LIVE TEXT din Liga Națională. În ”Constantin Jude” e eclipsat ”bronzul” podiumului: CH CSU Politehnica Timișoara – Potaissa Turda 31-28 (15-12)

Urmează Vasluiul, duminică la amiază, în Moldova, dar până atunci și câteva scurte declarații, oferite de portarul Stănescu și antrenorii Gal respectiv Ștefan. Revenim în curând și cu imaginea bucuriei pentru cele 3 puncte. Clasamentul actualizat, în dreapta…

31-28, cu boltă, Lipert. ”Poli” învinge la 3 goluri diferență posesoarea bronzului în 2013-2014, Potaissa: Timișoara – Turda 31-28 (15-12). Revenim imediat cu marcatorii. Ar fi 9 din tabăra alb-violet! Grigoraș cu 7 goluri (3 în prima parte, 4 după pauză), Fenici cu 5 (3/2), Chikovani și Ciubotariu cu câte 4 (2/2), Kaftin 3 (2 – din 7m / 1), Ursu 3 (0/3), Leordean 2 (2/0), Irimescu 2 (0/2), Santeiu 1 (1/0). Iar la oaspeți, chiar 10 marcatori: Câmpan 5 (2/3), Lazăr 5 (3/2), Marian 3 (2/1), Cîntec 3 (2/1), Lipert 3 (1/2), Adomnicăi 3 (0/3), Dediu 2 (1/1), Ștef 2 (1/1), Pavel 1 (0/1), Mureșan 1 (0/1).

Time-out Poli, în 59:20, după o nouă paradă a lui Stănescu, la 31-27. Iar jucătorii se felicită deja.

Meritat, am zice, dat fiind că după ce a preluat conducerea cu 5-4, ”Poli” nu s-a mai uitat în urmă. Până atunci, Potaissa prelua de 3 ori conducerea.

Fenici, luat om la om de Lipert. Grigoraș îi preia rolul, în zonă centrală. Dar mingea tot la Fenici ajunge. 58:37, o nouă întrerupere. Convenabilă poliștilor, care adulmecă al doilea triumf acasă în noua stagiune.

Până la urmă arbitrul operează schimbarea mingii. Ioan Râpa îi înmânează alta.

Minutul 58, sala aplaudă, toba își face treaba. 31-26, Irakli Chikovani, tehnic, dintr-un unghi închis, după traseul centru – extremă. 31-27, Mureșan.

Caznele lui Irimescu între apărătorii adverși, în prim-plan. La celălalt capăt, Chikovani îl ia în primire pe Cântec. 9 metri. Schimbări de ambele părți. Iar Cântec aruncă alături.

30-26, Răzvan Pavel, din unghi, de pe extremă.

30-25, în minutul 56, prin Chikovani, revenit.

29-25, treiarul Lipert. 54:09. După ce Irimescu ratează intercepția de la Fenici.

29-24, căpitanul Fenici. Stănescu apără aruncarea lui Pavel, ca o explicație de ce Daskalovski nu a intrat astăzi. Merite incontestabile pentru jucătorul sezonului trecut dintre alb-violeți. Și Fenici a excelat astăzi, dar nu permanent.

Ursu trimite pe extremă dar fără adresă. Iese, înlocuit cu Leordean. Fenici driblează din nou ca printre jaloane și obține încă un 7 metri. Pentru care intră Kaftin, în 51:59. Szopka apără cu piciorul, în aut. Posesie polistă.

Potaissa aruncă, Stănescu apără, dar tot turdenii rămân în atac.

28-24, Ursu. Iar Gal solicită time-out, în 50:07.

Stănescu apără, din devierea blocajului, aruncarea lui Adominicăi. Ursu însă ratează singur cu portarul. Dar și Pavel aruncă peste poartă, tot singur pe semicerc. Oboseala mijlocului de săptămână.

Stănescu apără un 7 metri cu piciorul, la semiînălțime. A ratat Dediu, care era schimbat la execuție. 27-24, tot Grigoraș, și tot după o combinație cu Ursu. Ambii sunt acum odihniți, în minutul 49.

Rezultatele lui ”Poli” au fost până acum 24-26, eșec la Dinamo, 25-24 cu Dunărea Călărași, și 22-26, eșec la Baia Mare.

26-24: din nou Grigoraș, în minutul 48.

25-24, Cîntec. Schimbat imediat cu Lipert.

25-23, Demis Grigoraș.

Mingi pierdute de ambele părți, intrându-se în minutul 46. Horațiu Gal îl cam ceartă pe Lipert iar poliștii protestează la o decizie. Reacționează și tribuna.

Reintră Irimescu, time-out Poli, la 24-23, în minutul 44.

24-23, Ștef, pe contraatac, după pasa greșită expediată de Leordean. Și iarăși pierde Leordean, dar apără Stănescu, la șutul lui Marian. Putea fi egalitate.

Stănescu apără aruncarea de la 10 metri a doiarului Potaissei. ”Poliștii” tot apasă mingea cu piciorul.

Decarul Cîmpan, 24-22, iar doiarul Păiuș, eliminare. Cam multe. Arbitrează Blas și Ghiorghișor.

24-21, Ghiță Irimescu, în minutul 42. ”Poli” conservă avantajul. Potaissa, din nou 9 metri.

Ursu se fâstâcește, Irimescu se agită. La fel Constantin Ștefan, trup și suflet pe margine. Turdenii, mai în banca lor. Gol anulat la Ursu dar Radu Lazăr face 23-21 pe contraatac.

Și Potaissa are un 7 metri, prin Raul Marian. Liniște și tăcere. Gol, 23-20.

Căpitanul Cristi Fenici, ca TGV-ul, în viteză de pe inter dreapta: 23-19. Minutul 40:30.

22-19, tot Adomnicăi.

Ciubotariu marchează dar se acordă forțare, însă Stănescu apără din nou, o aruncare de pe 9 metri. Din nou Ciubotariu, care smulge un 7 metri. Pentru același Kaftin: cu fentă, dar apără Szopka. Însă prinde din nou și înscrie: 21-18. Iar Potaissa se precipită și Poli contraatacă prin Păiuș și Ciubotariu. Extrema, 22-18. Tot pe inferioritate!

20-18, Adomnicăi, Irimescu fiind eliminat. Iar inferioritate polistă.

Dar Poli pierde mingea și Potaissa revine în atac: 9 metri.

Stănescu apără aruncarea lui Pavel, cu boltă.

19-17, Dediu. Dar Ursu găsește și el plasa: 20-17. Se înscrie cu regularitate.

Constantin Ștefan îl cheamă la instructaj pe Fenici. 18-16, Adomnicăi, cu piruetă în poarta goală. Ciubotariu dă replica pe reluare, a doua aruncare: 19-16 în minutul 37.

18-15, Ghiță Irimescu. Iar Fenici e faultat pe atacul Potaissei, Ștefan solicitând o eliminare în tabăra vizitatorilor.

17-15, Alexandru Ursu. Iese, înlocuit fiind cu Păiuș, pe apărare.

Ursu, în premieră pe teren, dar cu forțare în atac. Și gol încasat ușor, prin Radu Lazăr: 16-15. Minutul 33.

15-13, Potaissa, iar Grigoraș face 16-13. Din nou Flavius Cîmpan, 16-14.

INFO. Pauză e și la Suceava, unde evoluează Dinamo, acum demarând meciurile Steaua – HC Odorhei și CSM București – AHC Dunărea Călărași. Mâine se joacă Știința Bacău – Minaur, de la 16,45, iar seara HCM Constanța – HC Odorhei.

INFO. CH CSU Politehnica Timișoara descinde mâine la 11,30 la Fundația ”Rudolf Walther”, din cartierul est-timișorean Plopi, pentru a onora momentul aniversar al împlinirii a 20 de ani de activitate a instituției de învățământ juvenil. Handbaliștii alb-violeților vor împărți elevilor Fundației mingi și tricouri, dar și autografe.

INFO. Câte 7 marcatori de fiecare parte în primele 30 de minute, după cum urmează… Fenici și Grigoraș cu câte 3 pentru ”Poli”, de la care au mai înscris câte două Chikovani, Ciubotariu și Kaftin, ultimul numai din aruncări de la 7 metri, și Santeiu – un gol. Lazăr cu 3 pentru turdeni, iar Cîmpan, Marian și Cântec cu câte două, și Dediu, Lipert și Ștef, cu câte un gol.

Intră Fenici, ”Poli” rămânând în 4 jucători de câmp. Pauză, 15-12. Cu 2 eliminați la ”Poli”…

Repriza se încheie cu un 9 metri al ”galbenilor”. Zid timișorean. Aruncare alături. Dar Santeiu primește și el două minute, pentru că s-a mișcat în zid.

13-12, șeptarul Ștef. Dar Chikovani marchează pe contraatac, pe intercepție după apărare agresivă. Și încă unul, Leordean: 15-12! Două goluri în inferioritate numerică.

Potaissa pierde mingea dar și ”Poli” face pași. Chikovani explică faptul că ar fi fost faultat, de unde și pașii. Constantin Ștefan își iese puțin din pepeni pe atacul Potaissei, care primește un nou 9 metri. Dar pasa laterală e defectuoasă. Totuși, o nouă eliminare, pentru Ciubotariu, și tot pe fondul protestelor.

Demis Grigoraș, gol: 13-11. Iese, și intră Santeiu. Schimb și Irimescu – Păiuș, pe atac/apărare.

N-au intrat deloc portarii Daskalovski și Vâlceanu, iar ca jucători de câmp Ursu și Szentpeteri.

12-10, din nou Cântec, de la distanță. Iar Păiuș, lovit, iese împreună cu Santeiu, și intră Kaftin și Grigoraș. 12-11, Lazăr.

De data aceasta, nici o galerie a Potaissei Turda. Care solicită primul time-out, în 24:43.

12-9, și George Cântec. De pe extrema stângă. Poli ratează dar și Alisie ratează contraatacul: paradă Stănescu. Dar pierde și Poli posesia, în aut.

Fenici impulsionează atacurile în viteză dar colegii sunt mai statici. Temporizează.

Irimescu scoate o aruncare de la 7 metri, după ce abia intrase: Kaftin schimbă colțul dar tot marchează. Primul în dreapta sus, al doilea la umeri, în stânga. 12-8. El marca 7 din 7 metri și luni.

Stănescu, învins la a doua aruncare succesivă, de Cîmpan. 11-8. Recuperările pe respingerea portarului, o mai veche meteahnă polistă.

Rusul Kaftin reintră în locul accidentatului Santeiu. Doi jucători cu probleme medicale la alb-violeți. Forțare polistă prin Ciubotariu pe extrema stângă. Mai 50 de secunde de inferioritate. Ciubotariu se și resimte, în zona facială. Se ridică…

Acum ”Poli” e în inferioritate numerică iar Lipert reduce din handicap, de pe centru, 11-7, în minutul 20:02. Santeiu e lovit la umăr, acuzând dureri probabil la omoplatul drept.

”Poli” îi ține pe turdeni la… 11 metri, apărându-se agresiv. Potaissa caută să mențină posesia, pe inferioritate numerică. Dar și Păiuș e eliminat temporar, pe o piruetă a oponentului, care nu se arăta a ataca poarta sau a arunca.

Al doilea gol al lui Demis Grigoraș, înălțat pe semicerc plecând inițial de lângă tușă, 11-6. Cu stânga.

Potaissa mai ratează un atac iar Cîmpan vede cartonașul galben. La proteste, este și eliminat: inferioritate numerică din 17:40.

Horațiu Gal îi introduce pe Mureșan și Ștef, care ocherște bara. Pe contraatac, Ciubotariu scutură plasa dar golul e invalidat.

10-6, Grigoraș, cu fentă: cea mai mare diferență de până acum.

Pe margine, masaj la glezna lui Chikovani. Stănescu apără o aruncare de pe 9 metri. Iar Kaftin intră în locul lui Santeiu.

Păiuș vede cartonașul galben.

Galeria polistă, dotată cu o tobă. Care bate tot mai tare căci extrema Ciubotariu face 9-6, gol în vinclu, pe contraatac: minutul 15.

Iese accidentat optarul Chikovani, sprijinit pe brațe de coechipieri. Accidentare la gleznă, ce n-arată bine.

La ”Poli”, în continuare, Stănescu – Leordean, Grigoraș, Fenici, Irimescu, Chikovani și Ciubotariu. La Potaissa, 16. Szopka – 6. Dediu, 19. Lazăr, 17. Pavel, 10. Câmpan, 18. Adomnicăi și 11. Alisie.

Bară ”Poli”.

8-5, Leordean, în minutul 12. Replica șesarului Claudiu Dediu, 8-6. Aproape de mijlocul primei părți.

”Poli” în violet, cu șorturi bleumarin. Apropo de echipamente, ambele echipe au componenți cu jambiere albe, diferite de predominanta culoare închisă. Potaissa, în galben, cu șorturi galben-negre.

7-5, Kaftin, din 7 metri. Care și iese, intrând Păiuș pe apărare.

Optarul Chikovani primește o minge pe centru la 6 metri, ”aeriană”, și face o piruetă, fiind însă … placat de Mureșan, revenit la Potaissa după accidentarea din sezonul trecut.

Avertisment în contul lui Radu Lazăr iar violeții au 9 metri.

Primă aruncare de la 7 metri a jocului, fructificată de Raul Marian: 6-5 în minutul 9.

”Cravată” și două minute eliminare pentru Santeiu. Un jucător al Potaissei la parchet, în minutul 8:12.

Mult public tânăr dar asistența nu e foarte mare. Secțiunea centrală, până la jumătatea tribunei, la fel cea dreaptă. Gol pe stânga.

6-4, Andrei Santeiu, de pe semicerc.

5-4 ”Poli”, prin Ciubotariu, servit în minutul 7 de Cristian Fenici. Foarte implicat la coordonare. Potaissa ratează…

4-4, Irakli Chikovani.

Leordean ratează de pe 9 metri și jocul se mai domolește. Minutul 5, cu ”Poli” pe atac: 3-3, tot Fenici, pe pătrundere individuală. Dar Lazăr are o replică rapidă: 3-4.

1-3, Raul Marian. 2-3, același Fenici.

Primă schimbare la ”Poli”, în centrul apărării Santeiu cu Păiuș, care sunt păstrați și pe atac.

1-1, Cristian Fenici. 1-2. Radu Lazăr, numărul 19 al Potaissei, în minutul 2.

0-1, Flavius Cîmpan, decarul Potaissei.

Șaptele de start al Politehnicii, Stănescu – Leordean, Grigoraș, Santeiu, Fenici, Chikovani, Ciubotariu. 

Bună ziua din sala ”Constantin Jude”!

*

Aici, în direct în comentariu text, după-amiază, al doilea meci acasă al handbaliștilor alb-violeți, din etapa a IV-a a Ligii Naționale, cu ocupanta locului 3 în sezonul trecut, revelația medaliată Potaissa Turda. Un joc dificil, în condițiile în care CH CSU Politehnica Timișoara n-a uitat cu desăvârșire faptul că n-a depășit niciodată în ediția precedentă una dintre ocupantele primelor 6 locuri iar galben-albaștrii Turdei au debutat între timp cu un dublu succes în cupele europene…

Poli a câștigat la debutul său acasă în 2014-2015, în dauna nou-promovatei din Călărași. Acum urmează Potaissa Turda, o grupare de podium în ediția precedentă

 

 

La nici 48 de ore după istovitoarea deplasare în Maramureș, pierdută luni de la ora 18 cu 26-22 în fața Minaurului, ”Poli” este supusă unui veritabil test de anduranță datorat neprincipialei programări a sistemului competițional de către responsabilii ”de la centru”. Alb-violeții au de jucat așadar la puțin peste 45 de ore după încheierea întâlnirii de la Baia Mare, răstimp în care au avut parte și de un drum de întoarcere spre casă.

De prisos de înfierat programarea după ureche, teren fertil inclusiv pentru eventuale nedorite accidentări, dar așa se întâmplă când și grilele de difuzare pot da tonul. În tot cazul, cluburile românești nu se ridică, pentru a face față unor asemenea extenuante provocări, la potența unor grupări din cele mai puternice campionate ale continentului, care chiar au de beneficiat de pe urma drepturilor de difuzare, așa încât de unde atâta grabă!? Și unde mai pui că duminică la 12 este programată disputa din runda a V-a, în celălalt capăt de țară, la Vaslui!? Însă odată ce FRH și LPH au optat la începutul acestui an pentru o întrecere cu 14 prim-divizionare, în creștere ca număr de competitoare dar rămasă din fașă cu treisprezece, și cu tot cu play-off și play-out la finele sezonului regular, undeva trebuie să fie înghesuite în calendar toate cele circa 30 de meciuri ale fiecărei formații…

Iar apropo de date și ore, turdenii aşteptaţi în sala „Constantin Jude” au avut așadar o zi de recuperare în plus, însă, ce-i drept, după două jocuri găzduite la un interval de 24 de ore, sâmbătă și duminică de la ora 18, în turul I preliminar al Cupei EHF, coincizând cu debutul galben-albaștrilor în eurocupe. Unul de succes pentru elevii ex-polistului Horațiu Gal, care s-au calificat cu 32-25 şi 35-30 în fața lui Maccabi Castro Tel Aviv, pregătindu-se luna viitoare de italienii de la Junior Fasano, în turul II, în care intră şi Știința Bacău. Coincidență, Potaissa câștiga cu un identic 35-30 și unul dintre meciurile de pregătire ale verii, în dauna selecționatei universitare a Mexicului, coordonată de Gheorghe Gruia și pregătindu-se de Mondialul de profil din Portugalia.

Având parte de dubla dispută din sala ”Gheorghe Barițiu” cu israelienii, Potaissa n-a găzduit așadar jocul din etapa a III-a cu HCM Constanța, amânat pentru 1 octombrie, rămânând doar cu succesul la limită în dauna Pandurilor, în runda inaugurală, și cel mai mare eșec consemnat în primele două etape ale sezonului, 37-29 pentru Steaua, la București.

Tot un triumf la limită au și alb-violeții, 25-24 cu AHC Dunărea Călărași, înregistrat acasă în urmă cu 11 zile, după ce pierdeau la debut după o revenire în repriza secundă, la București, 26-24 pentru Dinamo, o altă grupare dintre primele șase clasate în ediția precedentă. Rămâne de văzut dacă handbaliștii timișoreni vor sparge gheața după peste un an în confruntările cu trupele primei jumătăți a ierarhiei Ligii Naționale, la care ei înșiși aspiră, o certitudine fiind faptul că turdenii au încheiat ediția 2013-2014 prin a disputa ”duble” acasă-deplasare cu constănțenii și băcăuanii, în grupa valorică 1-3, a ocupantelor podiumului. Deloc puțin lucru.

Nici palmaresul duelurilor directe de dată recentă în ”Constantin Jude” nu le este favorabil poliștilor, învinși de turdeni în returul trecut cu 25-27 (11-16), joi 20 martie, în etapa a 21-a, penultima a sezonului regular și coincizând cu ultimul lor meci acasă înaintea fazei play-out. Dacă prima zi de primăvară nu le-a adus soarele, ar putea-o face una din ultimele zile ale verii calendaristice. Potaissa se impunea la Timișoara și în sezonul 2012-2013, pe care-l încheia pe locul 5, față de poziția a șaptea, a bănățenilor, 29-26 la pauză 11-11, pe 16 februarie 2013, pierzând în schimb pe Bega la ”Cupa Politehnica”, în 30 august 2013, când Daninfeld înscria 7 goluri, cel mai prolific dintre cei 12 marcatori alb-violeți, într-un 32-24 (16-8), în cea de-a doua zi a turneului, început și încheiat atunci de poliști tot cu succese.

De fapt, Potaissa i-a fost Politehnicii loial sparring-partner în debutul actualului deceniu, pe când turdenii reușeau în 2011 ascensiunea din eșalonul secund, întâlnirile dintre cele două grupări devenind deja de tradiție iar oaspeții fiind de regulă însoțiți de un grup de suporteri în ”Constantin Jude”.

Tot despre vizitatori, aceștia nu s-au întărit cu nume sonore, pledând în schimb pentru continuitate și conservând în mare lotul medaliat cu bronz, căruia li s-au alăturat Cosmin Libert, vizat pentru un cuplu cu Raul Marian, selecționabilul Georgică Cântec, internaționalii de tineret Roland Thalmaier, o extremă dreapta din pepiniera clujeană, şi Laszlo Alexandru, coordonator de joc, precum și portarul Cornel Medrea, revenit la club și completând cuplul Varo – Szopka, toți sub coordonarea noului antrenor de portari Kocs Levente, din Ungaria.

* Programul etapei a IV-a și ierarhia la zi a Ligii Naționale de handbal masculin, pe coloana dreaptă, însoțite de situația din seriile vestice, la băieți și fete, ale ligii secunde.

 

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Handbal și etichetat cu , , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


6 × = cincizeci patru

 


Ultimele articole din categoria Handbal: