Ecouri după „egalul” de la Leipzig. Îmbunătăţindu-şi ofensiva, handbalistele de la „U” Timişoara pot fi în finala C.C.E.

Titlul de mai sus apărea tot în martie, dar 1973. Pe atunci, vreme de 20 de ani, „U” Timişoara era unica echipă feminină românească pătrunsă în finala întrecerii denumită acum Liga Campionilor, universitarele şi Oltchim Râmnicu Vâlcea avînd fiecare în palmares cîte o finală pierdută a acestei supreme competiţii continentale. Noi continuăm astăzi cu episodul VIII al ascensiunii Universităţii Timişoara spre finala Cupei Campionilor Europeni din 1 aprilie ´73, post-remiza de 7-7 din turul semifinalei C.C.E. Titlul serialului nostru e „Salvaţi Universitatea! „U” Timişoara, 40 de ani de la jucarea finalei Cupei Campionilor Europeni”… 

Sala "Olimpia" a fost gazdă a ascensiunii Universităţii Timişoara spre finala CCE, în 1973

România a avut în ultimele 26 de ediţii o unică finalistă a Ligii Campionilor, vechea Cupă a Campionilor Europeni, şi anume Oltchim, învinsă tur-retur de Viborg HK în ultimul act din 2010.

Dar iată corespondenţa telefonică transmisă <Sportului> de trimisul la Leipzig, Hristache Naum, în martie ´73: „Performanţa realizată de Universitatea Timişoara la Leipzig (9-9 în prima manşă a dublei întîlniri cu S.C. Leipzig, din cadrul semifinalelor C.C.E. la handbal feminin) deschide campioanelor noastre o mare posibilitate de a se califica în finală. În acest meci ele au jucat bine în majoritatea timpului şi, cu toate că n-au fructificat şansa de a cîştiga întîlnirea, putem spune că evoluţia lor a fost foarte aproape de ceea ce ştim că pot. Cu toate că ar trebui să scoatem mai mult în evidenţă lucrurile pozitive arătate de handbalistele timişorence la Leipzig, vom insista totuşi asupra carenţelor deoarece în cele 13 zile care le despart de jocul retur, ele vor trebui să lucreze intens pentru a elimina aceste lipsuri, obţinînd în a II-a manşă o victorie clară, care să le asigure calificarea în finala competiţiei.

Deşi a jucat bine în apărare, mai ales în repriza secundă şi îndeosebi atunci cînd a întrebuinţat sistemul 4 plus 2, echipa a acţionat în atac mult prea lent. Handbalistele timişorence au înţeles bine că tactica cea mai potrivită este aceea de a păstra balonul cît mai mult timp: n-au înţeles însă că trebuie să joace în viteză, să ameninţe poarta adversă în permanenţă şi să aibă curajul necesar de a şuta atunci cînd condiţiile erau create. Asupra acestui lucru, credem noi, trebuie să insiste antrenorul C. Lache în analiza meciului şi în pregătirile pe care le va efectua pînă la 17 martie. Ceea ce la Leipzig a fost evident – reintrarea în formă a Universităţii Timişoara – trebuie confirmat şi în partida retur.

Iată acum cîteva ecouri după jocul de duminică seara:

PETER KRETZSCHMAR (antrenorul lui S.C. Leipzig şi secundul naţionalei R.D. Germane): „Ceea ce n-am reuşit să obţinem acasă vom reuşi în deplasare! Eu am convingerea că echipa mea va juca finala cu Spartak Kiew la 1 aprilie, la Bratislava. Este adevărat, formaţia pe care o antrenez a jucat slab în partida de duminică, lăsîndu-se surprinsă de tactica de temporizare a jocului adoptată de adversare, dar eu îi cunosc potenţialul şi sunt convins că la Timişoara, la 17 martie, va obţine victoria şi implicit calificarea în finala C.C.E. Îl felicit pe colegul meu Constantin Lache pentru modul în care a pregătit această partidă, sperînd ca şi el să mă felicite… după meciul de la Timişoara!”

CONSTANTIN LACHE (antrenorul Universităţii Timişoara): „Acum pot mărturisi că am avut convingerea că vom obţine la Leipzig cel puţin un rezultat egal. Această convingere mi-a dat-o faptul că echipa se află în ascensiune de formă, că şi-a revenit treptat pe toate planurile după <accidentul> de la Iaşi. Am fi putut cîştiga la 2-3 goluri diferenţă dar fetele n-au crezut prea mult în posibilitatea unei victorii, s-au temut să tragă la poartă, deşi au avut multe situaţii favorabile. Trebuie să pregătim foarte bine returul, pentru că ne aşteaptă un meci greu. Să nu uităm, fiecare echipă păstrează doar 50% din şanse”.

„DIE UNION” din Leipzig: „Româncele au ales o tactică bună, reuşind să păstreze mingea două treimi din partidă. Ceea ce a impresionat îndeosebi a fost finişul lor furtunos. Sigur, după acest <egal>, handbalistele care se gîndesc la finală sunt cele de la Universitatea Timişoara!”

„LEIPZIGER VOLKSZEITUNG”, în cronica semnată de Peter Lange sub titlul „Handbalistele de la Leipzig şi-au risipit şansele”, notează faptul că echipa oaspe a jucat mai bine”. 

***

Universitatea Timişoara, cu doar 3 victorii în actualul sezon, va juca duminică 10 martie, de la ora 18, la HC Alba Sebeş, în etapa a XIX-a a ligii secunde. <U> este penultima în seria vestică, o notă constantă în ultimele ediţii, preşedinte al clubului în ultimii mult mai mulţi ani fiind Mircea Chiş.

Oltchim Râmnicu Vâlcea, actuala reprezentantă a României în competiţia intercluburi numărul 1 a Europei, va juca sîmbătă de la ora 17 la Budapesta, cu Ferencvarosi Torna Club Rail Cargo Hungaria, în penultima etapă din grupă.

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Exclusiv, Handbal și etichetat cu , , , , , , , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


× trei = 15

 


Ultimele articole din categoria Exclusiv: