Fără duo-ul Szabo – Mada, ajuns la Centrul Național Olimpic de Tineret, junioarele II ale ”Banatului” din nou în seria vestică după sezonul cu ”nucile tari” din Vâlcea și Olt

După o ediție 2014/5 în care și-a măsurat forțele cu ”nuci tari” ale handbalului juvenil feminin din județele Olt și Vâlcea, într-o grupă așadar sudică, garnitura de junioare II pregătită la LPS Banatul Timișoara de profesoara Florica Gallovits a revenit ”acasă” din noul sezon, în seria vestică, noutățile constând însă și în faptul că unele componente au fost preluate la echipa de junioare I a liceului dar chiar și la Centrul Național Olimpic de Tineret de la Brașov, cu formație în eșalonul secund divizionar. Nimic nou însă în ceea ce privește stringenta necesitate a suflării handbalistice de la ”Banatul” pentru o sală proprie cu semicerc, și mai vine o iarnă…

antet

 

Aseară s-a împlinit exact o lună de când LPS Banatul a debutat în Seria G, vestică, din Campionatul Național FRF de handbal feminin pentru junioare II, și elevele Floricăi Gallovits n-au punctat oricum momentul, ci cu cea mai clară victorie din noua campanie, conturată în deplasare, cu mențiunea că din noua ediție timișorencele nu mai au parte de drumuri mai lungi la turneele de pe malurile Oltului, în sudul țării, ci din nou prin Timiș și împrejurimi, cel mult până la Sebeș. ”Ne-a prins foarte bine experiența sezonului cu echipele din sud, a fost un câștig pentru echipa noastră. Acum, suntem repartizate din nou în seria vestică și ne-am știut cu o parte dintre formații de la juniori III. Ce a venit nou, sunt LPS Sebeș și CSȘ Hunedoara. Am și avut deja un meci cu junioarele din Sebeș, în care fetele noastre și-au dorit foarte mult să joace cât mai bine și victoria, însă am pierdut. Veneam după accidentarea a două jucătoare de bază, care au stat două săptămâni, dar nu e nici o scuză. Am ratat extraordinar…”, a spus antrenoarea Gallovits.

Despre revenirea în grupa vestică, ”suntem într-o serie mai modestă decât în ediția precedentă, dar sper să avem parte de meciuri cât mai bune și să mergem mai departe. Se califică 4 în faza următoare și pot să spun că sunt foarte mulțumită de modul cum muncesc junioarele noastre. Sunt exemplare în pregătiri și antrenamente, ceea ce le-a caracterizat peste ani, doar că în meciuri își doresc foarte mult și, din dorința de a realiza foarte mult, mai și greșesc. Nu pot să le spun absolut nimic la cât suflet pun, la ce atitudine manifestă față de handbal, dar uneori, în joc, lor nu le vine să creadă cum mai pot și greși. Realitatea este că le trebuie mult mai multe jocuri în mână, și aici este o problemă cu care ne confruntăm, căci nu prea avem de unde, suntem 6 formații în serie, nu opt, ca prin alte părți. Și urmează niște pauze cam lungi, pe care trebuie să le completăm cumva, așa încât căutăm, în Ungaria, la sârboaice…”, a mai explicat Florica Gallovits.

O noutate în ceea ce privește sistemul competițional este dată și de trecerea de la turneele aproximativ lunare, cu mai multe partide comprimate într-un weekend, sistem la care s-a apelat în sezonul precedent, la etapele tur-retur de campionat, pentru care s-a optat în noua campanie, cu dezavantajul unor semnificative pauze care numai bune nu pot fi pentru continuitate. Mai exact, în cazul junioarelor II ale ”Banatului”, din 12 septembrie, când debutau cu un 33-27 (13-13) în dauna Unirii Sânnicolau Mare, timișorencele au jucat deja grosul meciurilor din turul Seriei G, și anume un 27-27 (11-11) la CS Peciu Nou, un eșec cu 19-21 (9-9) acasă cu LPS Sebeș și o victorie ieri cu 30-7 (12-3) la ACS Victoria Nădlac, în județul Arad, însă următoarea apariție se prefigurează abia pe 7 noiembrie, când vor primi în ”Banu Sport” vizita lui CSȘ Hunedoara, în ultima rundă a primei jumătăți de sezon regular. Ulterior, pauza până la startul returului, programat în 20 ianuarie 2016, printr-un meci la Sânnicolau Mare, cu CS Unirea, este mult, mult prea mare.

”O pauză cam mare, iar apoi o altă pauză, mult mai mare… Sistemul trebuie mai bine gândit și să se găsească variante mai bune, căci fetele se antrenează, se antrenează, dar neavând jocuri, din dorința de a arăta ce au făcut în pregătiri, la meciuri ajung să se pripească, și ratează mult. Altfel, atmosfera la echipă este foarte bună și chiar țin să le felicit pe această cale pentru felul cum muncesc. E drept, nu este o generație precum cea de 1990/91, dar ca muncă fetele sunt extraordinare și, le-am și spus, cu munca până la urmă va ieși. Chiar e o grupă care muncește din greu, doar să fie mai atente în joc. Ele vin la margine și mai zic, Doamnă, dar cum putem să facem asta!? Ce-i cu noi!?, a mai spus profesoara Gallovits.

O îmbunătățire, dar nu în totalitate, în privința noilor reglementări stipulate de Federația Română de Handbal în privința criteriilor de talie, Florica Gallovits opinând că este loc chiar și de mai bine: Este benefic faptul că le-au scos la juniori 1 dar nu este încă ceea ce ar trebui… Într-un fel, o echipă care n-are talie și vârstă dar face rezultate, n-ar trebui să sufere la puncte. E puțin nedrept. Este bine și că s-a acordat bonusul de încurajare dar mai trebuie gândite criteriile din regulament”.

O problemă și mai stringentă, care trenează însă de ani buni în cazul ”Banatului” și se acutizează în fiecare toamnă odată cu venirea sezonului rece, ține de inexistența unei săli proprii de handbal, minus cel mai probabil unic între liceele sportive din țară, cu atât mai deranjant cu cât numărul formațiilor pe categorii de vârstă din secția de handbal de la LPS este semnificativ. ”Și acum, când ne-am dus în județul Arad, am putut vedea în fiecare localitate câte o sală de sport. Și în împrejurimile Timișoarei, la fel, câte o sală în localitățile limitrofe, și chiar mă bucur pentru ei toți, dar mă și doare faptul că noi, la LPS, nu avem propria sală. Ar fi mai mult decât necesară! Tot auzim că ar exista un proiect, dar atât. Și juniorii noștri întreabă, dar n-o să avem și noi odată o sală!? Suntem cumva, să spun așa, fără obiectul muncii. Înainte nu erau prin alte părți, dar iată că au răsărit, și foarte bine! Însă de ce nu și la LPS Banatul!? Ne punem însă speranțe să putem fi cumva primiți în viitoarea Polivalentă, în baza unui parteneriat, a unei colaborări cu clubul divizionar de fete. La băieți există un parteneriat destul de concret între clubul masculin de seniori și juniorii Banatului. Iar legat de săli nu mi se pare deloc normală amenajarea acelor scări interioare din Constantin Jude, care trebuia menținută ca o polivalentă multifuncțională, ori sunt riscuri mari de accidentare la meciurile de băieți din Liga Națională de handbal. Am crescut și am învățat handbalul în Olimpia, este o foarte mare tradiție a handbalului, masculin și feminin, în Olimpia, și nu este bine pentru handbal ce s-a amenajat acolo. Doamne ferește să nu apară o accidentare…”

La plusuri semnificative, pașii înainte făcuți de pivotul Brigitte Szabo, preluată din clasa a noua de Florica Gallovits, precum și de interul stânga Diana Mada, pregătită vreme de 7 ani de profesoara Gallovits și golgheter al ultimei ediții a ”Memorialului Doina Cojocaru”, din decembrie 2014, care s-au aliniat de luna trecută în pregătirile Centrului Național Olimpic de Tineret de sub Tâmpa, pentru care au fost selecționate, junioarele din generația 1998 urmând a apărea eventual și pe parchetul sălii ”Constantin Jude”, cu secund-divizionara ”Centrului”, Național Brașov, în duelul din Seria B cu CSU de Vest Timișoara.

Pe lângă duo-ul cooptat sub Tâmpa, și alte junioare din 1998 preluate de garnitura de categoria I a ”Banatului”, sub îndrumarea lui Cosmin Zgîrdea, și anume Andrada Goldan, Andreea Nicoară, Sabina Marinca, Maria But și Vanessa Ludwig, ultima, cooptată de Gallovits din handbalul jimbolian.

Florica Gallovits, care lansa o generație cu actuale exponente la nivelul Ligii Naționale feminine, ca de exemplu Sabine Klimek, născută în 1991, evoluând pentru HC Zalău, sau Andreea Mărginean, din 1990, de la CSM Unirea Slobozia, își pune totodată speranța în întărirea clubului reprezentant al Timișoarei în eșalonul secund feminin, ca o motivație în plus pentru junioarele localnice care vin din urmă: ”Junioarele noastre vizionează meciuri de senioare, discutăm pe marginea lor, și merg la jocurile acasă ale lui Poli în Liga Națională de băieți. Dar ar fi extraordinar să avem din nou și la fete o formație de prima ligă. Ar fi o foarte mare motivație pentru fete, foarte puternică. Ele întreabă pe tema asta…”

Florica Gallovits se bazează în acest sezon pe un lot predominant din generația 1999, cu câteva inserții de 2000: Agnes Collodo și Oana Ianculescu – portari; Diana Ailoaiei, Ana Boștină, Daiana Rus, Medana Stîncescu, Andreea Iatan, Anda Mitan, Sara Sauciuc, Ana Maria Istrate, Maria Bobu, Ramona Cărăbaș, Andrada Seleșan, Beatrice Danciu, Bianca Creștin și Borbely Francesca.

Dintre acestea, Iatan este în primul an de juniorat 2, din generația 2000, ca și Ianculescu, Istrate și Creștin, preluate de la profesoara Adriana Bota, antrenoare a junioarelor III la ”Banatul”, tot din generația de 2000.

Lider cu punctaj maxim al seriei este LPS Sebeș, care a trecut dintre timișence, cu 29-22, și de CS Unirea Sânnicolau Mare, junioarele din Alba urmând a încheia turul cu o deplasare luna viitoare la Peciu Nou, care a apărut deja și în celălalt duel din județul nostru, cedat pe Aranca gazdei Unirea cu 24-19 (10-12).

 

 

Acest articol a fost publicat în Handbal, Juniori și etichetat cu , , , , , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Comentariile nu sunt permise.


Ultimele articole din categoria Handbal: