”Mânjii” cresc cel mai bine în preajma rutinaților. Cine n-are bătrâni, să-și cumpere. Sadoveac 18 goluri, Poli ia aer

Este probat și testat că noile generații de sportivi, mugurii unui colectiv, cresc cel mai bine în condițiile prezenței în lot a unor jucători cu experiență, iar SCM Politehnica tocmai pune în aplicare o rețetă cu asemenea ”ingrediente”, deloc cel mai ușor lucru de făcut, dar cu atât mai frumos. Sezonul infuziei juvenile masive dinspre fostul Centru Național Olimpic de Pregătire pentru Juniori Timișoara, inducție la alb-violeți în cadrul prim-divizionar al seniorilor, a demarat conform așteptărilor, greu spre foarte greu în ceea ce privește rezultatele imediate, însă și acestea apar în cele din urmă pe fondul necesarei consecvențe de a persevera pe drumul sprâncenat dar sănătos, un exemplu fiind oferit duminică pe seară în sala ”Constantin Jude”, care ar fi fost mândru de melanjul rutinați – ”mânji”.

Meciul de handbal masculin dintre echipele SCM Politehnica Timisoara si Dinamo Bucuresti,,contand pentru etapa a XV-a din Liga Zimbrilor,disputat joi,31 ianuarie,in sala Constantin Jude din Timisoara-Leczki Jozsi

Veteranul Marius Sadoveac, 18 goluri pentru ”violeți” în meciul victorios de handbal dintre SCM Politehnica Timisoara si CSM Bacău, din etapa a X-a în Liga Zimbrilor, 37-32 (18-15) duminică in sala Constantin Jude

Ieșită din furcile caudine ale disputelor una și una, cu adversari de calibru unul și unul, SCM Politehnica avea nevoie ca de aer de o victorie într-o rară întâlnire în Timișoara cu o vecină de suferință din ultima treime a clasamentului Ligii Naționale, oportunitate pe care a valorificat-o după o serie de 6 înfrângeri în marea lor majoritate cu principalele forțe ale elitei, cinci dintre primele 7 clasate la zi, alb-violeții detașându-se de băcăuanii de pe treapta imediat superioară ierarhic dar pe care nu i-au și egalat astfel la puncte, 37-32 după 18-15 la pauză, al doilea triumf al sezonului deși în etapa a X-a, și tot la 5 goluri diferență, și tot în dauna unor vizitatori din nord-est, precum pe 19 septembrie cu CSU din Suceava, atunci 33-28 la pauză 17-13. 

Și survenit tot în urma unui eșec la limită în nord-vest, atunci cu 20-19 la nou-promovata din Cluj, joi cu 32-31 la puternica Minaur Baia Mare. Iar faptul că poliștii au izbutit a se înălța după dificila ”intermediară” în Maramureș și să încheie săptămâna cu zâmbetul pe buze, ilustrează tăria de caracter a unui colectiv nevoit a exersa capacitarea forței interioare pentru a continua neabătut pe drumul reconstrucției echipei, delicat proces în cazul unei masive infuzii juvenile, ideal proiect. 

Dintre valurile mari, alb-violeții lui Horvath Attila au ieșit în sfârșit brusc în ape mai liniștite, a se citi adversari mai abordabili, antepenultimii clasați primind vizita ocupanților locului 11 în Liga Zimbrilor, băcăuanii lui Sandu Iacob, care au pierdut majoritatea deplasărilor, la 6 goluri diferență în debutul la CSA Steaua, la două în nord la Baia Mare și Suceava, și la 5 goluri diferență în precedenta ieșire, la vecinii vrânceni, deplasări dificile între care strecurau o rară victorie pe teren advers, acum 4 runde, 21-24 pe 10 octombrie la nou-promovata din Alexandria.

CSM Bacău era o pâine de mâncat pentru poliștii cu ”mânji” în lot și-n echipă dar și jucători de impact din vechiul nucleu, iar bănățenii n-au irosit prilejul de a începe cu bine o serie de 3 apariții în compania unor oponente din jumătatea inferioară a ierarhiei, urmând deplasarea la Vaslui și primirea într-o ”intermediară” a nou-promovaților teleormăneni, în joc televizat. 

Partea proastă, bucuria unei rare victorii a ”studenților” n-a avut cu cine să fie împărtășită, handbal fără spectatori în tribună, jocul cu mingea mică fără iubitorii săi de față, sport în regim de dictatură sub falsele pretexte ale ”pLandemiei”, un cal troian numai bun de impresionat naivii condiționați în a exersa false virtuți, iar cine nu deduce reperele dictaturii în plină derulare nici nu înțelege pesemne mai deloc lumea în care trăiește. 

O bucurie așadar tristă, umbrită, dar foamea de puncte nu mai ține loc de nimic, un asemenea proiect îndrăzneț, de inducere a juniorilor în campionatul divizionar al seniorilor, are nevoie și de puncte pentru a fi validat în ochii celor care înțeleg mai puțin din fenomen și își bazează estimările eronatelor percepții pe rezultatele imediate.

”Mânjii” au mai căpătat ceva experiență în Liga Zimbrilor, încă un meci în picioare, și încă o experiență fericită, ”Poli” a scos-o la capăt pe umerii golgheterului de rutină, Marius Sadoveac, ”repatriere” în urmă cu câțiva ani din handbalul francez ca bază de reconstrucție organică a unui lot întinerit, în jurul unui nucleu experimentat. În această lumină, atragerea localnicului în locurile de unde s-a lansat la semicerc are cu atât mai mare însemnătate și valoare, cântărește cu atât mai greu, ”Cine n-are bătrâni, să-și cumpere”.

Căci golgheterul revenit după accidentare a declanșat morișca golurilor și a înscris nu mai puțin de 18, jumătate din zestrea poliștilor, asigurând un succes vital, semn și că alb-violeții s-au pregătit bine și din greu în recentele 3 săptămâni de pauză competițională, mană cerească pentru ei în ideea regrupării după niște abrazive confruntări cu fruntașe, din care au ieșit șifonați, la 9 goluri diferență acasă cu Potaissa, la 7 la Chiajna cu steliștii.  

Revenit și în zi de șut, Sadoveac a fost de neoprit, pus ideal în valoare de un alt jucător cheie de vechea gardă, centrul căpitan Cristian Fenici, iar astfel cresc cel mai bine ”mânjii”, prin a avea colegi și coechipieri asemenea foști internaționali de forță. Care au dus greul duminică de la ora 17, au luminat calea, SCM Politehnica înregistrând al doilea triumf acasă din 6 apariții pe teren propriu, și asta într-o etapă a oaspeților.

”Violeții” au avut un început bun de meci, ca în multe cazuri în noul sezon, dar în schimb au rămas mai constanți pe parcursul partidei, fără fluctuații și căderi, cu prestații mai legate în ofensivă și închegate în apărare, luând un avantaj necesar dar nu și liniștitor deja până la pauză, 18-15, aproape dublat în partea secundă, fără a mai risipi truda spre final. Semnând o victorie de moral, meritată și foarte muncită. 

La care au mai contribuit și Csog Vencel, cu 5 reușite, tânărul Robert Cîtu cu 4 goluri, Flavius Cîmpan și Sabin Ignat cu câte 3 fiecare, iar Neamțu, junele Trif, Fenici și Cristescu cu câte un gol,. pe când pentru formația băcăuană Gabriel Bujor a marcat 10 goluri, iar Ionuț Rotaru 6. De notat fiind că mai tinerii lotului activează în plan paralel și la pepiniera ”satelit” secund-divizionară de seniori a Politehnicii, învinsă o singură dată în primele 8 etape din seria vestică a ligii secunde și egală tur-retur ex-prim-divizionarei cărășene.

Succes cu prețul și a 6 eliminări, față de cele 7 ale oaspeților de pe Bistrița, la capitolul aruncări de la 7 metri Sadoveac izbutind două goluri din 3 încercări, moldavii 3 din 3.

Rezultatele eapei a 10-a în Liga Zimbrilor și programul rundei a 11-a, pe coloana clasamentelor la zi a secțiunii Handbal.

Acest articol a fost publicat în Handbal și etichetat cu , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


sapte + = 16

 


Ultimele articole din categoria Handbal: