Din nou în avantaj la pauză, 18-14 la Suceava, şi cu 33-30 în ultimele nici 5 minute, Poli pierde după expirarea timpului de joc cu ultima execuţie de la 9 metri

Handbaliştii Timişoarei au pierdut în ultimii ani fără exagerare o mulţime de meciuri la limită sau în ultimele clipe, dar mai rar chiar după expirarea timpului de joc, precum duminică seară în lunga deplasare la Suceava, unde, exasperant de-a dreptul, au încasat dintr-o execuţie de la 9 metri, ultimă aruncare a întâlnirii din etapa a patra a suferindelor cu două-trei puncte: 34-33. Deşi pentru a doua partidă la rând au condus la pauză prin a marca de 18 ori în prima repriză, 18-15 acasă cu clujenii, 18-14 de la ora 18 în Bucovina, alb-violeţii nici măcar n-au mai remizat, precum acasă cu ardelenii, pierzând în schimb pentru a doua oară tot doar la limită. 

De-o manieră absolut dramatică, să-ţi smulgi părul din cap, SCM Politehnica iarăşi a simţit gustul cel mai amar al eşecului la limită, dar nu oricum, ci după expirarea celor 60 de minute, dintr-o execuţie de la 9 metri plasată de Tîrzioru nu cu întârziere, ci în ceasul al XIII-lea, peste degetele blocajului neconvingător al bănăţenilor, care se aşteptau că nimic nu s-ar mai putea cu-adevărat întâmpla, mingea mică strecurându-se din deviere pe sub şpagatul dreptului bietului tânăr portar Pal, 34-33.

Nu era pare-se de-ajuns acel 28-29 acasă în runda inaugurală, cu vrâncenii, sugestiv prim pas premonitoriu, în nord-est lovind şi-acest 34-33 după 18-14 la pauză pentru poliştii lui Mihai Rohozneanu, având încă şi 33-30 în ultimele nici 5 minute. 

În care însă n-au mai marcat, bucovinenii lui Bogdan Şoldănescu revenind gol cu gol până la egalare, în frunte cu tânărul inter în vârstă de 22 de ani Claudiu Lazurcă, în 2018 campion naţional juvenil cu LPS Suceava, autor a peste o treime din reuşitele învingătorilor Stelei şi în etapa trecută, tot acasă, cu 31-26.

Oricât s-a străduit veteranul golgheter Sadoveac pentru alb-violeţi, cu 8 reuşite, Lazurcă a dominat cu 12 plase scuturate lista tot de 8 a marcatorilor sucevenilor, care, deşi învinşi în primele două etape, inclusiv şi ei la limită în fief-ul nou-promovatei din Cluj, au strâns în schimb 6 puncte în ultimele două apariţii pe teren propriu, maximum.

În contrast, degeaba au fost studenţii de pe Bega protagonişti în fiecare etapă ai unor meciuri pe muchie de cuţit şi de lins pe degete pentru amatorii neutri de handbal, 28-29 în Banat cu CSM Focşani, 24-24 în Moldova de la 17-12 la pauză pentru băcăuani, 31-31 sâmbăta trecută acasă cu „U” Cluj şi 34-33 astă-seară pentru sucevenii reveniţi de la 14-18 la pauză, căci doar două le sunt punctele la zestre, mai puţine decât ale unei victorii.

Tocmai acea victorie lipsă, pe care „Poli” n-a avut capacitatea de a o contura cu un instinct mai pragmatic şi eficient, în ciuda tuturor celor mai mari strădanii.  

De-a dreptul deznădăjduitor şi copleşitor eşec departe de casă, cuvântul primordial de ordine fiind acum îmbărbătarea, căci „violeţii” chiar n-au timp de lamentări în perspectiva „dublei” acasă cu bucureştenele CSA Steaua şi campioana Dinamo, „militarii” fiind aşteptaţi deja vineri a ora 17, în runda a V-a. 

Iar numai şi numai penultima clasată, CSM Vaslui, depăşită cu 31-29 la Bucureşti de CSM şi rămasă cu un singur punct, respectiv nou-promovata din Sighişoara, fără niciunul, stau mai modest pe locurile retrogradării directe, bănăţenii ocupându-l pe cel de pe care mergeau la barajul de menţinere în Liga Zimbrilor din primăvară, 12, antepenultimul.  

Nici Stelei ce-i drept nu i-a priit deloc în faţa oaspeţilor constănţeni, 17-23 (7-7) acasă, 7 dintre cele 17 fiind marcate de Ghionea, aşa încât şi bucureştenii sunt la al doilea eşec la rând după o remiză „bogată” în runda a II-a, 33-33 (19-11) acasă cu CSM Vaslui.

Politehnica ar avea aşadar vineri o pâine de mâncat, dar esenţial este a strânge rândurile, fără alte gânduri negre la deplasarea de dat uitării în Bucovina, unde pur şi simplu a risipit măcar un draw printre degete, şi la propriu, şi la figurat. Desigur, meciul nu s-a pierdut după expirarea timpului regulamentar de joc, ci pe parcursul irosirii treptate a avantajului.

Lăsându-le punctele „albaştrilor”, a căror erupţie a bucuriei a fost ceva de nedescris, cu panourile publicitare date val-vârtej de-o parte, invadare a terenului în scene ale descătuşării fără oprelişti. „Poli” mai pierdea la limită în Bucovina, şi-a păţit-o din nou, de pomină prin prisma manierei de duminică, alb-violeţii având atacul în ultimul minut, la egalitate, dar fâstâcindu-se pe extrema dreaptă, cu 32 de secunde înainte de final, jumătate de minut pe post de bagatelă pentru Manafu şi Pavel, împărţitorii dreptăţii, pentru a întreţine presiunea „albaştrilor” în jurul semicercului timişorean. 

Sala era un vulcan şi-n aşteptare iar Tîrzioru a scris cu întârziere un scenariu întunecat călătorilor din Banat. Neavând de ales decât să treacă de Steaua, altfel, disputa ulterioară cu Dinamo se-anunţă oricum şi mai grea.

Iar clasamentul, prezentat laolaltă cu rezultatele şi programul viitor, nu surâde oricum poliştilor, deşi mai sunt multe, multe etape, campionatul fiind abia la începuturi. Însă, unele semne sunt distinctive iar ceea ce începe rău, de regulă, tinde a se sfârşi şi mai şi. 

E ca un blestem al împingerii ex-antrenorului polist Horvath pe făraşul unei uşi dosnice în toamna trecută, după un eşec tot la limită şi „la mustaţă” acasă cu vasluienii, iar bumerangul punctelor pierdute la potou loveşte mai nou tot mai cumplit.   

În Bucovina prin golurile lui Lazurcă – de 12 ori, Tîrzioru, ex-polistului Csog şi Iordachi de câte 5 ori fiecare, Balazs două, respectiv Aron Dedu, Lupu şi Gavriloaia, după ce Politehnica părea a se desprinde în învingătoare prin reuşitele lui Sadoveac, cu 8 goluri, Marjanovic şi Baican cu câte 5, Fenici şi Trif cu 4 fiecare, Cîmpan 3, iar Pribanic şi Chira cu câte două. 

„Poli” n-a avut tăria de-a „închide” măcar două din jocurile de până acum, iar realitatea doare. 

*În seria vestică a ligii a II-a feminine, CSU UVT Timişoara a jucat primul meci în deplasare din noul campionat, remizând în întâlnirea directă bănăţeană, 28-28 la Reşiţa cu CSU, care conducea la pauză cu 17-15. Handbalistele de pe Bega vor mai juca abia peste două runde, la mijlocul turului, pe 8 octombrie, acasă cu retrogradata CSM Deva, dat fiind că etapa viitoare vor sta. Tot în eşalonul secund, dar masculin, CSU Politehnica a fost întrecută pe Bega în etapa I de CS Universitatea Craiova, cu 29-32, iar Unirea la Sânnicolau Mare de către făgărăşeni, cu 31-37.

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Handbal și etichetat cu , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


+ opt = 12

 


Ultimele articole din categoria Handbal: