Federaţia Română de Handbal se joacă de-a măsurătoarea în debutul turneului semifinal al juniorilor 1, de la Reşiţa. Derby bănăţean sub rele auspicii, „Banatul” fiind pe punctul de a întocmi un memoriu! Şi L.T. „Traian Vuia” Reşiţa – LPS Banatul Timişoara 34-31 (15-15), de la 27-31

Primă zi cu foarte mare cântec, încă dinaintea începerii meciurilor, la turneul reşiţean din prima fază semifinală a Campionatului Naţional de juniori 1, totul petrecându-se cu complicitatea Federaţiei Române de Handbal. Încă o dovadă că handbalul carpatin are mari, mari probleme…

LT TV Reşiţa - LPS Banatul 34-31 (15-15): ziua I a turneului semifinal (faza I) de 5 zile de la Reşiţa

 

* sursa foto: wwwa.arenabanateana.ro

O chestiune legată de nerespectarea regulamentului şi ce s-a dorit a fi muşamalizată tacit, cu încuviinţarea şi sub oblăduirea federală. De ce se mai stabilesc atunci toate aceste rigide criterii de talie, dacă tot nu se ţine cu adevărat cont de ele!?! FRH, absolut aceeaşi Mărie cu altă pălărie, iar timpul şi rezultatele vor confirma trista realitate.

Conform regulamentului F.R. Handbal, toate grupările calificate la turneul semifinal trebuie să aibă în componenţă un portar de talie, măsurând minim 1,90 metri, care să joace cel puţin 30 de minute, plus 2 jucători de câmp de minim 1,92 metri, dar câştigătoarea Seriei E a fazei zonale de juniori 1 şi totodată gazdă a turneului, Liceul Teoretic Traian Vuia Reşiţa, a fost deficitară ca talie a portarului la măsurătorile solicitate de observatorul federal la şedinţa tehnică din această dimineaţă, înaintea demarării competiţiei.

LT Traian Vuia Reşiţa este una dintre cele doar două grupări din totalul celor 24 calificate în prima fază semifinală la nivel naţional care şi-a apropiat calitatea de gazdă a turneului, cealaltă fiind LPS Roman, în vreme ce grupele 1 respectiv 3 se dispută pe teren neutru, la Plopeni şi Turda.

Iar astăzi, la Reşiţa, observatorul delegat al FRH, Doru Manea, sosit de la Bucureşti, a constatat că portarul generaţiei 1997 a gazdelor, Marius Băniţă, avea înălţimea de 1,88, insuficientă pentru a corespunde cerinţelor de talie conform regulamentului federal. Celălalt observator, local, Gheorghe Năsturel, a consemnat ca atare, 1,88 în cazul lui Băniţă. S-a admis remăsurarea portarului reşiţenilor, care avea să evolueze între minutele 8 şi 24, 31 şi 36, şi 40 şi 50, dar Băniţă tot n-avea cum să fie mai înalt, câştigând… un centimetru la remăsurare, 1,89.

Toate acestea s-au petrecut în prezenţa antrenorilor celor 6 echipe calificate în Grupa a IV-a semifinală, de la Reşiţa, şi anume gazda LT „Traian Vuia”, băimărenele CSŞ2 şi Extrem, LPS Bistriţa, CSŞ Dinamo Braşov şi LPS Banatul Timişoara, dar şi a celor 6 arbitri.

Profesoara Daniela Ionescu-Tomaniycska, de la LPS Banatul Timişoara, care a instruit generaţia de 1996 a liceului

 

Măsurătorile de la şedinţele tehnice premergătoare turneelor începute astăzi au fost solicitate conform prevederilor stipulate de FRH, deşi portalul oficial federal publicase deja lista tuturor jucătorilor de talie ai celor 24 de semifinaliste, conform unor măsurători prealabile, efectuate inclusiv la Centrul Naţional de Excelenţă de la Sighişoara, marea surpriză fiind că Băniţă apare în listele de pe www.frh.ro cu o înălţime de 1,92 metri.

Faptul că portarul de 1997 al cărăşenilor a fost măsurat la prima… încercare a dimineţii ca având înălţimea de 1,88 metri, spune destule despre statisticile şi tabelele publicate de forul federal, în care figurează negru pe alb cu 1,92, dar mai ales ar fi lăsat practic liceul reşiţean fără dreptul de a-l utiliza în competiţie, neavând talie, conform regulamentului, bun, rău, al Federaţiei.

Se pare însă că în era comunicaţiilor un simplu apel telefonic de la Reşiţa la Bucureşti, la sediul federal, FRF, poate rezolva solicitarea unei remăsurători, solicitare care ar fi fost aprobată „de la centru”, şi care s-ar fi înfăptuit nu în cadrul şedinţei tehnice dinaintea turneului, cum ar fi fost normal, ci cândva ulterior acesteia, însă în absenţa antrenorilor.

Ceea ce îi face pe cei de la LPS Banatul Timişoara să se întrebe dacă portarul Băniţă a crescut mai bine de 2 centimetri într-o dimineaţă, cât să reajungă la… 1,92.

Luând la cunoştinţă în cadrul şedinţei tehnice că portarul de talie a fost măsurat la 1,88 iar apoi la 1,89, profesoara Cornelia Maria Disici, de la cârma „Banatului” Timişoara, nu a dorit să semneze foaia de joc, motivând justificat prin faptul că gazdele nu aliniază, conform regulamentului, un portar de talie.

Partida a avut loc, chiar şi în aceste condiţii, dar semnalele de alarmă trase dinspre banca tehnică a Timişoarei nu s-au oprit la problema taliei, în privinţa căreia LPS Banatul va înainta mâine un memoriu către FRH, ci s-au îndreptat şi spre o altă inadvertenţă între cele întâmplate pe teren şi cele consemnate în raportul de joc. „Noi am înregistrat video jocul şi se poate observa foarte clar că unul dintre juniorii Reşiţei a acumulat cea de-a treia eliminare, aşadar descalificare, dar pe foaia de joc figurează cu două; la 3 automat e roşu. Numărul 17 al Reşiţei, Răzvan Daia, a acumulat a treia eliminare în ultimul minut de joc. A fost o aeriană cu pumnul în figura lui Adrian Jigovan. De fapt e bătaie de joc ce se întâmplă, să vedeţi cum arată mai toţi, loviţi şi zgâriaţi, noroc că pot să ducă!” a spus Cornelia Maria Disici, antrenor al juniorilor 1 ai Timişoarei.

Profesoara Cornelia Maria Disici, de la LPS Banatul Timişoara

 

LPS Banatul Timişoara, debutând în prima fază a turneelor semifinale, de câte 6 echipe în grupă, tocmai pe terenul gazdei întrecerii ce va cerni până duminică 4 calificate în faza a doua, a pierdut aşadar în această după-amiază la foarte mare luptă un derby bănăţean pe care l-a avut în marea sa majoritate în mână: Liceul Teoretic Traian Vuia Reşiţa – „Banatul” 34-31 (15-15), în ziua inaugurală a celei de-a IV-a grupe semifinale din Campionatul Naţional de juniori 1 a FRH, handbal masculin.

Jos pălăria pentru evoluţie şi devotament, dezamăgire în privinţa deznodământului final. Timişorenii pregătiţi de profesoarele Cornelia Maria Craiu şi Daniela Ionescu-Tomanyicska, fără interul de Mondial ajuns la CSM Bucureşti, de la Centrul de Excelenţă din Sighişoara, Daniel Eusebiu Beşliu, s-au distanţat şi în partea a doua a debutului lor în turneul semifinal de 6 formaţii găzduit începând de astăzi de vecinii cărăşeni, ajungând la 26-30 în minutul 51 şi 27-31 în minutul 52, dar apoi n-au mai marcat, reşiţenii revenind în schimb cu şapte goluri la rând, prin a egala mai întâi în minutul 55, după care ultimele 3 reuşite i-au aparţinut lui Denis Ionescu: 34-31, neaşteptat şi nesperat prin prisma cursului jocului.

Învinşi de două ori de reşiţeni, tur-retur, în cursul sezonului regulat al Seriei E, timişorenii au luptat din răsputeri pentru a se revanşa şi a lua încă din prima zi a turneului o opţiune pentru o cât mai bună clasare, în vederea calificării în cea de-a doua fază finală, care se va disputa tot sub forma a 4 grupe, dar a câte 4 formaţii, însă au încheiat pe scut o palpitantă şi echilibrată dispută în care s-au consemnat 14 egalităţi, dintre care 9 în prima parte.

Reşiţenii, câştigători ai Seriei E, cu o singură înfrângere din 16 apariţii, porneau jocul ca favoriţi, mai ales că evoluau şi pe teren propriu, dar reuşitele lui Homneac şi Dascaliuc, din primele două minute, au plasat „Banatul” într-un avantaj pe care l-a menţinut până după mijlocul primei părţi, cu excepţia egalărilor survenite în minutele 10, 14 şi 17.

Abia în minutul 20 au reuşit liceenii reşiţeni să preia şi ei conducerea, cu 10-9, iar până la pauză fiecare echipă a mai trecut de câte două ori în frunte, totul rămânând însă sub semnul balanţei.

Mai sigură pe sine şi mai limpede în acţiuni, echipa cărăşeană a început mai bine partea a doua dar în nici două minute, după o treime scursă din repriza secundă, LPS Banatul a revenit prin golurile lui Furak, Zamfor şi Homneac de la 21-19 la 21-22, avantaj pe care l-a consolidat în următoarele alte zece minute. Finalul a fost însă ratat de timişoreni, care mâine trebuie să o ia de la capăt, dar şi pe fondul zilei încărcată de suspiciune, pornită sub cele mai rele auspicii.

Şi oponenţii lor de joi de la ora 16 au avut însă o soartă similară, CSŞ 2 Baia Mare risipind un avantaj chiar de 10 goluri şi cedând cu 38-39 celor de la LPS Bistriţa. Iar într-un alt meci al primei zile, Extrem Baia Mare, cu care timişorenii vor juca vineri de la ora 16, a trecut cu 45-29 de CSŞ Dinamo Braşov.

Calificarea nu e nicidecum pierdută după un meci ratat pe final iar turneul se joacă, dar măcar două victorii în următoarele 4 zile sunt necesare pentru prinderea locurilor de calificare între cele mai bune 16 din ţară.

*

Evoluţia scorului:

(în prima repriză) 0-2 / 1-2 / 1-3 / 1-4 / 2-4 / 3-4 / 3-5 / 5-5 / 5-7 / 7-7 / 7-8 / 8-8 / 8-9 / 10-9 / 10-10 / 11-10 / 11-13 / 14-13 / 14-15 / 15-15

Scor la pauză: 15-15

(în partea a doua) 17-15 / 17-16 / 18-16 / 18-18 / 20-18 / 20-19 / 21-19 / 21-22 / 22-22 / 22-24 / 24-24 / 24-26 / 25-26 / 25-28 / 26-28 / 26-30 / 27-30 / 27-31 / 34-31.

Rezultat final: LTTV Reşiţa – LPS Banatul Timişoara 34-31.

*

LPS Banatul Timişoara a început astăzi cu Maruşca (1996) – Homneac (95), Zamfor (95), Vuia (95), Wokan (96), Dascaliuc (96), Dicu (95) – pivot, dintre care Homneac şi Zamfor au evoluat majoritatea timpului.

Decarul Raul Heimbach, din generaţia 1997, a marcat 10 goluri din 16 aruncări pentru reşiţenii profesoarelor Eva Todoruţ şi Lucia Moruţ, iar Denis Ionescu şi Răzvan Daia, din generaţiile 1997 respectiv 1995, au contribuit cu câte 6 goluri din 8 aruncări, Marius Drăgănescu (n. 1997) cu 5 goluri, Sebastian Czari (n. 1995) cu 4 goluri, iar Ştefan Drăgan (n. 1995), cu 3 goluri.

LPS Banatul Timişoara – juniori 1: Cristinel Zamfor (n. 1995) 6 goluri (din 8 aruncări), Florin Homneac (n. 1995) 5 / 7, Robert Furak (n. 1996) 4 / 5, Alexandru Dascaliuc (n. 1996) 4 / 5, Andrei Vuia (n. 1995) 3 / 5, Adrian Jigovan (n. 1996) 3 / 3, Ion Predoi (n. 1996) 3 / 3, Daniel Dicu (n. 1995) 2 / 3, Arthur Wokan (n. 1996) 1 / 4.

Au mai jucat, fără a marca: Victor Niţă (n. 1996), între minutele 31 şi 47, Daniel Micle (n. 1997), între minutele 11 şi 31 respectiv 42 şi 60,

Portari: 12. Mădălin Maruşca (primele 33 de minute, cu Gabriel Iancu – n. 1995 introdus în minutul 28; înlocuit din minutul 33 cu 1. Dan Teşan – n. 1996).

Pe bancă, neutilizaţi: Bogdan Vişan şi Vlad Inişconi, ambii din generaţia 1996.

*

Eliminări temporare, conform raportului de joc ( 7 / 6): Drăgănescu, Ionescu şi Daia – câte două, Heimbach – una / Zamfor – două, Wokan, Homneac, Dicu şi Jigovan – câte una.

Aruncări de la 7 metri: 5 (4 transformate) respectiv una (transformată).

 

Acest articol a fost publicat în Handbal, Juniori și etichetat cu , , , , , , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


− cinci = 0

 


Ultimele articole din categoria Handbal: