Insulele Feroe semnează contra României succesul lor record în preliminariile Euro, doar al doilea în 38 de jocuri

Handbaliştii seniori ai României au pierdut şi a doua deplasare în grupa patrulater din preliminariile EHF Euro, de această dată în Insulele Feroe, cu 28-26 la pauză 15-9, după ce anul trecut începeau seria celor 6 apariţii prin a ceda cu 36-32 în Austria. „Tricolorii” selecţionaţi de Xavi Pasqual au fost conduşi şi cu 7 goluri diferenţă în repriza a II-a, iar doar un parţial de 7-1 i-a ferit în cele din urmă de un eşec mai sever, dar chiar şi aşa gazdele au semnat cea mai clară victorie a lor în istoria participărilor în calificările continentale, mai exact în 38 de meciuri, în care s-au mai impus o singură dată, contra Cehiei. 

Puşi la colţ şi în preliminarii anterioare, de exemplu de Kosovo, care triumfa la Bucureşti după ce era egală „tricolorilor” la Pristina, handbaliştii României au dovedit gravele deficienţe camuflate care s-au acumulat în sportul în 7 la semicerc din ţara cvadruplă campioană a lumii la seniori, ajunsă a aduna neplăcute eşecuri în întâlniri oficiale cu oponenţi abordabili precum din ex-spaţiul iugoslav ori Insulele Feroe.

În contul cărora extrema dreaptă Hakun West av Teigum a marcat 11 goluri din 12 aruncări, iar coordonatorul de joc Elias Ellefsen a Skipagotu 5 reuşite.

Românii, care sâmbătă îi vor primi pe insulari la Bucureşti la startul returului seriei patrulater, iar apoi, la încheierea sa, vor juca pe 26 şi 30 aprilie, mai întâi cu liderul Austria, tot în capitală, iar apoi contra Ucrainei, cel mai probabil pe teren neutru, au punctat în special prin Tărîţă, de 6 ori, croatul naturalizat Ante Kuduz fiind al doilea marcator al învinşilor, cu 5 reuşite, două adăugând un alt naturalizat, ibericul Humet, conaţional al selecţionerului „tricolorilor”, Xavi Pascual. Ex-polistul Grigoraş a înscris de 3 ori, Racoţea, Călin Dedu şi Negru câte două goluri fiecare, iar Căbuţ, Nagy, Dumitriu şi Stanciuc, câte unul.

Insuficient, rezultând un eşec care nu neapărat surprinde prea mult, ci doar confirmă devalorizarea handbalului masculin românesc, deplorabil decăzut în raport cu zăpezile de altădată, suferind de o necompetitivitate cronică, exacerbată de strategia greşit adoptată peste ani de FRH. 

Deficienţele marcante din sistemul juvenil şi mercenariatul din Liga Zimbrilor, exersat printr-o infuzie de străini de un calibru valoric discutabil, se răsfrâng asupra rezultatelor naţionalei de seniori, tinerii autohtoni fiind deconspiraţi ca nivel al competitivităţii la ora întâlnirilor inzernaţionale oficiale precum cea de la Torshavn. 

Sugestiv în privinţa competitivităţii scăzute a „tricolorilor” autohtoni care n-au parte de suficiente minute şi partide tari în picioare în întrecerile interne şi internaţionale de club, mai mult decât un sfert din golurile României în Insulele Feroe au fost marcate de cei 2 handbalişti naturalizaţi, croatul Kuduz şi spaniolul Humet. 

Austriecii, cu punctaj maxim după etapele din toamnă în Grupa 4, încheie turul joi seară pe teren neutru în Germania, contra Ucrainei, pe care o vor reîntâlni tot cu prima şansă şi sâmbătă la Linz. 

Ultimele rezultate din Liga Zimbrilor şi programul etapei a 21-a, în care SCM Politehnica va juca la Timişoara cu nou-promovata din Oradea săptămâna viitoare, pe coloana clasamentelor la zi a secţiunii Handbal. (foto: ehfeuro. eurohandball.com)

 

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Handbal și etichetat cu , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


sapte − = 5

 


Ultimele articole din categoria Handbal: