Fără Fenici, Poli pierde la CSM București decisivul pentru intrarea în semifinale. În continuare în 5-8, mai întâi cu Minaur

Odată scăpată joia trecută printre degete rara oportunitate de a o scoate din cursă în sala ”Constantin Jude” pe CSM București, SCM Politehnica a fost nevoită să abordeze în deplasare întâlnirea decisivă pentru intrarea în ”careul de ași” al primei ligi de handbal masculin, și nu doar fără Vuk Milosevic, absent în această fază play-off datorită accidentării, ci și în lipsa unui și mai influent component al liniei de 9 metri, însuși căpitanul play-maker Cristian Fenici. Iar indisponibilitățile s-au resimțit din plin într-un joc în care alb-violeții doar au reușit să egaleze la unu și să se mențină până la 7-6 în plasa favoritei mai ales pe mâna inspirată a portarului Savic. A urmat însă inevitabila eliminare, 29-21 și 2-1 la meciuri, Poli fiind redirecționată spre zona locurilor 5-8, în faza a II-a în dueluri cu Minaur pe 2, 6 și 10 mai, prima oară acasă.

”Violeții” au revenit astăzi de la ora 16 în sala Giulești, acolo unde acum nici două săptămâni inaugurau sferturile de finală ale Ligii Zimbrilor prin a izbuti să treacă la aruncări de la 7 metri de ocupanta locului 4 după retur, CSM București, timișorenii de pe 5 ajungând la departajarea de la punct fix grație mai multor reveniri în joc, ultima la potou, egalând 25-25.

Marea bucurie polistă de-atunci nu s-a mai repetat și astăzi, când datele problemei au fost semnificativ schimbate. Egalând in extremis în duminica de 15 aprilie și fiind mai precisă de la 7 metri într-o zi în special a lui Adam Savic, ”Poli” își crea avantajul de a putea intra în semifinale deja după cel de-al doilea meci, programat acasă, în care s-a pierdut practic calificarea, timișorenii alergând și-atunci din nou după egalare, însă mai puțin convingător și mai mult de la distanță, dar chiar și așa ar fi putut face 19-19 tot în ultima fază, pe un contraatac purtat pe centru de căpitanul Fenici, stopat neregulamentar din cursa spre aruncare de Onyejekwe, eliminat, cartonașe roșu și albastru.

O oportunitate irosită, ”la pachet” și cu pierderea lui Fenici… Bănățenii nu reușeau și pentru a doua oară consecutiv să egaleze la mustață cu CSM iar conducătorii ”violeților” solicitau printr-un memoriu la FRH rejucarea partidei de la Timișoara, ceea ce nu s-a întâmplat, totul fiind lăsat pe decisivul de astăzi.

Abordat de CSM ca mare favorită prin prisma avantajului terenului propriu, a absenței lui Fenici din fruntea ”violeților” săi dar și a ascendentului moral al salvării situației generale din sferturi în returul de pe Bega, reușită suprapusă celor din directele tur-retur din sezonul regular dar și luării feței timișorenilor într-o rocadă ierarhică în runda finală pe locurile 4-5.

Iar calculele hârtiei s-au confirmat, așa încât CSM va trage acum la intrarea în cea de-a treia finală națională consecutivă, datele ultimului act fiind 17, 24 și 30 mai, pe când ”Poli” va fi nevoită să se consoleze pentru al doilea sezon la rând cu lupta pentru locul 5, în cel mai bun caz.

CSA Steaua și Potaissa s-au calificat deja din primele câte două partide, victorii acasă și afară cu Minaur și Dunărea Călărași, turdenii având în plus în program și semifinala Challenge Cup cu islandezii, urmându-le CSM București, care pe 2, 6 și 10 mai vor da piept cu roșu-albaștrii din capitală, respectiv ca a patra semifinalistă învingătoarea decisivului dintre Dinamo și AHC Dobrogea Sud, de duminică de la ora 15:30.

În Giulești, cu o linie de 9 metri improvizată în absența lui Fenici și Vuk Milosevic, astfel încât interi sau chiar pivoți au trecut din când în când pe la coordonare iar Santeiu a fost nevoit să rămână în teren și pe majoritatea atacurilor, din rol de inter, SCM Politehnica s-a străduit în limita posibilităților dar nu s-a putut pune cu adevărat cu această mașinărie lacomă de trofee și care ar împinge lucrurile cât de mult cu putință pentru a-și atinge scopurile, în acest caz preluarea hegemoniei și în handbalul masculin, dominat la vârf în precedentele două sezoane de Dinamo.

Acest cât de mult cu putință s-a văzut și prin opțiunea bucureștenilor de a-l coopta peste noapte în fruntea băncii tehnice pe selecționerul lusitanilor, Paulo Fereira, învestit înaintea rundei finale din retur cu perspectivă spre cele 3 faze din play-off, această înregimentare din mers fiind înfăptuită în timp ce vicecampioana rula la timonă cu un reputat antrenor de pe semicercul autohton, timișoreanul Vlad Caba, angajat din toamnă și în CV cu deosebita reușită pentru un tehnician român de a duce un club din Liga Națională la cucerirea unui trofeu european, HC Odorhei în Challenge Cup. Dacă și un antrenor român triumfător pe continent cu o formație din prima ligă ajunge să fie lăsat în umbră din mers în același sezon în cursul căruia a fost chemat la cârmă, frâiele fiind încredințate unui iberic, atunci măsura ambițiilor aproape fără limite și anumite marje de reper a conducerii CSM București e de la sine înțeleasă.

În acest context, decisivul acasă reprezenta un joc pe care CSM era condamnată să-l câștige, deși, pe de altă parte, prin prisma precedentelor dueluri directe, cât se poate de echilibrate, nimic nu era dinainte câștigat.

Iar în mod normal nici acest meci n-ar fi fost altfel decât echilibrat spre foarte echilibrat, doar că absențele de pe linia de 9 metri timișoreană au cântărit extrem de greu pentru formația cu efectivul mai subțire ca număr de piese cheie dar și în profunzimea sa. Invers să fi fost iar bucureștenilor să le fi lipsit în decisiv unul-doi titulari, posibilitățile lor de a compensa absențele ar fi fost net mai mari.

În consecință, CSM a preluat conducerea încă din start și, cu toată opoziția apărării timișorene, avându-l din nou pe Savic în zi bună, s-a desprins decisiv de la 7-6 la 12-6, după care meciul n-a mai avut cu adevărat istoric, gazdele ajungând și la zece goluri avans. Realitatea e că, fie și cu Fenici astăzi în componență, Poli și-ar fi depășit condiția în cazul trecerii de bucureșteni în noua configurație a vicecampioanei din capitală, mult întărită în actuala campanie. ”Poli” a improvizat cât a improvizat pe atac, și cu inventivitate, și din intuiție, de exemplu Marjanovic având infiltrări pe centru pe semicerc, dar jocul de pase a fost rupt în absența coordonatorului, aspect taxat la sânge prin atentul joc la intercepție al bucureștenilor, cu Ramba în prim-plan la acest capitol.

O calificare așadar până la urmă logică dar răsturnată doar de puțin și oarecum controversat în cel de-al doilea meci, care avea caracter decisiv într-un sens pozitiv pentru poliști, însă și o calificare lipsită de glorie. SCM Politehnica era însă doar un hop pe drumul atât de ambițios al clubului care sugerează fidel cât de absurd este sistemul sportului finanțat din bani publici. Că sunt parcă cu nemiluita, caz al bucureștenilor, că sunt după stilul și asemănarea administrației de pe Bega…

*

Evoluția scorului: 1-0 Ramba / 1-1 Hrimiuc / 2-1 Rotaru, 3-1 Tioumentsev / 3-2 Hrimiuc / 4-2 Humet / 4-3 Marjanovic – 7 metri / 5-3 Tioumentsev, 6-3 Rotaru / 6-4 Orbovic / 7-4 Humet / 7-5 Șania, 7-6 Krsto Milosevic / 8-6 Georgievski, 9-6 Garcia Robledo – 7 metri, 10-6, 11-6 Rotaru, 12-6 Ramba / 12-7 Santeiu / 13-7 / 13-8 Marjanovic / 14-8 Mănescu / 14-9 Krsto Milosevic / 15-9 Tioumentsev.

În repriza a II-a: 15-10 Krsto Milosevic / 16-10 Tioumentsev / 16-11 Santeiu / 17-11 Ramba, 18-11 Ramba / 18-12 Santeiu / 19-12 Șomlea / 19-13 Lasica / 20-13 Rotaru / 20-14 Orbovic / 21-14 Rotaru, 22-14 Tioumentsev, 23-14 Ramba / 23-15 Ștefan / 24-15 Garcia Robledo – 7 metri / 24-16 Șania / 25-16 Șomlea – 7 metri, 26-16 Szasz / 26-17 Neamțu, 26-18 Șania – 7 metri / 27-18 Mănescu / 27-19 Șania – 7 metri, 27-20 Neamțu / 28-20 Tioumentsev, 29-20 Garcia Robledo / 29-21 Santeiu.

Marcatori ai timișorenilor au fost Șania și Santeiu cu câte 4 goluri fiecare, Orbovic 3, Hrimiuc, Marjanovic, Neamțu și Krsto Milosevic cu câte două iar Lasica și Ștefan cu câte unul.

Aruncări de la 7 metri: Negru bară la 2-1, Garcia Robledo 9-6 și ratat la 12-7, Georgievski ratat la 20-13, Șomlea 25-16 / Marjanovic 4-3, peste la 18-12; Șania 26-18, 27-19.

Intervenții: Sunjic la 8-6, 10-6, 15-9; Ciobanu la 18-12 x 2, 21-14, 24-16, 25-16 / Savic la 3-1, 3-2, 4-2, 7-5, 7 metri la 12-7, 15-9; Daskaloski 7 metri la 20-13, la 21-14

Eliminări temporare: Humet la 9-6, Militaru la 26-16, Tioumentsev la 28-20 / Santeiu la 3-2, la 13-7, Krsto Milosevic la 20-13, Păiuș și Orbovic la 28-20

Bare: 3-4.

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Handbal și etichetat cu , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


− sase = 1

 


Ultimele articole din categoria Handbal: