Exemplul ideal pentru FRH: CS Peciu Nou, deși fără talii, bate Baia Mare în turneul semifinal național al junioarelor III. ”Nu exagerez cu nimic, inclusiv observatorul federal critică menținerea acestor criterii!”

În niște circumstanțe absolut aparte, și anume jucând în ultimul meci al primei reuniuni, de la ora 11,30, iar apoi și de la ora 15, în primul al rundei de după-amiază, micuța CS Peciu Nou a lansat astăzi cel mai elocvent semnal cu putință spre Federația Română de Handbal, și anume că taliile sunt o găselniță răsuflată, junioarele III timișene dispunând de CSȘ 2 Baia Mare în prima zi a turneului semifinal din Campionatul Național FRH de handbal feminin pentru categoria 2000/1, în ciuda faptului că elevele lui Gheorghe Cârtog sunt mai micuțe și nu corespund învechitelor criterii încă vehiculate pe semicercul juvenil carpatin. Iar mesajul antrenorului Cârtog e clar…

Bucuria finalului: antrenorul Cârtog cu junioarele sale

 

 

CS Peciu Nou, una dintre cele 6 formații regăsite în turneul semifinal ce se dispută în sistem campionat începând de astăzi și până duminică la Târgu Mureș, a învins într-un joc în care a intrat în teren la puțin peste două ore după încheierea partidei sale de debut în această fază a întrecerii, junioarele din generațiile 2000, 2001 și 2002 ce reprezintă comuna timișeană dispunând la un gol diferență, după ce au condus pe întreaga durată a părții a doua, de o grupare dintr-un oraș a cărei formație de senioare trage la titlul național: Baia Mare.

CS Peciu Nou a ajuns în faza semifinală națională în ciuda penalizărilor de puncte încasate în preliminarii din cauza nerespectării criteriilor de talie, pe lista timișeană pentru turneul ardelean fiind Narcisa Motea, născută în generația 2001 – portar, Cătălina Dragomirescu – 2000, Mihaela Balogh – 2000, Gabriela Balogh – 2000, Tabita Rus – 2000, Nicole Eremici – 2001, Bianca Bujora – 2001, Zlatinca Benzar – 2001, Cristina Cicău – 2002, Ionela Pecora – 2000 – portar, Paula Bojin – 2001, Andreea Cristea – 2002, și Ionela Prundaru – 2001.

Cârtog a apelat în ambele dificile dueluri de vineri la același șapte, cu Pecora – portar / Dragomirescu – pivot, Eremici și Bujora – interi, Mihaela Balogh – centru, Benzar și Gabriela Balogh – căpitan, ca extreme, iar CS Peciu Nou a fost protagonistă a două echilibrate încleștări.

În prima, CSȘ Dinamo Brașov s-a impus de la ora 11,30 nu fără emoții, cu 27-25, la pauză 16-12. ”Un meci foarte palpitant, frumos, în care ne-au condus la pauză și am început prost partea a doua, în care am rămas la 7 goluri în urmă. Am cerut time-out și am răsturnat situația până la a concuce noi cu 3 goluri, când mai erau 7 minute. Am făcut niște greșeli copilărești în ultimele minute, caracteristice vârstei, dar fetele au jucat foarte frumos”, a explicat antrenorul.

”Am terminat jocul la unu și ceva, a fost al treilea al primei etape, și la 3 am intrat din nou, în primul meci al etapei a doua. A fost greșeala mea, căci toată lumea e foarte înțelegătoare aici și s-ar fi putut schimba ordinea de disputare, dar nu m-am sesizat la timp. Am început în aceeași formulă, și am pornit slab, 0-3, dar am redresat după time-out până la pauză, 10-10. Am început în schimb bine după pauză, cu 13-10, ce a ținut peste 5 minute, fără nici un gol. S-au apropiat la 13-12, a fost 14-12, dar le-am condus tot timpul”, a mai explicat Cârtog pe marginea meciului de la ora 15: CS Peciu Nou – CSȘ 2 Baia Mare 16-15 (10-10).

Conform prevederilor regulamentare, în cazul nerespectării cerințelor de talie, echipa în cauză este penalizată cu un punct în clasament, menținându-se însă rezultatul din teren. Ceea ce înseamnă că mult muncitul triumf al junioarelor III din Peciu Nou contra băimărencelor rămâne în picioare, cu atât mai valoros cu cât s-a mai demonstrat o dată că fie și fără jucătoare de o anumită înălțime se pot câștiga jocuri de handbal, inclusiv în sistemul juvenil, la nivelul competițiilor semifinale.

”Toată lumea critică situația aceasta cu taliile, și nu exagerez cu nimic, inclusiv domnul observator Dordea critică menținerea taliilor. Noi, antrenorii prezenți la Târgu Mureș, i-am spus mergeți la București și spuneți ceea ce constatați și ce zic antrenorii, la care ne-a îndemnat dar mergeți voi. I-am spus că noi degeaba am merge, căci nu ne-ar asculta nimeni. În orice caz, m-am opus, am spus că nu măsor taliile! Mi s-a spus că dacă ar fi toți ca tine, s-ar trezi și Federația Română de Handbal. Și domnul Dordea a admis că este un regulament controversat. Știți cum… Dacă aș reuși să mai câștig aici și apoi să am de ce să întocmesc o adresă către FRH prin care să dovedesc că emite doar o teorie goală și mai totul e birocrație. Și e o problemă în această situație, căci de ce să pedepsești lumea pentru deciziile tale!? Și ne mai și înșelăm unii pe alții, hai că ciupim acolo o jumătate de centimetru la măsurarea taliilor. Sunt dezgustat, pur și simplu!”

Cârtog a mai lansat o întrebare pe adresa forului federal, și anume de ce se rezumă regulamentul la junioare III la doar un time-out pe repriză, care durează 25 de minute. ”Măcar să am două pe repriză, căci pe juniorii mai mici trebuie să-i corectezi și îndrumi din mers, la fața locului, nu să strigăm la ei în timpul fazelor. Sunt într-un proces de învățare. Bine că la seniori, care sunt oameni inteligenți, sunt posibile 3 time-out-uri, dar aici, la învățarea handbalului, unul în 25 de minute e suficient!”

CS Peciu Nou va mai juca la Târgu Mureș, unde delegat federal este sibianul Doru Dordea, sâmbătă, cu CSȘ Sighișoara și Grupul Școlar Energetic Râmnicu Vâlcea, iar duminică în compania gazdei CS Olimpic A, o grupare campioană națională la junioare IV în 2014 cu unele dintre componentele actualei garnituri, mai exact din generațiile 2001 și 2002.

Primele două clasate din cele 8 grupe semifinale acced în faza următoare, turneul semifinal II, de luna viitoare, din care tot primele câte două clasate urcă în faza finală.

Alte două cluburi timișene joacă la acest nivel în estul țării, CS Unirea Sânnicolau Mare la Iași, unde a pornit cu o victorie, iar LPS Banatul Timișoara la Medgidia, unde, după ce a trecut cu 33-29 de LPS Vaslui, a cedat cu 19-32 lui LPS Slatina și cu 23-30 lui LPS Brăila. Timișorencele mai joacă în această seară cu CSȘ Medgidia iar mâine cu CSM București.

Dar iată și ce spune regulamentul de desfășurare al competiției junioarelor III pentru sezonul în curs: în raportul de joc pot fi înscrise 16 sportive, dintre care: – obligatoriu minim 8 (opt) sportive junioare III (născute 2000-2001) şi – facultativ maximum 2 (două) sportive junioare IV (n. 2002 şi 2003).

Cerinţe de talie:

– un portar (172 cm), care va avea inscripționat pe tricou cu numărul 1, 12 sau 16, înscris în raportul de joc și prezent la teren;

– trei sportive de câmp (173 cm), înscrise în raportul de joc și prezente la teren;

– o sportivă de talie specială 2T (178 cm) este asimilată cu două jucătoare de talie, iar timpul jucat de aceasta se dublează;

– o sportivă de talie (173) de mână stângă este asimilată cu o jucătoare de talie specială (2T);

FRH îşi rezervă dreptul de a evalua potenţialul motric specific al jucătoarei stângace declarate, prin structuri tehnice adecvate. Măsurarea sportivelor de talie va fi făcută în mod obligatoriu o singură dată, în prima sau a doua etapă a turului, precum şi la cererea cluburilor, dacă sportiva nu a mai fost măsurată. Remăsurarea tuturor sportivelor se va face la turneul semifinal. Răspunderea pentru corecta măsurare a sportivelor revine în exclusivitate arbitrilor principali şi antrenorilor celor două echipe, care vor semna şi tabelele cu sportivele măsurate . Tabelele fiind semnate, în mod obligatoriu, de către delegatul federal, arbitrii delegați și antrenorii echipelor participante, nu se mai admit nici un fel de contestații sau memorii. Dacă o echipă are mai multe jucătoare de talie, trei dintre acestea trebuie să joace minimum câte 25 minute. Iar în cazul în care portarul de talie este în imposibilitate de a participa la joc 25 de minute (accidentare, descalificare s.a.) aceasta poate fi înlocuită cu o sportivă de câmp pentru completarea timpului de joc rămas de jucat, iar sportiva să aibă talie corespunzătoare pentru portar.

 

Acest articol a fost publicat în Exclusiv, Handbal, Juniori și etichetat cu , , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


4 − = unu

 


Ultimele articole din categoria Exclusiv: