Poli are numai de câștigat în cursa după medalii și în Liga Zimbrilor

Numai o victorie în plus să fi avut handbaliștii Politehnicii în această campanie în care au suferit cele mai puține eșecuri în sezonul regular, atât și nimic mai mult, și ar fi demarat faza play-off de pe locul 2 în grupa patrulater a ocupantelor pozițiilor pare după retur, cu 4 puncte. Iată deci cât de mare a fost echilibrul de forțe pe parcursul celor 26 de etape tur-retur în cursa pentru treapta a patra, nu mai puțin de 4 echipe fiind comasate pe două puncte în zona 4-7! Iar ”violeții” au remizat cu fiecare din ele, acasă cu Potaissa și Steaua, respectiv la Călărași, semn că orice s-ar fi putut întâmpla. Au sfârșit însă de puțin ultimii în acest ”careu”, pe 7, urmând a porni astfel tot ultimii și fără punct din oficiu în seria mai grea a trupelor de pe poziții impare, ceea ce le rezervă în schimb un statut ce le-ar putea servi psihologic, neavând nimic de pierdut.

Și asta cu atât mai mult cu cât au biletele pentru eurocupe deja asigurate, via Cupa României. Încărcătura psihologică fiind debarasată de pe umerii încercaților alb-violeți, postura de ”cai negri” de pe turnantă le-ar putea conveni în abordarea cu handicap de puncte față de constănțeni, CSM București și Dunărea Călărași a mini-campionatului tur-retur din play-off, mai ales că poliștii sunt ceva mai în largul lor în calitate de outsider care face viața grea adversarului și îi aplică neplăcute surprize.

Fără doar și poate, lipindu-se de locul 7 în sezonul regular, ce i-a fost parcă sortit în ciuda parcursului foarte bun din 2019, început pe 31 ianuarie cu depășirea campioanei Dinamo, ”Poli” s-a ales cu grupa patrulater mai grea din play-off, alături de trupele de pe locurile 1, 3 și 5, fie și numai clasările acestora sugerând îndeajuns că au fost cu un pas în fața formațiilor de pe pozițiile 2, 4 și 6 în retur. Cu atât mai dificil să pornești de la zero ca punctaj în seria mai tare, însă nimic nu e imposibil, așa cum s-a dovedit și cu ocazia categoricei detașări ieri de semifinalista din Challenge Cup, CSM București, pulverizată după pauză în ”Constantin Jude”, 27-17.

Desigur, mai ales liderul AHC Dobrogea Sud și învinsa bănățenilor, CSM București, au atât punctele în plus cât și consistența superioară în profunzimea loturilor, însă au și acumulat pe de altă parte ceva osteneală adițională pe parcursul sezonului, în unele jocuri tari din cupele europene, cu tot cu deplasările aferente, zece partide în cazul constănțenilor, șase în cel al echipei din capitală, ceea ce ar putea conta spre finele ediției.  

Și mai mult, prima reîntâlnire a timișorenilor cu CSM București, spre finele acestei luni, în etapa a III-a din 6 ale grupei ”impare”, în deplasare, va fi intercalată în programul celor din capitală între semifinalele tur-retur la un interval de o săptămână din Challenge Cup, cu rușii de la Marea Baltică.

De unde că nimic nu este exclus în tentativa de răsturnare a ierarhiei cu puncte din oficiu, mai ales dacă poliștii vor juca precum în 2019, când, în Liga Zimbrilor, au câștigat câte două meciuri la fiecare 3 apariții. Bilanț, 8 victorii în noul an, o remiză tocmai în ultima deplasare, și 3 eșecuri, total căruia i se adaugă cele două succese din Final4, așadar 10 triumfuri din 14 apariții în 63 de zile. Într-adevăr, cu un nucleu forte, nu larg dar coeziv, axat pe un compact joc defensiv, SCM Politehnica a avut un parcurs chiar foarte bun în noul an, ceea ce a asigurat și selecționarea altor componenți ai săi în reprezentativa de seniori, fiind vorba despre portarul Cristi Tcaciuc, o revelație la revenirea peste ani în ”violet”, respectiv Marius Sadoveac, repatriat în vară după experiența franceză în urma pelerinajului prin țară. Cei 2 se află între 19 convocați de ibericul Montoya pentru ”dubla” oficială de săptămâna viitoare cu Lituania, lot în care constănțenii îl au de exemplu numai pe portarul Iancu, pe când CSM București 3 sportivi iar Dunărea Călărași, chiar cinci, alți doi provenind de la Potaissa și câte unul de la Dinamo, Minaur, precum și din Franța și Spania, și este vorba despre timișeni, Alexandru Șimicu respectiv Andrei Buzle de la catalani, respectiv din Polonia și Ungaria, ultimul, un ex-polist, Demis Grigoraș.

Așadar, după proxima deplasare pe litoral de zilele viitoare, ”Poli” va pregăti fără Tcaciuc și Sadoveac primirea Dunării Călărași, dar și sud-esticii vor avea absențele lor în antrenamente, la națională fiind, chiar mai multe…  

În orice caz, elevii lui Pero Milosevic pot privi cu optimism spre play-off, după ce au încheiat cu cele mai puține înfrângeri un sezon regular în mandatul muntenegreanului, acumulând și-acum tot 50 de puncte, precum în urmă cu 3 ani, când reușeau trecerea de sferturi, în semifinale, în primul sezon plin la cârmă al fostului handbalist al Metaloplasticii. Desigur, altul este la ora actuală sistemul competițional în play-off, unul nou, nu eliminatoriu, cu sferturi și semifinale, ci pe puncte în sistem campionat, dar ideea este aceeași.

De a putea prinde și intra în lupta pentru medalii, ceea ce ar presupune, în cazul celor de bronz, obținerea locului 2 în această serie patrulater cu trupele din sud-est, poziție secundă între ”impare” de pe care s-ar juca în sistemul ”două victorii din 3 meciuri” cu a doua clasată între ”pare”. Potaissa? Sau Steaua? Căci campioana Dinamo se arată a fi favorită la păstrarea locului I pe cealaltă jumătate a traseului, pornind cu un maxim de 6 puncte. Desigur, poliștii vor fi cu certitudine dezavantajați la vremea aceea de disputarea primului joc în deplasare, iar la nevoie și al celui de-al treilea, decisiv, dar așa își și cucereau ”bronzul” în 2016 în județul Cluj…

Iar apropo de deplasări, poate că un alt handicap pentru bănățeni va fi cel al ieșirilor lungi, la Constanța, București și Călărași, pe când ”3 Sud-Est” vor avea o unică asemenea călătorie anevoioasă, spre vest.

Până una alta, se poate constata că ”Poli” a pendulat așadar între locurile 5 și 7 la finele sezonului regular de când cu Pero Milosevic la cârmă în campanii pline, din 2015 încoace, alternând aceste clasări.

Locul 5 în primul său sezon plin, 2015/6, după care a trecut de Steaua în sferturi, cedându-i lui Dinamo în semifinale, disputa pentru bronz fiind cu final fericit în ”Gheorghe Barițiu”. Iar o reeditare n-ar fi absolut imposibilă, dacă tot e un sezon cu 50 de puncte acumulate tur-retur… Pe-atunci, 26 16 2 8 712-645 50.

Locul 7 în 2016-2017, cu bilanțul 24 10 5 9 625-601 35 de puncte, ”violeții” fiind eliminați apoi în sferturile din play-off de Potaissa, revanșată.

Înapoi pe locul 5 în 2017-2018, cu linia după retur 26 17 2 7 683-607 53 de puncte, sferturile fiind cedate la mare luptă și cu cântec cu CSM București, într-un duel al vecinelor ierarhice din sezonul regular. Încheiat anul trecut în ordinea CSA Steaua, Potaissa, Dinamo, CSM București, Poli, AHC Dobrogea Sud, Dunărea…

Cu alte cuvinte, pe fondul dispariției Odorheiului la începutul anului trecut, urmată de renunțarea Vasluiului din vară, grupul aspirantelor la play-off s-a menținut de la un an la altul, cu permutările de rigoare. În cea mai mare ascensiune, ”marinarii”, de pe 6 anul trecut, în calitate de fruntași după sezonul regular în ediția actuală. Iar regresul, al Stelei, în rocadă, consecință a participării și pe fronturile EHF Cup și SEHA Gazprom League.

Poli în schimb, în alternanță, înapoi pe 7, cu linia de clasament 26 15 5 6 707-647 50 puncte. La numai două în urma Potaissei, de pe patru…

În linii mari, o prestație bună spre foarte bună, inclusiv cu victorii tur-retur cu campioana Dinamo, între cele 5 succese afară, eșecurile venind în schimb numai la Constanța, primul și cel mai drastic, 25-19 în 13 octombrie, precum și la Turda și CSM București – tot în sezonul de toamnă, respectiv la Buzău, acasă cu dobrogenii și la Steaua, toate în 2019. Aceste cinci eșecuri, majoritatea la două goluri handicap, iar două la 3 diferență.

Iar rezultatele sunt pe undeva chiar peste nota așteptărilor în raport cu consistența valorică în profunzimea lotului, în condițiile în care greul a fost dus în linii mari de aproximativ aceiași, în special Tcaciuc, Marjanovic, Sadoveac, Fenici, Pribanic și Vuk Milosevic, omniprezenți ca rulaj de anduranță, cu completări semnificative ca aport dar știrbite de absențe datorate accidentărilor în cazul lui Dragas, Orbovic, Cîmpan și Păiuș, iar parțial Șania, până într-un anumit punct al sezonului. Desigur, și rezerva de portar Varo a fost fără excepție la post atunci când a fost solicitat, mai tinerii în completare așteptându-și în schimb mai mereu rândul… Neamțu, Furak, Trif, Bote, noua achiziție Rusu. Fără a-l uita pe veteranul Irimescu.

Ce urmează?

Apropiata ieșire la proaspăta eliminată din grupele Cupei EHF, AHC Dobrogea Sud, care a pus punct returului din fruntea ierarhiei prin a dispune acasă miercuri seară de Potaissa cu 36-24 (20-12), Crnoglavac, Cutura, Mladenovic, Ignat și Andrei înscriind de câte 5 ori pentru gazdele de pe litoral.

Ulterior, după ”dubla” României în faza a II-a de calificare spre EHF Euro 2020, acasă cu Dunărea Călărași, peste două săptămâni, ca intermediară. Iar apoi, pe 24 aprilie, la CSM București, preocupată pe-atunci și de semifinala Challenge Cup cu rușii, pe 20 ale lunii la Sankt Petersburg, iar în 27 acasă în returul cu HC Neva SPb, miza fiind dată de intrarea în finala pentru trofeu cu învingătoarea dintre AM Madeira Andebol SAD din Portugalia și AEK Atena HC.

Iar apropo de cupele europene ale băieților, Final4 în EHF Cup se va derula pe 17-18 mai la Kiel, care s-a calificat în turneul pe care-l va găzdui cu punctaj maxim din faza grupelor. O singură echipă non-germană a cucerit în sistemul actual trofeul Cupei EHF, Pick Szeged în 2014, cu Montpellier, iar tot o singură formație a fost prezentă de fiecare dată în sferturi în ultimele 4 campanii, St. Raphael Var Handball. Pentru celelalte 3 locuri în semifinalele de la Kiel, disputele de calificare din sferturi sunt TSV Hannover-Burgdorf – Fuchse Berlin, TTH Holstebro – Grundfos Tatabanya KC și Saint Raphael Var – FC Porto. La vârf, în Champions League, sferturile încep din 24 aprilie, în perechile HBC Nantes – Barca Lassa, PGE Vive Kielce – Paris Saint Germain HB, SG Flensburg-Handewitt – Telekom Veszprem HC și HC Vardar – MOL-Pick Szeged. Așadar cu două cluburi maghiare în peisaj, și tot atâtea din Franța…

Tot pe plan internațional, dar al reprezentativelor de seniori, România atacă săptămâna viitoare mijlocul parcursului din grupa patrulater de calificare la turneul final EHF Euro 2019 de la începutul anului viitor. Momentan, e codașă în serie, cu eșecurile 21-13 în Portugalia și 21-31 acasă cu Franța, în ultima decadă din octombrie 2018, ceea ce o plasează înaintea ”dublei” cu balticii cu un golaveraj inferior acestora, ambele selecționate la zero puncte. România – Lituania va fi joi 11 aprilie la Târgoviște, iar returul pe 14 la Klaipeda, în timp ce lusitanii și francezii se vor duela și ei tur-retur, cu câte 4 puncte în cont fiecare.

Ulterior, în aparițiile finale în grupă, din 13 și 16 iunie, România va da piept cu Portugalia și în deplasare Franței. Vestea bună pentru ”tricolori” din partea unui for continental care și acesta comercializează sportul mingii mici precum procedează și alte discipline, la turneul final vor avea acces și câteva ocupante ale locurilor 3 din cele 8 grupe patrulater, așadar nu numai primele câte două clasate.

Căci EHF Euro 2020 va reuni începând cu startul din 9 ianuarie 2020 nu mai puțin de 24 de naționale, o premieră în creștere numerică, dintre care 3 sunt deja calificate, în calitate de gazde: Austria, Norvegia și Suedia. Până una alta, lotul contra Lituaniei îi reunește pe Ionuț Iancu (HC Dobrogea Sud Constanța), George Șelaru (AHC Dunărea Călărași), Cristi Tcaciuc (Poli Timișoara) – portari; extreme stânga: Chike Onyejekwe (CSM București), Nicușor Negru (Dinamo București); interi stânga: Dan Racoțea (Wisla Plock), Alexandru Șimicu (Saint Raphael), Robert Militaru (CSM București), Viorel Fotache (AHC Dunărea Călărași); centri: Andrei Buzle (FC Barcelona), Călin Căbuț (Minaur Baia Mare), Marius Szoke (Potaissa Turda); interi dreapta: Demis Grigoraș (Tatabanya), Marius Sadoveac (Poli Timișoara); extreme dreapta: Gabriel Bujor (AHC Dunărea Călărași), Roland Thalmaier (Potaissa Turda); pivoți: Adrian Rotaru (CSM București), Gabriel Dumitriu (AHC Dunărea Călărași), Dragoș Soare (AHC Dunărea Călărași).

În play-off ”par”, Dinamo începe cu 6 puncte, Potaissa cu 4, CSA Steaua cu două puncte iar CSM Focșani 2007, fără nici un punct. În etapa I: Dinamo – CSM Focșani și Potaissa – Steaua. Iar în ”impar”, tot în runda inaugurală, și CSM București – Dunărea Călărași.

Pe când în play-out se pornește tot în weekend de la situația: 9. CS Minaur 5 puncte, 10. CSU Suceava 4p, 11. CSM Făgăraș 3p, 12. CS HC Buzău 2012 2p, 13. CSM Bacău 1p, 14. U Cluj 0. În etapa I: Minaur – U Cluj, CSU Suceava – CSM Bacău și CSM Făgăraș – Buzău.

Ultimele rezultate din returul Ligii Zimbrilor și clasamentul sezonului regular, pe coloana dreaptă.

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Handbal și etichetat cu , , . Salvează legătura permanentă.

Un răspuns la Poli are numai de câștigat în cursa după medalii și în Liga Zimbrilor

  1. Crist ina spune:

    Unde găsesc evenimentele ce urmează? Atât seniori cât și juniori. Baschet, fotbal, handbal etc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


× noua = 72

 


Ultimele articole din categoria Handbal: