Ex-polistul Marko Lasica, 5 goluri în Muntenegru – România 23-19 (9-9), ”tricolorii” încheie ultimii în calificări. Șase naționale ex-iugoslave la turneul final Euro 2022

România a pierdut și în această seară la Podgorica meciul final și decisiv pentru calificarea directă la Euro 2022 de handbal masculin de pe locul 2 în Grupa 8, ”tricolorii” fără poliști suferind și cel de-al treilea eșec consecutiv din tot atâtea apariții în returul unei serii patrulater accesibile, ceea ce i-a aruncat pe locul 4 și ultimul, cu o singură victorie și o remiză din 6 partide, în ierarhie după Suedia și Muntenegru – calificate la turneul final maghiaro-slovac din ianuarie, dar și după Kosovo, de care elevii lui Fortuneanu n-au reușit să treacă tur-retur. 

Marko Lasica: 5 goluri pentru Muntenegru contra României

Încă o seară neagră pentru Federația Română de Handbal, retrăind coșmarul ratării cu consecvență a calificării la turneul final european de handbal masculin pentru seniori, o Fata Morgana de vreo 25 de ani la semicercul carpatin. Este a 13-a campanie ratată la rând. ”Tricolorii” aveau nevoie de victorie în Muntenegru pentru asigurarea calificării directe dar au sfârșit învinși de compatrioții lui Pero Milosevic, ex-antrenor al ”violeților” Timișoarei, selecționata de la Marea Adriatică desprinzându-se imediat după pauză de la 9-9 la 13-9 și menținând avansul, 23-19, cu 5 reușite din 6 aruncări în dreptul fostei extreme a Politehnicii de pe Bega, Marko Lasica, marcator a 4 dintre primele 8 goluri ale ex-iugoslavilor.

Muntenegru, o prezență de regularitate la ultimele turnee finale continentale – pentru a 5-a oară consecutiv, s-a alăturat astfel Suediei, calificată cu punctaj maxim din Grupa 8, scandinavii având cele mai multe trofee în cont la Campionatul European, patru, în condițiile în care peste ani au ratat o singură prezență în turneu.

Muntenegru completează un sextet de reprezentante ale spațiului ex-iugoslav la turneul final de peste 8 luni din vecini, alături de Serbia, Slovenia și Macedonia – calificate și acestea în mod direct, Croația – calificată din oficiu drept vicecampioană a Europei, și Bosnia și Herțegovina, calificată dintre cele mai bune 4 ocupante ale locului 3. Lista completă a calificatelor le include pe Serbia, Franța, Germania, Rusia, Republica Cehă, Portugalia, Islanda, Slovenia, Olanda, Norvegia, Belarus, Danemarca, Macedonia și Suedia, Austria, Muntenegru, Bosnia și Herțegovina, Polonia, Lituania și Ucraina, prezente din oficiu fiind gazdele Slovacia și Ungaria dar și deținătoarea titlului, Spania, precum și finalista din 2020 Croația.

Contrastul între reușita în bloc a naționalelor din spațiul ex-iugoslav de a asigura un sfert din prezența totală de 24 de reprezentative la reuniunea EHF Euro 2022 și insuccesul României de a încheia în grupă chiar și în urma celor din Kosovo vorbește de la sine în privința celor de nespus despre soarta recentă a handbalului carpatin. Și contrastul este chiar și mai strident, de exemplu sârbii câștigând invincibili grupa Franței după 27-24 la Zrenjanin cu Cocoșul galic și 24-24 în deplasare la Creteil. Iar asperitățile induse de schimbul de generații nu stau în picioare drept alibi pentru incompetența perpetuării unui sistem ca și indestructibil dat fiind mentalitatea defetistă a furtului propriei căciuli, asortată de dată recentă și cu obediența în raport cu abordarea farsei mascaradei ”virusate”, colac peste pupăză la minusurile handbalului intern prin subminarea propriilor întreceri: FRH a zădărnicit cu inconștiență și în necunoștință de cauză, în mai multe moduri, așa-zisa combatere a pseudo-”bolii”. Boala-i sufletească și ”la mansardă”… 

Românii au deschis scorul la Podgorica prin Humet și au revenit de la 3-1 prin Bujor, Racoțea și Căbuț, preluând apoi conducerea și prin Asoltanei, cu 4-5 și 6-7, însă avea să fie și pentru ultima oară, căci ex-polistul Lasica a preluat și pentru a doua oară conducerea în favoarea gazdelor, cu 8-7 în minutul 22, Muntenegru făcând chiar și 9-7 prin Bakic. Totuși, Humet a egalat și pentru ultima dată cu al patrulea său gol pentru ”tricolori”, 9-9 chiar înaintea pauzei, ceea ce dădea speranțe României măcar în ideea unei eventuale calificări de pe locul 3.

Dar prestațiile slabe după pauză și contra celor din Kosovo s-au resimțit și astăzi, Vujovic, Simovic, Lasica și din nou Vujovic spulberându-le așteptările în primele 7 minute fără replică după pauză, 13-9, elevii lui Zoran Roganovic apărându-se agresiv, și cu prețul a nu mai puțin de 8 eliminări până la final. Humet, Racoțea, Thalmaier și Rotaru i-au apropiat pe români la cel mult două goluri, ultima oară în minutul 53, dar gazdele au ripostat cu o altă serie fără replică, de 3 reușite, 22-17 – maxim al întâlnirii. Jucată: eșec la 4 goluri, doar ceva mai strâns decât cel cu 25-30 pe teren propriu cu Kosovo respectiv cu 23-31 miercuri pe Cibin cu suedezii.

Marcator a 4 goluri în turul din 8 noiembrie 2020 din România, unic succes ”tricolor” în grupă, 36-27 la București, ex-polistul Lasica, în vârstă de 33 de ani și ajuns de la bănățeni la Besiktas, a înscris în această seară de 5 ori, precum Branko Vujovic, patru marcând Bozovic iar câte 3 Radovic și Sevaljevic. 

Golgheter al jocului, Javier Humet – naturalizat de România, cu 6 reușite, Gabi Bujor înscriind 3, Thalmaier, Asoltanei și Racoțea câte două fiecare iar Negru, Căbuț, Rotaru și sânmiclăușeanul Andrei Buzle – câte unul. 

Suedia a trecut cu 39-16 de Kosovo în celălalt joc din etapa a 6-a în Grupa 8, calificându-se cu punctaj maxim, precum Germania, neînvinse obținându-și biletele și Serbia respectiv Rusia.

Iar după eșecurile României la Sibiu cu Suedia și la Podgorica, în completarea ”dublei” edificatoare din martie cu Kosovo – remiză la Pristina și eșec pe teren propriu, mingea mică va fi jucată la semicercul intern pe traseul final al returului Ligii Zimbrilor, în 8, 10 și 11 mai la București, în etapele 28-30, ultimele ale ediției 2020-2021. Clasamentul la zi al elitei, ultimele rezultate din Liga Națională și programul antepenultimei runde, pe coloana datelor tehnice. Poliștii vor juca pe rând cu CSM Făgăraș – sâmbătă de la ora 15:45, cu campioana gazdă Dinamo, luni de la ora 18:25, difuzat de TVR1, și marți (15:45) cu CSU din Suceava.  

Acest articol a fost publicat în Handbal și etichetat cu , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


− unu = 4

 


Ultimele articole din categoria Handbal: