Fenici descalificat pe primul atac al Minaurului, ”Poli” depășită după pauză. ”Liga Zimbrilor”, ajunsă în ”Turul României” și la Turda, unde ”violeții” luau în 2016 bronzul

Prima ligă de handbal masculin a poposit în cele din urmă și la Turda, în periplul caravanei ”Ligii Zimbrilor” din acest campionat sub formă de turnee prin orașe din România, 4 dintre meciurile etapei a 25-a, de astăzi, jucându-se în sala ”Gheorghe Barițiu”, pe când celelalte în Cluj, unde se vor desfășura și rundele de marți și miercuri. Iar inaugurarea la matineu le-a avut ca protagoniste pe SCM Politehnica Timișoara și Minaur Baia Mare, cu loturi descompletate, maramureșenii mai bine clasați desprinzându-se spre mijlocul părții secunde, după ce au condus în general și în prima repriză: 21-23 (11-11)

După ce au jucat în returul din 2021 al Ligii Naționale în reuniuni tip turneu la Sfântu Gheorghe, București, Baia Mare și Cluj, prim-divizionarii Timișoarei au poposit și la Turda, unde acum 5 primăveri cucereau bronzul național în dauna gazdelor, dar și unde astăzi au pierdut într-o dispută de la ora 11 pe teren neutru, urmând a juca etapele de marți și miercuri la Cluj, care a mai găzduit deja 4 runde în acest campionat. 

Cu doar 14 sportivi în componență, unii dintre aceștia foarte tineri, SCM Politehnica a pierdut la prima întâlnire cu băimărenii din acest campionat, după ce pierdea partida din tur cu 10-0 la ”masa verde” dat fiind absurditățile stipulărilor regulamentare croite a se conforma aberațiilor impunerilor nelegale ale mascaradei ”pLandemiei”. Al treilea eșec succesiv al alb-violeților, cum n-au pățit nici pe departe în acest campionat, duse fiind așadar zilele de la mijlocul turului în care treceau la rând de trupe din cvartetul fruntaș precum CSM București și Dobrogea Sud Constanța, înfrângerea de astăzi țintuindu-i pe locul 9. 

Înaintea duelului de marți după-amiază cu o echipă care i-a depășit ierarhic runda trecută, CSM 2007 Focșani, respectiv a meciului de miercuri seară cu CSA Steaua, trupă cu două puncte în fața poliștilor și care a stat în etapa de astăzi. 

Penultim turneu al returului în urma căruia selecționata reprezentativă de seniori a României se va reuni pentru apropiata ”dublă” cu Suedia (28 aprilie, la Sibiu) și Muntenegru (2 mai, la Podgorica) din preliminariile Campionatului European din 2022, în lotul convocat fiind inclus un singur component al timișorenilor, dar care nu face parte din efectivul pentru turneul clujean în curs, și anume Călin Dedu. Antrenorul ”tricolorilor”, Rareș Fortuneanu, asistat de Adrian Petrea și Jaume Fort Mauri, a chemat în schimb 2 jucători ai băimărenilor, ambii implicați în disputa de astăzi, dintre care unul de loc din Sânnicolau Mare, tânărul Andrei Iosif Buzle. Românii, surprinși nu demult de Kosovo, se vor baza de astă dată pe Vasile Dan, Ionuț Iancu și Ciprian Șandru – toți de la HC Dobrogea Sud Constanța, Viorel Fotache, Robert Militaru și Adrian Rotaru de la CSM București, Andrei Buzle și Călin Căbuț de la CS Minaur Baia Mare, Călin Dedu (SCM Politehnica Timișoara), Marius Szoke, Gabriel Dumitru, Cristian Ghiță (Potaissa Turda), Gabriel Bujor (CSM Bacău), Răzvan Gavriloaia, Andras Szasz, Nicușor Negru, Alexandru Asoltanei (Dinamo București), Dan Racoțea (Bidasoa Irun), Demis Grigoraș (Chambery Savoie) și Mihai Popescu (St. Raphael).

Iar ulterior oficialelor inter-țări va cădea și cortina ediției 2020-2021 în Liga Zimbrilor, odată cu ultimul turneu al returului, din 8-11 mai, de la București, unde poliștii îi vor întâlni pe cei din Făgăraș, de la Dinamo și din Suceava.

Până atunci însă, astăzi, după 9 zile de la cele două eșecuri la rând la Cluj cu CSM București și dobrogenii, care au echilibrat bilanțul ”violeților” pe 2021, 3 succese, o remiză și 3 înfrângeri, elevii lui Vlad Caba i-au întâlnit pe ocupanții locului 5, și aceștia dornici de reabilitare în urma derapajului de la victoria cu 6 goluri avans în fața constănțenilor la înfrângerea la 6 diferență de duminica trecută în fața celor din Focșani, săltați astfel în clasament peste poliști. 

SCM Politehnica Timișoara – CS Minaur Baia Mare a fost difuzat de la Turda de TVR 2, după care Potaissa Turda a jucat în continuarea etapei de la ora 13 la… Cluj cu Magnum Botoșani, iar tradiționalul duel bănățean-maramureșean a fost o copie palidă a unor asemenea întâlniri directe din trecut, presărat cu greșeli neforțate și de o factură modestă, dat fiind absențele din ambele componențe și utilizarea mai multor tineri, pe de altă parte dăruirea în joc fiind la cote ridicate, generos efort de la care ”violeții” nu fac niciodată rabat.  

Insuficient însă astăzi, deși au deschis scorul dar n-au mai condus apoi decât o dată până la pauză, revenind de la 8-10 la 11-10 puțin înaintea încheierii primelor 30 de minute, când au fost egalați, CS Minaur fiind în schimb mai degrabă în frunte, cel mult cu 4-7.  

Tot ”Poli” a marcat și primul gol al reprizei a II-a, după care a mai preluat de 3 ori la rând conducerea pe tabela de scor, însă odată ce extrema stângă Bera, intrat după pauză la băimăreni, a răsturnat scorul de la 15-14 la 15-16 în minutul 40, pivotul Cristescu făcând 15-17 cu tot cu eliminarea lui Aron Dedu, timișorenii n-au mai izbutit să treacă din nou în avantaj, cel mult egalând o dată la 17, dar rămânând de căruță și la 3 goluri.

Au avut în față o sfertfinalistă a EHF European Cup eliminată pe 27 martie în baza criteriului numărului de goluri marcate în deplasare, superior în contul celor de la Anorthosis Famagusta, maramureșenii ratând intrarea în cvartetul celei de-a treia competiții continentale inter-cluburi după ce în decembrie 2020 treceau tur-retur în deplasare de ciprioții de la Parnassos Strovolou iar în februarie 2021 tur-retur acasă de Donbas.

Deși de exemplu fără Skrobic, Andrade sau Csepreghi, a cincea clasată în Liga Zimbrilor, și care a cochetat până recent cu intrarea în careul fruntaș, a reprezentat astăzi puțin prea mult pentru posibilitățile realiste la zi ale timișorenilor, care abordau jocul cu 10 puncte mai puțin și 4 locuri mai jos decât CS Minaur, aliniată la Turda cu 16 componenți, dintre care la start Răzvan Pop – Cip, Buzle, Căbuț, Ramba, Kotrc și Dobra.

Fără Șomlea și Călin Dedu, Vlad Caba se bazează în turneul clujean pe numai 14 handbaliști, începând astăzi cu Taciuc – Barros, L. Caba, Fenici, Sadoveac, Cîmpan și Baican, însă chiar primul atac al Minaurului a adus descalificarea centrului polist Cristian Fenici – cartonaș roșu și albastru pentru faultul asupra timișeanului Buzle, la brațul de aruncare, pierdere îngreunând cu atât mai mult soarta bănățenilor, apelând pe moment la coordonare la fragedul Aron Dedu. Iar Vlad Caba nici nu mai avea oricum multe opțiuni pe bancă, juniorul rezervă de portar Pal, Păiuș, Neamțu, Enculescu, Năstăsie…

Tcaciuc a avut însă o primă intervenție salutară în poarta Politehnicii, apoi și veteranul Robert Pop pentru Minaur, învins totuși ulterior de frumoasa aruncare a lui Liviu Caba, 1-0. Cehii nordicilor aveau să răstoarne scorul pe contre pentru echipa lui Alexandru Sabou, recent ”uns” la negru-aurii, la care Vlad Caba apela inspirat dar și de nevoie la Enculescu, marcator: 2-3.

Caba a căutat să suplinească forța ofensivă a fragedei sale garnituri prin a purta unele atacuri fără portar, ceea ce l-a costat două goluri, așa și ajungând băimărenii la 4-7, diferență maximă a partidei, egalată o dată în partea secundă.

A ieșit apoi la rampă lusitanul de pe extremă, Barros înscriind de 3 ori, 7-8, iar Sabou solicitând timeout. Iar selecționabilii Buzle și Căbuț au înscris pentru CS Minaur dar a urmat cea mai bună serie polistă, răsturnare de scor semnată de Liviu Caba, Marius Sadoveac din 7 metri și Cîmpan, de la 8-10 la 11-10, în vreme ce cehul Kotrc rata primul 7 metri al jocului pe inferioritatea numerică a ”albilor”, în minutul 26. Într-adevăr, cehul Cip, Căbuț și Nagy erau eliminați pe rând de la maramureșeni într-un interval de nici 6 minute, superioritate fructificată de ”Poli”. 

Însă repriza s-a încheiat la egalitate, Căbuț din aruncare de la 7 metri: 11-11. O primă parte echilibrată pe fondul descalificării lui Fenici și a contraatacurilor respectiv aruncărilor băimărene în poarta goală, ”Poli” ținându-se bine dat fiind tinerețea a 2-3 componenți mereu în teren, dar și a unor intervenții ale lui Tcaciuc.

Au contat însă decisiv cele izbutite de la un anumit moment în partea a doua de experimentatul Ciobanu, care a preluat ștafeta în poarta băimărenilor de la veteranul Pop, în vreme ce junele Pal doar rar l-a putut completa pe Tcaciuc, ținând postul în absența rezervei Szopka, accidentat, cu mențiunea că ”Poli” nu-l mai are din iarnă pe Milenkovic, cu greu ajuns în toamnă pe Bega dar întors anul acesta în Serbia cu compatriotul Slavuljica, aduși pentru a avea de unde să plece, și destul de repede în actualele circumstanțe…

Sadoveac, Liviu Caba și Neamțu au preluat fiecare pe rând conducerea pentru ”Poli”, ultima oară cu 15-14, însă, deși la rândul ei cu pierderi de efectiv și improvizații de moment pe posturi, Minaur a răsturnat iarăși scorul, revirimentul fiind stopat de același util portughez Barros, 16-17 pe 5 contra 5, completat de Sadoveac, precum în repriza I, o altă egalare din 7 metri.

Tot pivotul Cristescu era din nou bine angajat de băimăreni, 17-18, fază în care se dicta și o eliminare la banca polistă, în contul lui Neamțu, Minaur profitând și conturând un parțial decisiv de 6-2, 20-17 prin cel de-al șaselea gol al extremei cehe Cip.

Și totuși, Sadoveac și Enculescu au apropiat-o pe ”Poli” la un gol, cehii redesprinzând-o pe Minaur dar și Barros marcând din nou, 20-22. La care extrema Năstăsie a ochit pentru a doua oară bara, deși singur cu Ciobanu după un contraatac, minutele intrând deja în sac…

Un ultim licăr de speranță, eliminarea lui Cristescu, a șasea de la Minaur, însă odată ce și Cîmpan a fost eliminat pentru o intervenție la Kotrc, la 20-22, înaintea ultimelor două minute, totul a părut clar…

”Mânjii” Timișoarei și-au dat silința, cu rutinatul Sadoveac printre ei, cândva campion al țării și cu maramureșenii, însă Minaur a jucat îndeajuns pentru a se impune într-o versiune ștearsă a unui duel de tradiție, cu circumstanțe atenuante dat fiind contextul actual. Tradiție rescrisă, principali marcatori fiind jucători străini, Tomas Cip cu 7 pentru învingători, Monteiro De Barros Sergio Henrique cu 6 pentru ”violeți”…

*

SCM Politehnica Timișoara – CS Minaur Baia Mare 21-23 (11-11)

Evoluția scorului în prima repriză: 1-0 Poli, L. Caba / 1-1 Cip, 1-2 Kotrc, 1-3 Cip / 2-3 Enculescu / 2-4 Cip / 3-4 Aron Dedu / 3-5 Buzle / 4-5 L. Caba / 4-6 Cristescu, 4-7 Cip / 5-7 Barros, 6-7 Barros / 6-8 Ramba / 7-8 Barros / 7-9 Buzle / 8-9 Cîmpan / 8-10 Căbuț / 9-10 L. Caba, 10-10 Sadoveac – 7 metri, 11-10 Cîmpan / 11-11 Căbuț 7m.

Scor la pauză: 11-11.

În repriza a II-a: 12-11 Baican / 12-12 Bera / 13-12 Sadoveac / 13-13 Cip / 14-13 L. Caba / 14-14 Dobra / 15-14 Neamțu / 15-15 Bera, 15-16 Bera, 15-17 Cristescu / 16-17 Barros, 17-17 Sadoveac 7m / 17-18 Cristescu, 17-19 Buzle, 17-20 Cip / 18-20 Sadoveac 7m, 19-20 Enculescu / 19-21 Cip, 19-22 Kotrc / 20-22 Barros / 20-23 Căbuț 7m / 21-23 Barros.

Marcatori…

Poli (8 jucători): Barros 6 goluri (3 în repriza I + 3 după pauză), Sadoveac 4 (1+3), Liviu Caba 4 (3+1), Cîmpan 2 (2+0), Enculescu 2 (1+1), Aron Dedu 1 (1+0), Baican 1 (0+1), Neamțu 1 (0+1). 

CS Minaur: Cip 7 goluri (4+3), Bera 3 (0+3), Cristescu 3 (1+2), Căbuț 3 (2+1), Buzle 3 (2+1), Kotrc 2 (1+1), Ramba 1 (1+0), Dobra 1 (0+1).

La eliminări, ”Poli” 3 în repriza a II-a dar și descalificarea lui Fenici din minutul 2, CS Minaur câte 3 pe repriză. La aruncări de la 7 metri, Sadoveac 3 fructificate, Căbuț două pentru Minaur, una fiind ratată de Kotrc.

Rezultatele zilei în Liga Națională și programul viitor, pe coloana clasamentelor.

Ce urmează la Cluj, în sălile Horia Demian și Babeș Bolyai?

Etapa 26 (marți, 20 aprilie): Reșița – Potaissa (ora 10:15); Botoșani – Vaslui (10.30); Bacău – Buzău (13.00); CSM București – Suceava (13.15); CS Minaur – Steaua (15.50, TVR 2); CSM Focșani 2007 – SCM Politehnica Timișoara (ora 16; ”Babeș Bolyai); Dobrogea Sud – Dinamo (18.30, TVR 1). Făgăraș va sta.

Etapa 27 (miercuri, 21 aprilie): Buzău – Botoșani (10.15); Vaslui – Reșița (10.30); Suceava – Dobrogea Sud (13.00); Făgăraș – CS Minaur (13.15); Potaissa – CSM București (15.50, TVR 2); Bacău – Focșani (16.00); CSA Steaua – SCM Politehnica Timișoara (ora 18:25; ”Horia Demian”). Dinamo va sta.

Ce va urma peste 3 săptămâni în București la încheierea campionatului? Pentru ”Poli”, în sala Dinamo; se va juca și în sala ”Rapid”.

Etapa 28 (sâmbătă, 8 mai): Reșița – Buzău (10.15); Dobrogea Sud – Potaissa (11.00, TVR 2); Botoșani – Bacău (13.00); CS Minaur – Dinamo (14.30, TVR 1); SCM Politehnica Timișoara – CSM Făgăraș (ora 15.45); CSM București – Vaslui (17.15); Focșani – Steaua (18.30). Suceava va sta.

Etapa 29 (luni, 10 mai): Bacău -Reșița (10.30); Făgăraș – Steaua (12.00); Botoșani – Focșani (13.10); Vaslui – Dobrogea Sud (14.45); Buzău – CSM București (15.50, TVR 2); Suceava – CS Minaur (17.30); Dinamo – SCM Politehnica Timișoara (ora 18.25, TVR 1). Potaissa va sta.

Etapa 30 – ultima (marți, 11 mai): Reșița – Botoșani (10.30); Focșani – Făgăraș (13.00); Dobrogea Sud – Buzău (13.10); SCM Politehnica Timișoara – CSU din Suceava (ora 15.45); CS Minaur – Potaissa (15.50, TVR 2); Steaua – Dinamo (18.25, TVR 1); CSM București – Bacău (18.30). Vaslui va sta.

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Handbal și etichetat cu , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


5 − = unu

 


Ultimele articole din categoria Handbal: