Învinsă și de Ungaria, România e nevoită să reclădească pentru calificările la Mondialul din Spania și Euro 2022 din noiembrie

Handbalistele României au pierdut luni seară și duelul ultimelor clasate deja fără vreo șansă de calificare din grupa principală a turneului final Euro 2020, ”tricolorele” rămânând astfel singurele fără punct în clasament dintre cele 12 participante la faza care se încheie marți cu deciderea semifinalistelor. România a răsturnat scorul înaintea pauzei cu un parțial de 4-0, de la 12-10 pentru Ungaria în minutul 22, conducând cu unul-două goluri în ultimele nici 5 minute din prima parte și în primele nici 9 din repriza a II-a, după care, din nou depășită de la 17-15 la 17-18, doar a mai reușit să egaleze de 4 ori, cedând cu 24-26 (14-13) și alegându-se astfel cu ultimul loc în Grupa 2 principală, cea mai slabă clasare la un turneu final european după peste 20 de ani.

Întâlnirile din grupele principale a câte 6 echipe la turneul final din Danemarca aveau o oarecare semnificație a lor, pe lângă miza calificării în semifinalele de vineri, când se va juca și meciul pentru locurile 5-6, și ca vedere spre viitor în perspectiva ”Mondialului” de peste 12 luni din Spania și a următorului Campionat European de handbal feminin, Women’s EHF EURO 2022, primul care va fi programat în avans în luna noiembrie și tot primul găzduit de 3 țări diferite, Muntenegru – la Podgorica, Macedonia la Skopje și Slovenia, la Celje și Ljubljana, capitală în care se va disputa și finala. 

Astfel, cu excepția gazdei Spania și a campioanei mondiale la zi Olanda, pe care România o întâlnește în ultima sa apariție la ”Euro” marți de la ora 17, cele mai bine 4 clasate la actualul turneu final se vor califica automat la cea de-a 25-a ediție a ”Mondialului” iberic de anul viitor, Women’s IHF World Championship, în premieră cu 32 de naționale la start, în loc de 24, celelalte zece selecționate europene cu drept de accedere urmând să dispute baraje play-off în luna aprilie. 

Astfel, duelul de marți cu Olanda va fi ultimul oficial al României înaintea disputelor din primăvară pentru calificarea la turneul final mondial, meciuri ale căror tragere la sorți nu va mai avea loc ca de obicei, în weekend-ul final la ”Euro”, cu ”tricolorele” în urna 1, ci abia după disputarea primei faze preliminare a calificărilor, amânată pentru 19-21 martie 2021. 

România are așadar deja de clădit pentru ”Mondialul” de peste 12 luni dar și în perspectiva Euro 2022 din 4-20 noiembrie, peste nici 2 ani, pentru care sunt disponibile numai 12 locuri de calificare, în condițiile în care cele 3 naționale gazdă au prezența asigurată din oficiu, la fel precum câștigătoarea de duminică a turneului final în curs.

Titlu spre care Norvegia tinde a merge întins, cu punctaj maxim, lider în Grupa 2 principală cu 8 puncte după ce a trecut în ultimele jocuri cu 7 goluri diferență de Olanda și la 11 de Croația, a doua în ierarhia seriei de șase și jucând partida directă decisivă cu Germania pentru intrarea în semifinale, marți de la ora 19:15, adriaticele permițându-și luxul de a pierde eventual și la maxim 3 goluri diferență, suficient pentru a-și conserva locul secund.

România – Olanda va constitui așadar al doilea joc la rând cu implicarea ”tricolorelor” fără o miză a calificării în semifinale de ambele părți, campioanele mondiale risipindu-și șansele dat fiind succesul doar la limită de luni seară cu Germania, 28-27, pe când nemțoaicele, care treceau la 7 goluri de Ungaria, au rămas încă totuși în cursă.

În Grupa I principală, Rusia și Franța au rămas neînvinse după remiza lor de vineri, 28-28, franțuzoaicele părând a avea drum deschis spre semifinale în condițiile unui ultim duel marți cu Suedia, pe când rusoaicele vor avea și varianta remizei în disputa de la ora 21:30 cu gazda Danemarca, apropiată la un punct pe locul 3 după 34-24 cu Spania.

În ceea ce le privește pe românce, au fost conduse la Kolding din start de Ungaria, cu 2-0, egalând în minutele 7 și 9 prin Dincă și Ostase, 4-4, dar au rămas apoi în urmă la 3 goluri, 7-4, 8-5, 9-6, pe fondul ineficienței aruncărilor, probată în general la acest turneu final, cu un procentaj de ansamblu al reușitelor de 53%.

Un reviriment s-a produs grație ”dublei” lui Laslo, care a egalat în minutul 23:39, 12-12, pivotul în vârstă de 21 de ani Lorena Ostase luând în premieră conducerea pentru România în minutul 25, după care Neagu a completat ”careul” reușitelor în cascadă, 14-12 în 7 minute și șase secunde fără gol primit.

România a marcat prima după pauză, prin Ostase, iar Popa și Neagu au menținut apoi avansul de două goluri, însă aveau să treacă mai mult de 6 minute până la următorul gol al lui Neagu, doar al egalării, Ungaria răsturnând între timp scorul, de la 17-15 la 17-18.

Iar în nici alte două minute se desprindea la două goluri, 20-18 în minutul 44 prin Nadine Schatzl, golgheterul învingătoarelor cu 7 reușite din 9 aruncări, România egalând totuși de 3 ori la rând, prin Laslo în minutul 48 și Ostase în minutele 52 și 54, 22-22.

O altă serie maghiară de 3 reușite, prin Schatzl și Lakatos de două ori, a fost însă decisivă, 25-22 cu două minute și jumătate înainte de final… 24-26.

Vizavi de necesitatea reclădirii, tânăra pivot Lorena Ostase a marcat o treime din golurile României, opt, strângând 26 de reușite în 5 apariții la turneul final, breșă pe fondul imposibilității prezenței la start a Crinei Pintea, convocată în lot dar prinsă în trapa vânătorilor de ”pozitivi” a dictaturii pseudo-medicale și implicit rămasă în țară, motiv de judecare a decidenților cu aceste politici la vremea deconspirării întregii farse puse în aplicare în acest 2020 cu impact direct asupra activității oamenilor. Alte 7 marcatoare luni seară pentru România, Neagu înscriind de 5 ori iar Laslo și Buceschi câte trei, spre final.

Mai presus decât înfrângerea într-un joc al orgoliilor, fără impact asupra calificării, o senzație generală învăluind și ”tricolorele” României, vârf de lance al naționalelor carpatine în sporturi din jocuri de echipă cu minge sau balon, că suflarea lumii arenelor este cu atât mai mult influențată negativ de cele petrecute în 2020, a se citi subminarea întregii vieți sociale din țară prin inginerii tehnocratice disproporționate suplimentar ca reacție și fără baze reale științifico-medicale ci sub false pretexte, în condițiile în care sportul românesc se confrunta oricum cu probleme cronice ținând în linii mari de viziune, proiectare pe termen mediu-lung, structurare, organizare, consecvență și consistență a actului de decizie și aplicare, în general de disciplină orchestrată. Aidoma unui suferind de afecțiuni, sportul românesc precum un bolnav cronic căruia i s-a mai administrat și o doză de frică, alegându-se și cu covrigul cu o mare gaură fluturat pe sub nasul populației neavizate și ușor impresionabile.

Miercuri, o nouă etapă în Liga Zimbrilor la handbal masculin, SCM Politehnica jucând de la ora 15:45 cu CSM Făgăraș în Sepsi Arena din Sfântu Gheorghe, unde săptămâna viitoare se va și încheia turul campionatului, cu rundele 14-15 marți și miercuri 22-23 decembrie, ”violeții” de la 18:15 cu CS Dinamo – televizat pe TVR1, respectiv de la 15:45 cu CSU din Suceava. Prin mărinimia iluștrilor iluminați din fruntea FRH, protagoniștii vor avea liber în ziua imediat următoare, Ajunul de Crăciun. Nu s-a intrat așadar complet în zodia satanică. Clasamentul la zi după 12 etape, pe coloana datelor tehnice.

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Handbal și etichetat cu , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


5 + opt =

 


Ultimele articole din categoria Handbal: