Cum ai putut, Sport Club Municipal Timișoara, accepta compromisul de a-ți trimite echipa să joace la București cu Dinamo contrar programului inițial, doar pentru că așa a solicitat campioana!? ”Violeții” țin strâns în capitală, eșecul moral este al conducerii de paie

De parcă n-ar fi fost de-ajuns și suficient că în turul sezonului trecut ”Poli” nu și-a putut apăra șansele pe terenul neutru al Covasnei în fața lui Dinamo, 0-10 fără joc din pix federal în decembrie 2020, de parcă n-ar fi fost de-ajuns și suficient că în ianuarie 2021 antrenorului de-atunci al ”violeților”, timișoreanul Vlad Caba, îi era refuzată categoric dar nejustificat solicitarea către Federația Română de Handbal ca meciurile târâte pe tușă să fie reprogramate inclusiv pe cheltuială proprie, de parcă n-ar fi fost de-ajuns și suficient că bănățenii s-au văzut nevoiți să înceapă anul 2022 cu 3 deplasări la rând și pentru a satisface apelul unei alte trupe din cupele europene, Potaissa, de a juca în avans acasă meciul direct, iată că în numele handbaliștilor prim-divizionari de pe Bega s-a acceptat de către Sport Club Municipal Politehnica Timișoara compromisul de a da curs și solicitării campioanei CS Dinamo de a juca în avans acasă partida directă, cât se poate de convenabil pentru alb-roșii, cât se poate de inconvenabil pentru poliști. Care însă, ca în tur, s-au ținut totuși strâns astăzi de pleiada străinilor laureatei, efort meritoriu al sportivilor în capitală, eșecul moral și de principiu fiind al conducerii de paie a trupei Municipalității. Cine nu cunoaște istoria, este condamnat s-o retrăiască. Dar de ce împinși inocenți ”la înaintare”!?

Pe scurt, Liga Națională de handbal masculin este în dreptul etapei 20, în care ”Poli” ar fi avut de jucat acasă astăzi de la ora 11 cu CSA Steaua, conform programului competițional stabilit de însăși FRH, partida duminicală cu ”militarii” fiind astfel anunțată de ceva vreme în calendar, pentru duminică 20 februarie, iar campioana CS Dinamo avea de jucat tot în cadrul acestei runde la Cluj cu nou-promovata de pe penultimul loc, CS Universitatea.

Însă, în cursul acestei săptămâni, la solicitarea clubului dinamovist, s-a acceptat de către ”fruncea” SCM Politehnica disputarea în avans astăzi de la 11 în București a jocului direct dintre roșu-albi și alb-violeți, care ar fi trebuit în mod normal să aibă loc duminica viitoare de la 11, din cadrul rundei următoare, a 21-a, tot conform programului competițional stabilit de însăși FRH, partida duminicală cu cei din Floreasca fiind astfel anunțată de ceva vreme în calendar, pentru duminică 27 februarie. La prima vedere, o concesie rezonabilă, dar de fapt absolut inacceptabilă, și asta nu doar în contextul aspectelor punctate în introducere.

Căci dacă ”Poli” a luat în piept anul 2022 cu 3 deplasări la rând, la Turda, Suceava și București pentru întâlnirea cu CSM, iar asta inclusiv pentru a se ajusta nevoilor altei reprezentante a Ligii Zimbrilor în cupele europene, Potaissa, atunci la fel de bine le-ar fi priit în schimb ”violeților”, mai ales în situația ierarhică în care se regăsesc, de a avea parte zilele acestea de o binevenită serie în egală măsură de 3 apariții consecutive pe propriul teren din sala ”Constantin Jude”, și anume, după remiza de duminica trecută cu buzoienii, întâlnirea de astăzi cu steliștii și cea de joi tot cu buzoienii, în primul tur al Cupei României.

Într-adevăr, poliștii găzduiesc peste doar 4 zile o confruntare în manșă unică în fața buzoienilor lui Pero Milosevic, însă, în loc să fi fost lăsați astăzi să-și regleze schemele la propriul semicerc și în disputa care urma conform calendarului competițional, cu CSA Steaua, în etapa în curs, au fost puși pe drumuri spre bătătura campioanei favorite, deplasare în avans în București între partide acasă.  

De ce să nu se fi aliniat ”Poli” în capitală duminica viitoare, conform programului inițial, modificat din scurt săptămâna aceasta, duminică viitoare în care multipla campioană a României se prezenta după deplasarea la Porto în grupele Champions League!?

De ce!? Pentru ca Dinamo să nu aibă parte astăzi de o deplasare la Cluj între eșecul acasă peste săptămână cu Barcelona, 30-35 în Champions League, și ieșirea joi la Porto.

N-au apus deloc vremurile ”roșii” ale ipocriziei falselor virtuți cu asigurarea condițiilor pentru o cât mai bună reprezentare și imagine a sportului românesc peste hotare, ba din contră, alimentate fiind chiar și în 2022.

Culmea ironiei constă însă în faptul că reprezentarea conferită de Dinamo handbalului intern la semicercul internațional este la parametri modești, ultimă clasată într-una dintre seriile cu 8 participante ale grupelor EHF Champions League Men, cu 8 eșecuri în 11 apariții, al optulea fiind bifat zilele trecute în ciuda faptului că bucureștenii au aliniat pe propriul teren 11 componenți născuți în străinătate într-un efectiv de 16 sportivi, numai 2 dintre cei 5 autohtoni fiind și marcatori, și anume Ghionea cu 4 goluri iar Bizău cu două, așadar 6 reușite din totalul de 30 al învinșilor, iar dacă n-ar fi în cadru și Meshkov Brest în cealaltă serie octogon, cu un bilanț și mai subțire decât al elevilor lui Pascual, atunci multipla laureată la zi a Ligii Zimbrilor ar fi Cenușăreasa fazei cu 16 cluburi în Europa.

Acesta este nivelul real al elitei păstorite de FRH, iar pentru o asemenea imagine șifonată și reprezentare în străinătate se fac compromisuri deloc sănătoase în bătătura internă. Salvarea aparențelor nu funcționează, dar absolut orice este acceptabil în actualul faliment moral, cu conștiința spirituală franjuri. Iar nivelul deplorabil al conștiinței generează întreg deranjul cu nenumărate ramificații negative în plan moral, etic, principial. Limbi străine pentru mulți.   

Adică și dacă n-ar fi fost acel scandalos 0-10 fără joc din sezonul trecut, și SCM Politehnica n-ar fi trebuit să se chircească într-o poziție incomodă, exersând false virtuți.

La fel, și dacă n-ar fi înghițit gălușca pe care a înghițit-o în ianuarie 2021 după tentativa solitară a lui Caba de a stimula firescul, normalitatea, discernământul, rațiunea, logica și omenia…

La fel, și dacă n-ar fi început acest 2022 cu 3 deplasări succesive, după care handbaliștii ar fi meritat și ei ceea ce programul inițial stabilit le rezerva, trei reprezentații la rând acasă.

Dar în aceste condiții, cu atât mai mult Sport Club Municipal n-ar fi avut dreptul să accepte jalnicul compromis. Inacceptabil.

Iar asta cu atât mai mult cu cât ”violeții” au arătat potențial în întâlnirea tur de la Timișoara cu CS Dinamo, 15-16 la pauză, 29-33 pe desprinderea bucureștenilor de la 25-26 în minutul 52. De ce să nu fi respectat afiliata la FRH SCM Politehnica programul la zi prin a refuza un meci acasă cu steliștii, lăsat pe 23 martie, așadar la fel de inconvenabil, cu numai 4 zile înaintea primirii pe Bega a unei alte trupe din cupele europene, CS Minaur, și a face pe plac unei campioane cu suficiente resurse de tot felul pentru a se alinia duminica viitoare pe propiul parchet în fața antepenultimei clasate, fie și după o ieșire la Atlantic!?! Ce este atât de greu a respecta un program competițional stabilit cu mult timp în urmă!?! Interogație pe adresa tuturor celor implicați, trăgându-i de mânecă întru conștientizare, a detecta situația în care se află handbalul carpatin și sportul mioritic în general, România în întregul ei, care nu mai lasă loc de compromisuri împăciuitoare, ”lasă-mă să te las” sub masca falsei politeți. 

Dar nici n-ar fi fost mereu necesare aceste artificii și jonglerii în program cu liderul beneficiar dacă sportul românesc și societatea mioritică în general ar fi înfăptuit în 1990 ceea ce era normal și firesc a întreprinde, și anume printre multe altele a desființa gruparea Dinamo, una asociată tristelor amintiri ale orânduirii centralizate. Așa cum clubul ”roșu” era împins forțat și artificial în cadru în zorii postbelici ai celor circa 40 de ani de populism și socialism – o emanație a noului sistem, așa ar fi trebuit și aruncat în urmă cu peste 3 decenii unde i-ar fi locul, la groapa istoriei. Valabil și pentru departamentalii steliști, și poate nu numai.

Însă cine nu cunoaște istoria, este condamnat s-o retrăiască.

Și chiar ce s-ar mai putea spune despre spiritul pulverizat al Timișoarei, dacă în decurs de nici 32 de ani reprezentarea sportivă a capitalei Banatului a decăzut de la nivelul părăsirii cu demnitate de către rugbiștii din Ronaț a terenului de joc înaintea startului încleștării cu Dinamo, moment definitoriu din 1990, la stadiul punerii pe drumuri spre București a propriilor handbaliști alb-violet, contrar programului stebilit!?! Iar asta doar pentru că astfel le convine roșu-albilor sub pretextul reprezentării internaționale, doar pentru că astfel poate gira FRH o activitate, prin a încuviința la nesfârșit o sumedenie de compromisuri detrimentale sănătății sportului în profunzimea sa.

Nimic nu s-ar mai putea zice, și asta pentru că, așa cum zorii ”roșii” izbeau postbelic cu complicitatea unei majorități lașe – somnul rațiunii naște monștri, la fel se reconturează comunismul pe steroizi, sub masca farsei ”pLandemiei”, acceptată inconștient de o majoritate prea condiționată psihologic pentru a rămâne vigilentă în cuget și simțiri întru detectarea minciunii proliferate într-o corupție abisală, iar dacă aproape 2 ani au putut fi înghițite în spirit de turmă toate manipulările ingineriei sociale de manual a ”istemului”, atunci asemenea concesii sunt de-a dreptul mizilicuri, parte a condiționării psihologice la nefirescul anormal al noii ordini. Societatea își merită de fapt din plin soarta, sportul la fel.

În toată această deșertăciune, ”violeții” au ținut strâns astăzi în capitală, un succes moral ca reprezentare pe terenul liderului într-o întâlnire televizată, eșecul fiind al conducerii de paie a Sport Club Municipal Timișoara. Deținătoare al unui nivel periculos de scăzut al conștiinței, fără discernământ și responsabilitate în acest caz vizavi de interesele propriei activități imediate. A reprezenta sportiv Timișoara este o onoare, în anul a 75 de primăveri ale handbalului alb-violet studențesc pe Bega, iar a accepta inacceptabilul punerii pe drumuri a propriei echipe, lună de lună în deplasări în avans ba la Turda, ba la București, la favorite net mai bine clasate, aduce a vasalitate. Alb-violet șifonat în slujba unor mărunte avantaje de moment ale altora? Sau ridicat demn, cu integritate și viziune? La mintea cocoșului. Vot de blam pentru niște mereu trecători care n-au bazele cunoașterii aprofundate, minus pe seama căruia li s-ar cere prea mult în sensul de a afișa anumite atitudini. Limitați și la stadiul de a răspunde afirmativ solicitărilor urmașei unei emanații de cea mai tristă amintire. Sunt poate prea mari așteptările pe adresa unor decidenți. Treziți-vă, lamentabililor, căci într-o bună zi inevitabil vă va veni într-un fel rândul de a retrăi istoria.

S-a încheiat 29-27 pentru solicitanta de favoruri necuvenite, la pauză 18-13, după ce ”Poli” a egalat de 6 ori în primele 14 minute, inclusiv de 5 ori consecutiv, ultima dată la 8-8, Csog Vencel aducându-i apoi pe alb-violeți în frunte, 8-9, lăsați însă rapid în urmă la 12-9, diferență care se consemna totuși și spre final, 27-24 în minutul 56, sub semnătura căpitanului Fenici.

Nominal, câștigătorii morali poliști cu un lot eminamente autohton au avut 8 marcatori, în frunte cu golgheterul Marius Sadoveac – autor a 9 goluri, Fenici și Csog înscriind de câte 5 ori fiecare, Cîmpan 3 goluri, Chira două iar Cristescu, Aron Dedu și Trif câte unul. Gazdele campioane au punctat prin 11 handbaliști, dintre care 6 născuți peste hotare, ”roșii” beneficiind de un număr mai mare decât dublul aruncărilor de la 7 metri avute de timișoreni, 4 transformate de bănățeni, 7 fructificate de amfitrioni, care au și ratat două. Invers proporțional la capitolul eliminări, 3 ale bucureștenilor, 5 ale tinerilor puși pe drumuri de deciziile strâmbe ale propriei conduceri, compromisuri încuviințate de FRH. Aceeași FRH care în 2020 semna împotriva poliștilor rezultate la ”masa verde” de 0-10 fără joc, aceeași FRH care refuza în 2021 solicitarea de mult bun simț a antrenorului de-atunci al bănățenilor, Vlad Caba.

Următorul meci polist în campionat, peste o lună și 3 zile. Bravo, FRH. O rușine componentă a rușinii incomensurabile în care alunecă negreșit corupta societate mioritică.

Rezultatele și programul în Liga Zimbrilor, pe coloana clasamentelor la zi a secțiunii Handbal. În eșalonul secund, o nouă victorie pentru ”satelitul” juvenil SCM Politehnica ”Div A”, al treilea succes în 3 etape din zona play-out a locurilor 3-8 în seria vestică din liga secundă de seniori, alb-violeți lider după 45-37 (23-20) sâmbătă după-amiază acasă cu CS Universitatea Craiova. În prealabil luna aceasta, 42-32 tot acasă cu cei din Târgu Jiu și 22-38 sâmbăta trecută la Drobeta Turnu Severin. Invincibilii juni fruntași urmează a juca săptămâna viitoare la Sânnicolau Mare, apoi cu concitadina fără punct CSU Politehnica.

Rușine! DSP Timiș cu ”testele” și FRH cu ”masa verde” reușesc ce n-a izbutit PCR în RSR: ”Poli” să piardă fără joc cu Dinamo, 10-0 pe tavă. DSPT și FRH, aruncați-vă la gunoi și dați-vă foc!

Poli reunită în 11, Vlad Caba refuzat categoric. Solicita într-o ședință cu responsabilii Federației Române de Handbal ca meciurile târâte pe tușă să fie reprogramate, inclusiv pe cheltuială proprie. FRH să-și dea jos botnițele pentru oxigenarea creierului atrofiat

Duminică joci cu Steaua, duminică joci la Dinamo

”It’s game over”

 

 

 

 

 

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Handbal și etichetat cu , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


7 × sase =

 


Ultimele articole din categoria Handbal: