Din nou pe teren la nici 48 de ore într-o deplasare departe de casă în Maramureş, Politehnica totuşi conduce în fief-ul dublei vicecampioane de care se ţine până la 19-17, „violeţii” obosiţi dând apoi în primire „ospitalierilor” desprinşi fără glorie: 30-22 (11-10). Gazda câştigă jocul dar onoarea şi-o pierduse deja

Deşi avea de departe absolut toate atuurile şi avantajele, acasă fiind şi superior valoric, clubul prim-divizionar din Baia Mare a recurs la o dezgustătoare schimbare de program ce nu-i face absolut deloc cinste unuia dublu vicecampion la zi al ţării, dimpotrivă, dezonorându-l ca abordare şi atitudine prin devansarea jocului organizat în Maramureş la finele turului Ligii Naţionale de handbal masculin fără a consulta absolut deloc în prealabil gruparea vizitatoare SCM Politehnica Timişoara, şi mai ales fără a ţine câtuşi de puţin cont că bănăţenii jucaseră şi cu nici 48 de ore înainte, duminică de la ora 17, un meci greu pe Bega cu a patra clasată, „nordicii” primind totuşi „verde” pe comunicarea directă cu FRH ca partida să fie reprogramată în această seară de marţi de la ora 18, create fiind astfel premizele prejudicierii cu atât mai mult a măruntelor şanse alb-violet de a smulge cumva ceva din sala „Lascăr Pană”. Iar tocmai oboseala acumulată de oaspeţii ieri şi pe drumuri între zilele de meci, din vest spre Baia Mare, a balonat cu atât mai mult succesul oricum anticipabil şi previzibil al localnicilor, cu 30-22 de la 11-10 la pauză, gazde pătându-şi obrazul într-un gest echivalent totalei lipse a ospitalităţii, omenie rătăcită pentru 3 puncte sub falsul pretext al pregătirii unei reprezentaţii internaţionale sâmbătă la ora 18 în Serbia vecină, la Pancevo, în nu mai mult altceva decât 16-imile întrecerii numărul 3 şi cea mai modestă valoric a eurocupelor, EHF Cup.

Chiar însă şi-aşa, alb-violeţii privaţi şi de Sadoveac au condus totuşi pe terenul vicecampionilor şi actualmente pe locul secund, ţinându-se de aceştia până la 19-17 după mijlocul părţii a doua, când au dat în primire, încasând pe undeva şi firesc de 6 ori la rând.

Dar meciul în sine, al „ospitalierilor” cu „Poli”, iar cu atât mai puţin deznodământul său, au trecut în această seară într-un plan secundar, chiar terţiar, în contrast cu ceea ce s-a pus la cale înaintea sa fără pic de scrupule, etică şi principii, fără moralitate şi fără pic de omenie şi respect nu doar faţă de partenerul de întrecere în rol vizitator, SCM Politehnica Timişoara, dar mai ales faţă de nişte semeni în calitate de oaspeţi, fiinţe vii expuse astfel şi implicit la a fi „întinse” într-un interval comprimat de timp unui program nefiresc şi inadecvat în compania unor trupe din careul fruntaş, duminica de la ora 17 pe Bega cu CSM Bucureşti, marţea de la ora 17 la Baia Mare cu dubla vicecampioană la zi a ţării.

Ori dacă din partea Federaţiei Române de Handbal nu prea poţi avea cu-adevărat aşteptări, minime spre deloc ţinând cont de mentalitatea exersată pe „coridoarele puterii”, în schimb altele ar fi fost totuşi aşteptările din partea organizatorilor evenimentului sportiv, cei de la gruparea gazdă, din rândurile cărora autorii morali ai devansării pot lăsa capul plecat a ruşine.    

Într-o totală şi nesănătoasă lipsă de empatie faţă de nişte semeni, lăsând la o parte că poliştii le sunt oricum şi parteneri de întrecere, decidenţii maramureşeni şi-au văzut strict de interesele imediate prin a ignora cu desăvârşire, într-o absolută lipsă de comunicare cu gruparea „viola”, consultarea în prealabil şi a clubului timişorean, ci devansând doar pe relaţia cu FRH binişor cu zilele partida programată iniţial duminică 3 decembrie în cadrul rundei finale a turului Ligii Zimbrilor, precum încă era anunţată de www.frh.ro chiar încă şi săptămâna trecută. 

Într-o flagrantă încălcare a regulamentului, s-a forţat nespus nota pe pielea poliştilor, puşi fără a fi întrebaţi în faţa faptului împlinit, ca şi cum pur şi simplu n-ar fi existat, buni doar a se alinia la start marţi de la ora 18.

Ceea ce, din respect de sine, pentru întrecere şi adversari, poliştii au făcut cu fruntea sus, prezentându-se la Baia Mare în ciuda tuturor complicaţiilor generate de către oportunistele gazde cu concursul unei crase ignoranţe federale, ba chiar şi ţinând aproape mai bine de o repriză şi jumătate, atât cât le-au permis resursele fizico-psihice, 11-10 fiind la pauză, 19-17 în a doua parte a celei secunde.

Contrariaţi de situaţia fără precedent cu care s-au confruntat, poliştii au manifestat integritate şi demnitate, nu însă fără a şi pune punctul pe i în anticiparea meciului prin spusele antrenorului secund Sorin Sărăndan, un ex-evergreen handbalist alb-violet: „Din câte am înţeles, pur şi simplu de la FRH a fost trimisă hârtia cu programarea partidei, şi punct. Regulamentul spune că ar fi trebuit să treacă 48 de ore de la ultimul meci. Din punctul meu de vedere, fair-play ar fi fost ca Baia Mare să trimită o solicitare clubului nostru, noi să fim de acord şi Federaţia să refacă programul. În schimb, noi am primit direct de la Bucureşti hârtia cu programarea.” Noroc de fapt cu luarea de poziţie din partea unui alb-violet sadea şi pur sânge precum Sărăndan, căci altfel, la ce conducere „de paie” şi lipsită de prestanţă şi coloană vertebrală a clubului „Municipal” cât şi a secţiei de handbal, absolut deloc de mirare că n-a fost capabilă a lua atitudine, ceea ce ar implica un anumit grad de competenţă.  

Iar faptul că a fost încălcat regulamentul referitor la respectarea acelor minime 48 de ore este cât se poate de agravant, cuvântul inconştienţă fiind cel adecvat în privinţa atitudinii federalilor Comisiei Centrale de Competiţii, a celor responsabili cu programarea întâlnirilor, ignorând pesemne riscurile mai ridicate în cazul potenţialelor accidentări în colectivul vizitator, pus la experimente cu meciuri duminică de la ora 17 la Timişoara şi marţi de la ora 18 la Baia Mare, cu tot cu o călătorie de sute de kilometri intercalată luni.  

Şi nu-i ca şi cum dubla vicecampioană la zi localnică n-ar fi avut oricum avantajul surplusului valoric şi al terenului propriu la ora întâlnirii directe, din moment ce, după douăsprezece etape, trupa din Baia Mare era a doua în clasament cu numai şi numai un singur eşec, maramureşenii având şi atuul zilei în plus de recuperare, refacere şi odihnă după apariţia din weekend, sâmbătă în cazul lor, duminică pe seară pentru bănăţeni, care între timp au mai avut şi de călătorit către nordul ţării.

Dar poate că iresponsabilii de la FRH au rămas cumva cuplaţi exersării absurdităţii absolute a programării în zile consecutive a etapelor de campionat din cursul ediţiei sacrificate pe altarul pLandemiei „sperietoare” Stupid-19, 2029-2021, cu mai multe runde „împachetate” în săptămâni de turnee, opţiune în privinţa căreia, odată ce le-a mers vestea celor din Bucureşti la nivel internaţional, chiar s-a pufnit contrariat în râs dinspre puternica Bundesliga. A fost o aberaţie fără margini, ridicolă, penibilă şi jenantă, emanată de caractere fără doar şi poate traumatizate şi traumatizând la rândul lor, iar sechelele pesemne au rămas.  

Manifestându-se pe neaşteptate, când „interesele o cere”. 

Şi de ce oare această nouă anomalie din partea FRH dar şi a partenerilor de întrecere auriu-negri lipsiţi de onoare? Pentru ca vicecampioana să aibă suficient timp la îndemână în vederea pregătirii returului de sâmbătă al 16-imilor European Cup – a treia şi ultima întrecere ca valoare a eurocupelor, în deplasare în Serbia vecină, la Pancevo, după 33-23 sâmbătă în tur cu HC Dinamo în „Lascăr Pană”. 

Ceea ce dovedeşte că FRH, dar la o adică şi afiliate ale sale, ar fi în stare chiar absolut de orice, în sensul sacrificării, aruncării în derizoriu ori alterării întrecerilor interne, care ar trebui de fapt a avea sfântă prioritate, în favoarea unei cât mai bune etalări peste hotare.

Obsesia românului vizavi de imaginea exterioară ca scop în sine fiind verificată în speţa în cauză, călcând la o adică în picioare orice norme de conduită dar şi principii.  

Propriu-zis, Federaţia Română de Handbal a mai aplicat o lovitură injustă şi la sacrificiu întrecerii interne de dragul „mult iubitei” reprezentări internaţionale, recurgând la o inacceptabilă stare de fapt de a programa împotriva regulamentului o aceeaşi grupare a juca atât duminică de la ora 17, cât şi marţi de la ora 18 la sute de kilometri distanţă pentru aceiaşi „violeţi” bănăţeni în calitate de oaspeţi după o călătorie luni pe şoselele sprâncenate ale ţării, din vest în nordul maramureşean.

La care doar un din toţi bojocii „Ruşine!” pe adresa FRH şi a clubului Minaur Baia Mare mai poate fi rostit. Asta la cele dizgraţios şi dezgustător puse la cale sub o asemenea formă neprincipială dar şi împotriva regulamentului, demonstrând că, de dragul imaginii prin prisma „reprezentării internaţionale”, se poate recurge la chiar orice în detrimentul întrecerilor interne, fără limite. 

Iar dacă neospitalierii decidenţi cu o asemenea abordare din clubul localnic au făcut astfel pe „durii” prin a rezerva parcă în barbă la adresa oaspeţilor un „lasă că se descurcă ei cum ştiu şi pot!”, nu le-ar strica poate să-şi reamintească ditamai atitudinea muierească de fătălăi ce cuprindea subit „mândra” suflare handbalistică mioritică în 2020 când cu pLandemia „sperietoare” Stupid-19, oameni în toată firea aliniindu-se echer fără conştiinţă respectării împotriva oricăror legii ale firii a unor abominaţii absolut nejustificate şi fără rost, de la A la Z, cu un zel sârguincios demn de o cauză mai bună, la ceea ce era de fapt doar o farsă împănată cu anomalii, absurdităţi şi aberaţii pe seama celor capabili a le încuviinţa.  

Sau poate că s-au ales şi decidenţii optând pentru ruşinoasa devansare favorabilă strict doar localnicilor – aidoma federalilor în cazul reactivării programării jocurilor la intervale scurte de timp – cu oarecare sechele deloc de mirare şi absolut explicabile atât după purtarea „măscuţei protectoare” şi a efecturării atâtor aşa-zise „teste” absolut lipsite de sens, cât mai ales după efectuarea aşa-ziselor „vaccinuri” deloc „sigure şi eficiente”, ci fix şi tocmai nocive şi toxice, printre ale căror 1.291 de efecte adverse se numără şi tulburările de personalitate alimentând printre altele exact o diminuare a nivelului empatiei faţă de semeni.

Iar cu atât mai urât în ceea ce priveşte lipsa de empatie cu cât în colectivul oaspeţilor se află şi un handbalist timişorean care în trecut chiar punea umărul cu succes la câştigarea ultimului titlu de către Minaur, şi anume Marius Sadoveac, lăsând în plus la o parte şi amănuntul vârstei sale mai înaintate spre finalul carierei, care ar fi impus un altfel de „tratament”, asta fie şi dacă veteranul n-a efectuat de fapt deplasarea cu mai tinerii coechipieri.  

Dar chiar ce să le şi poţi cere nu doar federalilor de la care nu poţi avea aşteptări, însă până şi „ospitalierilor” organizatori băimăreni care se făceau de râs la modul cum vicecampioana României era eliminată în vara anului trecut încă din faza I a precalificărilor pentru o competiţie numărul 2 a eurocupelor ce nu era de nasul ei dar căreia îşi închipuia cu vise fierbinţi că i-ar face faţă, 27-36 acasă în manşa I cu Ferencvarosi TC, alb-verzi spulberându-i apoi în retur pe maramureşeni la Budapesta cu 36-22

Iar astfel a ajuns din nou trupa nordică în actualul sezon în întrecerea cu numărul 3 şi ultima a eurocupelor, unde-i şade mai bine, „zmeu” cu 33-23 sâmbătă acasă în manşa I a 16-imilor cu sârbii din Pancevo, vecini de peste graniţă net mai „puri”, curaţi şi cinstiţi în abordarea sportului la semicerc, asta aruncată fiind o scurtă privire asupra lotului maramureşean cu nu mai puţin de măcar 10 jucători de peste hotare. 

Sau şi ce-a mai rămas din cândva „floarea” sportului cu mingea mică în nord-vest, la cât de bine a fost peste ani cultivată şi udată, apropo de reînsămânţările tot mai modeste din sectorul juvenil carpatin. 

Carpaţi în care conform stipulărilor regulamentare din înscrisurile FRH meciurile de campionat din Liga Zimbrilor ar fi în principiu duminica, dar care pot fi de fapt devansate de pe-o săptămână pe alta fie şi cu 5 zile, până marţea, indiferent de faptul că timişorenii respectaseră programul prin a juca duminica, adică doar cu două seri înainte. Puşi pe drumuri, tocmai cei care-şi văd mai corect de treabă. 

Inacceptabila reprogramare de către FRH a partidei de la Baia Mare, sub pretextul că „reprezentanta” României va juca abia sâmbătă seară de la ora 18, aşadar pe 2 decembrie, o amărâtă de manşă secundă a 16-imilor European Cup, doar a treia întrecere valorică a eurocupelor, şi nu hăt departe ci strict în Serbia vecină, la Pancevo. 

Este de dezavuat o decizie absolut inacceptabilă, adoptată cu inconştienţă de către F.R.H., cu complicitatea clubului organizator maramureşean, dar unde să mai fie încă şi fair-play într-o lume în care-i tot mai puţină omenie!?

Veteranul croat al poliştilor, Antonio Pribanic, trecut în prealabil şi pe la băimăreni, a remarcat la rândul său după meci aspectul cheie de netăgăduit şi important de semnalat, exprimându-se în sensul că “nu prea e nimic de spus, pentru că Minaur este favorită mereu în Baia Mare. Ne-a lipsit Marius Sadoveac, care este un om foarte important pentru noi. Apoi, a fost foarte greu pentru noi să jucăm două meciuri foarte tari în trei zile. Vreau să felicit Baia Mare pentru victorie, pentru că au controlat meciul şi au meritat să ia punctele.”

Şi foarte binevenit ca pivotul croat să ia atitudine verbală în faţa a ceea ce este o vădită nedreptate şi injusteţe în raport cu colectivul partener de întrecere al „ospitalierilor” amfitrioni, aşa cum de fiecare dată, în măsura posibilităţilor, atitudinea adecvată este de a nu trece cu vederea şi întoarce privirile, ci de a expune lipsa corectitudinii, neadoptată însă şi de principalul bănăţenilor, care a preferat să se axeze pe aspectele mai degrabă legate de cele derulate în cursul meciului, prin a face oarecum abstracţie de aspectul vital şi esenţial al devansîării sale: “Noi am făcut un meci slab, mai ales pe faza de atac. Faptul că la pauză a fost doar un gol diferenţă a fost datorită portarului nostru, care a prins o zi foarte bună. În a doua repriză nu prea am avut soluţii pe faza de atac. Ne-a lipsit Marius, ne-a lipsit şi Fenici, iar Sadoveac, pe lângă aportul pe care şi-l aduce în timpul jocului, ne dă şi moral. E o diferenţă foarte mare între ce jucăm acasă şi ce jucăm în deplasare. Trebuie să recunoaştem că este o diferenţă de valoare între noi şi Baia Mare. Nu degeaba ei sunt pe locul 2 şi noi pe 11. Cu puţină atenţie, scorul putea fi puţin mai apropiat.” Însă poate că nu doar echipa a prestat un joc mai slab prin ochii antrenorului său, dar şi acesta a fost suficient de slab pentru a se eschiva cu adevărat de la apăsarea punctului pe i, evitând să-şi pună paie-n cap în condiţiile în care este mai degrabă la început de carieră pe banca tehnică şi năzuind la mult mai mulţi, dar şi-n condiţiile în care activează şi ca antrenor federal la selecţionate de handbal de plajă, aşadar în cadrul „sistemului”, pe ale cărui filiere poţi la o adică ajunge în alte perioade ale parcursului profesional şi la poarta unor cluburi actualmente adversare. 

Luarea de poziţie în semn de dezavuare a unei decizii absolut inacceptabile, adoptată cu inconştienţă de către F.R.H., cu complicitatea clubului organizator maramureşean, rămâne la urma urmelor apanaj al presei care încă se mai respectă, asta în vreme ce fair-play-ul tinde a dispărea încet şi sigur din arena sportivă. 

Arenă băimăreană în care gazdele au dominat şi la transformarea aruncărilor de la 7 metri, 4-1 din totalul de 6 respectiv 3 acordate, mai numeroase fiind şi minutele de eliminare în dreptul nordicilor, 6-4.

Alb-violeţii Timişoarei au jucat cu portarii Tomislav Stojkovic – cu 9 intervenţii, inclusiv la două aruncări de 7 metri, respectiv Claudiu Pal cu o intervenţie, co-golgheterul partidei Filip Marjanovic, cu 5 goluri dintre care unul din 7 metri – 2 fiind şi autorii a câte 5 goluri din trupa gazdă, Darius Bran cu 4 goluri, Flavius Cîmpan cu 3, Răzvan Trif şi Tudor Melinţescu autor a câte două goluri, iar Alexandru Moldovan, Antonio Pribanic, Benjamin Szabo, Antonio Bordeanu, Bogdan Baican şi Mario Tudor cu câte unul fiecare.

Marius Sadoveac rămâne însă principalul marcator al poliştilor în actualul sezon, cu 66 de goluri, urmat de Filip Marjanovic cu 58, Răzvan Trif cu 47, Antonio Pribanic cu 37, Cîmpan cu 25, Chira cu 17, Bordeanu şi Sabin Ignat cu câte 16 fiecare, pivotul Baican cu 11, căpitanul indisponibil Fenici cu 10, Szabo 8, Moldovan 7, Bran şi Dumitrescu cu câte 6 fiecare, Enculescu cu 3 iar Melinţescu cu primele două. 

*Clasamentul la zi al Ligii Zimbrilor, precum şi programul rundei finale a turului, pe coloana clasică a datelor tehnice în secţiunea Handbal.   

 
Distribuie
Acest articol a fost publicat în Handbal și etichetat cu , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


− cinci = 2

 


Ultimele articole din categoria Handbal: