Ionescu-Tomanyicska: „Dificilul joc cu Reşiţa a fost frumos”

LPS Banatul II Timişoara, echipă organizatoare a celui de-al cincilea şi penultimul turneu al Campionatului Naţional de juniori II, disputat de vineri pînă duminică în sala „Banu Sport”, şi-a micşorat de la 6 la două puncte avansul avut pe locul 2 al Seriei H în faţa Liceului Teoretic Traian Vuia Reşiţa, care va găzdui ultimul turneu al seriei în cea de-a treia decadă din luna martie.

„Banatul II”, formată din generaţia de 1996 pregătită la LPS de profesoara Daniela Ionescu-Tomanyicska, a cedat vineri dimineaţă în derbyul în familie cu LPS Banatul I, 23-26, după care a trecut cu 28-21 de LPS Arad, cu 16-11 de Unirea Sânnicolau Mare şi cu 25-16 de CSS Lugoj, cedînd în cele din urmă cu 19-22 juniorilor din Reşiţa. „În ansamblu ne-am prezentat destul de bine, în contextul în care am avut destul de mulţi copii bolnavi, ori să stai două săptămîni acasă, cu viroză, nu e cea mai bună pregătire pentru turneu”, după cum a explicat fosta jucătoare divizionară Daniela Ionescu-Tomanyicska.

„Aş remarca totuşi că meciul cel mai dificil, cel cu Reşiţa, a fost un meci frumos, în care juniorii au demonstrat că pot să joace combinativ, şi au ieşit cîteva faze foarte frumoase. S-au remarcat totodată prin mobilizare, superioară faţă de celelalte jocuri, şi chit că am pierdut, jucătorii fiind chiar miraţi că nu i-am certat, au fost remarcabili pentru abordarea avută”, a mai spus profesoara, care îşi va conduce elevii într-un cantonament de o săptămînă la Arieşeni, începînd chiar de luni: „Părinţii contribuie financiar la acest efort dar şi LPS Banatul, şi nu pot să spun că nu mă ajută cînd e necesar, cu transport, cu arbitraj. Unde s-a putut, m-a ajutat şi Liceul, mai ales după rezultatele bune înregistrate de această grupă”.

În ceea ce priveşte competiţia în sine, „Banatul II” continuă să rămînă pe locul 2 al Seriei H şi după turneul cu numărul 5, cu linia de clasament 25  17  1  7  709-553  35 puncte, juniorii reşiţeni apropiindu-se însă graţie celor 5 succese pe linie în turneul timişorean, o premieră pentru cărăşeni în acest sezon: 25  16  1  8  630-544  33 puncte. Dar chiar dacă Liceul Teoretic Traian Vuia nu o va depăşi în clasament după turneul reşiţean pe „Banatul II”, cărăşenii vor accede în turneul semifinal naţional în baza regulamentului federal care stipulează că nu pot fi prezente la start în penultima fază a competiţiei două echipe reprezentînd acelaşi club. Ori cum „Banatul I” este virtual calificată, „copiii au fost puţin marcaţi că fiind pe locul 2 în grupă nu au drept de calificare”, după cum explică antrenoarea Ionescu-Tomanyicska, ceea ce înseamnă că participarea în actualul sezon s-a constituit într-un bun rodaj în primul lor an ca juniori II, rezultatele rămînînd însă cu un caracter pur academic.

„Am 18 jucători în lot şi îi rulez pe toţi în turnee, să prindă experienţă. Ideea este să joace toată lumea, să aibă experienţă competiţională, iar tot conform regulamentului federal unii pot fi cooptaţi pentru turneul semifinal în echipa <Banatul I>, căreia i se dă dreptul de a lua jucători de la mine. Ceea ce înseamnă că va fi o mai mare concurenţă între ei”, a mai spus Daniela Ionescu-Tomanyicska, care o va însoţi pe colega sa de catedră Cornelia Maria Disici la faza semifinală.

Echipa profesoarei Disici, Banatul I, a suferit sîmbătă dimineaţă primul eşec stagional, rămînînd lider detaşat al seriei, cu 24 de victorii din 25 posibile, şi 48 de puncte, turneul semifinal urmînd să fie mai edificator în privinţa progresului juniorilor generaţiei 1995.

Duelul bănăţean pentru locul 2 a iscat însă în toată frumuseţea sa şi neaşteptate scîntei, generate în special tocmai… din tribuna sălii gazdă, „Banu Sport”, din direcţia unor părinţi ai juniorilor implicaţi în duelul LPS Banatul II – LTTV Reşiţa, mai exact ai reşiţenilor. Subliniind că „am pierdut pe mîna mea”, Ionescu-Tomanyicska n-a putut însă să nu sesizeze că au existat „orgolii mari cu Reşiţa şi este păcat, deoarece copiii sunt abia în stadiul în care mai au foarte mult de învăţat, ori orgoliile celor mari nu trebuie să influenţeze jocul şi progresul juniorilor. Ei s-au purtat bine în teren însă în jurul partidei s-au iscat neplăcute tensiuni şi discuţii inclusiv vizavi de arbitraj, şi nu ştiu de ce la noi acasă se vrea mereu să ni se plătească nişte poliţe”.

Suspiciunile reşiţene au mers într-atît de departe încît părinţi ai oaspeţilor, de pe margine, au acuzat că se vrea nici mai mult nici mai puţin decît ruperea picioarelor juniorilor de la Liceul Teoretic Traian Vuia, pe seama suprafeţei lunecoase de pe o porţiune a terenului, unde un jucător al Reşiţei a căzut, iar antrenoarea de la cîrma cărăşenilor a crezut că ar fi fost înjurată de un junior timişorean, muştruluindu-l, cînd de fapt era o replică „la înjurăturile pe tot parcursul meciului din partea unui junior de la Reşiţa”, după cum a explicat mai apoi componentul „Banatului II”.

Păcat că deja de la acest nivel orgoliile şi dorinţa mai presus de orice de a te impune umbresc ceea ce ar trebui de fapt să fie bucuria jocului şi senzaţia de bine pentru practicarea acestui frumos sport. Unica prioritate ar trebui de fapt să fie progresul acestor juni handbalişti şi desăvîrşirea lor ca jucători divizionari…

Ca rezultate, LTTV Reşiţa s-a impus pe linie la Timişoara, cu 33-25 în faţa lui LPS Arad, cu 34-16 cu Unirea Sînnicolau Mare, cu 21-19 cu LPS I, în derbyul de sîmbătă dimineaţă, cu 22-19 cu LPS II, respectiv cu 20-17 în dauna lui CSS Lugoj.

 

 

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Handbal, Juniori și etichetat cu , , , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


× 2 = doisprezece

 


Ultimele articole din categoria Handbal: