Pepiniera ”satelit” a Politehnicii bate a doua clasată, Universitatea Craiova: apropiere la 3 puncte de podium. Gazda violeților în Liga Zimbrilor, CSM Focșani 2007, intră în Islanda la un gol în optimile European Cup

Multe priviri sunt ațintite în aceste zile pe noua ediție a Campionatului Mondial de handbal feminin, cu ”tricolorele” în cadru în Spania, dar întrecerile interne continuă la semicercul masculin, în liga secundă juniorii pepinierei ”satelit” a Politehnicii Timișoara depășind sâmbătă la Dumbrăvița trupa de podium CS Universitatea Craiova, de care s-a apropiat astfel la 3 puncte înaintea ultimelor două etape din retur, iar în Liga Zimbrilor ”violeții” având amânată cu două zile ultima deplasare în campionat din 2021, răgaz în plus pentru gazda CSM Focșani 2007 după calificarea la limită sâmbătă în Islanda în optimile EHF European Cup.

Într-adevăr, România tocmai a debutat vineri la cea de-a XXV-a ediție a Campionatului Mondial feminin pentru senioare, așa cum îi stă bine reprezentativei cu cele mai multe prezențe, neîntrerupte și fără excepție la ”Mondial”, 39-11 (20-3) cu Iran, ”tricolorele” din urna valorică 2 numărându-se între cele 18 naționale europene la turneul final, din totalul mărit la 32 de selecționate, cu meciuri în program în prima fază a grupelor și cu Kazahstan duminică și Norvegia marți la Castello, serie patrulater din care exponenta FRH este direcționată spre faza principală a grupelor pe ruta campioanei mondiale Olanda și a Suediei, viitoarele întâlniri din grupa principală fiind sită pentru intrarea în sferturi.

”Mondialul” ar fi putut fi și mai aproape de casă dacă IHF n-ar fi acceptat candidatura Spaniei în locul celei a Ungariei, care propunea 6 săli cu capacități între 5.500 și 12.000 de locuri, la Veszprem, Gyor, Tatabanya, Debrecen, Szeged și bineînțeles Budapesta, rămânând de văzut dacă România se va reabilita în urma clasării pe locul 12 în urmă cu 2 ani, în Japonia, unde pierdea de 5 ori la turneul final feminin.

Însă cum spuneam, încă se joacă în schimb pe plan intern la semicercul băieților, sâmbătă având loc antepenultima rundă în seria vestică a diviziei secunde de seniori, cu juniorii pepinierei ”satelit” de la SCM Politehnica Timișoara învingători la Dumbrăvița în fața Universității Craiova, astfel declasată pe podium, de pe locul 2, pe 3. Iar junii alb-violeți s-au apropiat astfel la numai 3 puncte de învinșii lor din Bănie, după nu mai puțin de 12 etape din campionatul în curs, deja un parcurs destul de consistent.

SCM Politehnica Timișoara ”Div A” s-a impus cu 40-38 (20-16) în fața oltenilor, CS Universitatea Craiova fiind unica învinsă de pe podium în etapa a 12-a din Seria C în Divizia A, junii alb-violeților mai având în programul returului doar două meciuri în Timiș, ambele luna aceasta, așa cum tot două întâlniri mai au de bifat anul acesta în campionat și seniorii Politehnicii, în Liga Națională, prima, la o proaspăt calificată în optimile EHF European Cup – competiție continentală inter-cluburi numărul 3, după Champions League și European League.

Juniorii ”satelitului” din eșalonul secund s-au apropiat nu doar la 3 puncte de craiovenii de pe podium, ci și la 4 puncte de ocupanta locului 2, ex-prim-divizionara CSM Reșița, doar liderul detașat CSM Oradea având mai puține înfrângeri decât timișorenii, deținători ai bilanțului 5-4-3. Junii poliști pierdeau ca o raritate sâmbăta trecută la Runcu, în Gorj, cu universitarii din Târgu Jiu, a doua lor înfrângere la rând în deplasare după un parcurs cu un singur eșec în primele 8 etape, dar sâmbătă s-au redresat, Constantin Darius Bran fiind din nou principal marcator, completat de Vlad Chira, Robert Cîtu, Aron Dedu, Ianus Dumitrescu, Răzvan Pălăduță, Laurențiu Vuia, Robert Fudulache, Mircea Ulariu, Antonio Bordeanu, Alexandru Grad și Raul Lazăr.

Urmează deplasarea la Sânnicolau Mare pentru întâlnirea din penultima etapă a returului cu vecina de clasament CS Unirea, care deține două puncte avans, iar apoi primirea replicii concitadinei codașă, CSU Politehnica Timișoara, a opta în Seria C.

În celelalte grupe ale diviziei secunde de seniori, echipele ”satelit” ale cluburilor din Liga Zimbrilor sunt astfel clasate: cele din Vaslui, Suceava, Bacău și Focșani – în această ordine pe pozițiile 3-6 în Seria A, estică; cea din Buzău pe locul 2 în Seria B, iar cele ale lui CSM București, Dinamo, Dobrogea Sud și CSA Steaua, pe locurile 4-7 în aceeași întrecere; cele din Turda, Baia Mare și Cluj, pe pozițiile 4, 5 respectiv 8 în Seria D, nord-vestică.

În eșalonul de elită, Liga Zimbrilor, SCM Politehnica Timișoara se pregătește de ultima deplasare a anului în campionat, amânată pentru vineri seară, când va juca la Focșani în debutul returului, după ce vrâncenii se impuneau detașat pe Bega în runda inaugurală a ediției 2021/2, cu 20-27 (12-14) în 29 august.

Lunile au trecut și focșănenii s-au consolidat în sextetul fruntaș al Ligii Naționale, cu victorii acasă cu CSM București, Potaissa Turda, CSM Bacău și, cel mai recent, miercuri 1 decembrie, 31-24 (16-8) cu Universitatea Cluj, succes intercalat dublei manșe în cupele europene contra unor insulari, deplasarea vrâncenilor în Islanda derulându-se la finele acestei săptămâni.

Într-adevăr, CSM Focșani 2007 a jucat sâmbătă la Hafnarfjordur, returul fazei a 3-a în EHF European Cup, la adăpostul unui avans de două goluri, luat acasă în manșa I, iar cei de pe Milcov s-au calificat în optimi în pofida unui eșec cu 27-26 (10-14).

În tur, la Focșani, elevii lui Dalibor Cutura și Marko Isakovic s-au impus cu 28-26 (16-14), golurile din retur fiind asigurate de pivotul ex-polist Didi Hrimiuc și Rață – câte 5 fiecare, extrema ex-polistă Filip Marjanovic, Krstevski și Constantin Mănescu – câte 4 fiecare, Marijanac 3 goluri iar Miroiu unul.

Trupa moldavă, din urna a doua valorică la tragerea la sorți, a condus în permanență în returul din Islanda, cu 5-2 și chiar 11-6, gol marcat de Marjanovic la mijlocul reprizei I, în minutul 16, avantaj conservat apoi și după pauză, 17-12 sau 22-17 în minutul 51, revirimentul islandezilor producându-se spre final, de la 23-19 pentru vizitatorii din Liga Zimbrilor la 23-23, CSM Focșani 2007 ajungând în cele din urmă să fie în premieră condusă doar cu golul înfrângerii, în penultima secundă, 27-26 pentru Haukar, semnat de Jonasson.

Bilete vrâncene pentru optimile European Cup din 12-20 februarie 2022, fază în care s-au mai calificat deja helveții de la HSC Suhr Aarau, cehii de la Talent tym Plzenskeho Kraje, Naerbo IL (Norvegia), HCB Karvina (Cehia), HC Victor (Rusia), PAOK Salonic și alți scandinavi, suedezii de la IFK Skovde HK, precum și CS Minaur Baia Mare, care a răsturnat la limită acasă în retur deficitul de la Beograd, pe de altă parte Potaissa jucând abia duminică la Turda manșa a II-a de accedere din turul 3, după eșecul cu 30-28 în manșa I, în Kosovo, la HK Besa Fangas. Manșă I în care islandezul Edvardsson era descalificat la Focșani pentru lovirea cu forță extremă a unei uși din incinta sălii vrâncene pe durata pauzei partidei, dar și Daniel Bera era descalificat de la Minaur la Beograd pentru lovirea în cap și gât a oponentului de la RK Partizan, extrema maramureșenilor fiind suspendată pentru revanșa din ”Lascăr Pană”. Adjudecată tot sâmbătă de negru-aurii cu 28-23 (12-11), după 30-26 pentru sârbi în tur peste graniță, artizan al revanșei fiind cehul Milan Kotrc, cu 12 goluri.

În Liga Zimbrilor, returul tocmai a început tot sâmbătă odată cu jocul inaugural al primei sale runde, AHC Dobrogea Sud – CSM București 25-20 (13-18), constănțenii urcând astfel provizoriu pe primul loc, în dauna bucureștenelor Dinamo și Steaua, componente ale unui podium ”desprins”, pe pozițiile 4-6 clasându-se reprezentantele competiției în turul 3 din întrecerea numărul 3 European Cup, în ordine, Potaissa, CSM Focșani 2007 – a cincea, și CS Minaur.

Toate aceste grupări, cu parcursul lor, bazat pe mulți jucători străini, poliștii cu planul lor cu bătaie lungă, de întinerire printr-o masivă infuzie chiar juvenilă direct în elita seniorilor, ceea ce a afectat rezultatele din tur, cu 3 succese în 13 apariții, trei dintre înfrângeri fiind însă la limită.

CSM Focșani 2007 – SCM Politehnica era programat inițial să se joace miercuri 8 decembrie, dar a fost amânat pe vineri 10 decembrie la ora 18:30, joi, vineri și sâmbăta viitoare urmând a fi completată această etapă a XIV-a, din weekend-ul în curs. CSM Focșani trage întins la un loc în preajma podiumului, cu bilanțul 8 1 4 după tur, jumătate dintre victorii fiind repurtate în deplasare, dar și două eșecuri fiind înregistrate acasă, cu campioana Dinamo și, surprinzător, la scor cu codașa nou-promovată din Alexandria – unic triumf al teleormănenilor.

Focșănenii au mai învins în deplasare, după succesul de la Timișoara, și la Buzău, remizând ulterior la Baia Mare, în 11 noiembrie impunându-se la Vaslui cu 27-30 iar pe 24 noiembrie la Suceava, cu 25-26 (12-10). Poliștii au pierdut în schimb toate deplasările din acest campionat, pe rând, la Cluj la un gol diferență, la Buzău (4), CSA Steaua (7), Baia Mare (1), Vaslui (3) și Constanța (5).

Deplasarea în Vrancea nu va constitui însă ultima reprezentație ”violet” în 2021, lăsată spre finele etapei viitoare, a XV-a, luni 13 decembrie de la ora 18, acasă cu CS Universitatea Cluj. Reluarea aparițiilor în campionat, printr-un periplu în est, joi 3 februarie 2022 în deplasare la Suceava, în runda a 16-a, iar în 6 februarie la CSM București. Abia ulterior pe teren propriu, în 13 februarie, cu cei din Buzău.

Returul a început așadar deja, din tur mai fiind două restanțe de jucat, Steaua – Dinamo și Potaissa – Minaur, în 15 și 17 decembrie, din penultima etapă, a XII-a.

Programul primelor runde din retur, 14-15, pe coloana clasamentelor la zi din secțiunea Handbal. Tot acolo, ultimele rezultate, programul și ierarhia în Seria C din Divizia A masculin.

Acest articol a fost publicat în Handbal și etichetat cu , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


× 6 = patruzeci doi

 


Ultimele articole din categoria Handbal: