La capătul a 5 jocuri în 5 zile, în care dozarea resurselor a jucat un rol covîrşitor, LPS Banatul Timişoara s-a calificat duminică în cea de-a doua fază a turneelor semifinale ale Campionatului Naţional de juniori I. Despre echipa sa, despre potenţialii viitori seniori, 5 dintre componenţii lotului de 16 fiind din generaţia ´93 şi aşadar la absolvire, dar şi despre turneul în sine, pe care l-a încheiat cu linia de clasament 5 2 1 2 183-196 5 puncte, cu profesorul Luciean Vasilache, antrenor al juniorilor „mari” la „Banatul”, care a mai relevat un aspect foarte interesant…
Aşadar locul 4 din şase, ultimul calificant, cu 5 puncte din 10, după băimăreni, „U” Cluj şi CSS Făgăraş, care a strîns tot 5 puncte, şi în faţa Unirii Sânnicolau Mare şi a celor din Alba Iulia.
„Ca o concluzie generală a turneului de la Turda, CSS2 Baia Mare este cu două clase pentru celelalte competitoare şi merge întins la medalie, dacă nu chiar de aur. Are o echipă puternică şi clasamentul nu minte. Universitatea Cluj s-a prezentat cu o echipă bună şi cu 2-3 jucători cu multe calităţi dar CSS2 Baia Mare s-a detaşat clar în mod special”, ne-a spus profesorul Vasilache, explicînd că a fost „un turneu foarte puternic şi foarte solicitant, în care au avut cîştig de cauză echipele care au ştiut să-şi dozeze cel mai bine efortul. De exemplu la meciurile de astăzi (n.n.: duminică), în cea de-a cincea zi, mulţi copii nu mai puteau. Sunt mai mulţi factori care au contribuit la conturarea rezultatelor dar dozarea efortului şi lotul de jucători pe care-l ai la dispoziţie au contat cel mai mult, eu cel puţin asta am făcut, am drămuit resursele”.
Subliniind că deţine în lot jucători polivalenţi, evoluînd pe diferite posturi şi în funcţie de fazele jocului, profesorul Vasilache i-a evidenţiat în mod special pe Ioan Luca, un centru jucînd şi ca inter, Denis Istrate, extremă, ambii titulari de bază dar înlocuiţi în meciul final, respectiv Ioan Maier şi Cristian Sentici, folosit una dintre reprize, în cealaltă utilizînd un portar de talie, în persoana lui Ilie Brancu, conform cerinţelor regulamentare. Cei doi portari precum şi Claudiu Ţăran, Istrate şi Luca sunt juniorii de ´93 în pragul absolvirii, întrebarea fiind cum se conturează viitorul lor imediat, după turneul semifinal următor, eventual cel final: „Cam toţi 5 ar putea liniştit să fie preluaţi de exemplu de Politehnica, cu care se şi pregăteşte deja Claudiu Şimicu, care este din generaţia 1994, însă n-am văzut niciodată la vreun meci de-al echipei noastre pe cineva de la clubul timişorean, să se intereseze în privinţa juniorilor. Unii dintre ei au deja solicitări de la alte echipe dar nu de la Politehnica, iar copiii simt acest lucru, se simt nebăgaţi în seamă. N-ar trebui să aibă această atitudine vizavi de copii, ci să se intereseze de ei, pentru a nu auzi peste cîţiva ani că juniorul de la LPS joacă de exemplu la Reşiţa sau vreun alt club”.
Ca rezultate, LPS Banatul a debutat prin a ceda drastic în faţa favoritei CSS2 Baia Mare, cu 28-53, învingînd apoi joi cu 38-37 pe Unirea Sânnicolau Mare, cedînd apoi vineri cu 33-36 lui „U” Cluj, remizînd 40-40 cu CSS Făgăraş, cînd a egalat în ultimele secunde, şi obţinînd un al doilea succes la final, duminică, 44-30 (21-21) cu LPS Liceul Mihai Viteazu Alba Iulia, contra căreia a fost introdusă „linia a II-a”, unii jucători puţin utilizaţi în prealabil, tocmai pentru a oferi alt randament. Au marcat Graţian Ghimişi, 9 goluri, Alexandru Zamfor, 8 goluri, introdus mai mult cu această ocazie, Ioan Luca 6, Ioan Maier – 5, Sorin Homneac – 4, şi care a fost aruncat în luptă abia duminică, Claudiu Şimicu – 3, Robert Năstăsie – două, Denis Istrate – 3, Darius Cristea, un coordonator proaspăt introdus duminică, marcînd de două ori, şi Alex Mînzatu, tot cu două goluri: „A fost o schimbare de linie, şi un joc cu apărare mai avansată şi pe contraatacuri. Am fost mai proaspeţi, aliniind 3 componenţi care n-au prea jucat, şi cu asta i-am dominat. I-am felicitat pe băieţi, sunt foarte mulţumit de dăruirea lor, de felul cum au luptat, pentru atitudinea şi comportamentul lor”, a mai spus profesorul Vasilache, care i-a mai avut în lot şi pe Cristian Bojin şi Marius Pascu, cu evoluţii sporadice.
A scăpat de CSS2 Baia Mare şi dă acum, între cele mai bune 16 echipe din ţară, cu ocazia celui de-al doilea turneu semifinal, din 4-6 mai, de… Extrem Baia Mare. Sunt 4 grupe de cîte 4 echipe, din care se vor califica primele două clasate, iar „Banatului” i-au fost hărăzite Extrem Baia Mare, LPS Suceava şi LPS Piatra Neamţ. „Este un rezultat mare că am reuşit să trecem de prima fază semifinală iar noi nu licităm pentru că n-avem bani, aşa încît aşteptăm să aflăm unde ne vom deplasa. S-ar putea să avem parte de un drum lung, pentru a evolua deja vineri. Însă este puţin probabil că vom şi merge mai departe la turneul final, pentru că dăm de echipe foarte tari”, a concluzionat Vasilache.
Aceasta este epopeea unei grupe care nu mai poate duce „ajutoarele” şi sprijinul de care a avut parte, cu ghilimelele de rigoare apropo de faptul că în 4 ani de zile rareori a avut parte de fonduri să întreprindă un imerios necesar cantonament. Aceasta este realitatea brută cu care se confruntă unii antrenori şi juniori din sistem, şi nu este prezentată ca o scuză pentru eventuale viitoare insuccese. Este doar… realitatea. Şi atunci să nu ne mirăm într-o bună zi dacă, după toate cele văzute, şi fratele mai mic al internaţionalului Alexandru Şimicu, şi anume Claudiu, 2,03 la nici 18 ani, va „forţa uşa” numai să scape dintr-un oraş în care sportul se sprijină cu… pipeta
Unirea Sânnicolau Mare, care în seria vestică a dispus tur-retur de LPS Banatul, calificîndu-se prima, cu 13 succese şi un draw, a încheiat turneul semifinal de la Turda cu un alt eşec, 29-40 în favoarea favoritei CSS2 Baia Mare, şi cu doar două puncte, adjudecate în prima zi, în dauna lui Universitatea Cluj Napoca.