Liga Națională se mărește la 14 cluburi, fiind 3 variante de promovare / retrogradare, iar România pornește deja din calificări, drept una dintre cele mai slab clasate 3 naționale în faza principală a preliminariilor precedente, pentru Euro 2014

În așteptarea ultimei runde a returului, programată în 10 aprilie, cu o deplasare la Târgu Jiu, și la 3 săptămâni după penultima, dar și a jocurilor, minim două, maxim trei, pentru locurile 9-10, tot din aprilie, cu CS Caraș Severin, alb-violeții de la AS CH Politehnica Timișoara au aflat conform ședinței de luni că Liga Națională se va mări în 2014-2015 la 14 cluburi, rămânând de văzut sistemul de retrogradare-promovare, dar până atunci handbaliștii României pornesc săptămâna viitoare în calificările pentru EHF EURO 2016.

Pe plan internațional, ”tricolorii” pornesc așadar în preliminariile Campionatului European din 2016, din Polonia, prin dubla din 2 și 5 aprilie cu Finlanda, primul joc, de miercuri, fiind programat pe teren propriu. Trei sunt disputele continentale de săptămâna viitoare, și anume România – Finlanda, Grecia – Bosnia și Herțegovina și Estonia – Elveția, punând față în față cele mai slab clasate 3 selecționate în principala fază preliminară a ediției precedente, pentru EURO 2014, printre care și cea a ”tricolorilor”, respectiv naționalele venite din triunghiularele de calificare ale primei faze, Finlanda, Grecia și Estonia, dintre care scandinavii s-au impus fără eșec în partide tur-retur cu Luxemburg și Cipru.

Faza mai dificilă îi va aștepta însă pe români abia odată cu așteptata trecere de finlandezi, în grupele preliminare, nivel la care încheiau pe ultimul loc, 4, în preliminariile Campionatului European din 2014, întrecere al cărei turneu final disputat la începutul acestui an a adus în prim-plan Franța, cu gazda Danemarca și Spania urmând-o pe podium.

Pe lângă dubla manșă cu finlandezii, România va mai fi implicată într-un baraj tur-retur, puțin peste două luni, tot contra unor scandinavi, Suedia, miza fiind calificarea la Campionatul Mondial, din luna ianuarie 2015.

Liga Națională își va reintra în matcă, pentru ultima etapă a sezonului regulat, a 22-a, de joi 10 aprilie, continuând apoi cu prima fază a jocurilor din play-off și play-out, în cazul timișorenilor, pe baza locului 10, antepenultimul, deja conturat, o încleștare după sistemul cel mai bun din 3 partide, cu prima pe teren propriu, cu reșițenii de pe poziția a noua. În cazul înfrângerii, un play-out al locurilor 10-12, laolaltă cu învinsele disputelor locurilor 7-12 și 8-11, iar în cazul trecerii de cărășeni, un triunghiular cu învingătoarele întâlnirilor 7-12 și 8-11.

În tot cazul, spectrul și lațul retrogradării, conturat în 2014 pe seama unui picaj cu o singură victorie în ultimele 14 apariții, și-a mai slăbit întrucâtva strâmtoarea, dat fiind aproape unanimitatea de luni, de la sediul FRH, ca Liga Națională 2014-2015 să aibă 14 grupări la start, de la 12 la ora actuală.

Nu s-a decis încă sistemul de promovare respectiv retrogradare ce va fi aplicat în această primăvară, însă variantele ar fi cel mult trei, urmând ca ședința Consiliului de Administrație federal să aibă hotărârea finală:

– fie promovează câștigătoarele celor două serii ale Diviziei A, alipindu-se actualelor 12 prim-divizionare, ceea ce ar risipi orice emoții în play-off, dar l-ar și face inutil, situație în care sistemul competițional conceput pentru acest sezon a fost pierdere de vreme, fiind oricum mult prea alambicat și dând naștere unor rezultate ciudate, de ”repoziționare”, pe final de retur, însă această variantă pare a nu fi agreată de noul conducător federal, Dedu;

– fie retrogradează ultimele două clasate în barajul play-out al locurilor 10-12 în Liga Națională, promovând primele câte două clasate în fiecare serie a Diviziei A;

– fie promovează direct câștigătoarele seriilor Diviziei A (A și B), iar ultimele două clasate din Liga Națională, după barajul play-out al locurilor 10-12, mai susțin un baraj de retrogradare, cu câștig de cauză pentru două formații, cu ocupantele locurilor 2 în liga a doua.

În Divizia A, Seria A le are la egalitate de puncte pe HC Vaslui, cu o colonie ex-timișoreană, și CSM Călărași, cu 6 etape înaintea încheierii returului, programată în 25 mai, meciul direct urmând a avea loc la Dunăre, la 4 mai. Iar Seria B e virtual adjudecată de CSM Oradea, fără nici un punct risipit, pentru locul 2 luptându-se, momentan la egalitate de puncte, și la 17 în urma bihorenilor, HC Argeș Pitești, din 15 jocuri, HCM Făgăraș, din 16, respectiv Voința Savin Due Sebeș, din 15, cu același Alexandru Weber la cârmă care e cu handbalistele din Alba și pe primele poziții în seria vestică feminină a ligii secunde. În eșalonul doi masculin, ”vestul” are 11 competitoare iar ”estul” treisprezece.

Alb-violeții sigur îi vor întâlni în aprilie, în duelul două din 3 de calificare pentru locurile 7-9, pe reșițenii lui CS Caraș Severin, cu primul joc în ”Constantin Jude”, unde ”albaștrii” câștigau cu 23-22 în primul meci acasă al poliștilor în 2013-2014

 

În fine, cât despre alb-violeții poliști, aceștia vor merge în fieful unei neînvinse acasă în 2014, Pandurii Lignitul, cu 4 victorii la rând la Târgu Jiu dar și 3 în deplasare în acest an, ceea ce le-a asigurat un loc în play-off, având totodată în Acatrinei unul dintre principalii 3 marcatori ai sezonului în elită.

Ca buletin medical pentru un lot încercat în actuala stagiune, extrema Andrei Lela este în pauză totală, pentru vindecarea unei fisuri costale, interul Iulian Halcă se află astăzi la Szeged, pentru o consultație la genunchiul care reține lichid, iar un alt inter, Irakli Chikovani, în revenire după accidentarea din ianuarie, recuperează pentru a fi complet apt ca forță și mobilitate înaintea celor minim 7-8 partide din aprilie, dacă nu chiar opt.

Ca o concluzie, FRH a făcut-o rău de tot de oaie, încă din primele săptămâni ale mandatului lui Dedu, prin această modificare a sistemului competițional în plin campionat, reflex al gestiunii Gațu, aspect relevant și care nu mai are nevoie de nici un fel de alte comentarii. Rezultatele internaționale spun mereu totul, iar apropo de acestea, fetele României sunt în preajma unei duble (28-29.03) cu Germania iar HC Constanța își joacă duminică, la malul mării, calificarea în sferturile Cupei EHF, contra francezilor de la Chambery Savoie Handball, de care nu erau depășiți în jocul tur al Grupei D.

Acest articol a fost publicat în Handbal și etichetat cu , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


− 1 = zero

 


Ultimele articole din categoria Handbal: