Document, partea a II-a: răspunsul Universității Timișoara, ”nu poate accepta”, la suspendarea finalistei C.C.E. de către FR Handbal de la jocuri peste hotare

În episodul XXI și penultimul al serialului ”Salvați Universitatea! U Timișoara, 40 de ani de la jucarea finalei Cupei Campionilor Europeni la handbal feminin”, publicăm partea a doua a răspunsului dat de pe-atunci proaspăta finalistă a C.C.E. 1972-1973 la sancțiunile dictate de F.R. Handbal imediat după pierderea ultimului act, printre care și de interzicere a disputării de jocuri internaționale în străinătate pînă la finele acelui an. Atașată la finele răspunsului, trimiterea către prima sa parte, publicată săptămîna trecută.

Clișeu pentru posteritate din arhiva personală a Cristinei Metzenrath Petrovici, colegă a Elenei Onofraș Stoicovici, din jocul retur al semifinalei CCE martie 1973, U Timișoara - SC Leipzig (RDG) 7-7

Așa cum anticipam, finele serialului nostru despre calificarea Universității Timișoara în finala C.C.E. din aprilie 1973, în urmă cu exact 4 decenii, performanță reeditată de-atunci doar de două ori, de Știința Bacău în anii ´80 și de Oltchim în acest mileniu, nu însă și acum două săptămîni, punctează neplăcuta întorsătură ”servită” de federația de profil, care le suspenda pe studente de la a mai juca peste hotare în ultimele 9 luni din ´73, după finala pierdută în fața celei mai aureolate grupări feminine din toate timpurile, Spartak Kiew, de 14 ori campioană continentală. Iar acolada sancțiunilor a fost mult mai largă, cum puteți constata mai jos…

”Nu putem fi de acord nici cu ideea că ar fi trebuit să fie schimbată tactica de joc pentru a evita înfrîngerea la scor. În primul rînd nimeni nu poate garanta că printr-o altă tactică de joc am fi putut cîștiga sau obține un scor apropiat. Considerăm că tactica a fost justă dar că finalizarea acțiunilor noastre nu a fost la nivelul dorit. Dovadă a acestui fapt sunt cele 23 de șuturi pe poartă din prima repriză, din care 8 (opt) din poziție din săritură la semicerc. Din toate acestea nici un gol din acțiune, ci numai din 7 metri. Este evidentă tocmai concluzia noastră.

În ceea ce privește lotul restrîns de jucătoare, suntem de acord. Noi am dori să avem multe jucătoare și de ridicată valoare. Dar aceasta nu depinde numai de noi. Din motive medicale am pierdut-o din toamna acestui an pe Frantz Sauer Edeltraute, pivot de meserie extrem de util echipei. Am pierdut de asemenea conducătorul de joc al echipei. Sportivele noi venite în acest an nu aveau drept de joc în C.C.E.

La aceasta se mai adaugă și unele greutăți pe care le-am avut cu starea sănătății unora dintre jucătoare. Condițiile de recuperare, din acest punct de vedere, sunt foarte scăzute.

Pornind de la cele arătate pînă aici afirmăm cu toată răspunderea că nu suntem de acord cu sancțiunile hotărîte la adresa secției noastre de handbal și a sportivelor. Trebuie să arătăm că deși nu am fost de acord nici cu sancțiunile publicate în presă, am considerat că nu este cazul să luăm poziție față de ele. După ce am aflat însă și de celelalte măsuri, nu mai putem rămîne indiferenți.

Pe cine sancționăm? Sancționăm una din echipele și secțiile din țară care, bună-rea cum a fost, a reușit ca în ultimii ani să cucerească de 5 ori titlul de campioană a țării și a reprezentat cu cinste handbalul românesc peste hotare, aducînd numeroase trofee. Sancționăm echipa care după 10 ani a reușit să aducă din nou handbalul feminin din țara noastră în finala C.C.E. și dacă ne este permis am spune și faptul că aceasta este prima echipă de club românească care se califică în finală.

Toate acestea nu au venit de la sine ci sunt rodul unor eforturi deosebite, a unor sacrificii din partea sportivelor. Acestea sânt rezultate mai mult decît meritorii, cum sunt apreciate de forul nostru conducător. Noi apreciem că ele sunt foarte bune. Sancționăm pe cele care s-au afirmat în fruntea handbalului nostru feminin pentru că au pierdut un meci în finala C.C.E. la un scor prea sever printr-o comportare departe de posibilități. Credem că nu este drept, echitabil și educativ.

Este ușor să dai un blam public dar este dureros să-l suporți atunci cînd ai convingerea că el nu este drept.

Sancționăm jucătoarele echipei care fac parte din lotul național cu reținerea indemnizației de effort pentru o lună de zile, respectiv pentru 3 luni jucătoarei Nadire Ibadula. Adică sancționăm pe acele jucătoare de la care s-a cerut și se cere cel mai mare effort și pe care l-au dat fără nici o ezitare. Luăm dreptul la indemnizație acelor jucătoare care în prezent, duminică seară, oriunde s-ar afla cu echipa de club, se urcă în tren pentru a fi luni dimineață la București, la lotul național. Luni seara se urcă în tren pentru a fi marți la pregătirile echipei de club. Pentru efortul în plus față de jucătoarele din București, noi socotim că acestea ar trebui să primească un spor de supraalimentație. Dar nu, forul nostru conducător consideră că este bine să le suspende acest drept ce li se cuvine. Nu-I echitabil, tovarăși, nu-I în spiritul dreptății.

Sancționăm pe Metzenrath Cristina, care la Bratislava, de pe extremă, nu a reușit să înscrie nici un gol din cele 5 ocazii avute în prima repriză, dar care din situații asemănătoare a înscris goluri pentru echipa națională, contribuind hotărîtor la calificarea în turneul final al Campionatului Mondial. Metzenrath Cristina, care și-a sacrificat un an de studii pentru a răspunde cu toate forțele nevoilor echipei naționale pentru C.M. și care, datorită unei boli contractate la lotul național, nu a avut satisfacția de a juca în acest turneu final și a stat departe de handbal un an de zile, iar acum o sancționăm.

O sancționăm pe Cornelia Hristov, care, pentru a fi cît mai utilă echipei naționale, în conformitate cu normele legale, își amînă un an de studii, sacrificînd unele interese personale. O sancționăm pe Ibadula Nadire, care, timp de o săptămînă înaintea meciului de la Bratislava, a fost bolnavă de gripă și a făcut mari eforturi ca să joace în finală.

Sancționăm întreaga echipă cu reținerea premiului cuvenit, ocuparea locului II în C.C.E. Niciodată nu am educat pe sportivii noștri în spiritul unor pretenții materiale pentru faptul că joacă handbal. Sportivele noastre, atunci cînd întregul nostru popor și-a unit eforturile pentru a înlătura consecințele inundațiilor, au fost capabile să doneze din proprie inițiativă premiile ce li se cuveneau pentru cîștigarea titlului național, în fondul de ajutor al sinistraților. Deci nu punem această problemă dintr-un spirit materialist meschin. Premiul este un drept care li se cuvine în conformitate cu normele în vigoare și nu este echitabil să le fie suspendat.

În ceea ce privește carențele handbalului feminin pe plan național și a celui din Timișoara, nu suntem numai noi răspunzători. În legătură cu Timișoara, la vremea cînd au fost luate măsurile care l-au ”decapitat”, ne-am spus părerea dar nu am fost ascultați.

Sportivele noastre au fost capabile ca prin muncă patriotică să vopsească băncile din tribuna terenului de handbal, să îngrădească terenul de bitum cu o centură de beton. Sîntem conștienți că avem lipsuri și că ne revin mari răspunderi pentru dezvoltarea handbalului nostru și afirmarea lui pe plan mondial, și depunem toate eforturile în pregătirea multilaterală a sportivelor noastre. Meciul de la Bratislava este un prilej de învățăminte pentru noi în acest proces de pregătire.

Conducerea clubului și a secției de handbal nu poate accepta măsurile cuprinse în această adresă și nu le-a adus în mod oficial la cunoștința sportivelor și nici nu putem să o facem. Rugăm FRH să trimită un delegat care să îndeplinească această misiune”. (semnat de Președinte, C.S. Universitatea, Conf. Petre Stanciu, și Președinte Birou Secție Handbal, Lect. I. Panduru).

Iată și trimiterea către prima parte a răspunsului dat de Universitatea Timișoara, publicată săptămîna trecută, în cadrul episodului XIX: http://sporttim.ro/handbal/document-raspunsul-universitatii-timisoara-%E2%80%9Dnu-poate-accepta%E2%80%9D-la-suspendarea-finalistei-c-c-e-de-catre-f-r-handbal-de-la-jocuri-peste-hotare

Acest articol a fost publicat în Exclusiv, Handbal și etichetat cu , , , , , , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


sase − 2 =

 


Ultimele articole din categoria Exclusiv: