”Necesitatea impune demersul! Înclinăm spre o Fundație, care ar dovedi cu adevărat implicarea majoră a celor care doresc să constituie o asemenea asociere.” Doboși și Șipoș anunță noul proiect ”Handbalul are viitor!”

La începutul unei săptămâni în care handbaliștii în alb-violet vor descinde din nou la Bacău după peste 3 ani și jumătate, miercuri de la ora 19 în antepenultima etapă a turului, doi reprezentanți ai mediului privat din cadrul clubului SCM Politehnica Timișoara care își propun să atragă resurse umane și materiale pentru susținerea handbalului timișean și pentru obținerea de performanțe în mod constant la nivelurile de juniori și seniori au anunțat public proiectul inițiat în acest sens și intitulat ”Handbalul are viitor!”, punctând câteva idei în cadrul unei conferințe de presă organizate la amiază.

”Poli”, unica prim-divizionară masculină alături de liderul neînvins CSM București cu mai puțin de două înfrângeri după primele 10 runde din sezonul regular, va juca miercuri seară în prima dintre cele 4 deplasări programate până la finele sezonului de toamnă pe 12 decembrie, din totalul celor 5 apariții rămase pe 2018, aliniindu-se pe terenul nou-promovatei CSM Bacău, unde ceda cu 25-21 în martie 2015, ultim an al prezenței celor de pe Bistrița în elită, moldavii încheind atunci ediția 2014/5 pe locul 7 iar bănățenii pe 10, după ce cu încă o campanie înainte se înclina în est cu 23-20 în noiembrie 2013, în ultima stagiune încheiată pe podium de galben-albaștrii mereu fruntași în umbra constănțenilor la începutul acestui deceniu.

Iar timișorenii vor reveni la Bacău și în jurul datei de 8 decembrie, în optimile Cupei României, după partida acasă de miercurea viitoare de la ora 17:30 cu CSM Focșani 2007 și deplasarea la CSM București, dar înaintea ieșirii la Turda, la startul returului, spre mijlocul lui decembrie.

Până una alta însă, inițiatorii Ioan Silviu Doboși, manager al firmelor Dosetimpex și Demark, și Sorin Șipoș, finanțator al Academiei de Handbal Timișoara, au expus astăzi reperele proiectului ”Handbalul are viitor!”, în dorința de a fi dezvoltat împreună cu alți oameni din mediul privat, astfel încât fondurile necesare activității competiționale să ajungă între 10% și 20% din necesarul bugetului anual, unul asigurat anual în mare măsură din fonduri publice.

Astfel, perioada de inițiere a proiectului este între 1 decembrie 2018 și 28 februarie 2019, cea de maturizare fiind încadrată în intervalul 1 martie – 31 iulie 2019, și identifică trei obiective principale, vizate prin punerea laolaltă a mai multor entități din domeniul privat, și care să se alăture celor existente într-o structură colectivă a partenerilor interesați și implicați.

Unul vizează susținerea și promovarea echipelor de handbal la toate nivelurile de vârstă și performanță prin întâlniri cu foști sau actuali jucători, în școli, în cadrul forumurilor economice și alte evenimente publice, scurte meciuri demonstrative, dialoguri, interviuri în presă și mediul online.

Un altul are în vedere conștientizarea și convingerea comunității locale de a investi în acest sport, aspecte abordabile prin crearea unor materiale ce vor fi prezentate la întâlniri și forumuri economice, întâlniri directe cu firmele, organizarea regulată a unei întâlniri cu oameni din lumea handbalului, crearea posibilității unor donații on-line.

Și nu în ultimul rând construirea unei structuri juridice de sprijin a handbalului, prin constituirea grupului de inițiativă, stabilirea priorității fondurilor de către inițiatori și donatori, respectiv formarea propriu-zisă a structurii cu personalitate juridică în lunile iunie-iulie 2019.

Ca beneficiari direcți ai proiectului ar fi cluburile de handbal, școlile cu program de handbal, spectatorii, comunitățile locale din punct de vedere instituțional, Primăria Timișoara, Consiliul Local al Municipiului Timișoara și Consiliul Județean Timiș, iar indirect, companiile și firmele care intră în acest proiect.

Ioan Silviu Doboși a subliniat astăzi din capul locului că ”necesitatea impune cred acest demers! Care s-a manifestat până acum sporadic sau punctual, dar ceea ce dorim este să creăm cadrul cu adevărat privat care să vină alături de handbal. Iar titlul proiectului este inspirat dintr-o declarație a antrenorului Pero Milosevic, care, fiind de 4 ani la Timișoara, vede acest viitor. Un proiect care se clădește pe tradiția pe care o avem în handbal și situația actuală, care în plan sportiv promite și acest an, și ne dorim ca la toate nivelurile performanța să devină o chestiune continuă! Contextul acestui demers este subordonat și programului pe care Federația Română de Handbal l-a inițiat, ”Handbalul – sport național”, și există și cel local, în care SCM Politehnica este susținută cu preponderență cu finanțare publică, pe care dorim să o completăm cu finanțare privată, și ne propunem pentru anul acesta să fie până la 10% iar pentru anul viitor până la 20%”.

Doboși a mai spus că ”am făcut câteva întrevederi în domeniul privat pentru a se alătura unui asemenea demers și există motivație având în vedere acest context dar și rezultatele avute anul trecut de Politehnica, ajunsă după mult timp în finala Cupei României, și dorim să reedităm calificarea în Final4, dar și în campionat, în semifinalele Ligii. Un mobil foarte important al demersului este constituit de rezultatele echipei de juniori 3 a clubului, calificată în turneul final al Campionatului Național și clasată pe locul 4, iar Federația Română de Handbal, susținută de Comitetul Olimpic Român, a hotărât ca la Timișoara să se înființeze un Centru Olimpic de juniori, noi urmând să ne raliem acestui demers, din mediul privat”.

În continuarea explicației, Doboși a semnalat că demararea proiectului vizează ”două etape într-un demers pe 6 luni de zile, în prima, până în februarie, de inițiere a proiectului, fiind preconizate convorbiri cu sportivi de performanță, cu handbaliști de performanță, cu firme, cu mediul de afaceri, să motivăm demersul nostru, iar apoi, în cea următoare, cu mai mulți aliați lângă noi, să stabilim forma juridică, fie după modelul german, francez sau maghiar, fie ca Societate pe Acțiuni, deși cred că ar fi un pic foarte mult, pentru că handbalul încă nu poate să aducă profit, fie ca ONG care să fie o Fundație sau Asociație, iar toate cluburile franceze sunt organizate pe modelul acesta, și cele din Ungaria sunt tot pe modelul acesta. Rămâne de văzut dar după discuțiile cu avocați înclinăm spre o Fundație, care ar dovedi cu adevărat o implicare majoră a celor care doresc să constituie o asemenea asociere. Asociația, sigur, ar fi și ea o opțiune, dar rămâne de văzut pe parcurs… Până în februarie să coagulăm forțe, să atragem cât mai mulți investitori, să avem schimburi de idei pe această temă, pentru a găsi cea mai bună soluție de implicare cu adevărat a mediului privat în handbal. Și vorbim de cel timișean în general căci ne interesează și ceea ce se întâmplă în județ, unde există centre foarte puternice în Sânnicolau Mare, în Jimbolia, în alte școli din Timișoara. Academia de Handbal a făcut demersuri și a inițiat programul ”Handbalul în școli”, pe care dorim să-l susținem, beneficiare fiind cluburile de handbal, comunitatea locală, instituțiile administrative reprezentate în Timișoara prin Primărie, Consiliile Locale din respectivele orașe și Consiliul Județean Timiș”.

Apropo de subiect, ca o paranteză, SCM Timișoara este lider cu punctaj maxim în Seria F a Campionatului Național de juniori 2, ”violeții” câștigând sâmbătă cu 23-22 (12-10) în ”Constantin Jude” disputa de podium din etapa a IX-a cu ACS Alpha Oradea, într-o grupă vestică alcătuită din 7 formații între care și timișenele Unirea Sânnicolau Mare, LPS Banatul I și CSȘ Lugoj, cu mențiunea că la juniori 1 reprezentanta Timișului este a doua în ierarhia seriei vestice, LPS Banatul după reșițeni, iar la juniori 3 sunt implicate patru echipe din Timiș, și anume LPS Banatul, Școala Generală numărul 7 cu clasele I-VIII ”Sfânta Maria” din Calea Lipovei, Unirea Sânnicolau Mare și CSȘ Lugoj, acestea fiind categoriile de vârstă la care prima fază a campionatului se derulează sub egida FRH mai întâi pe plan regional.

Ioan Silviu Doboși a răspuns în continuare prin a sublinia că ”este vorba despre o necesitate, nu e optimism. Iar mai întâi trebuie să participi ca să câștigi! Poate e firea mea așa, mai optimistă, dacă am reușit la Poli până acum pentru că mi-am dorit, și sunt convins că există și alții care doresc, punându-se lucrurile într-un context absolut deschis în care fiecare vede cum sunt gestionați banii, cu scop bine precizat, iar astfel va trebui să reușim! Nu sunt nici foarte optimist, dar nici pesimist…”

La concret, ca finanțare din mediul privat a prim-divizionarei de seniori, ”ceea ce am angajat față de Primărie anul acesta este 140.000 de euro, care sunt în servicii ce vin în completarea prestărilor de servicii sportive ale jucătorilor, ceea ce înseamnă la un buget de 700.000 euro al handbalului, vorbesc între 700.000 – 800.000 de euro, iată-ne, cam aici suntem. O.K., am spus ceea ce ne propunem…”

Doboși a exemplificat prin enumerare că ”în prima parte a campionatului masa e susținută de Lloyd și Grill Sârbesc, asta e cert, iar tot ceea ce a însemnat plăți ale transferurilor jucătorilor, interne și internaționale, tot din surse private provin. Plus din drepturi TV pe care le-am avut și dintr-o premiere de Cupa României, am susținut o parte din prestările de servicii sportive ale jucătorilor în această perioadă. Parte de chirii, de asemenea, am asumat-o tot din privat, sunt 10 jucători care stau în chirie, e așadar o parte din costuri pe care mediul privat le-a preluat, și cu predilecție aș vrea să spun că este Asociația Sportivă Clubul de Handbal”.

Ioan Silviu Doboși a subliniat apoi că ”de 3 ani există susținere constantă din partea Continental, iar anul acesta bugetul pe partea de medicație o oferă ProLine, pe birotică e asigurat de BMB, așadar avem susținători în mediul de prestare de servicii, ceea ce poate fi considerat un barter, dar e în fapt o susținere, și sunt nevoi importante care pot fi acoperite. Mai e și Gym One, e sala de forță care susține echipa de handbal. Pe lângă aceasta, TeleScan și RehaClinic, căci în activitatea sportivă apar și accidentări, iar orice problemă medicală e acoperită cu titlu gratuit sau la prețuri reduse, și de exemplu acum avem 4 accidentați aflați în recuperare, așadar e un aport foarte important. Subliniez că și până acum am avut susținere, dar încercăm să mărim și să-i dăm un accent, o conotație privată acestui demers!”

Într-o altă ordine de idei, ”Centrul Olimpic de juniori are în vedere 18 jucători care să fie pregătiți aici, din care 14 din vestul țării, din Timișoara avem și de la juniori ai SCM, plus din județ și cele limitrofe, ceea ce ne permite să gândim în viitor. Însăși echipa actuală de seniori reunește 9 jucători născuți, formați la Timișoara, care joacă la Politehnica. Și sunt foarte puține în țară, la toate sporturile și mai ales la handbal, care să poată spune precum noi, avem 9 timișoreni. Îl avem pe Cristi Fenici dar și pe Marius Sadoveac, care a venit cu dorința de a face performanță, îi avem și pe jucătorii tineri, Neamțu, Furak, care sunt de perspectivă, și nu vreau să-l omit aici pe Păiuș, un stâlp al apărării, așadar avem într-adevăr jucători, însuși pe Irimescu putem să-l asimilăm ca fiind adoptat. E necesară o coordonare sportivă de la nivelul seniorilor, al juniorilor, și cu Centrul Olimpic, să contactăm școlile, așa cum se întâmplă în Szeged, unde handbalul e promovat de Pick, iar plecând pe o structură și un program clar definit, există premizele să asigurăm viitorul. Avem deja acest exemplu, un junior 2 care joacă la echipa mare, Bote, așadar e ceva viabil. Trif este un junior de la LPS în care antrenorul Pero Milosevic are foarte mare încredere”.

În privința acestui Centru Olimpic de juniori, ”finanțarea este a Comitetului Olimpic Român, iar gestionarea prin FRH. S-a făcut selecția, aici avem o relație foarte bună, domnul Chiș mediind-o pe cea cu COR, personal am mediat cu FRH să atragem proiectul la Timișoara. Antrenorul federal este în Timișoara deja, s-a făcut selecția, este o chestiune de finanțare, și e implicat și LPS Banatul, astfel încât juniorii să-i urmeze cursurile, să fie armonizat programul școlar cu cel de antrenamente, în această fază suntem. Programul e avizat și aprobat, trecut prin Consiliul de Administrație al FRH, cu dedicație pentru Timișoara, de la începutul lunii decembrie…”

Iar ca infrastructură de profil, Doboși a semnalat că ”cel mai realizabil este la Sala 2, acum în proces de licitație, de relicitație, iar până la sfârșitul anului va fi adjudecată, se va câștiga licitația, așa încât sala să devină funcțională, și aici ne putem implica sau suntem interesați…”

În fine, ”dorim ca prin acest prim demers să anunțăm și că deschidem Handbal Cafe, aici, la Grill Sârbesc, în 8 decembrie, la jocul de Cupa României în deplasare la Bacău, transmis online, iar tot aici să fie happening-uri, întâlniri dedicate cu predilecție handbalului…”

Doboși s-a completat constant pe parcurs cu Sorin Șipoș, care a spus mai întâi că ”plecăm de la premiza că sportul și handbalul în particular este o parte importantă a comunității noastre și există un foarte mare spațiu de manevră, dar și sunt foarte multe lucruri de făcut, de la babyhandbal la nivelul de performanță al seniorilor. Și e foarte important să exploatăm tot acest spațiu, cu foarte multe proiecte pe care le avem în vedere a fi derulate, ca de exemplu Handbalul în școli, căci performanța școlară și sportivă pot să meargă mână în mână până la performanța la nivel de seniori. Este nevoie de o coagulare a celor care iubesc sportul, handbalul, motiv pentru care lansăm acest apel, pentru a încerca concretizarea sa într-o formă cu forță și cu finalitate clară!”

Șipoș a explicat că ”o structură juridică poate face lobby pe lângă parlamentari pentru o legislație care să ajute sportul, prin a ajuta firmele să ajute sportul mai mult. Se pot face demersuri în acest sens. Structura poate avea putere legislativă. Am atras și la juniori sponsori care se implică și chiar și-ar dori ca la nivel de sport să fie promovați, și promovează o alimentație sănătoasă, un comportament sănătos al tinerilor, și e foarte important dacă am reuși o formă mai atrăgătoare de a-i atrage, căci atunci ar putea veni alături de noi sponsori la toate grupele de vârste”. SCM Politehnica are momentan înscrisă în întrecerile sub egidă federală formația juniorilor 2, lider în seria vestică, vizând în timp alinierea la start și la celelalte categorii de vârstă.

Șipoș a mai punctat că ”este foarte important proiectul, iar în momentul în care abordăm, mergem cu proiectul. Cel de promovare în școli este în parteneriat cu Decathlon, și avem deja primul proiect, cu Colegiul Bănățean, în care a început să se practice handbalul la un nivel înalt. Până atunci nu exista la orele de sport subiectul handbal, dar acum se joacă babyhandbal, au echipa școlii, sunt echipamentele pe care le-am pus la dispoziție, antrenorii noștri merg acolo. Pentru baby, sala Colegiului e perfectă, iar cei mari pot să joace afară, proiectul noi încercând să-l extindem și la Generală 30, și la alte școli, căci e un proiect câștigător. Dificultățile cu infrastructura sportivă locală, cu finanțarea dinspre mediul privat, sunt motive în sine să ne organizăm, să existe proiecte, să facem presiune, să aducem contribuția mediului privat în a dezvolta infrastructura de profil, și nu vedem așadar decât un motiv pentru a ne organiza și face demersuri, căci în mod normal ar trebui ca fiecare școală să aibă sală de sport…”

În final a vorbit și antrenorul principal al seniorilor Politehnicii, Pero Milosevic, spunând că ”sunt fericit că a pornit această campanie Handbalul are viitor, este foarte importantă!” dar și anunțând că ”reintră total Sadoveac. Ar mai fi așadar situația lui Kocic… La Bacău nu va fi ușor, va trebui să jucăm bine în apă iar pe atac cu caracter de învingători. Apoi vom primi vizita Focșaniului miercurea viitoare, și în orice caz din mai n-am mai pierdut acasă, iar în general în acest campionat doar la Constanța”.

În completarea conferinței de presă, cei de la SCM Politehnica au remis și un scurt comunicat sintetizând cele semnalate, încheiat astfel: ”Menționăm că în momentul de față, SCM Politehnica Timișoara activează cu ajutorul Primăriei și Consiliului Local, Universității ”Politehnica” și Fundației ”Politehnica”, CSU Politehnica, Asociației Sportive Clubul de Handbal Politehnica Timișoara, Academiei de Handbal, precum și a firmelor Dosetimpex, Continental, Telescan, Reha Clinic, Restaurant Grill Sârbesc, Pro Line, SchrackTechnik, BNB Birotică și GymOne”.

Jocul de miercuri de la Bacău, arbitrat de Drăghici și Drăguț, va fi al treilea și ultimul al zilei inaugurale a etapei a XI-a în Liga Națională, antepenultima a turului, care va continua de joi până sâmbătă. Programul rundei și clasamentul, pe coloana datelor tehnice.

Acest articol a fost publicat în Handbal și etichetat cu , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


patru − = 1

 


Alte articole legate de acest subiect: