„Dublă” legată acasă fără eşec după mai bine de o jumătate de an. Poli ia avans la mijlocul meciului dar nu-l fructifică: 30-30 cu CSM Bucureşti

La cât de echilibrat şi foarte echilibrat a fost în marea sa majoritate penultimul meci acasă al alb-violeţilor în campionatul Ligii Zimbrilor, rezultatul de egalitate este echitabil şi poate fi satisfăcător în condiţiile în care antepenultimii clasaţi au jucat cu ocupanta locului 6, CSM Bucureşti, din lotul lui Eliodor Voica fiind astăzi aleşi 3 componenţi pe convocatorul de 22 al selecţionerului Pascual la naţionala „tricoloră”, dar pe de altă parte bănăţenii pot regreta că n-au „rupt” decisiv echilibrul odată ce-şi măreau avansul luat chiar înaintea pauzei şi că n-au valorificat câteva atacuri la final, chiar şi ultimul: 30-30 (16-13).

Dacă poliştii n-au „rupt” jocul, în schimb pot fi relativ liniştiţi că nici clasamentul în zona barajului nu poate fi nicidecum „rupt” în această a 23-a rundă în defavoarea lor după ce nu s-au ales cu două puncte în plus pe teren propriu, din contră, CSU din Suceava cedând în capitală Stelei în al doilea meci al după-amiezii, cu 29-25, astfel încât bucovinenii au mai rămas cu un singur punct avans în faţa bănăţenilor pe care-i devansau cu două locuri la începerea etapei, iar colegii de suferinţă ai timişorenilor pe treptele de baraj, vasluienii, joacă în fieful „Dulăilor” campioni răniţi după eliminarea din Champions League, misiune imposibilă. 

Ba mai mult, şi ocupanţii poziţiilor 8-9, din Bacău şi Buzău, au misiuni dificile sâmbătă, la Turda respectiv acasă cu CSM Constanţa, aşa încât este posibil ca punctul cules de polişti să fi comprimat şi mai mult diferenţa în cvintetul din zona 8-12, eventual la chiar doar 3 „lungimi”.

Ceea ce sugerează cu atât mai mult că nimic nu este pierdut dar nici n-ar fi fost decisiv câştigat în întâlnirea de la ora 16 cu bucureştenii, care n-a avut aşadar un caracter capital, iar prin prisma faptului că poliştii erau şi păţiţi pe propriul teren, pierzători la potou şi la limită în tur cu vasluienii, 24-25 ducând la demisia lui Horvath Attila, un punct este cu mult mai bun decât niciunul, cum la fel de bun era la încheierea turului şi cel adjudecat în sala „Constantin Jude” cu CSM Bacău, cu şi mai multe goluri marcate, 35-35.

Mai nefolositor ar fi punctul în contul bucureştenilor, care sperau să valorifice deplasarea la Timişoara pentru a rămâne cumva în plasa Stelei, ocupantă a locului 4, în condiţiile în care CSM degeaba are un meci în mână, amânat din etapa trecută, căci este tocmai în compania campioanei Dinamo, cu atât mai periculoasă acum, degrevată fiind de partidele solicitante din Champions League. 

Iar CSM Bucureşti se baza probabil pe 3 puncte în Banat în condiţiile în care în rundele finale va da piept tocmai „vecinelor” de pe locurile 4-5, la Focşani respectiv acasă cu steliştii. 

În egală măsură, examene net mai importante vor avea „studenţii” în ultimele două deplasări ale returului, sâmbăta viitoare la Vaslui şi în runda finală din 6 mai la Bacău, meciuri de totul sau nimic, prima ieşire stând sub semnul dezavantajului de a fi programată la doar 72 de ore după ce „Poli” va primi miercuri seară vizita dinamoviştilor în optimile eliminatorii ale Cupei României, exact ceea ce nu le-ar fi trebuit violeţilor în acest moment al sezonului. 

Convenabil „Dulăilor” eliberaţi din strânsoarea reprezentării Ligii Zimbrilor în Champions League, o povară pentru timişorenii cu gândul la punctele puse în joc la Vaslui. Deplasare în urma căreia vor găzdui ultimul meci acasă din retur, cu constănţenii, după care o pauză de aproape 3 săptămâni pentru „dubla” României la finele patrulaterului din preliminariile pentru Euro 2024, din care Austria este virtual calificată înaintea descinderii la Bucureşti.

În vederea căreia Xavi Pascual a cules şi din lotul lui CSM Bucureşti, pe Botea, Bizău şi pivotul Rotaru, iar maramureşeanul Tudor Botea chiar a fost principal autor al golurilor oaspeţilor pe Bega, cu 8 reuşite, precum elenul Ioannou.

Şi mai multe din mâna veteranului evergreen Marius Sadoveac, cu o treime din totalul localnicilor, eficient prin a înscrie de 10 ori din 11 aruncări, completat de junele Darius Bran – şi mai precis, cu 5 goluri, aidoma extremei stânga Filip Marjanovic.

Bran chiar a prins o zi remarcabilă „la pupitru”, şi în general pleiada absolvenţilor introduşi cu mai mare curaj în bloc după pauză n-a dezamăgit deloc, ba din contră, a dat speranţe pentru viitor. Astfel, junii Moldovan, Cîtu şi Trif s-au înscris şi ei pe lista marcatorilor, o dată fiecare, ex-orădeanul Szabo punctând de 4 ori iar Fenici de două ori, o dată şi pivotul Baican.

Poliştii au concurat măcar de la egal la egal cu bucureştenii deţinând un număr aproape dublu de victorii, şi spunem măcar pentru că elevii lui Mihai Rohozneanu s-au desprins de oaspeţi în minutele dinaintea pauzei, după ce se mergea cap la cap întreaga primă repriză, ba chiar şi-au mărit şi mai mult avansul în primele minute din partea a doua, la 19-15 – maximum al întâlnirii, când însă n-au avut capacitatea de a conserva şi poate chiar consolida diferenţa, ratând prea uşor, chiar şi doar cu portarul, ba din contră, au risipit-o şi mai repede, 19-20.

Jocul reintrând în matca sa, din nou foarte echilibrat, fără ca vreuna dintre echipe să poată înclina balanţa, umăr la umăr spre un final pe muchie de cuţit. Cu un minim avantaj pentru „violeţi”, fără însă a-l şi majora deşi au avut de două ori prilejul, dând ocazia vizitatorilor să egaleze din nou. 

Scor la care s-a ratat de ambele părţi în ultima jumătate de minut, prim rezultat de egalitate în acest campionat pentru CSM Bucureşti, doar campioana cu punctaj maxim şi codaşa nou-promovată bihoreană rămânând fără remize în cont.

Un punct acasă după ce „violeţii” au avut şi 4 goluri avans în faţa bucureştenilor din prima jumătate a ierarhiei, semn că Sadoveac&Co pot juca pe picior de egalitate cu aspirante la primele poziţii, ceea ce a fost cazul şi la Baia Mare, unde de puţin au fost depăşiţi, cu 33-31 (18-17). 

Apărarea s-a ţinut acum mai bine decât în Maramureş, ba chiar pe alocuri într-atât de bine încât a rezistat asalturilor purtate de bucureşteni fără portar, SCM Politehnica Timişoara legând astfel primele două apariţii acasă fără înfrângere de la cele inaugurale pe teren propriu în noul campionat, în septembrie 2022, atunci victorioase cu buzoienii şi nou-promovaţii harghiteni. Au trecut 6 luni şi-o săptămână…

Ca bilanţ acasă în campionat, jumătate dintre meciuri au fost pierdute, 6 din 12, pe rând cu CSA, Minaur, vasluienii, Potaissa, Dinamo şi CSM Focşani, cealaltă jumătate fiind preponderent „însorită”, cu buzoienii, harghitenii, sucevenii şi recent cu orădenii, 27-25.

De la oaspeţi au marcat şi ceilalţi convocaţi la naţională, Bizău de 3 ori şi Rotaru în două rânduri, alţi autori de goluri fiind Ungureanu, cu 4, Dodică (3) şi Voica respectiv Szasz cu câte unul fiecare. 

Iar pentru polişti urmează primirea dinamoviştilor, revanşaţi la limită miercuri la Kiel, 31-32, dar ce folos după 28-41 în tur, ţintarul sferturilor EHF Champions League devenind limpede, cu câte două reprezentante ale „balticelor” Germania şi Polonia: PSG – Kiel, Magdeburg – Plock, Kielce – Veszprem şi GOG – Barca. 

Sferturile, un pod totuşi prea îndepărtat pentru Dinamo, „Dulăi” implicit cu atât mai „turbaţi” în „cuşca internă”, iar prima deplasare după cea în nordul Germaniei va fi tocmai la Timişoara. 

O privire şi peste sferturile European League, întrecere în care se avântau mai multe trupe din Liga Zimbrilor, rapid măturate în bloc din vara trecută, cu nemţii la putere: Flensburg-Handewitt – Granollers, Fuchse – Schaffhausen, Nexe – Goppingen şi Sporting – Montpellier. 

*Programul etapelor 23-24 şi primele rezultate ale rundei în curs, printre care şi succesul Minaurului în Harghita cu 30-31 (10-17), pe coloana clasamentelor la zi a secţiunii Handbal. 

 

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Handbal și etichetat cu , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


doi + 5 =

 


Ultimele articole din categoria Handbal: