Handbaliștii Timișoarei își vor începe miercuri la ora 17:30 seria celor 4 meciuri departe de casă, urmând a întâlni pentru a doua săptămână la rând o formație încă implicată în jocuri pe plan internațional. După eșecul acasă cu AHC Dobrogea Sud, care a trecut cu succes prin ”Constantin Jude” între dueluri cu iberici, SCM Politehnica va da piept campioanei sezonului regular precedent, CSA Steaua, programată în SEHA League și vinerea trecută, și săptămâna aceasta, sâmbătă, iar deja luni 4 martie și în Liga Zimbrilor. De fapt, chiar dacă alb-violeții au avut un program suficient de încărcat în campania în curs, bucureștenii au strâns deja în comparație nu mai puțin de 21 de partide în plus, pe alte două fronturi…
Semn că unele partenere de întrecere din Liga Națională s-au întărit în profunzimea lotului pe parcursul lui 2018, au putut duce în paralel și mai îndelungate participări internaționale în ediția în curs, trei cluburi bucureștene și unul din Constanța fiind încă implicate în întâlniri peste hotare, fără a fi neapărat prea afectate în ceea ce privește poziția ierarhică în campionatul intern la mijlocul returului, ocupante ale locurilor 1-6, într-o marjă de zece puncte diferență, toate devansându-i pe bănățenii pregătiți de Pero Milosevic, situați momentan pe treapta a șaptea.
Desigur, situația se poate îmbunătăți pentru SCM Politehnica, și încă de miercuri seară, în cazul unui succes în fieful steliștilor, ceea ce i-ar permite o rocadă, însă în general vorbind, pe când timișorenii se străduie din răsputeri să țină pasul în campionat cu principalele protagoniste abonate la play-off, acestea se pot racorda pe termen mai lung în cursul unui sezon și întrecerilor externe.
Diferența este însă dată de consistența băncii de rezerve, iar dacă bănățenii sunt constrânși financiar să se restrângă la un nucleu cât să închege o echipă cu câteva completări în câmp, destui dintre toți aceștia având deja oricum o vârstă și oarecare uzură, pe când restul efectivului este oarecum fraged spre foarte fraged și fără a-i fi conferită șansa și curajul de a juca, mai mult scut de imagine și căluș în gura scepticilor chestionând strategia cooptării pe bandă rulantă a străinilor, în schimb majoritatea primelor clasate și-au compilat componențe cu dubluri relativ sensibil egale pe posturi, facilitându-le participări în planuri paralele.
Bunăoară, liderul la zi constănțean al elitei a triumfat marțea trecută și la Timișoara, iar aseară acasă la finele turului în grupele Cupei EHF, 34-26 cu Liberbank Cuenca, la care va juca deja duminică în etapa a patra din seria patrulater. Deși a fost eliminată încă din septembrie din turul I preliminar al aceleiași EHF Cup, de FC Porto, actuală oponentă în grupă a celor de pe litoral, egala la puncte a dobrogenilor în fruntea Ligii Zimbrilor, AHC Potaissa Turda, are totuși un rulaj mai consistent în campionat, în calitate de încă deținătoare la zi a Cupei Challenge. Iar podiumul e completat la mică distanță de CSM București, care peste o lună va aborda acasă cu RK Borac m:tel Banja Luka sferturile de finală ale Challenge Cup.
Coborând încă o treaptă, a patra clasată, de care poliștii sunt devansați cu 5 puncte, campioana CS Dinamo este în pragul oportunității de a pătrunde în optimile EHF Champions League, tentativă extrem de grea dar nu și imposibilă, totul depinzând de returul acasă de joi seară în barajul cu CP Sporting, învingătoare sâmbătă la Lisabona în manșa I cu ultima aruncare, 32-31. Iar dinamoviștii au mai avut deja 10 confruntări în grupa europeană pentru a ajunge în această postură, urcând în paralel și până în semifinalele Cupei României, precum bănățenii și steliștii. Ca o paranteză, oaspeții jocului tur din celălalt duel din play-off pentru intrarea în optimi au câștigat la prima strigare, Bjerringbro-Silkeborg impunându-se cu 26-22 la Orlen Wisla Plock.
Deși n-a fost implicată în eurocupe, a cincea la zi, AHC Dunărea, a navigat în schimb mai bine decât în campanii anterioare ale ligii interne grație întăririlor magnetizate la Călărași în 2018, iar astfel am ajuns și la vecina ierarhică a Politehnicii, CSA Steaua, care a avut capacitatea de a disputa deja cu 21 de meciuri în plus în acest sezon față de timișoreni, pe bucureșteni așteptându-i alte partide pe fronturi paralele și sâmbătă respectiv luni, chit că cel mai dificil duel este chiar primul, miercuri de la ora 17:30 cu bănățenii în alb-violet.
Care au avut parte până acum de 19 reprezentații în campionat și 3 în Cupa României, steliștii bifând aceleași apariții, dar în plus și 4 întâlniri în Cupa EHF respectiv 17 în SEHA Gazprom League, în calitate de debutanți în această întrecere regională tur-retur cu 10 cluburi răsfirate din Belarus până în Macedonia.
Adunând, steliștii au jucat deja 43 de meciuri în 183 de zile, adică o partidă la aproximativ fiecare 4 zile și ceva, cu începere din 28 august 2018, atunci printr-un favorabil 26-25 acasă cu Tatran Presov, în SEHA League.
Încercarea roșu-albaștrilor de a căpăta experiență internațională prin rularea în paralel în două campionate distincte, cu 26 respectiv 18 etape, constituie o pildă și un imbold pentru clubul de pe Bega, tangibile însă strict prin fortificarea valorică a lotului, incluzând o imperioasă întinerire, dar și prin insuflarea curajului de a evolua tinerilor deja existenți. Ori dacă respectivii nu sunt rulați semnificativ nici măcar în cele mai facile examene din campionat, cu codașele, atunci chiar n-au cum progresa strict din antrenamente și pregătiri, esențială fiind învățarea din greșeli.
Una peste alta, au mai rămas 7 etape din returul sezonului regular în Liga Zimbrilor, parcurs în care ”Poli” ar putea urca frumușel scara ierarhică, dar au și trecut 19 runde în care dacă gruparea bănățeană a dovedit că poate ajunge și să pufăie deși pe un singur front major, patru dintre cele care o devansează în clasament au ajuns în schimb chiar și să valseze, deși cu un program chiar și net mai încărcat.
Cât despre duelul de miercuri, se confruntă așadar ocupantele locurilor 6 și 7, despărțite de un singur punct dar mai ales de 8-9 puncte față de a treia trupă de pe podiumul AHC Dobrogea Sud, Potaissa, CSM București, momentan relativ desprinse. Cu mențiunea că ”Poli” a pierdut ultima oară la Steaua acum 3 sezoane…
Precum SCM Politehnica, și CSA Steaua a pierdut acasă săptămâna trecută, vineri seară, 26-28 (12-11) cu Metalurg Skopje, în etapa a 17-a din SEHA Gazprom League, macedonienii revanșând-se pentru acel 28-29 de pe teren propriu, din noiembrie. Extrema Florea a fost cap de listă al celor 9 marcatori bucureșteni, cu 7 goluri, completat de Vegar și Vujic cu câte 4, Johannson și Georgescu cu câte 3, Răpciugă cu două goluri respectiv Mihalcea, Becheru și chiar și portarul Andrei Merlă cu câte unul, portar schimbându-se vineri cu Babasafari.
Steaua va mai reveni și sâmbătă în SEHA League, acasă cu Zeleznicar Nis, în ultima rundă a returului, etapa a XVIII-a, după care luni la ora 18 va pendula spre Liga Națională, în deplasarea la Turda.
Și nu mult a mai rămas până la turneul Final4 de săptămâna viitoare al Cupei României, în care, precum în primăvara trecută, SCM Politehnica se va regăsi într-o semifinală a competiției, iar CSA în cealaltă. În 2018, la malul mării, ”violeții” au intrat în ultimul act cu trofeul pe masă prin a dispune de CS Minaur, pe când bucureștenii au fost depășiți de gazde, bănățenii pierzând a doua zi finala. Sâmbăta viitoare, timișorenii vor înfrunta de la ora 15 gazda, CSM Focșani 2007, iar apoi, de la ora 17:30, steliștii vor da piept dinamoviștilor. Penultim act în care cei din capitală au ajuns după eliminarea celor din Făgăraș și Constanța, în meciuri găzduite de roșu-albaștri, respectiv a celor din Vaslui, în Moldova.
În SEHA League, steliștii au acumulat 6 victorii dar și 11 înfrângeri, fiind în fruntea plutonului din cea de-a doua jumătate a clasamentului, pe locul 6, devansați de RK Nexe, PPD Zagreb și Vardar, toate cu câte 36 de puncte pe podium, plus Meshkov Brest și Tatran, cu câte 30 fiecare. Bucureștenii au doar 18…
În ceea ce privește prezența în preliminariile EHF Cup, elevii lui Ovidiu Mihăilă treceau în septembrie printr-o dubă victorie de GRK Varazdin 1930, dar erau eliminați în octombrie 2018 din turul II preliminar, în Israel, 27-23 în returul adjudecat de Maccabi Srugo Rishon Lezion.
În campionat, CSA Steaua a pierdut deja de mai multe ori acasă în sezonul regular, și la încheierea lui 2018, 29-34 cu Dunărea Călărași, și acum numai două săptămâni. În 2019, a câștigat la Bacău, apoi acasă cu CS Minaur, dar apoi a pierdut la Focșani prin a marca doar de 18 ori, și a cedat pe teren propriu cu 24-25 cu AHC Dobrogea Sud, cum notam, acum două săptămâni. S-a revanșat în schimb miercurea trecută la CSM București, 25-28 (12-13)…
În turul din toamnă, steliștii au trecut acasă de cei din Bacău și Focșani, dar aveau să pășească apoi greșit pe teren propriu, 24-27 cu CSM București, ba chiar și cu Potaissa Turda, reabilitându-se în schimb detașat în dauna concitadinei Dinamo, cu 35-30, și trecând apoi logic de cei din Buzău.
Precum SCM Politehnica Timișoara, care va mai juca în retur miercurea viitoare la Suceava iar după Final4 și acasă cu CSM Făgăraș, la Cluj, pe teren propriu cu cei din Bacău, din nou la Focșani și acasă cu CSM București, steliștii vor avea și ei un program relativ mai facil, acasă după Final4 cu cei din Suceava, la Dinamo, acasă și cu cei din Făgăraș, la Buzău și pe teren propriu cu codașa din Cluj. Iar apoi, faza play-off…
Anul trecut, după retur, CSA Steaua ieșea câștigătoare a sezonului regular, cu 4 puncte avans și încă alte 4 față de timișorenii de pe cinci, duelurile directe fiind în schimb veritabile confruntări pe muchie. Ca de exemplu în turul actualei campanii, 23-23 (11-12) în octombrie în sala UVT, la întoarcerea bucureștenilor de la un meci de SEHA League din Croația, ”violeții” scoțând punctul fără Dragas și Sadoveac.
O remiză și în ediția anterioară, 25-25 în octombrie 2017 în zona capitalei, Steaua redresându-se în retur pe Bega când le era violeților lumea mai dragă, 20-27. Roșu-albaștrii n-au prins în schimb playoff-ul în urmă cu două sezoane, în care s-a mai consemnat un draw în jocurile directe, 26-26 în octombrie, în ”Constantin Jude”, revanșa alb-violeților fiind memorabilă, 15-20 în februarie 2017 în fief-ul celor din capitală. Au trecut așadar doi ani… Acum 3 sezoane, oponentele de miercuri și-au împărțit victoriile acasă, încheind la braț pe locurile 4-5, după care ”Poli” a tranșat cu 2-1 încleștările directe din sferturi, adjudecându-și ulterior bronzul național în semifinalele play-off.
O nouă filă din CSA Steaua – SCM Politehnica, miercuri de la 17:30, la Chiajna, cu Mârza și Nedelea la centru, în direct pe TVR HD. „Ştim că sunt probleme medicale, atât la Steaua cât și la noi. Şania încă nu şi-a revenit, aşa cum şi la ei sunt câţiva accidentaţi. Totuşi, Steaua are un lot puternic şi trebuie să abordăm meciul cu mare concentrare. Apărarea trebuie susţinută cu un atac cu bune relaţii de joc. Avem nevoie să reducem numeroasele greșeli pe care le-am făcut în meciul precedent cu Constanţa. Oricărui antrenor îi place ca asemenea erori să fie la minimum. Mereu, cu Steaua e un meci tare până la ultimul moment. Avem o mare rivalitate cu ei, îi respectăm, dar ca în toţi aceşti ani, vom merge acolo pentru a câştiga. Și nu se ştie ce se mai poate întâmpla, pentru că şi noi şi Steaua suntem în turneul Final Four de Cupa României, putem să ajungem să jucăm pentru trofeu sau putem fi în meciul pentru bronz. Trebuie să luptăm deocamdată în campionat, pentru că avem deplasările la Steaua şi Suceava, abia apoi turneul Final Four. Nu va fi uşor, cu siguranţă…”, a semnalat antrenorul Pero Milosevic.
Majoritatea meciurilor etapei a XX-a se și joacă miercuri, joi având loc printre altele și AHC Potaissa – CSM București, după care duminică se va pune punct celei de-a șasea runde din 2019 prin CS Dinamo – CSM Focșani 2007.
Programul celei de-a șaptea etape din retur, de fapt de la mijlocul returului, pe coloana clasamentelor.