Diferenţa: vecinii, mai mult în 4 luni decât românii în 4… ani

Prezentam săptămâna trecută, în consemnări separate, stadiul lucrărilor la Sala Polivalentă a Timişoarei respectiv Gyor Arena, iar astăzi alăturăm imaginile de actualitate, căci maghiarii au mai avansat între timp de la stadiul reliefat în clişeul din urmă cu două luni, depăşind practic melcul de pe artera Prof. Dr. Aurel Păunescu Podeanu.

N-ar fi exclus ca şi pe la Gyor să ajungă să evolueze selecţionata feminină a României la EURO 2014 de handbal din 7-21 decembrie, la finele acestui an, bineînţeles, dacă Neagu şi compania vor izbândi luna viitoare în „dubla” din preliminarii cu Belarus, dar pare a fi un pariu mai sigur decât găzduirea de către alb-violeţi a „Cupei Politehnica”, la finele lunii august, în noua sală a Timişoarei.

Turneu amical care, la vremea respectivă, în vara lui… 2012, era pomenit a fi organizat în Sala Polivalentă de peste 2.000 de locuri.

Ei bine, se ştie, lucrările la Timişoara au început în octombrie 2010, cu termen de execuţie, încă negru pe alb la intrarea în şantier, 24 de luni, şi iată că forţele româneşti au fost deja întrecute, deşi aici s-a început construcţia în urmă cu 3 ani şi opt luni iar la vecini piatra de temelie s-a pus în 8 ianuarie 2014, lucrările propriu-zise demarând în data de 20 ale aceleiaşi luni. Desigur, maghiarii aveau mai mult de înălţat, Gyor Arena fiind cu o capacitate dublă, 5.500 locuri şi costând 4,3 miliarde forinţi, adică aproximativ 14 milioane euro, motiv pentru care nu şi-au putut permite luxul mereu la ordinea zilei între limitele României fără graniţe.

La Gyor au fost „închise” toate laturile, tribune împrejmuitoare terenului în sine, la Timişoara abia a căzut unora fisa că ar mai fi bună o „peluză”, în spatele uneia dintre porţi, ca o a treia tribună, în construcţie, încet-încet…

(* clic pe imagini pentru mărire)

*

Multe n-ar mai fi de zis căci, se ştie, cu toţii avem câte două mâini şi două picioare. A, ba da, ceva de domeniul anectodicului… Reciteam înscrisurile de pe panoul şantierului din faţa intrării în incinta unde va fi definitivată „Polivalenta” şi un tinerel, care se îndeletnicea cu reparaţiile sub un autoturism „pe butuci” de aceeaşi parte a porţii dar în dreapta sa, a dat fuguţa înăuntru, tiptil şi destoinic, după câteva secunde ieşind în spaţiul public un domn care m-a întrebat „Cine sunteţi Dumneavoastră?” Era un constructor-şef şi m-a măgulit să primesc atenţie în plină stradă! Iuţi şi prompţi sunt unii concetăţeni la capitolul pâră, „vezi că unu’ cutare şi cutare”, reflex al unei naţii plină de ex- şi actuali papagali informatori, ochiul şi timpanul. De ce n-ar fi la fel de rapizi în a face ceva cu adevărat bun pentru comunitate!? Şi chiar, de când se repară limuzinele ad-hoc, pe spaţii verzi, şi nu în incinte special amenajate!?

Revenind la handbal, româncele au de tras pentru a ajunge în Ungaria şi Croaţia, la EURO 2014, în jocurile cu Belarus, din 11 iunie, în deplasare, şi 15 iunie, la Oradea (ora 19:30), plecând de pe ultimul loc în Grupa 6, singura cu 3 echipe din cele 7 serii ale preliminariilor, celelalte cu câte 4, cu un golaveraj inferior ex-sovieticelor, ambele naţionale fiind depăşite tur-retur de Norvegia, deja calificată la turneul final. România le va avea reunite de duminică pe Paula Ungureanu (HCM Baia Mare), Denisa Dedu (Corona Braşov), Mirela Paşca (SCM Craiova); extreme stânga: Valentina Elisei (HCM Baia Mare), Camelia Hotea (Corona Brașov); extreme dreapta: Ada Nechita (HCM Baia Mare), Laura Chiper (Corona Brașov), Ana Maria Iuganu (HCM Roman); pivoți: Oana Manea (CSM București), Georgiana Ciuciulete (HC Zalău), Crina Pintea (HC Zalău); linia de 9m: Aurelia Brădeanu (Corona Brașov), Cristina Neagu (Buducnost), Gabriela Perianu (HC Dunărea Brăila), Claudia Constantinescu (HC Zalău), Laura Oltean (HCM Baia Mare), Luciana Marin (HCM Baia Mare), Eliza Buceschi (HCM Baia Mare), Nicoleta Tudor (Corona Brașov), Carmen Cartaș (CSM Cetate Deva) şi Daniela Băbeanu (HCM Roman).

Iar apropo de Ungaria, francezul Christian Gaudin a debutat aseară la cârma băieţilor României cu un eşec cu 34-30 în faţa maghiarilor, într-un amical peste graniţă, vecinii evoluând fără cvartetul lui Veszprem, grupare implicată sâmbătă după-amiază în semifinala Champions League cu Kiel, cu revanşa programată astăzi, totul înaintea barajului de calificare la C.M. din ianuarie 2015, din Qatar: România – Suedia va avea loc în 7 şi 15 iunie, cu jocul 2 în Scandinavia.

Până atunci, de notat şi că CS Caraş Severin a pornit cu bine în patrulaterul de supravieţuire/promovare în Liga Naţională, 24-23 (15-11) cu CSM Călăraşi, Adi Petrea marcând 8 goluri pentru reşiţeni în jocul de joi de la Sebeş, unde U Suceava a trecut în celălalt meci cu 26-23 de Argeş Piteşti, a doua în seria vestică a ligii a doua. Bănăţenii vor mai juca vineri de la ora 17 cu U Suceava iar sâmbătă de la 13 cu argeşenii, primele două clasate urmând a evolua în elită în 2014-2015. La fete, situaţia e clară, HCM Baia Mare câştigând titlul în Liga Naţională, flancată de Corona Braşov, pe când CSM Bucureşti, deşi abia pe locul 7, speră totuşi la un wild-card pentru Cupa EHF, iar CSM Râmnicu Vâlcea a evitat barajul de menţinere/promovare.

 

Acest articol a fost publicat în Handbal și etichetat cu , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


− 2 = cinci

 


Ultimele articole din categoria Handbal: