Handbalul masculin românesc se tot miră de ce oare este în picaj liber pe scena externă, fără a înțelege că nu poți schimba macazul prin a tot patina insistent în eroare, cu greșeli de tot felul. Încă una din gama clasică, gamă legată de programarea calendarului competițional al propriilor întreceri, cât se poate de detrimentală performanței sportive, o hibă fără chip de înlăturare sezon de sezon, ținând de discontinuitatea în salturi a ”țintarului”. Iar ultimul exemplu negativ din lanțul slăbiciunilor ține de încălcarea de către Federația Română de Handbal a Articolelor 1 și 2 din propriul regulament negru pe alb de desfășurare a Ligii Naționale Masculin în 2021-2022, cu atât mai agravant cu cât survine la finele hotărâtor al unui sezon în care FRH a întins din nou nervii afiliatelor.
Dar despre ce este vorba? Despre o acoladă a erorilor cacofoniei federale.
Până de curând, F.R.H. anunța negru pe alb în programul etapelor finale din retur ale Ligii Zimbrilor că penultima și ultima rundă se vor disputa conform programării inițiale din ”Articolul 2. Programul competițional”, din cadrul ”REGULAMENT DE DESFĂȘURARE LIGA NAȚIONALĂ – MASCULIN SEZON COMPETIȚIONAL 2021 – 2022,”, accesibil aici, mai exact pe 8 și 15 mai, așadar până duminica trecută. Acel 8 Mai a stat frumușel până de curând în dreptul etapei 25, negru pe alb în înștiințările FRH.
Însă, nu doar că FRH a modificat din mers acest program tocmai spre finalul returului, în plin campionat, amânând aceste runde pe 11 și 18 mai, dar a încălcat implicit și ”Articolul 1. Sistemul de desfășurare al Ligii Naționale – Masculin”.
În care este stipulat clar încă de la subpunctul ”1.1.”, printre altele, că ”jocurile din cadrul Ligii Naționale vor fi programate astfel: − în zilele de duminică între orele 11.00 și 20.00; − în cursul săptămânii joi între orele 16.30 și 20.00.”
Iar în loc ca returul să se încheie atât conform programării inițiale de la ”Articolul 2”, cu etape duminicale în 8 și 15 mai – așadar în urmă cu câteva zile, cât și prin respectarea stipulărilor din ”Articolul 1” – nu în alte zile ale săptămânii decât duminică sau joi, de fapt ambele stipulări au fost încălcate, bineînțeles, sub camuflajul a tot soiul de pretexte, a se numi ”românisme”.
Căci rundele 25 și 26 au fost amânate pentru datele de 11 și 18 mai, într-o zi de… miercuri. La mijlocul acestei săptămâni cade abia cortina peste sezonul regular al Ligii Zimbrilor, iar prin această amânare a fost implicit lezat și un alt subpunct din ”Articolul 1”, și anume ”1.7. Indiferent de motivul reprogramării (acord, cupe europene sau transmisie TV), între două jocuri oficiale ale aceleiași echipe trebuie sa fie o pauza de minimum 2 zile pline (sâmbătă-marți, duminică-miercuri, luni-joi … ș.a.m.d.).”
Ori SCM Politehnica Timișoara, a 11-a în ierarhia Ligii Zimbrilor, programată a încheia returul miercuri de la ora 16 acasă cu constănțenii, s-a văzut constrânsă prin această anapoda amânare cu 3 zile a rundei finale din sezonul regular a nu avea o pauză de minimum două zile pline până la startul la sute de kilometri distanță a hotărâtorului baraj de supraviețuire-promovare în Liga Națională, în care a fost ”țintuită” să se alinieze la start vineri de la ora 16 și sâmbătă de la ora 11. Plus duminică. Astea toate, după un joc miercuri de la ora 16. Ori de miercuri seară, când încheie returul la Timișoara cu dobrogenii, și până vineri la ora 16, când abordează în Ghimbavul Brașovului întâlnirea pe teren neutru cu CSM Sighișoara, la startul ”barajului”, nu sunt nici pe departe acele două zile pline de pauză stipulate clar de FRH, gen miercuri – sâmbătă, ci strict numai și numai 46 de ore și 30 de minute.
Ce-i însă cel mai ”interesant” în acest caz al punerii Politehnicii în fața faptului împlinit, strânsă în menghină la finele returului și startul barajului?
Că FRH a reprogramat cu mai mare larghețe, cu timp tocmai între rundele finale ale returului, din 5, 8 și 15 mai în 5, 11 și 18 mai, un țintar competițional de ani și ani compus fix în cheia opusă, creionat de regulă cu nesănătos de lungi pauze după care, taman atunci, urmau etape bulucite cu ”intermediare”. Care va să zică s-a contrazis pe sine exact când nu se impunea. ”Reparând” nebunia unui exercițiu sezonier al programării defectuoase cu o altă nebune punctuală. Cui pe cui se scoate nu-i aplicabil și-n sport, iar a repera o greșeală cu o altă eroare nu-i recomandabil în viață.
Dovada, și-n ediția 2021-2022. S-a ”întâmplat” și-n toamnă, ca după o pauză ce-i drept justificată atunci, de două săptămâni și jumătate, să fie imediat mai apoi ”cuplate” etape în 11 și 14 noiembrie. Stop și restart, zvâcnit. Tot așa, de ani și ani de zile, cu numeroase situații cu mult mai agravante.
Iar dacă finele turului a putut fi înghesuit într-o săptămână, cu runde în 21, 25 și 28 noiembrie 2021, în schimb finele returului a fost reprogramat din mers tocmai înaintea încheierii sale cu ”larghețea” datelor 5, 11 și 18 mai 2022.
S-a mai ”întâmplat” și ca în retur să apară niște găuri de cașcaval făcând praf regimul continuității competiționale, cu efecte negative pentru nivelul valoric, calitatea întrecerii și credibilitatea sa, cu pauze de la o etapă la alta între 27 februarie și 27 martie, respectiv 3 aprilie și 5 mai.
Iar tot prin prisma regulamentului de desfășurare publicat anul trecut, mai exact conform ”2.2. Barajul pentru promovare în Liga Națională – masculin se va desfășura în perioada 20.05.- 22.05.2021”, care va să zică se știa încă de pe-atunci că barajul se va ține săptămâna aceasta, de vineri până duminică, în 20-22 mai, este absolut inacceptabil că FRH a împins finele returului în aceeași săptămână, pe miercuri 18 mai. Prin reprogramarea sub formă de amânare a rundelor finale, și asta tocmai spre final, în plin campionat.
Unde or fi oare consecvența și logica tuturor anomaliilor în speță?
Vor spune unii că foarte lungile pauze din primăvară au fost lăsate pentru fazele de baraj ale preliminariilor turneului final ”Mondial”, pe parcursul cărora ”tricolorii” s-au împiedicat încă din manșa I a hopului inițial, dar faptul că România tot ratează în neștire calificări are de-a face exact și cu programările an de an defectuoase ale calendarului intern în Liga Națională, dezlânat, fără ritm și cu salturi nesănătoase. Campionat implicit slăbit în planul performanței, competitivității, valorii și calității sale. Cu consecințe ”la lot” și pe plan intern, resortul cauză – efect chiar funcționând.
A se mai și schimba ceva, nu doar ei de ei – personalul federal, dacă se constată fără dubii că rezultatele nu sunt cele dorite. Nu poți obține alte rezultate, îmbunătățite, prin a persista în eroare, asta ca lege a firii.
Sau oare fesul căror interese o fi purtat de forul federal în speța în cauză? Străvezie. Speculăm, dar să sperăm că nu se întorc anumite favoruri unei anumite municipalități ardelene ”centrate” cu ancoră federală, municipalitate gazdă de circumstanță în această primăvară a ”departamentalei” de popotă CSA Steaua, nu de alta dar CSM Sighișoara ar fi marea beneficiară a programului prost croit de FRH, oponentă în etapa I la baraj, vineri după-amiază, pe terenul neutru al Ghimbavului brașovean, nu departe de Mureșul limitrof, a Politehnicii cu meci de campionat abia astăzi (miercuri), pe Bega, departe de centrul țării, meci cu o trupă care trage la podiumul elitei, AHC Dobrogea Sud. Dar nu-i așa că totul în viață-i doar o pură coincidență, simple ”întâmplări”?
”Întâmplare” semnalată printr-o punere a punctului pe i și de către Horvath Atilla, antrenor principal la SCM Politehnica Timișoara, dar n-ar fi trebuit oare întărită această constatare de către conducătorii clubului!? Ce păzesc? Ba chiar primii ar fi trebuit să se manifeste. Sunt de paie și n-au cumva gură?
„Este greu după ce ai dus un sezon întreg în spate, cu atâtea greutăți, să mai joci patru meciuri în cinci zile, iar ziua teoretic liberă să fie de fapt destinată unei deplasări de 400 de kilometri. Nu e normal, dar trebuie să ne conformăm și să ne dozăm ultimele rămășițe de energie și să ne prezentăm bine în baraj, să câștigăm în primul rând cele două meciuri cu echipele din liga a doua și să ne asigurăm locul în viitoarea ediție a Ligii Naționale. Avem și accidentări în lot, ceea ce s-a văzut la meciul cu Alexandria, dar sper ca băieții care sunt apți să fie la capacitate 100%”, a spus Horvath.
N-ar ”trebui” în mod normal ca poliștii să se conformeze unor anomalii, exagerări, aberații și absurdități, și unde scrie oare că ”trebuie”, din moment ce FRH și-a încălcat propriile regulamente negru pe alb!? ”Trebuie” a se ”conforma” doar pentru că decidenții n-au atitudine și sunt de paie pe banul public.
Iar CSM Bacău – a 12-a clasată între ”Zimbri”, care încheie returul miercuri la Turda, este în aceeași situație cu SCM Politehnica, în vreme ce echipele din Oradea și Sighișoara au încheiat sezonul de ligă secundă încă de la 6 mai. Sau poate că FRH vrea să camufleze marele decalaj valoric dintre elită și eșalonul secund prin a genera avantaje neprincipiale unor reprezentante ale diviziei a doua în întâlnirile directe cu echipe din Liga Națională. Iar marea prăpastie dintre ”Zimbri” și scena secundă este tot o problemă a federalilor, tot ca urmare a strategiei și viziunii lor profund încețoșate, prăpastie și aceasta cu repercusiuni asupra valorii de ansamblu a handbalului masculin românesc. Altfel a fi adresate și redresate aceste neajunsuri, nu pe seama unora dintre cluburile afiliate.
Programul poliștilor este aidoma unei nemeritate palme pentru efortul și cutezanța de a o rupe cu ”rețeta clasică” a mercenariatului cu importuri de mâna a doua – sursă de venit federal, în favoarea unui efectiv autohton cu promovare masivă de juniori. Iar de aceea și este handbalul masculin ”tricolor” în picajul în care este, pentru că FRH își tot taie de ani buni craca de sub picioare, își sapă singură groapa. Doar incompetență sau oare și rea voință?
Așadar programul:
Miercuri, de la ora 16, în sala ”Constantin Jude”, în etapa 26: SCM Politehnica – Dobrogea Sud Constanța.
Joi, deplasarea Timișoara – Ghimbav, 400 de kilometri.
Vineri de la ora 16, la Ghimbav, SCM Politehnica – CSM Sighișoara (locul IV în Divizia A)
Sâmbătă (ora 11), la Ghimbav: SCM Politehnica – CSM Oradea (locul III în Divizia A)
Duminică, (ora 13), SCM Politehnica – CSM Bacău (locul XII în Liga Zimbrilor)
Primele două clasate din turneul de la Ghimbav vor juca în ediția viitoare a Ligii Zimbrilor. În care a promovat direct CSM Odorheiu Secuiesc, CSM Reșița declinând în schimb dreptul de participare adjudecat pe teren prin obținerea locului 2 în turneul play-off de promovare al Diviziei A.
Și consemnările pe marginea ultimelor două apariții ale poliștilor, cea de miercurea trecută, pierdută la Alexandria…
Și cea câștigată acum două săptămâni acasă, la limită: