La a treia încercare, Poli întoarce placa în ultimul sfert de oră

În corzi după deplasările pierdute săptămâna trecută în est marți la Vaslui și sâmbătă la Constanța, handbaliștii Timișoarei au scos-o totuși la capăt pentru a reveni și cu o victorie din turul prin cealaltă jumătate de țară, semnată pe terenul penultimei clasate din Buzău cu 3 goluri marcate fără replică de la un scor de egalitate în ultimele nici 4 minute. ”Violeții” au condus inițial de 4 ori la limită în primele 10 minute dar gazdele au răsturnat de la 4-5 la 7-5, având în câteva rânduri și 3 goluri avans, ultima oară cu 14-11 în minutul 28, anihilate până în minutul 41, 17-17. Iar odată ce Marjanovic și Sadoveac i-au desprins în premieră pe bănățeni la două diferență în minutul 51, 18-20, s-a spart și plafonul de nori deasupra elevilor lui Milosevic. Dintr-odată, lucrurile arată a se limpezi… 

SCM Politehnica Timișoara a obținut miercuri de la ora 18 întâia victorie în deplasările din campionat ale acestui sezon, 22-25 (14-12) prin răsturnarea scorului în ultima pătrime a meciului din ziua inaugurală a etapei a X-a în Liga Zimbrilor, pe terenul lui CS HC Buzău 2012. După înfrângerile de la Steaua, Potaissa Turda, Vaslui și Constanța, dar și remiza de la Făgăraș, toate având un numitor comun, numărul mai ridicat de goluri primite, alb-violeții au încasat mai puține, și în special în repriza a II-a, numai opt, reclădire a fundației ce le-a adus mai mari satisfacții.

Poliștii erau ca și obligați să câștige în fief-ul penultimei clasate cu o singură victorie și tot un draw din 9 apariții în Liga Națională, plasați la patru puncte în urma lor, iar odată depășit hopul deloc mic, își pot lua inima în dinți pentru atacarea primei serii victorioase chiar pe final de tur, abordabilă, acasă cu Dunărea Călărași miercurea viitoare de la ora 18:25, la o zi după aflarea adversarei din optimile Cupei României, în deplasare la codașa din Reșița învinsă și astăzi acasă, respectiv pe teren propriu cu CSM Bacău în jurul zilei de joi 5 decembrie. Trei săptămâni în care alb-violeții se pot apropia de poziții mai familiare lor.

Un prim pas trebuia însă neapărat efectuat în Câmpia Română, unde se impuneau pe început de sezon cei din Focșani și Vaslui, dar și cedau cu 31-25 cei de la CSM București pe 4 octombrie, ulterior triumfând la Buzău și AHC Dobrogea Sud, cu 20-25. De douăzeci și cinci de ori au înscris în cele din urmă și elevii lui Milosevic, în frunte cu extrema Filip Marijanovic, aproape o treime din totalul câștigătoarei, 8 goluri, urmat pe listă de Vuk Milosevic și Sadoveac cu câte 4 goluri fiecare, Cîmpan cu 3, Năstăsie și Pribanic câte două iar Fenici și Dragas unul fiecare. 

”Violeții” erau conștienți că n-aveau un meci nici pe departe ușor, buzoienii bazându-se și pe experiența unor Nosrati și Mironescu ori ex-poliști precum Grasu și Șania, experiență ce însă n-a mai contat în final, când, după ce Sadoveac a fost eliminat temporar în minutul 55 iar Bejinariu a egalat puțin mai apoi la 22 pe superioritate numerică, Șania, Grasu și Nosrati au ratat pe rând aruncările gazdelor, în vreme ce Filip Marjanovic din 7 metri, Dragas și Vuk Milosevic i-au desprins succesiv pe vizitatori la cel mai mare ecart egalat al partidei… 22-25. 

”Poli” avea și primul cuvânt al partidei, prin Cîmpan, după care Nosrati și Roșca răsturnau scorul pentru buzoieni iar Pribanic egala la doi, Marjanovic preluând și el conducerea dar și pivotul croat Pribanic era eliminat, Grasu egalând însă același Marjanovic din nou plasându-i pe bănățeni în față, fie și în inferioritate numerică, din 7 metri… 3-4. S-a alternat, goluri Mironescu și Marjanovic tot din 7 metri, însă după ce Mironescu a mai egalat o dată, Marjanovic n-a mai fructificat altă aruncare de la 7 metri, CS HC Buzău 2012 preluând din nou conducerea, 6-5 prin Liviu Mironescu din 7 metri în minutul 12. Fortificată de Andrei Grasu, reușita lui Cîmpan fiind urmată de a doua eliminare în contul lui Pribanic, completată de reușita lui Mironescu de la linia de 7 metri. 

Tot Cîmpan replica pentru poliști dar Dumitrana și Nosrati semnau un maxim al partidei, 10-7 în minutul 17, în cele mai bune momente de joc ale amfitrionilor. 

Poliștilor le fugea terenul de sub picioare și ieșeau scântei, Sadoveac eliminat, Flavius Cîmpan chiar descalificat, cartonaș albastru, o eliminare și în dreptul lui Nosrati fiind urmată de golul lui Vuk Milosevic. 

Gazdele au conservat avantajul de 3 goluri prin Grasu și Nosrati, 12-9 în minutul 23, ”Poli” a răspuns prin Vuk Milosevic și Marjanovic, însă Nosrati și Bejinariu au dovedit că buzoienii vor constitui o nucă tare de spart după pauză: 14-11. Și totuși, dătător de speranțe, extrema Robert Năstăsie înscria ultimul gol al reprizei I, 14-12.

Putea fi și mai rău, aspect probat în primele faze ale părții secunde, când și Andrei Păiuș era eliminat, semn că nota dură a meciului corespundea pozițiilor din ultima pătrime a ierarhiei. Mironescu a profitat de superioritatea numerică, iar Dieme și Nosrati au menținut avansul de două goluri al celor din Câmpia Română, 17-15 în minutul 38, întrebarea fiind de unde va veni salvarea ”violeților”.

Mai întâi din mâna lui Filip Marjanovic, apoi din poartă, buzoienii irosind o aruncare de la 7 metri dar și rămânând apoi în inferioritate numerică, pe seama lui Oprea. Momente de cotitură la intrarea în ultima treime a meciului, și într-adevăr așa și era, Sadoveac fructificând în schimb aruncarea de la 7 metri, 17-17, iar Pribanic anihilând și el apoi reușita lui Nosrati.

Egalitate la 18 la care Babasafari și-a încercat mâna și spre poarta adversă, fără succes, rol al golgheterului de pe extremă, iar maurul își făcea datoria, 18-19 prin Marjanovic. Restul avea să devină istorie, cu tot cu încă o eliminare în contul lui Sadoveac. 

Un triumf smuls la mare luptă, cu risipă de energie și printre contre dure, dar cu atât mai prețios, indiferent de postura ierarhică inferioară a buzoienilor care și-au vândut scump pielea, în tentativa de a se apropia la un singur punct în clasament de SCM Politehnica.

Care a beneficiat de 7 lovituri de la 7 metri dintre care 6 a fructificat, contabilizând în schimb și 5 eliminări plus descalificarea și cartonașul albastru în contul lui Cîmpan, pe când gazdele s-au ales cu 4 aruncări de la linie, jumătate valorificate, precum și cu 3 eliminări. Nosrati a fost principal marcator al învinșilor, cu 6 goluri, Mironescu și Bejinariu înscriind de câte 5 ori fiecare, ultimul, cu ultimele 4 goluri ale gazdelor, Grasu de trei ori, iar Roșca, Dumitrana și Dieme – o dată.

De nouă ori pe drumuri în deplasări în ultimele nici 3 luni, pe patru fronturi diferite, în Supercupa României, Liga Națională, Cupa EHF și Cupa României, ”Poli” și-a clădit cu a doua sa victorie afară un postament de la care poate spera la mai mult. Ar mai fi 4 partide de campionat în acest 2019 dintre care trei acasă, ultima, cu Steaua în jur de 12 decembrie, iar o ascensiune ierarhică i-ar fi la îndemână, cu un ochi și pe păstrarea Cupei… 

Clasamentul actualizat și programul etapelor 10-11, pe coloana dreaptă.

 

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Handbal și etichetat cu , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


× sase = 12

 


Ultimele articole din categoria Handbal: