Poli cade înaintea pauzei, Milosevic ia roșu spre final. Ulciorul nu merge și-n apa mării, la a treia deplasare. Primă înfrângere

Deplasarea la Constanța se contura în agenda timișorenilor încă din capul locului și din debutul sezonului ca fiind foarte dificilă, și prin prisma celor 3 antecedente nefavorabile ”violeților” pe litoral în ediția trecută, iar periculozitatea descinderii în fief-ul dobrogenilor proaspăt intrați în ultimul tur de calificare înaintea fazei grupelor Cupei EHF s-a adeverit în meciul televizat de la ora 17:30, în care SCM Politehnica a revenit mereu în prima parte, preluând chiar și de puțin conducerea spre pauză, înaintea căreia a încasat însă 5 goluri la rând, decisiv în economia epilogului rundei a VI-a în campionat: 25-19 (12-9) pentru AHC Dobrogea Sud.

Triumfătoare în prima deplasare pe terenul campioanei, 29-31 la Dinamo la mijlocul lunii trecute, iar apoi egală a Dunării la Călărași, 27-27 în urmă cu două săptămâni, SCM Politehnica Timișoara a mai făcut un pas înapoi în ieșirile din această primă jumătate a turului în Liga Națională, pierzând în premieră în noul sezon, 25-19 pentru unica reprezentantă a elitei interne rămasă în cursa din EHF Cup, întrecere europeană numărul 2 a cluburilor.

Iar cu tot cu victoriile de sâmbăta și duminica trecută în ”Polivalenta” constănțeană în turul 2 preliminar al cupei continentale, ”dublă” contra cehilor, AHC Dobrogea Sud a ajuns la cel de-al patrulea succes în partide găzduite consecutiv în ultimele 11 zile, începând cu cea cu CSA Steaua, timișorenii în pericol de a-și pierde astăzi invincibilitatea aliniindu-se așadar în fief-ul unei formații pe val, intrată în ritm pe propriul teren după sincopa inițială cu Dinamo și triumful smuls pe revenire cu Dunărea. Implicit, gazdele, echipate în tricouri gen combat cu pete verzui-maronii ce te duc cu gândul la deplorabila soartă a suveranității naționale, tărâm sub ocupație și călcat mai ales prin acea parte de țară de bocanc militar străin, au luat fața bănățenilor în clasament, cu un punct, într-un salt de 4 locuri până pe poziția lor finală în campania anterioară, cinci, pe când alb-violeții au coborât pe 7, cu două puncte în plus față de prima garnitură sub limita de demarcație a zonei play-off, semn al echilibrului ierarhic.

Iar pe Bega va sosi duminica viitoare la ora 11 tocmai vecina de pe opt a timișorenilor, CSA Steaua, depășită la mijlocul săptămânii de concitadina CSM, unica rămasă cu zero la rubrica înfrângeri.

Modificată astăzi în dreptul Politehnicii de dobrogeni, desprinși în primele 3 minute și jumătate prin Nistor, Crnoglavac din aruncare de la 7 metri și Vujovic. Fără interul Dragas, accidentat în precedenta ieșire la Dunăre, dar și fără extrema Cîmpan, ”violeții” au ripostat în premieră peste alte circa 30 de secunde, prin sârbul Orbovic, la a doua sa tentativă. Csog și din nou Nistor au menținut ”Dobrogea Sud” pe linia bunului debut de meci, replici la primele reușite ale lui Marjanovic și Sadoveac, din 7 metri.

Completate din poartă de Kocic, intrat în mână și păstrând nescuturată plasa sa vreme de aproape 8 minute spre mijlocul reprizei I, răstimp în care și Fenici s-a înscris pe lista marcatorilor iar Sadoveac a fructificat din nou de la 7 metri, egalând în minutul 14: 5-5.

Timișorenii păreau a fi stins efervescența inițială a gazdelor, cu interul ex-polist gruzin Irakli Chikovani în rândurile lor, și doar o ratare a lui Sadoveac de la 7 metri, luându-l la țintă pe Iancu, a făcut ca alb-violeții să nu treacă și-n avantaj, ceea ce au izbutit totuși peste aproape 3 minute, la următorul gol înscris în meci pe fondul unor prestații defensive tot mai ferecate: Fenici, 6-7 în minutul 21.

Cu greu au egalat amfitrionii prin Stevan Vujovic însă scurtă le-a fost bucuria, Filip Marjanovic punctând în minute consecutive de pe extremă, 7-9, ca semn al aspirațiilor de revanșă din tabăra lui Pero Milosevic.

Aveau să fie însă și ultimele minute mângâiate de soare pe litoral pentru timișoreni, surprinși pe contraatac și predați până la pauză, fără replică: 12-9. Dobrogea Sud a început repriza secundă așa cum o încheia pe prima, profitând de desfacerea lacătului polist, iar Chikovani a punctat la rândul său de mai multe ori succesiv împotriva fostei sale echipe, încât s-a ajuns destul de rapid la 16-10 iar apoi 17-11, în minutul 37.

Expertă a revenirilor fie și în oarecare criză de timp, Poli n-a aruncat nicidecum prosopul, din contră, apropiindu-se gol cu gol, chiar și în ciuda încă unei aruncări irosite de la 7 metri, până la 19-16 iar apoi 20-17 cu nici 9 minute înainte de final, prin Vuk Milosevic.

Dar dacă este vorba despre o deplasare pe litoral, atunci poate intra invariabil în calcule și maniera de arbitraj, iar revirimentul timișorenilor din aproape în aproape a pierdut din cadență odată cu înmulțirea eliminărilor dictate de cuplul Harabagiu – Stănescu, scoatere din ritm care l-a scos din țâțâni și pe antrenorul Pero Milosevic, intrat clar și precis în vizorul împărțitorilor dreptății, iar în cele din urmă sancționat cu cartonașul roșu, în minutul 54, nu mult după ce Chikovani înscria și de la 7 metri.

Gazdele, cu o rotație net mai amplă, reliefată și în numărul ridicat al marcatorilor, au profitat prompt pe superioritate numerică, fără a mai încasa și prin blocarea tentativelor adverse de angajare a pivotului, și au refăcut avantajul de 6 goluri, inatacabil în ultimele nici 3 minute, în care alb-violeții au conștientizat că sunt nevoiți să se recunoască în cele din urmă învinși, la cel de-al șaselea hop, al treilea pe teren advers.

Constanța, devenită o redută tot mai greu de cucerit de timișoreni după acea remiză cu cântec din septembrie 2017, 20-20 în turul sezonului regular precedent. Linsul rănilor urmează luni după-amiază pe Cibin, în 16-imile Cupei României, alt traseu pe care poliștii și-ar putea croi o cale alternativă spre Europa. Dar gândurile zboară deja la ultima apariție înaintea pauzei competiționale, duminica viitoare, acasă contra Stelei, cu atât mai importantă prin prisma echilibrului ierarhic, de pomină la ora actuală, cu 7 echipe masate de la 13 la 10 puncte pe locurile 2-8… Duel la care a făcut referire și antrenorul muntenegrean după înfrângerea la mare: ”Era foarte greu să câștigăm la Constanța, pentru că din păcate nu ne-am mai concentrat în ultimele minute dinaintea pauzei. Am primit vreo cinci goluri pe contraatac și încă vreo două pe repuneri rapide ale mingii de la centru. Felicit adversarii pentru victorie, iar în ce ne privește pe noi cred că am luptat dar nu am jucat suficient de bine pentru a ne apropia de victorie. Acum trebuie să vedem cum îl recuperăm mai repede pe Cîmpan pentru jocul de campionat acasă cu Steaua. Până atunci, ne odihnim și ne recuperăm pentru jocul de Cupă cu Sibiu. Toți de pe bancă am văzut și observatorul ne-a confirmat că jucătorul Constanței, care era atunci la minge, a făcut pași. Eu nici măcar nu am spus, am arătat cu mâinile că au fost pași!”

*

AHC Dobrogea Sud Constanța (9): Chikovani 5 goluri, Nistor, Crnoglavac și Vujovic – câte 4, Csog 3, Malinovic – două goluri, Markoski, Mocanu și Kevic – câte unul fiecare.

SCM Politehnica (6): Marjanovic și Sadoveac – câte 5 goluri, Fenici 4, Orbovic și Milosevic câte două, Pribanic – un gol.

Rezultatele etapei a VI-a în Liga Națională, clasamentul la zi și programul rundei a VII-a, pe coloana datelor tehnice.

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Handbal și etichetat cu , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


cinci + = 8

 


Ultimele articole din categoria Handbal: