Ierarhia punctelor de pomană la ”masa verde” și mură-n gură fără joc. Liga Zimbrilor, fals ”pozitivă”, competiție și clasament alterate

Alexandru Mihai Dedu, președintele FRH, a contraatacat acuzele lansate după marele 0 al României în urma jocurilor din grupele principale la EHF Euro 2020 de handbal feminin prin a spune ”să puna mâna să construiască, să pună mâna să vină cu plus valoare, să facă ceva”, iar dintr-o nișă a presei sportive s-a întocmit o ierarhie a punctelor atribuite fără joc la ”masa verde” în actuala ediție a Ligii Zimbrilor, elită a băieților în care etapa de săptămâna aceasta a fost a zecea consecutivă în care cel puțin un meci nu s-a jucat, zece runde din 13. Nu mai puțin de 10 sunt cluburile care au avut parte de pomana federală mură-n gură fără transpirație pe teren, dintre care 3 câștigând de o asemenea manieră câte 3 partide fiecare, în total 20 de întâlniri pierdute pe vecie de sportul cu mingea mică, nu însă și de iubitorii sportului la semicerc, al căror acces în tribune este oricum interzis. În consecință, competiția și clasamentul nu pot avea credibilitatea conferită de rezultatele înregistrate în joc, denaturate și alterate fiind de numărul ridicat al confruntărilor nedisputate, 20.

Marea majoritate a cluburilor participante în Liga Zimbrilor a fost prinsă în hora acestei împărțiri a punctelor fără joc, în afara terenului, 13 din 16, pe baza unor stipulări regulamentare care comportă discuții aproape la fel de mari precum în legătură cu fundamentul conceptual al hotărârilor adoptate pentru a da curs noilor reguli, zece fiind grupările care au beneficiat de cel puțin 3 puncte la ”masa verde”, șase cele care s-au văzut perdante fără joc, iar trei regăsindu-se în ambele categorii, care au primit dar au și pierdut cu 10-0.

Se știe, FRH a încuviințat desfășurarea unei competiții simulacru, un surogat cu etape tip turneu pe alocuri și în zile consecutive pe teren neutru, efect al acceptării unor absurde impuneri normative care n-ar fi trebuit însă în mod firesc să fie adoptate strict ca urmare a unor protocoale de factură exrasportivă dar în detrimentul intereselor și binelui handbalului, căci nu altfel poate fi catalogată croirea de către Comisia Centrală de Competiții a unui program calendaristic al întrecerilor prevăzând primele 3 etape în zile consecutive după peste 6 luni de pauză totală, iar următoarele câte două runde tot în zile succesive, 3 asemenea ”calupuri”, ultimul de acest gen fiind prevăzut săptămâna viitoare, marți și miercuri.

În plus, FRH a încuviințat și supunerea sportivilor și staff-urilor echipelor la protocoale ale ”testărilor” care teste este evidențiat apăsat că nu au drept scop detectarea încărcăturii virale și nici rolul de diagnostic, dovedindu-se în plus și lipsite de acuratețe, ”rezultate” pe baza cărora s-a influențat totuși prezența echipelor la start pe teren, destule fiind puse implicit în imposibilitatea de a-și apăra șansele doar ca urmare a liniilor trasate de niște impuneri extrasportive fără ancorare în realitate, în ciuda sănătății și aptitudinii de efort susținut a handbaliștilor. Li s-a refuzat un drept legitim de către însuși forul care ar trebui să le asigure cadrul adecvat de desfășurare a competiției.  

Liga Zimbrilor, fals ”pozitivă”, iar clasamentul conturat și din pix, pe margine, generând deja parțial o ierarhie a punctelor de pomană la ”masa verde” și mură-n gură fără joc. Mai mult, și ca urmare a complicațiilor de natură economico-financiară rezultate din stările de ”urgență” și ”alertă” în care a fost constrâns și handbalul, cluburile ducând greul menținerii în activitate și în condițiile apariției unor costuri inutile și abuzive precum cele ale ”testărilor”, în unele cazuri așa-zisa ”izolare medicală” fără rost a unor întregi efective de persoane sănătoase împletindu-se cu apariția unor neajunsuri bănești, situații cu care se confruntă de exemplu Dunărea Călărași, arsă în etapele 11-12 cu înfrângeri la ”masa verde”, 0-10, după care în runda a 13-a, miercuri, nu s-a putut alinia nici la Sfântu Gheorghe, la meciul cu CSU din Suceava. Implicit, cei de la Dunăre n-au mai putut juca din 23 octombrie, așadar de aproape două luni…

”Liga Zimbrilor”… A nu se împovăra prin asociere numele masivului semeț animal pe cale de dispariție cu postura necaracteristică lui de îngenunchere sub ridicolul tehnocratic generat de om și inducând rezultante gen puncte de pomană la ”masa verde” și mură-n gură fără joc. Ar trebui să fie un campionat mândru, expresie a dinamismului handbalului, și nu o adunătură de protagoniste pe post de cobai ai unor inginerii sociale și prin sport.

În clasamentul punctelor obținute fără joc, Dinamo, Minaur și CSM Făgăraș au câștigat câte 3 meciuri fiecare de asemenea manieră, CS Steaua, SCM Politehnica Timișoara, AHC Dobrogea Sud și CSU din Suceava câte două fiecare, iar Potaissa Turda, Dunărea Călărași și CSM Vaslui – câte unul.

La polul opus, nou-promovata CS Magnum Botoșani a pierdut 6 meciuri cu 0-10, CSM 2007 Focșani 5 partide, CSM Bacău 4, Dunărea Călărași 3 iar CSM Făgăraș și ”Poli” câte una.

Ultimele rezultate din Liga Zimbrilor și programul de marți ale etapei a 14-a, penultima a turului și din 2020, pe coloana clasamentelor secțiunii Handbal. ”Poli” va juca marți de la ora 18:15 la Sfântu Gheorghe cu CS Dinamo, iar miercuri tot acolo și cu sucevenii.

 

 

 

 

Acest articol a fost publicat în Handbal și etichetat cu , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


doi × = 6

 


Ultimele articole din categoria Handbal: