Cu gura vitală de aer de duminica trecută la Sighişoara, handbaliştii „violeţi” ai Timişoarei au abordat astăzi după-amiază în sala Universităţii de Vest din zona Popa Şapcă „triada de foc” a ultimelor apariţii acasă din returul Ligii Zimbrilor, cu trupe din prima treime ierarhică precum Potaissa Turda, Minaur şi CSM Constanţa, prin a se opune cu îndârjire unor „experţi” ai deplasărilor, clujenii galben-albaştri antrenaţi de ex-polistul Horaţiu Gal, pe care i-au condus în ambele reprize dar şi cărora nu le-au rezistat în cele din urmă, 23-24 (10-10).
Poliştii n-aveau deloc nevoie de avertismente pentru a conştientiza că primeau vizita unei grupări imbatabile în precedentele sale 5 deplasări, dintre care ultimele 3 câştigate în serie, iar ardelenii şi-au etalat din capul locului intenţiile, desprinzându-se la 0-4 în prima întâlnire duminicală, de la ora 17:30, spre finele etapei a XXII-a în Liga Naţională, dintre cele 26 ale campionatului.
Campionat care în urmă cu vreo 8 ani îi avea drept medaliaţi cu bronz ai primei scene tocmai pe poliştii lui Pero Milosevic într-o deplasare decisivă a finalei mici chiar la… Turda, O, Tempora! şi ce mai amintiri, cu totul altele fiind acum datele problemei, complicate în cazul bănăţenilor.
Puţin mai pe seară începând şi CSA Steaua – CS HC Buzău 2012, cu bucureştenii abordând meciul tot cu numai 17 puncte în cont, precum timişorenii, vecini ierarhici pe locurile 10-11, cel ocupat de „militari” asigurând salvarea automată de la retrogradare – de fapt ultima treaptă de acest tip, pe când cel apăsându-i pe polişti fiind cu trimitere la barajul de menţinere în elită.
Căci, în ciuda primului triumf al alb-violeţilor cu Pero Milosevic revenit la cârmă, la a patra încercare, la Sighişoara, bănăţenii n-au scăpat şi de complicaţiile cursei pentru evitarea retrogradării, doar săltând două puncte peste învinşii lor mureşeni, cu acelaşi avans şi faţă de vasluienii ce-i aşteaptă duminica viitoare pe polişti în Moldova într-o confruntare „care pe care”.
Astfel încât, extrem de dificila partidă cu turdenii era percepută totuşi drept un alt eventual colac de salvare, după ultimele încercări nereuşite în sala „Constantin Jude”, 30-34 cu CSU din Suceava – eşec ce ducea la demiterea lui Mihai Rohozneanu, şi 27-31 cu buzoienii, la prima reprezentaţie pe teren propriu cu Milosevic revenit pe banca „violeţilor”, depăşit însă de cei pe care-i prelua în 2020 după plecarea de pe Bega.
Dar oricât de mult a sperat „Poli” să răstoarne „carul mare” la o rară apariţie în sala UVT, unde mai găzduia în urmă cu câţiva ani şi o întâlnire duminicală tot pe muchie în compania bucureştenilor, Potaissa s-a dovedit într-adevăr a fi o nucă mult prea tare pentru periclitaţii de pe locul de baraj.
Care i-au egalat pe vizitatori destul de rapid, 5-5, ba chiar i-au şi condus într-o primă repriză foarte echilibrată, cu jocul defensiv la mare preţ, clujenii anihilând însă tocmai înaintea pauzei un deficit de două goluri, egalare la 10 graţie a 8 marcatori ai trupei lui Gal.
De fapt, elevii ex-handbalistului polist nu mai pierduseră în deplasare din 10 noiembrie 2023, în urmă cu 5 luni şi nu mai puţin de 12 etape, iar atunci tocmai în fief-ul campioanei cu punctaj maxim CS Dinamo, după care şi-au reluat şirul rezultatelor pozitive „afară”, triumfători la 6 goluri diferenţă la Sighişoara, egali ai vasluienilor în Moldova , învingători tot cu 6 goluri avans şi la Bucureşti în faţa lui CSM, la 3 diferenţă la Focşani şi 4 cel mai recent la Cluj, fără a-i cruţa aşadar nici pe conjudeţenii nou-promovaţi de la „U”, 23-27 (12-16).
Precum începea deplasările campionatului în vara trecută, remizând pe terenul unei medaliate a ediţiei anterioare, CSM Constanţa, formaţia din Turda îşi anunţa clar intenţiile de a reveni în prim-plan, după o campanie precedentă ceva mai anevoioasă, iar Potaissa s-a simţit în mare măsură în largul ei în fief-ul oponenţilor de pe prima scenă, cedând în plus doar la Baia Mare în etapa a IV-a, însă doar la mare luptă şi la limită, în schimb impunându-se chiar la scor la Bacău şi Suceava.
La şi mai mare diferenţă trecând galben-albaştrii în tur în „Gheorghe Bariţiu” de timişoreni, cu 42-29, istoricul peste ani al întâlnirilor directe pe această axă sugerând în general că Potaissa este vioară întâi de care poliştii cu greu reuşesc a se atinge, ascendent moral de partea ardelenilor.
Context general în care antepenultima apariţie acasă a bănăţenilor se anunţa cu atât mai dificilă, unde mai pui absenţa lui Marius Sadoveac, indisponibil în rând cu mai tânărul Trif, fără a uita de absenţa de durată şi de marcă a lui Cristi Fenici.
Mai totul era împotriva timişorenilor, cu spiritul însă reoţelit de atitudinea insuflată de Pero Milosevic, motivator prin excelenţă, dând roade la Sighişoara, şi ceea ce i-a făcut să lupte de la egal la egal cu turdenii, pe care i-au şi condus din nou, în repriza a II-a.
Conform cursului general al jocului, nici una dintre echipe nu s-a desprins, anihilându-se mai degrabă din nou reciproc într-o a doua parte totuşi cu ceva mai multe reuşite, 22-22 la intrarea în ultimele 3 minute.
În care poliştii, tot mai storşi, s-au precipitat şi n-au fructificat atacurile, căzând în plasa expertei deplasărilor, care a gestionat mult mai bine jocul, atingând acelaşi prag al celor două goluri avans, la adăpostul cărora s-a apărat ermetic cu ochii la cronometru.
Încât SCM Politehnica s-a ales doar cu o aruncare de la 7 metri la ultima fază, transformată fără a evita implacabilul, 23-24 şi o a treia înfrângere succesivă pe Bega, absolut de înţeles în circumstanţele cu care s-au confruntat bănăţenii şi prin prisma calibrului vizitatorilor.
Însă totuşi o altă înfrângere, apăsând cu atât mai mult odată ce s-a aflat dinspre sud-est că „militarii” au dispus cu 33-30 (17-15) de buzoieni, luând 3 puncte avans pe ultimul loc salvator, 10.
„Poli” rămânând în schimb ţintuită pe 11 şi pregătindu-se de o ieşire la Vaslui unde moldavii vor trage cu dinţii să-i depăşească în clasament pe timişoreni.
Din partea cărora extrema Filip Marjanovic nu s-a dezminţit din nou, cu 7 goluri, câte a înscris şi mult mai tânărul Bordeanu, completaţi pe lista marcatorilor în special de veteranul pivot croat Pribanic şi extrema dreaptă Cîmpan, cu câte 3 goluri fiecare.
Insuficient pentru a evita al treilea eşec la limită acasă în acest campionat, după 28-29 în runda inaugurală cu vrâncenii şi 21-22 tot în tur cu nou-promovaţii Sighişoarei, la fel de adevărat fiind şi aspectul că „Poli” s-a şi impus de două ori la limită la Timişoara, în dauna bucureştenelor, şi tot în tur, 29-28 cu CSA Steaua şi 19-18 cu CSM. Astfel încât bilanţul general pe teren propriu a devenit 11 4 1 6.
Excelent în schimb cel al Potaissei în deplasare, cu 7 victorii şi două remize în 11 partide, turdenii promovaţi acum peste un deceniu cu Horaţiu Gal la cârmă găsind mereu resursele pentru a fi mai competitivi în elită – iar continuitatea staff-ului tehnic a fost cheia!
Astăzi la a patra victorie consecutivă „afară”, mulţumită celor 7 reuşite ale lui Denis Vereş, 5 fiind asigurate de Ramos, 4 de Ghiţă, câte două de Hanţaru şi Kbilashvili, respectiv câte una în contul lui Thalmaier, Pinţoiu, Reza Oraei şi Vojvodic.
Din fruntea cărora tehnicianul ardelenilor a adresat cuvinte de încurajare timişorenilor înaintea „finalei” din Moldova, aşa cum a descris-o Horaţiu Gal: „Cred că toate prostiile din lume le-am făcut astăzi, un meci nu foarte reuşit făcut de noi, un meci într-adevăr foarte echilibrat, în care am avut şi momente bune. Dar ne-am lovit de nişte domni aici. Ne lovim aproape la fiecare etapă, nu putem să avem linişte. Felicit echipa din Timişoara, care a făcut un meci extraordinar având în vedere absenţele pe care le au în lot, şi le urez succes, pentru că finala lor e săptămâna viitoare la Vaslui, dar eu am încredere că pot s-o câştige!” „Domni” făcându-i pe bucureştenii Şerbu şi Vasilescu, delegat FRH la meci fiind bucureşteanul Belu.
Pero Milosevic a remarcat că „la finalul meciului s-a simţit oboseala jucătorilor, manifestată sub forma greşelilor de pasare cât şi la unu la unu cu portarul. Acest lucru nu trebuie să se întâmple când ai în faţă o echipă experimentată. În plus, pe atacul nostru eram avertizaţi foarte repede cu prepasiv. Banca Turdei solicita pasivul iar arbitrii ridicau mâna mult prea repede. Îmi felicit echipa pentru spiritul de luptă, dar când nu aduni puncte, celelalte lucruri nu prea contează. Toată lumea a crezut că Turda va câştiga lejer, deoarece are o echipă valoroasă, dar noi am luptat şi am muncit bine în acest meci.”
Clasamentul actualizat al Ligii Zimbrilor, rezultatele etapei a 22-a şi programul celei de-a 23-a, pe coloana datelor tehnice a secţiunii Handbal în Sporttim.