Fără succese afară, Poli egalează după pauză la Dobrogea Sud, imbatabilă acasă, dar Constanța e un pod prea îndepărtat

A fi câștigat pe terenul unei trupe de podium care a învins de la 4 goluri în sus în toate meciurile jucate acasă în acest campionat, dar și în 4 deplasări, contabilizând în schimb un singur eșec în primele 12 etape, ar fi echivalat cu un mic miracol în cazul alb-violeților Timișoarei de pe antepenultimul loc în Liga Națională și fără succes pe teren advers. SCM Politehnica n-a răsturnat așadar calculele hârtiei duminică seară pe litoral, la 3 zile după ce semna o rară victorie acasă, a treia, și cel mult a egalat-o puțin după pauză pe AHC Dobrogea Sud, învingătoare la Constanța la finele turului: 26-21 (14-12)

Învinsă în toate deplasările, la Cluj, Buzău, Concordia cu CSA Steaua, Baia Mare și la Vaslui duminica trecută, SCM Politehnica Timișoara a încheiat prima jumătate a Ligii Zimbrilor prin a se înclina duminică de la ora 18 și în cea mai lungă dar oarecum și cea mai dificilă ieșire, la malul mării, unde dobrogenii altfel deja eliminați din cupele europene au învins pe linie în partidele găzduite în campionat, la 7, 5, 6, 4 și din nou 7 goluri diferență.

Deplasare în programul alb-violeților după meciul jucat acasă joi după-amiază cu codașii nou-promovați din Alexandria, depășiți cu 38-32, în vreme ce constănțenii repurtau al patrulea lor succes pe teren advers, cu 27-31 la Cluj, după 15-15 la pauză. 

Dar n-a fost nici ultima deplasare din acest an pentru încercata trupă îndrumată de Horvath Attila, poliștii având în program o altă deplasare și la următoarea reprezentație, și tot în fieful unei trupe care în primăvară obținea biletele pentru cupele europene, CSM Focșani 2007, triumfătoare sâmbătă seară în Vrancea în manșa I a turului 3 din EHF European Cup – întrecerea cu numărul 3 pe continent, 28-26 (16-14) cu insularii de la Haukar, ex-polistul Filip Marjanovic înscriind 5 goluri, iar pivotul trecut pe la ”violeți” Didi Hrimiuc un gol.

Vrâncenii vor juca returul sâmbătă 4 decembrie în Islanda, la Hafnarfjoerdur, pentru un loc în faza următoare, după care vor primi vizita poliștilor timișoreni, miercuri 8 decembrie – la startul returului în campionatul Ligii Naționale, urmat de runda finală din 2021, în care ”violeții” vor avea ocazia revanșei cu nou-promovata din Cluj, pe Bega, pe 12 ale lunii viitoare.

Într-adevăr, cluburi românești sunt încă angrenate cu șanse de pătrundere în ”primăvara eurocupelor”, dar în competiția numărul 3, European Cup, în care pe de altă parte CS Minaur a pierdut în weekend cu 30-26 la RK Partizan, astăzi jucând și Potaissa Turda, contra unei formații din Kosovo.

Mai greu încă pentru exponentele Ligii Zimbrilor în Champions League sau European League, de unde și eliminarea prematură a constănțenilor, semnalare a contextului de ansamblu în care își duce zilele prima ligă masculină din Carpați. 

Vrâncenii mai sunt încă în cursă, după ce și-au întărit treptat lotul peste ani, dobrogenii nu, dar se interpun în schimb pe podiumul intern între bucureștenele CS Dinamo și CSA Steaua, în vreme ce ”Poli” nu mai are în vizor ambițioase peripluri externe, ci drumul sprâncenat însă frumos al reclădirii organice de la baze, prin infuzia de tineret, juniori induși spre seniorat.

Anevoioasă misiune, prin prisma căreia o descindere la Constanța la finele turului trecea la capitolul experiență de parcurs. Dobândită în regim pierzător, după ce Andrei și Buvinic au pus piciorul în prag pentru AHC Dobrogea Sud încă din start, 2-0, avantaj majorat de Susanu și același Marko Buvinic, 4-1 în minutul 7.

Favoriții au dar tonul și impus ritmul, ”Poli” le-a pierdut urma până în minutul 11, Kornogorov și Stankovic înscriind pentru 8-4. Diferență conservată de o veche cunoștință a iubitorilor handbalului de pe Bega, Irakli Chikovani, sonoritate a numelor acestor marcatori care duce cu gândul la o cutumă a sportului cu mingea mică în Carpați, numărul ridicat de sportivi crescuți peste hotare, mai ușor de importat decât a te înhăma cultivării propriilor pepiniere.

Ceea ce face SCM Politehnica Timișoara, cu efectele imediate de rigoare, lipsa rezultatelor, a se citi 10 înfrângeri în cele 13 runde din tur. A zecea, inevitabilă la Marea Neagră, unde ”violeții” au înjumătățit totuși handicapul până la pauză, după reușitele în cascadă ale lui Sadoveac, Păiuș și Neamțu, 12-11 în minutul 23. Și juniorul Ianus Dumitrescu îi reapropia un minut mai apoi, 13-12, însă finalul primei părți, după golul lui Susanu și eliminarea ex-constănțeanului Cristescu, a fost apăsat de ratări, 14-12 la pauză.

Devenit 14-14 din mâna lui Robert Năstăsie și a lui Marius Sadoveac, din 7 metri, egalitate după ce Andrei rata o aruncare de la 7 metri iar Komogorov era eliminat, însă gazdele s-au redesprins la fel de prompt prin ”dublele” lui Ionuț Nistor Ioniță și Alexandru Andrei… 18-14. 

Focul de paie era stins, Vasile îi detașa pe constănțeni și la 20-15, Nistor Ioniță amplificând și mai mult diferența, maximă la mijlocul reprizei a II-a, 22-16. Refăcută de același jucător și în ultimele 5 minute, 25-19 din 7 metri.

Meci jucat, poliști cu consolarea că reduceau din handicap prin ”valul de mâine”, Dumitrescu sau Cîtu. Una peste alta, o înfrângere cât se poate de previzibilă, într-un duel mai strâns, fără o canonadă de goluri.

Cele mai multe pentru învinși tot din mâna golgheterului veteran Marius Sadoveac – autor a 5 reușite, Sabin Ignat înscriind de 4 ori, Denis Neamțu, Ianus Dumitrescu și Robert Năstăsie câte 3 goluri fiecare, iar Trif, Păiuș și Cîtu – o dată fiecare. La dobrogeni, Ionuț Nistor Ioniță a marcat 8 goluri, Andrei de 6 ori, Susanu de 3 ori, iar Buvinic, Stankovic, Komogorov și Chikovani de câte două ori fiecare, Vasile punctând o dată. Cât despre timișoreanul Vlad Emil Caba, în sezonul trecut la ”Poli”, n-a marcat pentru constănțeni.

Care au beneficiat de nu mai puțin de 10 aruncări de la 7 metri, dintre care două ratate în prima parte a jocului, după care responsabilitatea a fost preluată de Nistor Ioniță, precis de 7 ori, gazdele înregistrând pe de altă parte 3 eliminări temporare. Nu mai puțin de 8 eliminări în schimb pentru poliști, câteva în dreptul lui Sadoveac, fără a se alege cu multe aruncări de la 7 metri, două fructificate, una ratată.

Altfel, sunt peste două luni de când constănțenii au zburat practic din EHF European League, din turul 2 de calificare, odată cu un zdrobitor 25-14 pentru Orlen Wisla în 21 septembrie, la Plock, în manșa I, în prealabil trecând cu duble victorii de maghiarii de la Csurgói KK.

Constanța, un pod prea îndepărtat pentru SCM Politehnica în circumstanțele actuale, dar prioritățile timișorenilor sunt momentan altele, de a crește organic un lot tânăr, pur autohton. Un exemplu în Liga Zimbrilor pentru cei care și-ar putea asuma urmarea unei asemenea pilde. Spre binele handbalului intern. 

Rezultatele etapei a 13-a în Liga masculină și programul primei runde din retur, pe coloana clasamentelor la zi. În divizia secundă, pepiniera satelit a poliștilor a suferit o rară înfrângere, la CSU Constantin Brâncuși Târgu Jiu.

 

 

Acest articol a fost publicat în Handbal și etichetat cu , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


9 + sase =

 


Ultimele articole din categoria Handbal: