Handbal feminin! Începe joi Euro 2020? A început miercuri Divizia A, după 266 de zile: CSU Timișoara câștigă la Sfântu Gheorghe duelul Banatului, 28-27 (14-14) cu CSU Reșița

Meciul România – Germania va inaugura joi seară la Kolding turneul final Euro 2020 de handbal feminin, prilej cu care Cristina Neagu va deveni doar a 16-a sportivă bifând borna a 40 de partide jucate în istoria competiției, dar până la debutul întrecerii din Danemarca sub egida EHF, startul astăzi la Sfântu Gheorghe a noii ediții de campionat a Diviziei A sub egida FRH, tot pe semicercul fetelor, și tocmai în grupa vestică, a bănățencelor, intrate ultimele pe terenul din Sepsi Arena, de la ora 19. Iar ”universitarele” de pe Bega, triumfătoare cu 28-27 (14-14) cu CSU Reșița, vor mai juca în Covasna în continuarea turneului de deschidere și joi și vineri, când va reveni după o săptămână în Sala ”Rapid” și SCM Politehnica, de la 16:30 contra reginei remizelor în Liga Zimbrilor, CSA Steaua, duel din etapa a XII-a difuzat pe TVR2, tocmai la ceas aniversar, pe 4 decembrie 99 de ani de sport studențesc la S.S. Politehnica Timișoara.

Women’s EHF Euro 2020 le readuce față în față pe românce și nemțoaice pentru a treia oară consecutiv în faza grupelor turneului final continental, bilanțul recent surâzând ”tricolorelor”, 23-22 în 2016 și 29-24 în urmă cu 2 ani, palmaresul general direct la ”Euro” fiind favorabil Germaniei, cu 5 victorii în 7 întâlniri, cea inaugurală a competiției programate până în 20 decembrie în țara scandinavă fiind marcată de absențele forțate în ambele reprezentative de dictatura pseudo-medicală ”Covid-19”, Pintea și Moisă din efectivul lui Burcea, selecționerul Groener nu pe banca tehnică a negru-roșu-auriilor. 

România, una dintre cele 4 naționale din urna I valorică la Euro 2020, Germania, una dintre cele 5 țări, alături de Danemarca, Norvegia, Rusia și Ungaria, prezente la toate turneele finale europene pe semicercul senioarelor, ”tricolorele” semnând acum pentru a 13-a oară condica, dat fiind absența din 2006. 

În ceea ce privește strălucirea medaliilor, Norvegia a început din 2004 un adevărat asalt la Women’s EHF Euro, dominând detașat ierarhia ocupantelor podiumului întrecerilor din 2 în 2 ani cu debutul în 1994, 7 de aur, 3 de argint și una de bronz, implicată fiind în zece dintre cele 13 finale, urmată de actuala gazdă Danemarca (3 de aur și două de argint), Franța și Ungaria cu câte o medalie de aur și 3 de bronz, tot o finală câștigând și Muntenegru. În ultimul act cu trofeul pe masă au mai jucat peste ani la ”Euro” feminin Rusia și Spania, cu câte două medalii de argint dar nu numai, Olanda, Suedia, Germania și Ucraina deținând printre altele câte una în palmares, una și pentru Austria și România, dar strict de bronz, adjudecat de ”tricolore” în 2010, tot în Danemarca, grație unui 16-15 contra gazdelor în duelul pentru locul 3. 

Treapta a patra fiind mai familiară româncelor, pierzătoare ale finalei mici la precedentul turneu din 2018, în Franța, 24-20 pentru olandeze, precum cedau și în 2000 pe teren propriu, 16-21 cu Rusia. Germania a sfârșit însă chiar mai adesea pe locul 4 la turneul final feminin, de trei ori, tot cifra 3 stând în dreptul nemțoaicelor și în ceea ce privește urna valorică, cu mențiunea că EHF a renunțat la preliminariile competiției care stă să înceapă, dat fiind târârea pe tușă a sportului din martie, așa încât calificatele s-au ales pe baza bilanțului din urmă cu 2 ani, cu accederi din oficiu. În frunte cu campioana continentală la zi Franța, triumfătoare cu 24-21 acasă în ultimul act cu Rusia, preluând astfel sceptrul de la norvegience, deținătoare ale trofeului la precedentele două ediții, ca apogeu al unei serii de 6 succese finale în 7 turnee continentale.

Iar după debutul cu nemțoaicele, sâmbătă după-amiază tot în Grupa D cu Polonia și luni seară cu Norvegia, primele 3 clasate continuând la Kolding într-una dintre cele două serii principale a câte 6 echipe, pe jumătatea de tablou competițional cu cele din Grupa ”D”: Olanda, Ungaria, Serbia și Croația, conform ordinii valorice. Și dacă mai contează acum că Grupa D ar fi trebuit să se dispute de fapt la Trondheim, în Norvegia, gazdă la comun a Women’s EHF Euro 2020 care s-a retras de la organizare în 16 noiembrie, sub spectrul aceleiași dictaturi pseudo-medicale ”Covid-19” care a învăluit aproape o întreagă omenire anesteziată inert pe pilot automat și docilă pe placul urzitorilor în a le face treaba prin a-și săpa propria groapă.  

Acasă, vineri o nouă etapă din Liga Națională de handbal masculin, SCM Politehnica fiind programată în cel de-al șaselea meci al zilei respectiv al treilea al rundei în Sala ”Rapid”, cu vecina de clasament cu același punctaj CSA Steaua, bucureștenii de pe 6 fiind implicați în trei dintre cele 4 remize înregistrate în primele 11 etape ale campionatului în curs, una chiar la inaugurare, 24-24 cu CSU din Suceava în 15 septembrie, alta chiar runda trecută, 25-25 de la 10-13 la pauză cu CS Minaur…

Jucând un singur meci în ultimele aproape două luni, poliștii alb-violeți nici n-aveau cum să-și mai apropie multe victorii, ultima datând din 11 octombrie, 26-24 (11-11) pe terenul neutru covăsnean cu Dunărea Călărași, cea învinsă de steliști în urmă cu două etape, 24-23 de la 10-11 la pauză.

E de remarcat pe de altă parte că ”violeții” Timișoarei au depășit în octombrie formații mai bine clasate cu care steliștii au înregistrat cele două înfrângeri ale lor, cu CSM București după ce conduceau la pauză în duelul direct din capitală, și cu AHC Dobrogea Sud, după un scor de egalitate la pauză. Altfel, atât bănățenii cât și roșu-albaștrii au beneficiat de câte două victorii la ”masa verde”, cu 10-0, de notat fiind că a treia remiză a steliștilor, 28-28, s-a consemnat în compania buzoienilor lui Pero Milosevic la începerea celui de-al doilea turneu, acum aproximativ două luni. 

Până una alta, a demarat astăzi liga secundă de handbal feminin pentru senioare, Divizia A, startul fiind dat în Seria B, întrecere cu 7 cluburi participante din care face parte și CSU Timișoara, echipa a doua a prim-divizionarei CS Gloria 2018 Bistrița-Năsăud desprinzându-se după pauză de gazda Centrul Național de Excelență Sfântu Gheorghe, 24-19 (12-12) în jocul de la ora 13:40, după care CSM Târgu Jiu s-a detașat categoric de CSU Oradea, cu 42-27 (18-9) în cel de-al doilea meci al rundei inaugurale în turneul de la Sfântu Gheorghe.

Și s-ar fi împlinit săptămâna viitoare 9 luni de când secund-divizionarele n-au mai pus mâna pe mingea mică într-un meci oficial de campionat, cea mai mare pauză din handbalul primelor două eșaloane, după ce Liga Zimbrilor demara în 15 septembrie, derulându-și chiar zece etape la Sfântu Gheorghe, Liga Florilor începea pe 16 octombrie, având 4 reuniuni și la Sfântu Gheorghe, iar Divizia A masculină se relua în 20 noiembrie. 

Mai exact, 266 de zile s-au scurs de la ultimul meci jucat de ”universitarele” Timișoarei în liga secundă, 33-30 (17-16) miercuri 11 martie în Bihor pentru CSU Oradea, Divizia A fiind târâtă apoi pe tușă în starea ”de urgență” a dictaturii pseudo-medicale ”Covid-19”, campionat suspendat înainte de limită ca primă înțepătură aplicată mingii mici în totalitarismul în devenire sub false pretexte, nou sezon început acum cu foarte mare întârziere ca o altă înțepătură în cursul firesc al lucrurilor la semicerc. În preajma căruia s-au perindat în ultimele luni pe la Sfântu Gheorghe prim-divizionarele de băieți și fete, urmate zilele acestea de secund-divizionare. 

Iar timișorencele care înscriau constant câte 30 de goluri în ultimele lor apariții din februarie și martie, 30-23 în 22 februarie 2020 acasă tocmai cu CSU Reșița, 30-30 (17-13) sâmbătă 7 martie tot în sala UVT cu liderul invincibil CS Crișul Chișineu Criș, acum în Liga Florilor, și tot 30 marcate în reprezentația de ”la revedere!” de la Oradea, au pășit cu dreptul în ediția 2020-2021. 

De la ora 19, duelul Banatului în județul Covasna, CSU Reșița – CSU Timișoara, sau despre bizareria forului federal de a convoca la acest prim turneu cu 4 etape în 4 zile consecutive cele 5 formații vestice din totalul de 7 ale seriei într-o localitate din jumătatea estică a țării, Sfântu Gheorghe. Unde au descins echipe din Deva, Oradea, Reșița, Timișoara și Târgu Jiu… 

Timișorencele antrenate de profesorul Sorinel Voicu – foto, fostul handbalist al Politehnicii, învingătoarele de pe ”fâșia vestică” în prima etapă a ediției 2020-2021, grație unei aruncări expediate printre brațele portarului și spre vinclu de Vanessa Ludwig în ultima secundă a întâlnirii, fază finală în urma unui 9 metri, 28-27.

Reșițencele au deținut în general prim-planul în repriza I, conducând de exemplu cu 7-3 și 9-7, însă nu și înaintea pauzei, 13-11 pentru timișorence, care au revenit de fiecare dată, intrarea la vestiare făcându-se la egalitate, 14-14. Alte 14 reușite ale ”universitarelor” și în partea secundă, tot cu cărășencele cel mai adesea în avantaj, egalate însă în ultimele câteva minute, CSU Timișoara salvând lovitura de grație pentru final: 28-27. O raritate ca fetele de pe Bega să conducă în repriza a II-a, când conta însă mai mult, la adjudecarea punctelor.

Cu șase componente noi față de sezonul trecut în efectivul de 15 sportive convocate pentru cele 3 partide din județul Covasna, lotul fiind împrospătat, CSU Timișoara a învins pe teren neutru în tradiționala dispută bănățeană din seria vestică a Diviziei A, 28-27 (14-14), antrenorul Sorinel Voicu declarându-se ”mulțumit de jocul fetelor, care s-au concentrat pe toată durata de 60 de minute, toate aducându-și o contribuție deosebită la primul nostru meci după multă vreme. A fost o victorie a dorinței noastre fierbinți de a reîncepe cu bine, și fetele chiar au jucat bine, au oferit o plăcută surpriză. S-au motivat foarte bine!” De apreciat, după pauza competițională căreia au fost nevoite să-i facă față…

Odihna în municipiul Covasna, meciurile în Sfântu Gheorghe, unde CSU Timișoara va reveni pe teren joi la ora 13:40, împotriva garniturii secunde a prim-divizionarei Gloria, iar vineri de la ora 11 cu gazda CNE Sfântu Gheorghe, final de turneu pentru ”universitare”, dat fiind că sâmbătă le urmează rândul prin rotație pe margine, cu ocazia etapei a IV-a. Ceva mai puțin de călătorit au avut arbitrii nemțeni ai duelului vestic, Lungu și Paraschiv…

Iar apropo de cei din Neamț, tot în Sfântu Gheorghe demarează și o altă grupă de campionat a Diviziei A de fete, Seria A – cu 6 cluburi, de joi, cu două meciuri programate în sala ”Katy Szabo”, între grupările din Roman și Bacău respectiv Brăila și Brașov, și anume CSM Corona, dar nu și CSU Târgoviște – HCF Piatra Neamț, dat fiind bătăile de cap ale dâmbovițencelor, care nu se vor putea alinia în cele 3 runde.

Tot astăzi a mai început și Seria C a Diviziei A feminine, la Brașov, CSU Știința București remizând 22-22 (9-12) cu CNE Râmnicu Vâlcea, după care CSM București a trecut cu 38-25 (18-15) de HCM Slobozia, tot în sala ”Dumitru Popescu Colibași”, fără a se juca însă și meciul CS Danubius Călărași – ACS Amy Slatina, dat fiind problemele formației de pe Olt, valabile pentru întreaga durată a turneului cu 4 etape, și cu mențiunea că CSU Neptun Constanța intră de mâine în competiție.

Primele rezultate din Seria B în Divizia A la feminin, pe coloana clasamentelor. Ultimele rezultate în Liga Zimbrilor și programul rundei a XII-a, de vineri, pe aceeași coloană a datelor tehnice în secțiunea Handbal.

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Handbal și etichetat cu , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


noua × = 9

 


Ultimele articole din categoria Handbal: