Fără a conduce, Poli pierde treptat urma Constanței. Vaslui mai smulge la sirenă încă un scalp în subsoluri dar asta nu provoacă demisia antrenorului

SCM Politehnica Timișoara a pierdut sâmbătă seară în celălalt capăt al țării primul meci jucat după un an și jumătate fără antrenorul principal pe bancă, Horvath Atilla înaintându-și demisia în urma eșecului suferit la limită duminica trecută acasă în ultimele secunde. Cu interimarul Sorin Sărăndan la cârmă, ”violeții” au cedat treptat în fief-ul unor mari favoriți care la începutul sezonului jucau și în European League, a doua întrecere continentală inter-cluburi.

Bănățenii au egalat de fiecare dată în primele peste 10 minute ale meciului de la ora 18 din penultima etapă a turului Ligii Naționale, cap la cap până la 6-6, fără însă a și prelua conducerea, abia atunci legând și gazda CSM Constanța două reușite la rând, pe fondul primei eliminări temporare, în contul lui Trif, Stankovic fructificând întâia aruncare de la 7 metri a celor de pe litoral, 8-6 în limita primului sfert de oră.

Avans de două goluri conservat de dobrogeni pentru puțin timp, nu însă și după o eliminare de fiecare parte – cea a timișoreanului Liviu Caba de la gazde, respectiv a lui Sadoveac, poliștii izbutind să egaleze la 11 în minutul 23 după primele goluri ”legate”, ale lui Fenici și Szabo, ceea ce a declanșat și reacția promptă a localnicilor, desprinși în premieră la 3 goluri diferență, inclusiv printr-un ex-polist cu anii, gruzinul Irakli Chikovani, 15-12 în minutul 27.  

Menținută și la intrarea la vestiare, 17-14, tot ”marinarii” înscriind primii și în repriza a II-a, de astă dată chiar de două ori la rând, 19-14, avantaj de 5 goluri care avea să se regăsească și la încheierea întâlnirii, ca rezultat final: 31-26.

Grație unui minireviriment alb-violet în ultimele minute, de la 30-22 în minutul 53, atenuând marjele înfrângerii, după ce constănțenii din zona fruntașă a clasamentului se detașaseră treptat, încet dar sigur pe perioada părții secunde, la 6 diferență la mijlocul reprizei a II-a, șapte și așadar chiar 8 goluri avans.

Partida din etapa a XII-a a Ligii Zimbrilor devenea fără istoric în cursul părții sale secunde, controlată fiind de favoriții fără discuții ai întâlnirii, favoriți din toate punctele de vedere, al tradiției statistice pe terenul Constanței în ceea ce privește rezultatele directe, al valorii superioare, al formei sportive de moment – reflectată și în diferența de puncte și locuri din ierarhie, și nu în ultimul rând prin prisma circumstanțelor bănățenilor în săptămâna în curs, prima fără fostul antrenor la timonă.

Fără antrenor la cârmă rămânând însă și constănțenii din penultimul minut al primei părți, odată ce Fenici a redus deficitul la 16-14, fosta extremă a gazdelor George Buricea fiind descalificat după ce a protestat la eroarea arbitrului Radu Iliescu, care valida reușita în ciuda faptului că timișoreanul se afla cu un picior pe linia semicercului, și își apăra decizia prin a se arăta suficient de ofensiv în raport cu reproșurile lui Buricea.

Chiar și așa, corabia ”marinarilor” navighează lin, pe locul 2 cu numai două eșecuri într-un tur de campionat pe care-l va încheia sâmbătă la Odorheiu Secuiesc, și în orice caz fără nici o înfrângere acasă, ba din contră, cu victorii pe rând la 4, 8, unul, 12 și din nou 8 goluri diferență, extremele fiind înregistrate împotriva lui CSM București – la limită, respectiv a sucevenilor, succese urmate pe 4 noiembrie de o sincopă, 31-31 (16-17) în sala sporturilor ”Simona Amânar” cu buzoienii, semieșec ce trebuia cât mai repede dat uitării.

Politehnica în schimb, o corabie dintr-o dată în semiderivă, luând în cele din urmă apă după tot mai insistentele uneltiri din umbră, având drept țintă scaunul lui Horvath, iar apropo de cei din Odorheiu Secuiesc, nou-promovați de pe penultimul loc, din imediata vecinătate a ”violeților”, dar cu două victorii mai puțin decât bănățenii, nu s-a auzit ca antrenorul harghitenilor, Lorant Sipos, să fie influențat ”să se simtă” în a-și înainta demisia, chit că tot în această rundă echipa sa a cedat în chiar ultima secundă a meciului, și tot în fața vasluienilor de pe locul 11, niște minispecialiști ai smulgerii punctelor la potou, de astă dată prin internaționalul Cumpănici.

Dar la Timișoara e altfel, este pe Pile, Cunoștințe, Relații, Dan Dumitru pregătindu-și terenul revenirii în cadru după ”detașarea” intermediată de alții la Bistrița și având ”spatele” asigurat de creditorul Ioan Silviu Doboși, la rândul său cu PNL în spate sau mă rog, ce surogat o mai fi ajuns să fie și acel ”Liberal” – ditamai oroarea națională, și uite chiar și-așa poate aniversa Politehnica 75 de ani de activitate ai secției ”viola” de handbal studențesc, mai și cu câte-o săgeată otrăvită plasată de scrijelitori de nimic care-ar face orice să pară interesanți și importanți, să-și atragă satisfacții altfel inexistente în existențe făcând degeaba umbră pământului, să iasă în evidență ca ”influenceri”, și-anume să fie în neștire cârcotași și Gică Contra în cele mai nepotrivite spețe, pentru cauze nedrepte. La mai mare.

Lunga deplasare la Marea Neagră era oricum cât se poate de anevoioasă, chiar sacrificată în contextul demisiei, poliștii fiind acum în fața a două meciuri acasă, cu CSM Bacău și returul cu Potaissa Turda, după care deplasarea la Buzău, în etapa a XV-a și ultima din 2022.

Trăgând linie, numeroase au fost deja deplasările, 7 în primele 12 runde, una singură fiind de succes, la Oradea, trei în schimb pierdute la 9-10 goluri handicap la Suceava și în București cu campioana Dinamo și CSM, așa încât naufragiul de pe litoral a fost în limite rezonabile. Trei fiind și înfrângerile acasă, două oarecum în limitele firescului, cu vicecampioana Minaur și CSA Steaua, una, duminica trecută, fatală lui Horvath.

Așa se întâmplă la Timișoara, într-atât de tolerantă, ”emancipată” și ”cosmopolită”, ”multi-kulti” și ”incluzivă”, dar neiertătoare taman cu… localnicii. Deloc atunci de mirare că fiul unui fost campion național în alb-violet în 1991, Vlad Caba, și anume Emil Liviu Caba, joacă taman în celălalt capăt al țării, cât mai departe, la Constanța, cu care șade pe locul secund. În Banat în schimb nu-i loc și timp pentru lansarea unor noi generații, vagi urme din proaspătul val rămânând în efectivul pentru litoral, dar în schimb un tânăr portar dinamovist sub formă de împrumut în cadru, și-am încălecat în șa și v-am spus povestea-așa.        

Nistor-Ioniță a fost golgeterul învingătorilor dar și al meciului, cu 8 reușite, străinii Ravnic și Komogorov înscriind de câte 6 ori pentru localnici, Drăgan 4 goluri, Chikovani și Stankovic câte două iar Ștefan, Ilie și Raso câte unul, cu apariții pe teren și pentru Caba, Nikolic, Vegar și Susanu. Antrenor: George Buricea.

La timișoreni, care au avut parte tot de 3 aruncări de la 7 metri, și acestea transformate, în schimb de nițel mai multe minute de eliminare, 10 față de cele opt ale gazdelor, Lazăr și Pal s-au completat în poartă iar Marjanovic a punctat de 7 ori de pe extremă, Fenici în 5 rânduri, cândva ”constănțeanul” Sadoveac cu 4 goluri, Szabo și Baican câte două fiecare, iar sud-americanul Mosquera, Furak, Cîtu, Trif, Ignat și Cristescu câte unul, Păiuș, Moldovan și Cîmpan fără goluri marcate. 

Rezultatele unei runde dominate de gazde, cu 5 succese și o excepție, victoria dinamoviștilor vineri cu CSM Bacău, 27-37 considerat în deplasare dar de fapt tot în… sala ”Dinamo”, după ce campionii bifau și marți în ”Polivalenta” capitalei restanța din urmă cu 6 etape cu CSA Steaua, 28-35 (16-21), pe coloana datelor tehnice incluzând programul rundei finale a turului și clasamentul la zi în Liga Zimbrilor.

În eșalonul secund, reluarea campionatului feminin al Diviziei A, odată cu etapa a VI-a, în care, în Seria C, sâmbătă la matineu, CSU UVT a cedat acasă ex-prim-divizionarei CS ”U” Cluj cu 23-30.  

 

Acest articol a fost publicat în Handbal și etichetat cu , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


sapte + 9 =

 


Ultimele articole din categoria Handbal: