De ce îi era teamă conducerii Politehnicii de baraj? Violeţii trec clar şi de CSM Făgăraş şi rămân la pas în Liga Naţională

SCM Politehnica Timişoara şi-a asigurat în această seară, înainte de termen şi indiferent de rezultatul jocului de mâine de la ora 14 cu CSM Vaslui, rămânerea în Liga Naţională de handbal masculin, trecând de la ora 18 şi mai clar de secund-divizionara CSM Făgăraş, cu 36-28 (15-15), decât dispunea aseară de gazda CSM Alexandria, cu 38-32. Diferenţele valorice sunt semnificative între ocupantele locurilor 11-12 la finele Ligii Zimbrilor şi aspirantele la promovare de pe poziţiile 3-4 în eşalonul 2, Divizia A, iar statistica barajelor este net favorabilă prim-divizionarelor care-şi apără statutul în elită, aşa încât merită din plin a da întâietate fie şi două ediţii la rând de campionat schimbului de generaţii, pentru întinerirea lotului, proces demarat la bănăţeni şi care are nevoie de continuitate, în detrimentul rezultatelor imediate, mai modeste şi care duc la baraj, unde riscul ratării uneia din primele două trepte de menţinere este aproape nul. 

„Violeţii” treceau clar primăvara trecută de secund-divizionarele din Oradea şi Sighişoara la barajul pe teren neutru de la Ghimbav, rămânând astfel în elită după un prim sezon de tranziţie al promovării mai multor absolvenţi de juniorat la seniori, iar în această seară au repetat cu succes evitarea retrogradării pe terenul uneia dintre participantele la baraj, la Alexandria, dispunând la 6 respectiv 8 goluri de grupările din Divizia A care n-au reuşit a face pasul înainte.

Conducătorii polişti şi-ar fi dorit ca în acest sezon timişorenii să nu mai ajungă la barajul de supravieţuire, ci să prindă măcar locul 10 la încheierea returului de campionat, un obiectiv însă lipsit de realism dar plin de false aşteptări, când de fapt tot ceea ce ar fi contat mai mult în ediţia 2022-2023 era ca tinerii promovaţi la seniori să capete cât mai multă experienţă în Liga Zimbrilor, fie şi în detrimentul rezultatelor imediate şi fie acestea modeste, meritând a fi sacrificate, în condiţiile în care, la fel, riscul unei retrogradări directe era nul, dat fiind handicapul valoric al nou-promovatelor rămase de căruţă în coada clasamentului, din Odorheiu Secuiesc şi Oradea.

Cu alte cuvinte, realist vorbind, barajul se contura larg la orizont încă de la începerea campionatului, fără riscuri de a sucomba odată ajuns la el, acomodarea şi pe mai departe a tinerilor cu rigorile Ligii Naţionale fiind net mai importantă într-o strategie pe termen mediu, decât rezultatele de moment.

Care au indus o presiune artificială în cursul turului din toamnă, nesănătoasă şi dăunătoare, pe fondul căreia decidenţii au apăsat vârtos butonul „de alarmă” iar antrenorul principal Horvath şi-a dat demisia, vezi Doamne, cu un alt antrenor s-ar evita barajul. Nu ţinea de antrenorat, ci de un anumit nivel al Politehnicii încă insuficient, cu atâţia tineri induşi la seniorat, pentru a evita barajul şi prinde măcar locul 10.

Barajul era inevitabil iar „Poli” şi-a făcut datoria şi şi-a dovedit valoarea de grupare prim-divizionară, desprinzându-se după pauză de făgărăşenii care rulau şi ei la rândul lor în elită între 2016 şi 2021, pivotul Baican înscriind de 6 ori, Trif din nou de 5 ori – precum aseară, Marjanovic şi Bordeanu câte 4 goluri fiecare, Sadoveac şi Cristescu câte 3, Cîmpan, Fenici, Cîtu şi Moldovan câte două fiecare, iar Dumitrescu, Sabin Ignat şi portarul Lazăr câte unul, pe când de la învinşii braşoveni ex-polistul Gabriel Cotinghiu şi Pasere au punctat de câte 5 ori.

Precum poliştii, şi vasluienii lui Pralea au dispus de gazda CSM Alexandria, care ce-i drept şi-a vândut mult mai scump pielea în întâlnirea de la ora 16, conducând la pauză cu 23-20, moldavii impunându-se totuşi cu 38-37 şi continuând în Liga Zimbrilor, în special pe seama reuşitelor golgheterului lor, Acatrinei, marcator de 10 ori, Cumpănici şi Carali completându-l cu câte 7 reuşite. 

Un deznodământ firesc, Divizia A fiind totuşi ceea ce FRH n-ar vrea să pară, un eşalon valoric modest spre slab, al doilea dar şi ultimul în structura piramidală divizionară de seniori a handbalului, „sport naţional”, prea puţin pentru a alimenta elita cu cluburi puternice. Sunt mai degrabă „de umplutură” iar „U” Cluj şi CSM Sighişoara – promovate direct, sunt nevoite să dovedească de la toamnă contrariul.  

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Handbal și etichetat cu , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


× cinci = 35

 


Ultimele articole din categoria Handbal: