Naţională: România – Suedia, baraj de Mondial, sâmbătă, cu 4 scandinavi în finala Champions League. Club: Szeged şi Sabac, recenţi parteneri de amicale ai Timişoarei, câştigă Cupa EHF, pierd finala Challenge Cup

România va găzdui sâmbătă de la ora 18 manşa tur a barajului de calificare la turneul final al Campionatului Mondial de handbal masculin ce va avea loc în ianuarie 2015 în Qatar, iar printre oaspeţii suedezi ai sălii Dinamo ar urma să se afle şi un cvartet finalist în această seară în ultimul act al Champions League, disputat la Koln, în faţa a 20.000 de spectatori.

 

De fapt, o finală exclusiv germană, adjudecată în premieră de Flensburg-Handewitt, cu Ljubomir Vranjes la timonă, grupare care a avut două zile de excepţie, adjudecându-şi sâmbătă una dintre semifinale după prelungiri şi aruncări de la 7 metri, 41-39 (18-17; 32-32; 36-36) cu Barcelona, şi luând trofeul cu 30-28, la pauză 14-16, în dauna lui THW Kiel.

Iar în loturile cu numeroşi străini ale celor două finaliste germane s-au regăsit în „EURO Final 4” şi 4 suedezi, dintre care trei la învingători, şi anume portarul Andresson, Gottfridsson, care a marcat în fiecare zi câte două goluri, respectiv Karlsson, în vreme ce la Kiel, sub bagheta lui Gislason, a aruncat mai precis la poartă scandinavul Ekberg, cu 3 goluri în semifinale şi 5 astăzi.

Aceasta este măsura provocării ce-i aşteaptă pe tricolorii preluaţi de curând de francezul Christian Gaudin, secondat de Rareş Fortuneanu, şi care vor trebui apoi să se descurce în returul de duminică 15 iunie, din Scandinavium Arena, o sală partizană galben-albaştrilor. În replică, FRH a iniţiat o acţiune promoţională de susţinere a lotului reprezentativ, sub sloganul „Roşul pasiunii noastre va face diferenţa”, rămânând de văzut care selecţionată va prinde două ore mai bune de joc, cea carpatină, cu Ghionea revenit cu 10 goluri în amicalul pierdut cu 30-26 înaintea weekend-ului în Ungaria, ori cea nordică, având finalişti de Liga Campionilor în componenţă. De fapt şi fetele României vor afla tot în 15 iunie, în jocul de la ora 18,30 de la Oradea, retur al „dublei” din grupă cu Belarus, dacă le vor însoţi pe norvegience la turneul final european din decembrie, în Ungaria şi Croaţia, Neagu&Co şi sportivele din spaţiul ex-sovietic abordând de la 0 puncte primul duel din 11 iunie, cu un handicap de două goluri la golaveraj în dreptul „tricolorelor”.

Revenind la naţionalele băieţilor, şi vecinii noştri vor fi implicaţi în barajul tur-retur pentru Qatar, Serbia – Cehia şi Ungaria – Slovenia.

*

Şi apropo de maghiari, care i-au întrecut pe „tricolori” fără a apela la 4 jucători ai lui Veszprem, handbalul masculin de la nord-vest are în acest sezon o câştigătoare de cupă europeană, Pick Szeged câştigând în dauna lui Montpellier Agglomeration finala Cupei EHF, cu 29-28, la Berlin, unde a răsturnat majoritatea calculelor.

Iar Veszprem a jucat în „careul de aşi” al Ligii Campionilor, pierzând însă cu 26-29 (13-13) semifinala cu cei din Kiel iar astăzi finala mică, 25-26 (10-9) cu Barcelona.

Rămânând încă la eurocupele masculine, pe lângă cei din Flensburg şi Szeged s-au mai impus şi suedezii de la IK Savehof, la scor, cu 37-26 în finala în manşă unică a Cupei Challenge, renunţându-se la jocurile tur-retur datorită inundaţiilor din Serbia, care a păşit în ultimul act prin Metaloplastika Sabac.

*

În fine, pe plan intern s-a încheiat barajul de supravieţuire/promovare al Ligii Naţionale masculine, CS Caraş Severin păstrându-şi locul în elită cu 3 victorii din 3 jocuri în patrulaterul de la Sebeş, dar întâmpinând mari probleme financiare, iar CSM Călăraşi promovând de pe locul 2 la finele turneului, tot de pe 2 accezând la baraj din seria estică a ligii secunde. Au promovat direct în viitorul prim eşalon cu 14 grupări HC Vaslui şi CSM Oradea.

Dar iată rezultatele complete de la Sebeş, cu menţiunea că U Suceava a retrogradat: (joi) HC Argeș Pitești – CSU Suceava 23-26 (10-11); CSM Călărași – CS Caraş Severin 23-24 (11-15); (vineri) CSU Suceava – CS Caraş Severin 18-23 (12-11); HC Argeș Pitești – CSM Călărași 23-33 (9-14); (sâmbătă) CSM Călărași – CSU Suceava 27-21 (15-9); CS Caraş Severin – HC Argeș Pitești 31-26 (16-14).

 

 

Acest articol a fost publicat în Handbal și etichetat cu , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


sapte + 1 =

 


Ultimele articole din categoria Handbal: