Focşani şi la Steaua.
Însă, la cum au „defilat” nordicii în noul an, 38-29 acasă cu CSM Vaslui, 38-26 cu cei din Bacău, 25-22 tot acasă şi cu CS HC Buzău, adăugând triumful la Constanţa şi remiza de la Turda, acest strâns 33-31 conferă credit deplin replicii timişorenilor.
CS Minaur n-a mai cedat acasă de peste 4 luni, după cele 3 eşecuri pe teren propriu în tur, pe 31 august la debutul campionatului, 28-30 cu „vecinii” suceveni, pe 20 octombrie la limită cu Dinamo, 31-32, şi tot la limită şi pe 20 noiembrie, 28-29 cu steliştii.
Sala „Lascăr Pană”, cu lume luminată, pe alocuri foarte „montată” în sprijinirea favoriţilor, sau după caz în dezaprobarea arbitrilor ori a poliştilor, printre care şi veteranul evergreen Marius Sadoveac, cândva campion al României în tricoul băimărenilor.
Minaur – Poli, mereu cu conotaţii aparte ca derby clasic al handbalului intern, avându-i pe maramureşeni în prim-plan şi vioară întâi în ultimele sezoane, ceva mai clar în toamnă pe Bega, 30-25 (17-11), mult mai puţin convingător de la ora 18, deşi au pornit ca din puşcă, 4-0, şi n-au fost deloc conduşi.
Poliştii, aflaţi la doar cea de-a treia deplasare în ligă în 2023, după succesul de la Odorheiu Secuiesc şi eşecul cu 42-37 la CSA Steaua, şi-au vândut scump pielea şi au tot revenit în joc, însă ceea ce altădată era un punct forte, fundamental atâtor succese, apărarea, a fost aproape la fel de permisivă precum în Bucureşti, Minaur taxând-o, în special de pe stânga, străinii Kotrc şi Vujovic adunând 14 goluri.
Iar astfel, înaintea ultimelor 4 apariţii, începând cu cea de vineri de la ora 16, acasă cu CSM Bucureşti, apoi la Vaslui, acasă cu dobrogenii şi la Bacău, poliştii au alunecat din nou pe o poziţie de baraj, 12, părăsită runda trecută dar readoptată în această seară, dat fiind că vasluienii şi-au apărat acasă la ultima fază minimul avantaj luat pe ultimul lor atac în faţa buzoienilor, înfrânţi după ce aveau 5 goluri avans la pauză. Buzoieni pe 9 cu 25 de puncte, după băcăuanii cu 26, dar înaintea sucevenilor, cu 24, a vasluienilor cu 23 şi a poliştilor, cu 22. Ca mărgelele, una câte una, din punct în punct pe pr locurile 8-12.
Finaluri aşadar strânse şi ecuaţii suficient de complicate pentru evitarea treptelor 11-12, cu destinaţia baraj, care va să zică de minune le-ar fi prins poliştilor să furnizeze şi ei o „surpriză bonus” unde puţini s-ar fi aşteptat.
Şi n-au fost departe, după ce-au găsit mereu resurse să revină pe tabela de marcaj tocmai atunci când localnicii păreau a se desprinde.
A fost cazul în minutele dinaintea pauzei, de la 17-13 la 18-17, totul fiind declanşat după un contraatac iniţiat de Fenici din… şezut, fază finalizată de Chira.
Minaur suferea apoi o descalificare, după eliminare şi proteste, ajungându-se la cartonaşul albastru în minutul 29, pe adresa lui Viorel Fotache, sancţionat pe un atac polist la 18-15 şi în cele din urmă trimis în tribună. „Scântei” în „vulcanul” din „Lascăr Pană”, „alb-violeţi” în adversitate, dar păstrându-şi luciditatea şi scuturând doar ei plasa până la pauză, 18-16 prin Bran, apoi şi 18-17, taxând o grupare gazdă prea sigură pe sine în a ataca fără portar.
Iar bănăţenii au fost chiar cât pe ce să şi egaleze pe ultimul lor atac, fiind însă din nou puşi „în banca lor”, proteste ale antrenorului Rohozneanu şi eliminare la bancă, retras fiind Chira din teren iar timişorenii începând partea secundă în dezavantaj numeric, de la 18-17.
Marjele erau mici dar Minaur a speculat momentul favorabil şi n-a ratat ocazia desprinderii, ce avea a se dovedi decisivă în economia partidei, urcând până la 27-21 în primele 10 minute după pauză, aşadar prin a înscrie de 9 ori.
Au fost minutele care au costat-o cel mai mult pe „Poli”, altfel mereu relansată în curse de urmărire, Sadoveac dând semnalul în minutul 42, 27-22, completat de Szabo după o bună combinaţie pe 9 metri.
Acelaşi Marius Sadoveac i-a apropiat pe oaspeţi la 28-26, la care şi transversala a ţinut apoi cu „Poli”, însă minutul 48 a adus şi reversul medaliei, când le era bănăţenilor lumea mai dragă, să se apropie la un singur gol. Însă Marjanovic n-a prins colţul de pe extremă, ci… faţa portarului, două minute eliminare într-un moment cheie.
„Violeţii” erau deja acomodaţi jocului în inferioritate numerică, Szabo fiind apoi şi el eliminat în minutul 51, inferioritate taxată de Minaur de pe extrema stângă.
Băimărenii păreau a fi ieşit la lumină şi „din şut”, pentru 3 puncte de… aur, 31-27 în minutul 52, dar pur şi simplu n-au putut rupe decisiv meciul, Poli forţând fără portar şi având câştig de cauză.
Astfel încât a ajuns în postura de a se putea apropia la un singur gol la intrarea în ultimul minut, Sadoveac fiind însă sancţionat cu forţare în atac şi ridicând contrariat din umeri a nedumerire. Arbitrul era din nou luat la întrebări, dar ce folos!?
Şi totuşi, contrar aşteptărilor, Minaur n-a putut fructifica, iar tot poliştii au replicat cu succes, 32-31, „la pachet” cu o eliminare şi în şaptele maramureşean.
Având ultimul atac, dar şi trac, atenuat de antrenorul Sabou prin solicitarea unui timp de odihnă, cu 26 de secunde rămase de jucat. Trase de păr, în cele din urmă localnicii forţând pe centru şi, într-o fază similară celei în care Sadoveac era sancţionat, înscriind pe doborârea adversarului, în antepenultima secundă, prin Kozakevych: 33-31.
Meritat dar neconcludent, fără a fi însă deloc ştirbite meritele poliştilor, rămaşi până la capăt în meci, fie doar în umbra vicecampionilor. Trupa de podium a învins, dar cu dificultate, chiar dacă, pe de altă parte, n-a dat cu adevărat frisoane fanilor că ar putea ceda acasă.
În plan individual, extrema stânga cehă Milan Kotrc a fost golgeter al meciului, cu 8 reuşite, completat pentru învingători de interul stânga Stevan Vujovic, cu 6 goluri, Kozakevych (1x7m) şi Da Silva cu câte 5 fiecare – iar astfel am enumerat deja 4 străini ca principali marcatori din trupa vremelnic eliminată vara trecută din eurocupe, Nagy înscriind de 4 ori, Fotache şi Bogdan Mănescu de câte două ori iar Dobra o dată.
Marius Sadoveac din nou principal realizator al timişorenilor, cu 6 goluri, unul din 7 metri, Marjanovic marcând 5 (4x7m), Cîmpan şi Fenici câte 4 fiecare, Szabo 3, Bran, Trif şi Baican câte două goluri, iar Păiuş, Moldovan şi Chira câte unul.
Poliştii au avut net mai multe aruncări de la 7 metri, 6 dintre care una ratată de Marjanovic, faţă de una a gazdelor, egalitate în schimb la minutele de eliminare, câte 12, strânse de Vujovic, Kotrc, Nagy, Fotache şi Da Silva două, respectiv Fenici două, Trif, Marjanovic, Szabo şi antrenorul Rohozneanu.
Portarii, Buzogany cu 4 intervenţii şi Terekhov cu 8 pentru învingători, Claudiu Pal cu 5 intervenţii şi Andrei Lazăr cu 3 în poarta poliştilor.
Şi urmează apariţii acasă, cu CSM Bucureşti în penultimul meci pe teren propriu din retur, vineri, iar în 4 aprilie cu campioana Dinamo în optimile Cupei României, bucureştenii venind pe Bega după deplasarea retur în play-off la Kiel şi apariţia în capitală cu vasluienii.
*Rezultatele etapei a 22-a şi programul celei viitoare, pe coloana clasamentelor la zi a secţiunii Handbal. Au arbitrat Costache şi Vasile.